• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    P19: 1000 lidí, 999 chutí a Machalik. Nestresuj se a ochutnej :-)
    P19
    P19 --- ---
    LEFTY: A sakra. Moc mi chutná Laphroaig a právě se těším na Ardberg, jak to bude podobný, když je to ze stejnýho ostrova! :D
    Ale pravda, moc mi zachutnal i Lagavulin 16y, a to se Laphroaig QA Cask moc nepodobá..
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    WILDENBURY_SQ: Děkuju mnohokrát =) z tohoto užšího výběru se mi bude vybírat lépe a budu aspoň vedět, že mu nekupuju něco jako tu ,,kanadskou věc" =) ještě jednou díky =)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    _ANICKA_: Tak balentínka je podobnej level, jako ta "kanadská věc", ale od Glen Spey a Talisker už se pokusíme odpíchnout.

Základní Glen Spey (kategorie do 1500 Kč snad jinýho nenabízí) je imho nekouřová, oříškovo-medová věc, kdysi jsem měl snad jen panáka. Analogem budiž třeba:

Balvenie 12 Year Old Single Barrel
    Glenmorangie quinta ruban
    A celá situace na mě působí dojmem, že ani solidnější blend by neurazil, třeba monkey shoulder.

Talisker je naopak kouřovej, mořskej. Nevyhneme se poznámce Machalika, že by Naliskerem ani záchod nevytřel, tuto poznámku je ale možné pro účel nákupu dárku ignorovat. Pokud by přítel chtěl proniknout do kouřovejch a spíš s whisky začíná, laťku nastavíš docela vysoko:

Laphroig Quarter Cask
    Port Charlotte heavily peated
    Benromach peat smoke

Se sofistikovanějšími kousky, kde nehraje prim kouř, ale zároveň nejde o absolutně nekouřové whisky, bych počkal. Kousky, co stojí za to, jsou už dražší imho. Kdyby česká whisky Hammerhead furt stála litr, asi ji v týhle kategorii doporučim, jako dárek docela originální... Ale za současný prachy (1500?) fakt ne.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    WILDENBURY_SQ: tak tedy, jedna je talisker, pak tam má nějakou balantines a něco jako Glen spay ( přes informátora, taktéž nevzdelaného ).... snad mi neřeknete, že to taky nestojí za nic =D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LEFTY: IMHO jiná rašelina => jinak smrdící kouřmo => jinej ocas
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    _ANICKA_: Jeste to zkusime... Zjisti, co je napsano na tech lahvich za 1500, bez toho se nehnem. Canadian special je opravdu hodne nereprezentativni, to nema s whisky nic moc spolecnyho :)

_ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    MACHALIK: předpokládám, že to považuješ za naprostou břečku... vím, že má doma flašky za 1.500,- (což předpokládám, nejsou asi břečky) a tohle je fakt jediné co si pamatuju, dostal to jeho taťka (možná to řekl jen tak)...
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    _ANICKA_: V tom případě bych mu skoro radši nic nekupoval a kompenzoval to nějakým jiným dárkem/činností.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    WILDENBURY_SQ: ty jo, no tak to přesně netuším, ale vím, že kdysi popíjel s tatíkem tohle.... http://www.gastroklub.cz/detail/canadian-special-old-0-7-l-wh332-1/ .... a že mu to chutnalo.... to je tak jediné co vím...
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    (Případně opiš pár názvů jeho oblíbených láhví, my už si to přeberem)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    _ANICKA_: Je potřeba zjistit, jaký typ whisky má rád. Obligátně asi začít u rozdělení kouřové/nekouřové.
    _ANICKA_
    _ANICKA_ --- ---
    Ahoj, potřebovala bych poradit. Přítel je milovník whisky a ráda bych mu nějakou koupila k narozeninám, ale vůbec se v tom nevyznám. Poradíte mi někdo, prosím, co mám koupit? Ideální cena by byla okolo 1.000,-. Předem děkuji za návrhy.
    STQ
    STQ --- ---
    LEFTY: dik za tip! Caol Ila je moje novy oblibeny piti, dost dost jemny na delsi piti a dost kourovy aby to bylo zajimavy...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    V Albertu je 25% sleva na whisku a bourbony, tak jsem zabrouzdal do regálu a pročítal si z nudy etikety.

U většiny lahví je uvedeno obilný destilát, někde obilný destilát a karamel. U nějaké skotské, tuším Balantinky, je ale uvedeno voda, obilný destilát, karamel.

?

Mate mě to, neboť platí, že na prvním místě se ve složení uvádí položka, které je v potravině nejvíce. Jediné vysvětlení je to, že někde je v položce destilát uvedena už i voda, ale tady ji od destilátu uvádějí zvlášť.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    LEFTY: Mam podobny vkus; Port Chartlotte skvela, Big peat zabavna legracka, i ta etiketa s namornikem :)
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Big Peat je pecka (: Vune ma k mocuvce dost daleko, naopak je tak akorat drsna a chut je na prvni dojem jak rana kladivem, ovsem v dobrem smyslu (;
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Tak opožděně pár poznámek z akce níže - přepisuju ze svých neumělých degustačních poznámek, takže jsou možné chybky. Nešel jsem po exotikách, ale hledal whisky, kterou bych si koupil domů (a to lahev za 6000 ještě není :-))
    Longrow 18yo - 46%, velmi zajímavá rašelinová whisky se sladkým koncem, a současně "mouth-watering" efektem, jako má třeba Highland Park. Za ty prachy ale nestála.
    Octomore 6.1 - obecně mě baví, jak Bruichladdich má netradiční obaly, a Octomore vyčnívá. Nicméně ta whisky mě zklamala. Monžá je to tím, že nemám hubu na vysoká procenta (56%), ale aroma je nevýrazné, a po ochutnání mi zdřevěněl jazyk a horko těžko jsem cítil sůl a čokoádu. Asi jsem čekal moc.
    Port Charlotte mi chutnala mnohem víc. Voní po řasách a moři, ale chuťově je sladší, než Laph nebo Talisker.
    Caol Ila 12yo - tam není co dodat. Vůně rašeliny a trávy, v chuti mandle.

Překvapení a téměř "legrácka" - Big Peat (http://destilaty.heureka.cz/big-peat-0_7-l/) - blend single maltek z Islay. Pro rašelináře zábavnej požitek. Vůně je téměř močůvková, chuťově je to trochu hrubší, ale cena odpovídá :-) Vyzkoušejte, pokud na to někde narazíte :-)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jdete někdo, dnes/zítra?

Whisky Live Prague
    http://www.whiskyliveprague.cz/cs/
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Tak oktomórka je genialni na vareni ruznych sytych stew apod. Staci homeopaticke mnozstvi a je to jak kdybyste tam vyklopili lahev lafrojga :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam