• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KAKIHARA: Aha. Gently Spiced na flašce, to bude asi ten rozdíl. Ale jak říkám, nešel bych ani do jedné. Juru už jen z nějakého nezávislého plnění.

    Jinak všem vřele doporučuju palírnu Benromach. Ralfy z ní poslední dobou sere magi v kostkách. Používají 1st fill bourbon sudy a jedou old-school styl obdobně jako třeba Springbank. A protože kolem nich není takový povyk jako kolem některých palíren typu Ardbeg, Lagavulin či Bruichladdich, tak mají hodně dobré ceny a pochopitelně i kvalitu. Já je asi prubnu skrze Benromach 10 yo 100 Proof (57 %), která se dá sehnat kolem 18 stovek. Klasická 10 yo pak kolem 13 stovek. A nedávno pustili na trh dokonce i 5 yo, kterou Ralfy také celkem vychválil (a nejen on - stačí mrknou na hodnocení třebas na TWE), a která se setkala s dost velkým ohlasem už jen proto, že se stále drží móda NAS s více či méně nablblými názvy za přemrštěné ceny.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KAKIHARA: A ony opravdu obě dvě existují? Protože já všude vidím jen Jura 16 yo Diurach's Own. Mimochodem, mám ji doma a za ten litr fakt nestojí. Vcelku nudná a - jak říká Machalik - vyšolíchaná whisky filtrovaná za studena a s pořádnou dávkou barviva. Už bych si ji podruhé nekoupil ani omylem. Za tyhle prachy jsou na trhu stokrát lepší věci...
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    Netušíte nekdo rozdíl mezi Jurama 16yo a Diurach's Own (kde to ma byt taky 16) ?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Kdyby někoho - stejně jako mě - zajímal rozdíl mezi dunnage a racked warehouses:

    Cool and Collected

    With the cask contributing up to 70 per cent of a malt’s flavour, oak management has become an essential element of every distillery manifesto. But it’s not just the provenance of the oak that matters, as the ageing warehouse in which casks reside also contributes to the quality and character of the contents.

    Three types of aging warehouse are used in Scotland, dunnage (also known as ‘traditional’); racked (or ‘commercial’; and palletised, with distilleries typically utilising at least two of these three options. The influence which ageing warehouses can have on maturation has been monitored more closely since the 1980s, when the neccesary instrumentation was developed.

    Each type of warehouse provides a similar (but variable) environment for a varied inventory, that always spans a range of ages.

    This practicality prevents the loss of an entire year’s production in the event of a fire or other calamity.

    Dunnage warehouses are widely hailed as the ultimate accommodation for single malts. The most traditional type of warehouse, being low-rise with thick brick or stone walls and a slate roof, it is certainly the most aesthetic.

    But dunnage warehouses also provide the best air circulation, helping to keep temperatures more stable, while earthern floors help release moisture which promotes humidity.

    Barrels and/or casks are usually stacked a maximum of three high on top of each other. Anymore and the weight bearing down on underlying barrels would become excessive.

    Racked warehouses, a concept dating from the 1950s, are constructed on a far larger scale than dunnage, using brick, cement blocks or a steel clad structure.

    Barrels sit on tall racks fitted with galvanised steel rails, stacked up to 8 or even 12 barrels high.

    Some distillers claim dunnage warehouses yield superior malts compared to racked, though if they always roll their best casks into dunnage warehouses this could be a self-fulfilling belief.

    Comparing the two types of warehouse actually involves various considerations.

    Running costs are an initial factor, with dunnage warehouses more expensive to operate than racked, not simply because of the usual three-barrels-high limit.

    Moving casks in a dunnage warehouse is essentially a hands-on task, whereas fork lift trucks can easily negotiate racked warehouses. This means a job requiring an hour in a racked warehouse could take three to four hours in a dunnage.

    Access to the warehouse also raises the question of temperature.

    Racked warehouses have larger doors, typically left open for the duration of the job in question, creating temperature spikes. In contrast, dunnage warehouses have far smaller doors, that also tend to remain open for much shorter periods.

    Moreover, thin walls and tin roofs do of course transmit varying temperatures more readily than thick stone walls and a slate roof, and while temperature fluctuations can be daily in a racked warehouse they tend to be seasonal in a dunnage.

    Nevertheless, average annual temperatures are similar within both types of warehouse.

    Barrels at the bottom of a racked warehouse actually experience similar conditions to a dunnage, though ascending the racks shows a graduation of micro-climates, with the greatest temperature differentials at the top of the warehouse.

    Exactly how this affects maturation (as opposed to the influence of individual casks) is difficult to determine. However, some believe that greater temperature differentials can affect the character, rather than the quality, of the whisky.

    The extent to which weather conditions influence the interior of the warehouse is another consideration.

    As the volume of whisky within a warehouse acts as an ‘insulator,’ it takes a vast temperature differential outside the warehouse to affect the interior.

    In Speyside, for example, the external temperature can vary from minus 25C to 25C throughout the year.

    However, this sees a fluctuation of between 4-10C within a warehouse.

    As the temperature rises, the rate of evaporation is likely to follow suit, which is typically 2-2.5 per cent of a cask’s total contents per annum.

    As this includes alcohol and water, there is a simultaneous decline in alcoholic strength and volume.

    Meanwhile, the evaporation rate slows down as alcoholic strength declines. This means a malt barrelled at 63.5% abv may reach 58% abv after 12 years, 56% abv after 18 years, 54-55% abv after 25 years, and 46-50% abv after 50 years.

    The evaporation rate may increase marginally in a racked warehouse, as a consequence of temperature fluctuations, caused for example by the sun beating down on a tin roof.
    However, the influence of a faster or slower evaporation rate on the ageing process is still not fully understood.

    Humidity levels are another factor, with higher humidity seeing more water entering the cask, while lower levels of humidity mean correspondingly less water ingress. Exactly how this affects maturation is unclear, though some distillers believe higher humidity promotes a slower (and more preferable) rate of maturation.

    Dunnage warehouses tend to have more stable humidity levels than racked. However, some racked warehouses restrict the amount of concrete to pathways between racks, retaining earthern sections under the racks to promote humidity.

    The location of a warehouse within a distillery site can also foster an individual microclimate (with each warehouse also being a macrocosm with a series of microcosms). This individuality can be enjoyed by the dram with bottlings such as Glenmorangie Cellar 13, a name which refers to the dunnage warehouse in which the malt was aged.

    Located close to the sea (Dornoch Firth), relatively higher humidity in this warehouse promotes a higher level of oxidation. This in turn yields more pronounced mint, vanilla and floral notes, alongside familiar fruitiness including pear drops, lemon, baked apples and apricot.

    The beauty of the warehouse debate, for those of us who thrive on detail, is that it continues to raise intriguing questions.

    Does longer maturation, and less active oak, such as a second or third fill, heighten the influence of the warehouse?

    And how significant (or not) is the use of heat reflective paint on a tin roof, or the varying number of skylights in a racked warehouse, compared to minimal or even an absence of fenestration in a dunnage?

    Similarly, using the terms dunnage and racked can require an additional definition. Some dunnage built in the 1960s have thin concrete walls and floors, while some racked warehouses are insulated which promotes a more stable temperature.

    Trying to quantify the significance of such details may be impossible, but that doesn’t compromise our love of speculation (nor do we care if this level of obsession prompts someone to say “get a life.” This is our life).

    So, what’s the verdict on dunnage versus racked? While the ageing warehouse is hardly considered a ‘primary’ influence on the resulting character of a whisky, some distillers say whisky matures differently in each type of warehouse.

    Others say both can produce the same quality whisky, and that the determining factor is actually the quality of the wood.

    Another aspect of the debate are palletised warehouses, essentially the preserve of grain whisky, though which may also be used to age malts.

    A 1980s concept, palletised warehouses are typically a brick structure with a concrete floor, while each pallet usually holds six barrels.

    As pallets are closely stacked, there is less air flow and a wider temperature differential closer to the top of the warehouse, which means six or seven pallets high. As this system maximises space, palletised warehouses are the least expensive to run.

    As barrels invariably stand upright on a pallet this creates a different head space within the cask.

    Losses through evaporation tend to be slightly higher as the barrel ‘end’ isn’t in direct contact with the spirit, as in this position it’s the barrel end, rather than staves, that is exposed.

    Published in Whisky Magazine Issue 36 December 2003 ·Page 64-66
    Copyright Paragraph Publishing / Whisky Magazine © 1999-2006.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Albert asi vylistovává pár artiklů.
    Dnes jsem tam skočil na nákup a odnesl si i dvě flašky obyčejného Kilbegganu, nicméně za 190 Kč/lahev to tam nešlo nechat.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Popisy u flašek whisky některých našich webových obchodů dokáží opravdu pobavit. :)

    Plná a ovocná chuť připomínající jahodový džem. Chuť je silná, sherry poznámky a zralé plody, následuje čokoláda, karamel a skořice. Povrchová úprava je dlouhá, sladká a pikantní.
    Maneo

    Nos : čokoláda, lískové ořechy , pláž kouř , rašelina a zemité poznámky . Je tokrásný nos , ale je trochu pichlavý . Myslím, že je potřebatrošičku vody .
    S vodou : Rozinky , švestky a hrušky projít .
    Chuť: Oakiness , mírně nad udělali čokoládové muffiny . Po dubu a sladké tóny , tam jekvalita mořské řasy , stejně jako mořských řas lupínky ( ty jsou reálné , snažil jsem se jimdruhý den ) .

    S vodou : Více chocolatey , více kořeněná , více masitá a více rozinky . Je to úžasné s vodou .
    Závěr : A trochu zemitost , poněkud podivné mentolu poznámky . Pravděpodobně přivádí ho z úžasné docela dobrý .

    Celkově:velmi chutné Bowmore .

    Dios Vinotéka
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zjišťuju, že v německých webových obchodech se válí kolikrát úplně neuvěřitelné rarity, mnohdy už jinde nedostupné. Glendronach 15 yo Revival, Laphroaig 10 yo Cask Strength apod. Stačí kupř. projet nabídku tohoto obchodu: http://www.whiskyfeld.de/shop/ (jedna mrda vedle druhé, spousta limitovaných & CS edicí). A to je jen jeden z mnoha. Akorát ty ceny teda u většiny lahví celkem "bolí"...
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Mel jsem lahve tech starsich edic (pokud ten clanek chapu spravne), tzn. z roku 92 a 95 (ne v sudove sile), a bohuzel to neni nic pro me. Porad jsem z toho citil nejakou palenici, coz se mi dost pricilo.

    Dokonce jsem byl na prohlidce jejich arealu a ackoli by pani, co to provazela, dokazala o slivovici povidat nejspis rok v kuse, tak o whisky nevedela vubec nic (navic si i trochu vymyslela). Nicmene sudy s whisky u nich lezi ve skladu spolu se sudy ve kterych jsou ty jejich ostatni palenky (stopro si pamatuju i sud nadepsany "merunka" s nejakym rokem) a cely ten velky prostor tim byl citit hned po vstupu. Pokud s tim ovsem chteji experimentovat (viz ten clanek) a novejsi edice jsou lepsi tak to je jen dobre...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Safra, safra, mám to 25 km od baráku a popis zní pro Valacha pijícího whisku dost lákavě:
    http://shop.rjelinek.cz/...-whisky-gold-cock~03559-gold-cock-1992-moravian-apple-brandy-finish~.html
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    No nekecej...
    Česká whisky slaví úspěchy ve světě – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/muzi/423537-ceska-whisky-slavi-uspechy-ve-svete.html
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Dela to i Jelinek. Ve velkym.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Jsi zaměnil za Žufánka ne? Ten dělá hrušku i slivku ze sudu, není to levné ale naučilo mě to pít ovocný destilát který jsem dřív nemohl, teď to mám na druhém místě po skotské rozhodně před rumem který je na mě většinou už moc sladký
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV: tak beru zpět. Jsem žil v domění, že Jelínek dělá jen nějaké up to 45% slivky.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GOSHEWAN: já to bral v domácích podmínkách z domácí slivky. Domácí slivka a slivka od Jelínka je dost podstatný rozdíl.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Zrani slivovice v sudu jsem povazoval za relativne normalni, dela to (afaik dost dlouho - prodavaji i 20ti letou) prinejmensim R. Jelinek...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: jen doplním, že zrání slivky v sudu jsem osobně vyzkoušel a byť sew tomu nehodlám věnovat, jako chutová změna to není zlé.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Před lety se tu řešilo, jak by to dopadlo, kdyby se slivovice hodila do dubového sudu a nechala zrát. Dnes jsem narazil na Ralfyho domácí experiment se zráním whisky. Je to vlastně metoda zrání obrácená naruby, nicméně díky tomu není finančně náročná tak, jako pořízení vlastního sudu, a dle druhého dílu níže vloženého videa evidentně funguje. Všem experimentátorům vřele doporučuju ke shlédnutí!

    whisky review 386 (1/2) - Amazing whisky improvement technique
    https://www.youtube.com/watch?v=0zRkoT6nFu0
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tenhle mladý týpek mě hrozně baví. Navíc - co si budu namlouvat - má práci z kategorie snových.

    whisky review 307 - vintage whisky advice with Angus
    http://www.youtube.com/watch?v=a8xxdBBDntY
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Věděli jste, že jednu z největších irských palíren Jameson založil Skot? Věděli jste, že za blendingem whisky stáli původně takřka výhradně obchodníci (Johnnie Walker, Chivas Brothers, Teacher's), kteří měli zkušenosti s blendingem čaje a ty samé zkušenosti a vědomosti pak následně praktikovali také na míchání whisky? Nebo že takřka za každým alkoholem - možná s výjimkou vodky - stáli v některém z raných období jeho historie Holanďané, protože Holanďané byli mistři destilace své doby? Nebo že za vzestupem skotské whisky - a naopak úpadkem irské whiskey (z více jak 100 palíren zůstaly 4) - v průběhu první poloviny minulého století stojí svým způsobem prohibice ve Spojených státech? A že za pašováním whisky do Spojených států stál mimo jiné otec J.F. Kennedyho, toho času spolupracovník Al Caponeho? Víte, že Lagavulin je jediná z kouřových Islay whisek, která je skvělá s Coca-Colou?

    Pokud ne, dejte si tohle excelentní video. Je doslova nabité informacemi, navíc podávanými vcelku zábavnou formou. Aby také ne, když přednáší autor knihy The World Atlas of Whisky, člověk, který se víc jak dvacet let živí psaním o whisky a dalších druzích alkoholu.

    London Union: Dave Broom Whisky Session.
    https://www.youtube.com/watch?v=L2OZtG3azTw
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    FIRED: Vůbec první zmínka o domácím blendingu whisek od Ralfa:

    whisky review 46 - D.I.Y. Blending whiskies
    https://www.youtube.com/watch?v=a9CKShEI6F8
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam