• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KAKIHARA: Dík
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    Tak tam v tyhle relaci jebni treba Wild Turkey nebo VAT69 nebo J&B, pripadne Famous Grouse....jsou to imo stejný mrdky ale aspoň nejsou uplne všude...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: Tullamorka stojí 300 za láhev, Laphroaig 770, ty tvoje kolem litru.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: Já nevím, kolik stojí Laphroaig, ani kolik stojí tamty, mám je zaevidovaný jako velmi levný whisky, možná nejlevnější pitelný. Jestli chceš flašku do nějaké hodnoty a tu hodnotu si máme spočítat a ještě od ní odečíst tvou marži, tak to cvičení jsem neprovedl. Sor.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: A kdyz sem napsal, ze Laphroaig je drahá, tak ti přijde OK navrhnout o kilo dražší kousky.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: Cetl.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MACHALIK: Četl si vůbec,co jsem psal?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    !!!
    CESKI
    CESKI --- ---
    Přišel komplet ;)

MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    AXTHEB: Neco se vymysli. Koukni na Aberfeldy 12, Deanston 12, Jura Superstition, jestli by cenove nesly okolo 70-80. Nebo hledame flasku za echte 500,- Kc?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    CEPAL: Tady nejde o panáka za 500, ale za 60. Laphroaig je dobrý nápad, ale tam bude panák odhadem tak za 100, na tom nemůžeš začínat. Zvlášť když máš zajímavou nabíku rumů mezi 60 a 90 korunama.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Zdar. Řešíme v hospodě problém, jak nemít klasické levnowhisky (tullamorku/jacka/jamesona). Nemáte někdo nápad na náhrady za obdobnou cenu se zajímavější chutí?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Ja Ted dostal Laphroaig 15y limited edition k 200letymu vyroci destilerky a musím říct, že mě to hodně příjemne překvapilo!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, o tomhle Ralfy mele furt. Předvánoční slevy chlastu v supermarketech a že je dobré toho využít. Škoda jen, že o podobné nabídce si u nás můžeme nechat tak maximálně zdát. Jakož i speciálních plněních, které si nechává dělat řetězec Aldi, a v rámci kterých se letos za 40 liber objevila třebas tahle záležitost:

Glen Marnoch 28 Years Old

Můžeme tak maximálně závidět...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    CEPAL: Tak psal jsi o Ralfym a i ten se o tom průběžně zmiňuje. A'bunadh už recenzoval minimálně třikrát. A navíc ani ta cena už není tak výhodná, jak bývala. Pamatuju si, jak jsem ho před lety kupoval asi za jedenáct stovek. Dneska se tady po dva tisíce prakticky nedostaneš. Pokud by nárůst ceny odpovídal kvalitě, budiž, ale obávám se, že opak bude často pravdou. Stačí se podívat na hodnocení na whiskybase.com. Zatímco u prvních šarží je hodnocení poměrně vyvážené (osciluje mezi 87-88), posledních pár let je ten rozptyl mnohem větší a třeba #40 má jen 83. Tvoje #45 skoro 87. Takže ano, některé jsou v pohodě, jiné asi zase až tak moc ne.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    CEPAL: Až na to, že Aberlour A'bunadh je s každou další šarží horší a horší. Zvýšená poptávka a nedostatek kvalitních sudů udělaly svoje. Ostatně jakož i u spousty dalších, dříve excelentních whisky. Takový Glendronach Revival by mohl vyprávět. Ne nadarmo nakonec raději na několik let přerušili jeho výrobu, což je ještě jeden z těch solidnějších přístupů ve whisky průmyslu.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, Ralfy aktualizoval doporučené giny a navrch k tomu přidal i návod na výrobu vlastního ginu, resp. na výrobu macerátu, kterým pak můžete případně i upravovat jiné giny. Zpočátku je to trochu ukecané, ale zhruba od 6. minuty už je to k tématu. Mimochodem, zmiňuje i jenever alias holandský gin, jakéhosi přímého předchůdce ginu, o jehož existenci jsem až doposud neměl ani tušení. Inu, člověk se celý život učí... a stejně nakonec umírá hloupý...

whisky review 615 - Gin options for 2017
    https://www.youtube.com/watch?v=QWZbRxS_dO4
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NYXYN: Tak ono to také není pití pro každého. Někomu ta rašelina zkrátka sedne, jinému moc ne a někdo ji vyloženě nesnáší. A to ještě Lagavulin - co jsem tak pochopil - zdaleka není ten nejsilnější kalibr. O tom ale vědí víc jiní zdejší diskutéři. Přiznám se dobrovolně, že já Lagavulin zatím neochutnal. Ale dříve či později to mám v plánu - už jen pro to rozšíření obzorů. Laphroaig jsem měl kdysi v počátcích u Machalika a zrovna dvakrát mě ta její medicinskost neoslovila. Octomore by mě nejspíš smázla z povrchu zemského.
    NYXYN
    NYXYN --- ---
    měl jsem před pár dny shodou okolností ve sklence Lagavulin 16y a mohu říct, že na mě až moc intenzivní chutě a "vůně", že jsem měl problém dopít skleničku. Mezi svátky mě čeká Nikka From The Barrel, snad budu mile překvapen, Lagavulin byl fakt drsný.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Benromach je celkem klasa. Mel jsem ji v par barech, cask str, a bomba.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    STEPNI_VLK: Aha! Didnt noticed that. Dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam