• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    DEMONOFANARCHY: doporučuju v Anonymous baru říct si o old fashioned, do kterýho přidávají trochu sherry. Už to není klasika, ale je to pecka, která stojí za vyzkoušení.
    Jinak anonymous bar je celkem příjemný místo, koktejly mají zajímavý, ale výběr whisek je tam nulovej.
    YNOR
    YNOR --- ---
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: To je jinak. Známej je doktor a přes veškerý odmítání dostává od pacošů hromady flašek, 100 % z nich kdejaký podřadný věci. Sám nepije, tak mi to dává. Já to pak buď spiju v nějakým mixu nebo to holka zavaří do dortů nebo se tím flambuje-- tohle je jedna z nich. Uber burbon nemám, páč mě burbon moc nezajímá. Pro rusaki dobry.

    Teď mám doma Peychauds Bitters a jsou fajn. Angostura je taková hodně do šnapsovita... jak se jmenovala ta věc v té reklamě kdysi. Kapky doktora Oetkera? Takový zázračný bylinný kapky to byly. Angostura je podobná. Tohle je jiný, má to ovocitější a čistší bázi, neleze z toho tak ta zeměžluč nebo co je v Angostuře. Ale nemám je vedle sebe (Angosturu jsem vypil), takže vysloveně neporovnám. Další značka je třeba Fee Brothers, tu jsem ještě neměl. Až toto dopiju, koupím si Angosturau Orange.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: ty jo, čekal bych zas nějakou uber class flašku. Do mixů to obecně nehrotíš, nebo až třeba najdeš zajímavý drink, tak zkoušíš i fajnovější suroviny?



    Když padly ty bitters. Já mám zažitou jen Angosturu, co jiného frčí?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Já mám nějakej Western Gold, ani nevím, co to je, ale míchá to použitelně.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: co tam cpete za whisku?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Jelikož ty bitters tam hrajou tu de facto klíčovou roli ve smyslu, kam se ten primární alkohol posune, tak bych si tipnul, že to je ten důvod. Ale kdyby náhodou používali taky Angosturu, tak nevím, tak už zbejvaj jen poměry a ty jsou dost od oka: kapky a šplíchance (leda by to měřili, ale tomu nevěřím). Já do toho vrznul ještě tu pomerančovou kůru a ta pomohla těm bitters, příště to ale zkusím bez ní, jak to bude chutnat úplně planý.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    DEMONOFANARCHY: Máš stejnej alkohol a stejný bitters?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: já si to pamatuju z mé první míchací knížky. Byl tam krásný obrázek tohohle drinku, vždycky jsem si říkal, co na takové minimalističnosti může být zajímavý a nikdy jsem to nezkusil umíchat:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Právě piju toto a nikdy bych neřekl, že taková blbost může bejt tak fajn:

    http://www.esquire.com/drinks/old-fashioned-drink-recipe

    Doporučuju zkusit.
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    Čau, domů mi teď doputovala lahvinka Dalwhinnie 15 yo - nějaké reference, než ji otevřu?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    ABSINT
    Pojďme si na férovku říct, že vznešené mýty a legendy, které kolem absintu kolují a činí z něj takový neobyčejný nápoj, jsou většinou záměrné pomluvy, zavádějící informace a dokonce i bohapusté lži. Důsledně to odhalil ve své seminárce jeden ze studentů, Vavřinec, který pečlivě docházel na mé přednášky na FF UK z cyklu legálních psychoaktivních látek. Sestavme si rychlý nápravník těchto omylů.
    NÁZEV: Dle českého pravopisu je kodifikován název absint. U nás je přesto velmi často používané pojmenování absinth, ačkoli nemá žádné jazykové opodstatnění. Komu se zdá absint příliš obyčejný, měl by využít originální francouzské označení absinthe.
    THUJON: Jedna ze svaté trojice bylin v absintu je pelyněk obsahující tuto látku. Thujon je sice neurotoxický, ale po požití v absintu nezpůsobuje halucinace, jak se mylně traduje. Takové množství absintu, aby na člověka thujon zapůsobil (konkrétně paralýzou), není možné vypít. Mnohem dřív by totiž došlo k otravě alkoholem. Na thujonovém mýtu je však výhodné se marketingově přiživit a zdůrazňovat proto na láhvi, kolik procent thujonu ten který absint obsahuje.
    BARVY: Pravý absint změní barvu již po pár dnech ze zelené na olivovou až nahnědlou. Je to dáno rozpadem chlorofylu v bylinách v reakci na světlo. Zářivě zelená barva, která se v obchodech a barech objevuje nejčastěji (a mnohdy i za vyšší cenu než pravé absinty), jasně ukazuje, že se jedná o chemicky dobarvenou náhražku. Stejně tak v Čechách populární modré absinty (tzv. bohémské) vznikají umělým obarvením.
    ZÁKAZ: Začátkem minulého století, když probíhal boj za zákaz absintu, začaly seriózní výzkumy dokládat chorobu známou jako absintinismus. Opomenuly ovšem to, že popisují vlastně stejné symptomy, jaké má alkoholismus. A roku 1905, kdy alkoholik Jean Lafray pod vlivem absintu vyvraždil svou rodinu, se mohla rozjet úspěšná kampaň za úplný zákaz tohoto nápoje. Ve skutečnosti tento násilník vypil též sedm sklenic vína, šest koňaků a kávu s brandy. K legalizaci absintu začalo v tichosti docházet na konci 20. století a dnes je, až na výjimky, legální po celém světě. Tedy ne pouze u nás, jak si mnoho lidí nesprávně myslí.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HERR_FLICK: u mě z desítek naopak vede Ardbeg.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    P19: to v prvy rade zalezi, jakej laphroaig ti chutna a na jakyho ardbeGa (bez r) se tesis
    jestli je oboje zakladni zredena desitka, tak mezi nema je ten laphroaig trochu lepsi
    kvalitni ekvivalent L QC je ardbeg uigeadail, je jinej, ne tak surovej, ale sladsi a komplexnejsi, bo zraje i v sudech po sherry a chutnat by ti moh
    rozhodne u nej neplati, ze by ho mel nekdo problem vubec dopit, naopak bych ho zaradil mezi jedny z top whisek pod nynejsich 1500 korun
    PINGVINS
    PINGVINS --- ---
    WILDENBURY_SQ: Bruichladdich Port Charlotte mám teď čerstvě doma a je to teda mňamka
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    P19: 1000 lidí, 999 chutí a Machalik. Nestresuj se a ochutnej :-)
    P19
    P19 --- ---
    LEFTY: A sakra. Moc mi chutná Laphroaig a právě se těším na Ardberg, jak to bude podobný, když je to ze stejnýho ostrova! :D
    Ale pravda, moc mi zachutnal i Lagavulin 16y, a to se Laphroaig QA Cask moc nepodobá..
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Děkuju mnohokrát =) z tohoto užšího výběru se mi bude vybírat lépe a budu aspoň vedět, že mu nekupuju něco jako tu ,,kanadskou věc" =) ještě jednou díky =)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    _ANICKA_: Tak balentínka je podobnej level, jako ta "kanadská věc", ale od Glen Spey a Talisker už se pokusíme odpíchnout.

    Základní Glen Spey (kategorie do 1500 Kč snad jinýho nenabízí) je imho nekouřová, oříškovo-medová věc, kdysi jsem měl snad jen panáka. Analogem budiž třeba:

    Balvenie 12 Year Old Single Barrel
    Glenmorangie quinta ruban
    A celá situace na mě působí dojmem, že ani solidnější blend by neurazil, třeba monkey shoulder.

    Talisker je naopak kouřovej, mořskej. Nevyhneme se poznámce Machalika, že by Naliskerem ani záchod nevytřel, tuto poznámku je ale možné pro účel nákupu dárku ignorovat. Pokud by přítel chtěl proniknout do kouřovejch a spíš s whisky začíná, laťku nastavíš docela vysoko:

    Laphroig Quarter Cask
    Port Charlotte heavily peated
    Benromach peat smoke

    Se sofistikovanějšími kousky, kde nehraje prim kouř, ale zároveň nejde o absolutně nekouřové whisky, bych počkal. Kousky, co stojí za to, jsou už dražší imho. Kdyby česká whisky Hammerhead furt stála litr, asi ji v týhle kategorii doporučim, jako dárek docela originální... Ale za současný prachy (1500?) fakt ne.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    WILDENBURY_SQ: tak tedy, jedna je talisker, pak tam má nějakou balantines a něco jako Glen spay ( přes informátora, taktéž nevzdelaného ).... snad mi neřeknete, že to taky nestojí za nic =D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam