• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    WILDENBURY_SQ: ty jo, no tak to přesně netuším, ale vím, že kdysi popíjel s tatíkem tohle.... http://www.gastroklub.cz/detail/canadian-special-old-0-7-l-wh332-1/ .... a že mu to chutnalo.... to je tak jediné co vím...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    (Případně opiš pár názvů jeho oblíbených láhví, my už si to přeberem)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    _ANICKA_: Je potřeba zjistit, jaký typ whisky má rád. Obligátně asi začít u rozdělení kouřové/nekouřové.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    Ahoj, potřebovala bych poradit. Přítel je milovník whisky a ráda bych mu nějakou koupila k narozeninám, ale vůbec se v tom nevyznám. Poradíte mi někdo, prosím, co mám koupit? Ideální cena by byla okolo 1.000,-. Předem děkuji za návrhy.
    STQ
    STQ --- ---
    LEFTY: dik za tip! Caol Ila je moje novy oblibeny piti, dost dost jemny na delsi piti a dost kourovy aby to bylo zajimavy...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    V Albertu je 25% sleva na whisku a bourbony, tak jsem zabrouzdal do regálu a pročítal si z nudy etikety.

U většiny lahví je uvedeno obilný destilát, někde obilný destilát a karamel. U nějaké skotské, tuším Balantinky, je ale uvedeno voda, obilný destilát, karamel.

?

Mate mě to, neboť platí, že na prvním místě se ve složení uvádí položka, které je v potravině nejvíce. Jediné vysvětlení je to, že někde je v položce destilát uvedena už i voda, ale tady ji od destilátu uvádějí zvlášť.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LEFTY: Mam podobny vkus; Port Chartlotte skvela, Big peat zabavna legracka, i ta etiketa s namornikem :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Big Peat je pecka (: Vune ma k mocuvce dost daleko, naopak je tak akorat drsna a chut je na prvni dojem jak rana kladivem, ovsem v dobrem smyslu (;
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Tak opožděně pár poznámek z akce níže - přepisuju ze svých neumělých degustačních poznámek, takže jsou možné chybky. Nešel jsem po exotikách, ale hledal whisky, kterou bych si koupil domů (a to lahev za 6000 ještě není :-))
    Longrow 18yo - 46%, velmi zajímavá rašelinová whisky se sladkým koncem, a současně "mouth-watering" efektem, jako má třeba Highland Park. Za ty prachy ale nestála.
    Octomore 6.1 - obecně mě baví, jak Bruichladdich má netradiční obaly, a Octomore vyčnívá. Nicméně ta whisky mě zklamala. Monžá je to tím, že nemám hubu na vysoká procenta (56%), ale aroma je nevýrazné, a po ochutnání mi zdřevěněl jazyk a horko těžko jsem cítil sůl a čokoádu. Asi jsem čekal moc.
    Port Charlotte mi chutnala mnohem víc. Voní po řasách a moři, ale chuťově je sladší, než Laph nebo Talisker.
    Caol Ila 12yo - tam není co dodat. Vůně rašeliny a trávy, v chuti mandle.

Překvapení a téměř "legrácka" - Big Peat (http://destilaty.heureka.cz/big-peat-0_7-l/) - blend single maltek z Islay. Pro rašelináře zábavnej požitek. Vůně je téměř močůvková, chuťově je to trochu hrubší, ale cena odpovídá :-) Vyzkoušejte, pokud na to někde narazíte :-)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jdete někdo, dnes/zítra?

Whisky Live Prague
    http://www.whiskyliveprague.cz/cs/
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak oktomórka je genialni na vareni ruznych sytych stew apod. Staci homeopaticke mnozstvi a je to jak kdybyste tam vyklopili lahev lafrojga :)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jinak jsem si při čekání na letadlo udělal radost a rozhodl jse mse ochutnat Glenmorangie 12yo Lasanta.
    Kdo má rád sladší ovocnější whisky, vyzkoušejte to.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    WILDENBURY_SQ: Ardbeg 10y je nejoblíbenější whisky mé manželky. A Caol Ila 10y zase moje (hned za Laphroaig). Dražší jsem nepil. Jinak ale moc nechápu co tím chceš říct.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    GALENIUS: No rikat o destilérkách jako takovejch, ze jsou skvely... Jako taky mam destilérky rad (jakykoliv, i na rektifikaci ropy), ale ze je Arbeg skvelej, to je myslim trochu... Nejapně receno.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    LEFTY: Skvělá je taky Caol Ila. I Arbeg.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    WILDENBURY_SQ: Díky za tipy. Hlavně to musím všechno vypeat. (vyprovodím se sám ;-))
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DONTRAGEDY: Tech kouru je milion druhu, pokud jsi kouřomil. Irskej kouř je zas něco jinýho (Connemary)...

LEFTY: Teď mi došlo, co hledáš, když už jsme u toho :) Leviathan. Long story
    short - uzené mořské řasy, v tom nejlepším možném slova smyslu. Kdybys náhodou někde sehnal láhev, vem rovnou celou bednu, tady to udáš hned...
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    WILDENBURY_SQ: nj ja som neznal a prekvapil ma hodne milo (ono je kourovoy a kourovy - mna prave ta chut dymu zaujala, ze bola pre mna ina ako obvykle) - i ked je pravda, ze poznam strasne malu vzorku proti niektorym ludom tu a ako spravna konzerva som skoncil u Islay a asi este dlho tam ostanem :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LEFTY: Octomore, akorát ten je trochu přeplněný mořem, rašelinou a uzeninou :)

Ne, vážně, kouřovek je spousta. Talisker i Lagavulin ti schválim a dále doporučim Benromach peat smoke, ochutnat všechny Laphy (mně třeba 10 yo vůbec nechutná, ale čtvrťoch nebo CS jsou úplně jiná liga, i ten 18 yo neni zlej) a poslední dobou mě hodně zaujal Bruichladdich Port Charlotte heavily peated. Tu poslední bych ostatně doporučil všem, kdo mají rádi propracované jemné kouřovky, pro mě opravdová pecka a takový pohlazení, po tý šílený oktomórce.

DONTRAGEDY: Hele... Základního Ardbega zde asi všichni znají, dokonce ani to, že je kouřový ("udeny dym"), nebude pro vetsinu osazenstva velkym prekvapenim :)
    DONTRAGEDY
    DONTRAGEDY --- ---
    Mne zachutil Ardbeg - Islay single malt - desatrocna. Neviem ako tu chut popisat, ale perfektne ide k dymke s latakiou. Ta chut pripomina udeny dym :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam