• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    zdravím,
    vinný destiláty tady (co jsem tak lehce mrknul) zas tolik nefrčej, nicméně když by měl někdo nějakej zajímavej tip, rád si dám poradit..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Děláte mi radost.
    Včera u mě byl Vlk s baterií Longrow Red. Masakr!!! Další triáda. Musíme chlapi nacházet tyto triády.

Mimochodem, poznatek o současné produkci Penderynu (welšská): o něco se to změnilo od dob, kdy jsem ji doporučoval (á rok 2011), kupř. současná madeira má celkem výraznej chemickej (Vlk říká ředidlovej/kanagonovej) podtón. Žijící palírna! Pokaždé něco novýho. Nemusí to každýmu sednout, bacha na to.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Shiraz byl hrozne maly batch, asi jenom 2000 lahvi, samo ze to muzes sehnat, ale za hrozny penize. To uz neni moje spberatelska liga, mam sto ze do 12 stovek je toho jeste dostatek co muzu zkouset.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: Já ho měl při své druhé a zatím poslední ochutnávce v Air Café. Zapsal jsem si ve vůni rozinky, třtinový cukr, marcipán, v chuti výrazně sladký, hutný, jemně natrpklý, hroznové víno, jablka a dal mu 6/10. Mnohem víc mne ale po pravdě dostal bonus, který jsem obdržel po pěti předchozích panácích, a sice Wray & Nephew White Overproof Rum (63 %). Voní jako dezinfekce, lehce medově, po lékořici i jódu. Vzdušně lehký, na jazyku se doslova rozplyne. Akorát jsem měl bohužel jen kapku, takže příště plánuju zcela určitě repete a vetší vychutnání aneb Jeden z mála rumů, který mám chuť pít opakovaně.

RETICULI: Mně z těch 4 RED aktuálně chybí již jen Shiraz (doufám, že toliko dočasně). A souhlasím s tebou - je to famózní řada limitovaných edicí!
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Longrow Red, zejmena tedy Port a Shiraz, nemaj konkurenci. Podoben Port finishi je BenRiach Solstice 17yo. Moje nej nej whiska.
    RETICULI
    RETICULI --- ---
    STEPNI_VLK: Taky jsem nakup flasek seknul. Dorazit ty otevrene, do ty doby nic noveho neotevirat, jest motto me.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Včera jsem v mým oblíbeným Rum Housu v Žitné (kdo nezná, vřele doporučuju) měl naprosto fantastický pití.
    Předesílám, že mám rád nakouřený whisky, v rumech moc nejedu, ale občas si dám jako vyvážení sladší rum.
    Mám velkou slabost pro trošku netypický rumy A. H. Riise, zejména jejich limitku Sauternes Cask.
    Nicméně včera mi podali novinku - A. H. Riise Royal Danish Navy "Frogman". Má to 58%. Člověk by čekal, že to naprosto zabije chuť, ale i po třech vzorcích jiných rumů tohle nastoupilo s takovým proudem chutí, že se mi protočily panenky.
    Láhev stojí 1200, už ji objednávám na doma.
    To, že se jmenuje po megacool dánské obdobě navy SEALs (google "Danish Navy Frogmen") je pro mě jenom třešnička na dortu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Suchý chleba je ideální k neutralizaci chutí mezi jednotlivými panáky různých whisky při degustaci, takže dobře. ;)
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: dej nám vědět, jak chutná drahá whisky k suchýmu chlebu :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    STEPNI_VLK: ... ne :p
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak jsem si, pánové, právě spočítal, že jsem přes zimu za flašky whisky uvalil cca 17 litrů - zatím poslední dorazila předevčírem. Zastavte mě někdo, prosím! :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    TWORBO: Zkus Oaky flavours, příp. další články na blogu Whisky Science...
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    panove vy se tu vyznate. nemate nejakej funfovanej clanek, material, tabulky o premene toho ligninu v dubovym dreve za pomoci teplot na ty kvazivanilkovy aromata?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    vcera jsme byli s brachou v Marpeku trochu "podegustovat" a musim rict, ze jsme zkusili par opravdu skvelejch vzorku! Mam rad kourovy a celkove hutny whisky..

Co me zaujalo:

Laphroaig Triple Wood
    Ardbeg Uigedail
    Finlaggan CS
    Big Peat Winter Edition 2015
    Ardbeg Corryvreckan
    Lagavulin 12y

a nejvetsi pecka vecera

Edradour Natural CS (bohuzel si nepamatuju rocnik, bylo to uz dost u konce:)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ty mizero. Musime sehnat Shan, at mame treti do pranice.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Vzhledem k tomu, že lepší už to nebude, ceny půjdou furt nahoru a sehnat některé starší, raritnější kousky bude dobré peklo, zkusil jsem "tváří v tvář" srovnat panáky Longrow Red Fresh Port Casks 11 yo a Bowmore 1990 16 yo Sherry Cask.

Obě dvě jsou dozrávané v sudech po víně (spravedlivější by sice bylo srovnání vůči Bowmore 1991 Port Cask, ovšem tu - alespoň prozatím - bohužel nevlastním). Obě jsou v sudové síle se zhruba podobným obsahem alkoholu, konkrétně 51,8 % Longrow vs. 53,8 % Bowmore. Bowmore má o chlup tmavější barvu. Původní pořizovací cena Bowmore byla plus mínus podobná té u Longrow.

Vůně
    Longrow: Kouř se úplně neuvěřitelně snoubí s ovocitostí. Ta souhra je tak dokonalá, že se tam nic nepere, nic zbytečně nevyčnívá. Je to pro mne naprosto nový čichový zážitek. (Teď jsem tam dokonce chvíli cítil i marcipán.)
    Bowmore: Jednoznačně kouř. Skoro bych se nebál přirovnání k popelníku plnému vajglů, byť mi to v tomto případě není nepříjemné.

1:0

Chuť
    Longrow: Je mladší, takže také lehce agresivnější. Konkrétní chuťové vjemy již jsem popsal dříve. Dodám jahodovou marmeládu. Až si ještě trochu více sedne (rozuměj zoxiduje), bude to ještě větší pecka. Tomu věřím.
    Bowmore: Na jazyku hladší, trošku kulatější. Více vystupuje kouřovitost. Zároveň i svěžest máty. Sladkost tak akorát. Je určitě o chlup komplexnější než Longrow. V tomhle případě je prostě vyšší stáří ku prospěchu věci.

0,5:1

Dochuť
    Longrow: Máta, ovoce, tráva, dřevo a jemňounký, sotva znatelný kouř.
    Bowmore: Lehce olíznutý popelník, slanost mořské vody a máta.

1:1,5

Celkové skóre duelu
    2,5:2,5

Nebál bych se říct, že v Longrow je toho víc, je opravdu hodně zvláštní až atypická a pokud by měla možnost zrát v sudech ještě o pět let více, možná by Bowmore i porazila (nebo byla minimálně ještě více vyrovnanějším soupeřem). Mimochodem, jsem zvědavý, co na Longrow řekne Machalik, zapřísáhlý milovník Bowmore Sherry Matured, až ji u mě ochutná. Už teď je mi každopádně jasné, že nezůstane pouze u této jediné láhve z edice Red, která by údajně měla s vydáním zatím poslední, čtvrté verze dozrávání (12 yo Pinot Noir) končit.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ať tu mám ty dojmy z poslední doby kompletní, tak ještě přidám tu - dle Goshewana - poměrně nezajímavou:

Springbank Cask Strength 12 yo 53,2 %, nefiltrovaná, nebarvená

První dojem: Víceméně viz předchozí Longrow.

Vůně: Vyšší alkohol je tentokrát znát. Kouř, uzené maso, slad, máta.

Chuť: Výrazná sladkost a plnost. Lehce svíravá. Hruška. Citronová kůra. Na konci chladivá máta či mentol.

Dochuť: Přetrvávající svíravost a dřevitost. Možná i rozkousané stéblo trávy. Lehce koření: hřebíček, anýz? A nakonec mátová svěžest. Celkově hodně dlouhá.

Hodně solidní, lehce kouřová whisky. Palírna Springbank se po dvou lahvích jednoznačně řadí mezi mé oblíbené.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: To já budu od teď dělat též. Byla to moje první a poslední zkušenost s nimi zároveň.

Pokud jde o ceny obecně, tak ty rozdíly mezi českými webovými obchody jsou mnohdy až k popukání. Tu Longrow jsem koupil přes skotska-whisky.cz za cca 2,5 litru. Na minimálně dvou dalších jsem ji - nebo další z edice Red - našel za brutální 4 litry.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: Kratochvílovcům se vyhýbám. Jejich první otázka na jakejkoliv dotaz je "kolik na to máte", žádná částka není dost, a jejich ceny jsou nejapně napálený. Chápu, že obchod v Paladiu stojí peníze, ale o to líp mi ta whisky chutnat nebude.
    Mnohem líp mi poradili v Gourmetomu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Velmi pozitivní recenzi doplním ještě jednou čerstvou, bohužel, ne právě pozitivní zkušeností.

Zhruba před týdnem jsem ve webovém obchodě Kratochvílovci objevil jednu poněkud raritní whisky, po které docela toužím, za velmi solidní cenu. Navíc u ní bylo uvedeno, že je skladem. Neváhal jsem ani chvíli a objednal dvě láhve. Navrch k tomu jsem zavolal kontaktní osobě pro webový obchod, což je pan Staněk, kolik že mají vlastně aktuálně lahví, a to kvůli případné další objednávce. Pan Staněk řekl, že mi to nedokáže říct, ale že mi zavolá zpět. Nezavolal. Nezavolal ten den, nezavolal ani další den, neozval se zkrátka a dobře vůbec. Na moji objednávku rovněž žádná odezva, žádné další emaily. Začínal jsem tušit cosi o mrtvé duši, nicméně i nadále jsem vyčkával, co se bude dít. Nedělo se nic.

Po týdnu jsem tedy zavolal já, ovšem tentokrát raději rovnou na vedení, tj. panu Kratochvílovi. Když jsem mu vylíčil situaci, tak měl tendenci akorát omlouvat p. Staňka, že toho má moc. Nicméně přislíbil, že zjistí, jak se věci mají, a že se mi ozvou. Nakonec mi zavolal p. Staněk, který se pro změnu vymlouval na to, že si mé číslo nepoznamenal, a že nevěděl, kam má volat.

Abych to shrnul, položka na webu skladem, kterou vůbec nemají k dispozici, nulová komunikace, nulové vyřizování objednávky, byť by se jednalo o zrušení objednávky z důvodu nulových skladových zásob. Tento obchod vřele nedoporučuju! A je to zároveň jediná má možnost, jak se jim "odměnit" za jejich přístup ke mně jako zákazníkovi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam