• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Vzhledem k tomu, že lepší už to nebude, ceny půjdou furt nahoru a sehnat některé starší, raritnější kousky bude dobré peklo, zkusil jsem "tváří v tvář" srovnat panáky Longrow Red Fresh Port Casks 11 yo a Bowmore 1990 16 yo Sherry Cask.

Obě dvě jsou dozrávané v sudech po víně (spravedlivější by sice bylo srovnání vůči Bowmore 1991 Port Cask, ovšem tu - alespoň prozatím - bohužel nevlastním). Obě jsou v sudové síle se zhruba podobným obsahem alkoholu, konkrétně 51,8 % Longrow vs. 53,8 % Bowmore. Bowmore má o chlup tmavější barvu. Původní pořizovací cena Bowmore byla plus mínus podobná té u Longrow.

Vůně
    Longrow: Kouř se úplně neuvěřitelně snoubí s ovocitostí. Ta souhra je tak dokonalá, že se tam nic nepere, nic zbytečně nevyčnívá. Je to pro mne naprosto nový čichový zážitek. (Teď jsem tam dokonce chvíli cítil i marcipán.)
    Bowmore: Jednoznačně kouř. Skoro bych se nebál přirovnání k popelníku plnému vajglů, byť mi to v tomto případě není nepříjemné.

1:0

Chuť
    Longrow: Je mladší, takže také lehce agresivnější. Konkrétní chuťové vjemy již jsem popsal dříve. Dodám jahodovou marmeládu. Až si ještě trochu více sedne (rozuměj zoxiduje), bude to ještě větší pecka. Tomu věřím.
    Bowmore: Na jazyku hladší, trošku kulatější. Více vystupuje kouřovitost. Zároveň i svěžest máty. Sladkost tak akorát. Je určitě o chlup komplexnější než Longrow. V tomhle případě je prostě vyšší stáří ku prospěchu věci.

0,5:1

Dochuť
    Longrow: Máta, ovoce, tráva, dřevo a jemňounký, sotva znatelný kouř.
    Bowmore: Lehce olíznutý popelník, slanost mořské vody a máta.

1:1,5

Celkové skóre duelu
    2,5:2,5

Nebál bych se říct, že v Longrow je toho víc, je opravdu hodně zvláštní až atypická a pokud by měla možnost zrát v sudech ještě o pět let více, možná by Bowmore i porazila (nebo byla minimálně ještě více vyrovnanějším soupeřem). Mimochodem, jsem zvědavý, co na Longrow řekne Machalik, zapřísáhlý milovník Bowmore Sherry Matured, až ji u mě ochutná. Už teď je mi každopádně jasné, že nezůstane pouze u této jediné láhve z edice Red, která by údajně měla s vydáním zatím poslední, čtvrté verze dozrávání (12 yo Pinot Noir) končit.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Ať tu mám ty dojmy z poslední doby kompletní, tak ještě přidám tu - dle Goshewana - poměrně nezajímavou:

Springbank Cask Strength 12 yo 53,2 %, nefiltrovaná, nebarvená

První dojem: Víceméně viz předchozí Longrow.

Vůně: Vyšší alkohol je tentokrát znát. Kouř, uzené maso, slad, máta.

Chuť: Výrazná sladkost a plnost. Lehce svíravá. Hruška. Citronová kůra. Na konci chladivá máta či mentol.

Dochuť: Přetrvávající svíravost a dřevitost. Možná i rozkousané stéblo trávy. Lehce koření: hřebíček, anýz? A nakonec mátová svěžest. Celkově hodně dlouhá.

Hodně solidní, lehce kouřová whisky. Palírna Springbank se po dvou lahvích jednoznačně řadí mezi mé oblíbené.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    LEFTY: To já budu od teď dělat též. Byla to moje první a poslední zkušenost s nimi zároveň.

Pokud jde o ceny obecně, tak ty rozdíly mezi českými webovými obchody jsou mnohdy až k popukání. Tu Longrow jsem koupil přes skotska-whisky.cz za cca 2,5 litru. Na minimálně dvou dalších jsem ji - nebo další z edice Red - našel za brutální 4 litry.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: Kratochvílovcům se vyhýbám. Jejich první otázka na jakejkoliv dotaz je "kolik na to máte", žádná částka není dost, a jejich ceny jsou nejapně napálený. Chápu, že obchod v Paladiu stojí peníze, ale o to líp mi ta whisky chutnat nebude.
    Mnohem líp mi poradili v Gourmetomu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Velmi pozitivní recenzi doplním ještě jednou čerstvou, bohužel, ne právě pozitivní zkušeností.

Zhruba před týdnem jsem ve webovém obchodě Kratochvílovci objevil jednu poněkud raritní whisky, po které docela toužím, za velmi solidní cenu. Navíc u ní bylo uvedeno, že je skladem. Neváhal jsem ani chvíli a objednal dvě láhve. Navrch k tomu jsem zavolal kontaktní osobě pro webový obchod, což je pan Staněk, kolik že mají vlastně aktuálně lahví, a to kvůli případné další objednávce. Pan Staněk řekl, že mi to nedokáže říct, ale že mi zavolá zpět. Nezavolal. Nezavolal ten den, nezavolal ani další den, neozval se zkrátka a dobře vůbec. Na moji objednávku rovněž žádná odezva, žádné další emaily. Začínal jsem tušit cosi o mrtvé duši, nicméně i nadále jsem vyčkával, co se bude dít. Nedělo se nic.

Po týdnu jsem tedy zavolal já, ovšem tentokrát raději rovnou na vedení, tj. panu Kratochvílovi. Když jsem mu vylíčil situaci, tak měl tendenci akorát omlouvat p. Staňka, že toho má moc. Nicméně přislíbil, že zjistí, jak se věci mají, a že se mi ozvou. Nakonec mi zavolal p. Staněk, který se pro změnu vymlouval na to, že si mé číslo nepoznamenal, a že nevěděl, kam má volat.

Abych to shrnul, položka na webu skladem, kterou vůbec nemají k dispozici, nulová komunikace, nulové vyřizování objednávky, byť by se jednalo o zrušení objednávky z důvodu nulových skladových zásob. Tento obchod vřele nedoporučuju! A je to zároveň jediná má možnost, jak se jim "odměnit" za jejich přístup ke mně jako zákazníkovi...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Longrow Red Fresh Port Casks 51,8 %, nefiltrovaná, nebarvená

První dojem: Jednoduchá krabice v jednoduchém designu, stejně tak i flaška. Na nic si to nehraje, což je mi sympatické. Red je edice, pro kterou je typické omezené množství (údajně méně než 100 sudů ročně), dozrávání v sudech po různých druzích červených vín a - což je pro mne nejdůležitější - lahvování v sudové síle. Palírna Longrow je už dlouho zavřená, nicméně coby jistý druh whisky byla tato značka resuscitována palírnou Springbank, která tedy vyrábí tři různé značky whisky: Longrow (výrazně kouřové, dvakrát destilované), Springbank (lehce kouřové, dva a půl krát destilované) a Hazelburn (nekouřové, třikrát destilované). Palírna Springbank je jedinou plně soběstačnou ve Skotsku a její whisky se dají označit jako "hand-made". A ještě pár dalších důležitých věcí: ve Springbank jako jediní ve Skotsku používají k vytápění destilačního zařízení přímého ohně a ze zásady žádný ze svých produktů nefiltrují za studena a nebarví. Mimochodem, co jsem tak pochopil z videí, tak Springbank je oblíbenou palírnou Ralfa, který na ni nedá dopustit a považuji ji za vzor klasické skotské palírny.

Vůně: Jednoznačně kouř (ne však rašelinný), ale nedominuje, nýbrž je krásně sladěný se sladkostí a ovocitostí (červené ovoce). K tomu navrch probleskuje vůně máty, kávy a přezrálých třešní a/nebo višní. Vůně se přitom mění a při každém přičichnutí cítím něco jiného. Po přidání pár kapek vody vystupuje navíc vanilka, jemně pepřovitost, citronová kůra.

Chuť: Bezprostředně po ochutnání doslova levituje nad jazykem. Vysoký obsah alkoholu překvapivě takřka není znát. Čokoláda, možná višně v čokoládě. Mátová chuť. Výrazná sladkost. Karamel. Lehce tráva a květiny. Po pár kapkách vody kořenitost. Ještě víc houstne na jazyku. Třtinový cukr. Další a další chuťové vjemy. Mazec!

Dochuť: Velmi, velmi jemná, příjemně doznívající a dlouhá. Lehce nakyslá, lehce kouřová, lehce svíravá. Zase tam cítím tu mátu, přesněji řečeno mátový nebo mentolový bonbon. Díky tomu je neskutečně svěží. A trvá a trvá a trvá... nirvána!

Suma sumárum, nemám slov. A to si myslím, že ještě zdaleka neřekla poslední slovo...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Tak akorátní kouř doplněný hořkou čokoládou s mátou. Ale bude tam toho víc. Co ti budu povídat, posral jsem se z ní blahem. Detailněji to popíšu až s druhým panákem, možná dnes.

SKATEMURAI: No a? To si jako myslíš, že jsem tu všichni úplně blbí a neumíme používat vyhledávače? Nebo jsi ji snad pil? V tom případě nahoď dojmy a ne odkaz, který si každý během pár sekund najde sám...
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    STEPNI_VLK: vidím "peated", nastražuju uši! :-)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A??
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zapíjím smutek s pomocí nové flašky...

BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    SKATEMURAI: proč se ptáš? A ani já bych nepoužil slovo shit, prostě marketová whiska. Panák na baru, flaška s kámošema na víkendovou turistiku večer k ohni, ok. Domů bych si přišetřil a koupil něco jiného.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nemýlíš se. Čekal jsi snad jinou odpověď? Byť bych tedy nepoužil slovo shit. Na baru si panáka klidně dám, ale nevidím jediný důvod, proč bych si něco podobného měl kupovat domů. A o tom je to tady především. Jinak i mezi těmi míchanými whisky najdeš pochopitelně spoustu dobrých a kvalitních, nicméně zrovna tahle Grant's mezi ně velmi pravděpodobně patřit nebude...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Pořád tady tak nějak postrádám ten top seznam konkrétních flašek whisky od Goshewana coby kontrapunkt k tomu Machalikovu...
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    Za me za posledni dobu musim rict ze mi velmi chutna Amrut Fusion...je to single malt, Indicka produkce. Zkuste! :) je to spis takova holcici whiskey mi skoro prijde, je sladsi a jemnejsi a tak ji mam rada :)
    RUSSIANBLUE
    RUSSIANBLUE --- ---
    EARL: na prazaka celkem fajn typ...
    nakonec jsem sel do Spiritu. A svoji spokojenost bych oznacil jako 90%.
    Michacky ok. Kafe ok.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mascaro.
    Je to jen jalovec.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Jakej Gin, když chci mít hlavně tu "jalovcovost"? Koupil jsem si Hayman's Old Tom ("traditional victorian style") a je to takový kytičkový, no.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MACHALIK: Já bych to zatím nehrotil. Byl to přeci jen teprve první panák. Navíc bych je rád všechny překoštoval i s tebou dohromady. Pak se uvidí... Ale každopádně dík.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    STEPNI_VLK: Neuvěřitelný :) Vitacit si teda nepamatuju, musím prostudovat svoje starý poznámky. Každopádně obě lahve odkoupím, kdyby měly být nepitelný.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nj, s Macallanom je to zlozite. Ide o to ze sa tu neporovnava a nepise o produkcii ktorou sa stali slavnymi. Fine Oak rada je uz len marketingova vec taziaca (cenou) zo starej slavy Macallanu. Ak budes mat moznost tak skus napr povodne 12yo plnenie (niekedy okolo 2004 nahradene FineOak-om) a zistis o com bol/je Macallan. Pripadne 18yo, mal som moznost ochutnat len raz no bolo to davno a to som o whisky este vedel hovno. Problem s klasickym 12yo plnenim napr. zo spominaneho 2004 je ze ked sa este kupit dalo, stala flasa asi 120$, momentalne je to prakticky nekupitelne (cena 2-3 nasobok, cize ano, nezmysel). Prave mi tu pristala jedna flasa no este som nenasiel dovod ju otvorit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam