Penderyn Madeira Finish 46 %, nefiltrovaná, nebarvená (
995 Kč)
První dojem: Vysoká láhev i krabice, která má průhled zepředu i zezadu, připomíná mnohem více víno než whisky. Barva opět chcankově žlutá. Whisky pochází z jediné palírny ve Walesu.
Vůně: Už při nalévání mi o nos brnkla vůně, jako když se koštuje ve vinném sklepě (pocházím z vinařské rodiny). Je v ní cítit vinný odér - možná i čerstvé mláto. Zpočátku trochu toluen, nebo lepidlo Kanagon. Také lehký závan dřevitosti. Po řádném zahřátí vystupují citrusy a rozinky. Po dopití navíc kyselé želé bonbony a ještě víc ten starý socialistický Vitacit. :)
Chuť: Jemná, zprvu nijak zvlášť výrazná. Postupně se objevuje lehce svíravá sladkost spolu s oním vinným podtónem. Cukrkandl. Na pozadí jemná tříslovina, která postupně začíná dominovat.
Dochuť: Subjektivně velmi krátká. Postupné polevování oné svíravé třísloviny v chuti. Poté dřevitost a úplně nakonec taková podivně nakyslá slanost.
Suma sumárum, působí na mne tak trochu jako kříženec whisky a vína. Zajímavé obohacení mé "whisky-rodinky", ale na první dobrou mne zdaleka neoslovuje natolik jako Deanston. Uvidím časem.
Penderyn Sherrywood 46 %, nefiltrovaná, nebarvená (
1195 Kč)
První dojem: Viz předchozí.
Vůně: Zpočátku podobný vjem jako u předchozí - vinný sklep a odér. Po zahřátí sušené meruňky. Opět lehce lepidlo. Vitacit. Rumová tresť. Jemný náznak karamelu.
Chuť: Jemná, zprvu nijak zvlášť výrazná. Ovoce. Gumoví medvídci. Celkově o dost výraznější sladkost než u předchozí.
Dochuť: Ještě kratší než u předchozí. Dojíždí sladké tóny. Vše hladké, nikde nic nevystupuje. Na úplném konci pak opět onen zvláštní, kyselo-slaný ocas.
Suma sumárum, zajímavé pro srovnání odlišného konce dozrávání stejné whisky. Tedy potvrzení toho, co tu celou dobu tvrdil Machalik. Obě dvě navíc na hony vzdáleny klasické skotské. Je to opravdu spíše něco mezi irskou a skotskou, jak mi říkal Machalik. Takový whisky úlet, řekl bych...