• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    Jojo, treba Glenfarclas 105 bez rozkápnutí skoro nejde pít (i když s pribyvajicima panákama množství vody klesá) A takovýmu Ardbegu nebo Taliskeru to taky neublíží..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zase zkouším experimentovat s tím přidáváním vody do whisky a nakonec po všech těch rozhodně ne a možná ano deklamacích musím přiznat, že to má smysl, ba co víc, že některé whisky si bez toho člověk ani naplno nevychutná.

Teď si kupř. díky pár kapkám vody užívám hrozně intenzivní vůně máslového krému (a možná i vanilkového pudingu) u Deanston 12 yo, v chuti pak máslové sušenky Opavia jak vyšité. U Jura 16 yo zase krásně vylezla skořice a perníkové koření obecně.

Zajímavé mi přijde také zjištění, že některé vůně se objevují, když nechám whisky nějaký čas v klidu, a okamžitě mizí, když whisky krouživými pohyby rozvířím, zatímco jiné to mají přesně naopak.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Díky za tip, nicméně kdybych měl na nástěnku dávat každý obchod s chlastem, nemělo by to žádný smysl. Nabídka whisky toho tebou zmiňovaného je poměrně úzká a z toho jsou ještě tak třetina blendy. Předpokládám, že každý před nákupem absolvuje vlastní pátrání za pomoci serverů pro srovnání cen či Googlu. Na nástěnku dávám pouze obchody, které jsou něčím zajímavé: většinou buď šíří nabídky, nebo dobrou cenovou politikou.

A když už píšu o obchodech, tak jedno malé varování pro všechny. Pokud byste chtěli využít obchod Vinotéka Dios, počítejte s tím, že mají v nabídce i věci, které ve skutečnosti nejsou skladem. Po dvakráte se mi stalo, že jsem objednal whisky, u níž byl popis "poslední láhve", a dvakrát mi objednávku zrušili, protože se prý už doprodala. Následovala výmluva na pomalou aktualizaci a hned mi samozřejmě nabízeli alternativy. Zřejmě běžná prodejní strategie, co jsem následně tak pročítal hodnocení na Heuréce. Mimo to také nic moc komunikace, dlouhé čekání na zásilky či zaslání úplně jiných lahví, než si dotyčný objednal.

Takže i v případě Vinotéky Dios platí to samé co u Gentlestore. Můžete tam narazit na některé vcelku raritní, jinde nedostupné věci, ale počítejte s tím, že cesta k nim bude strastiplná či dokonce ve finále neúspěšná. U Gentlestore se mi pro změnu stalo, že jsem objednal dvě láhve, z nichž jednu už vůbec neměli. Když se ani po měsíci od objednání nic nedělo, napsal jsem jim nasraný email, protože dovolat se k nim je prakticky nemožné. Teprve poté se konečně uráčili mi odpovědět, že tu jednu láhev už nemají, a jestli tedy mají objednávku zrušit. Ani je nenapadlo, že bych třeba chtěl aspoň tu druhou. Hrozný šlendrián. Ostatně, hodnocení Gentlestore na Heuréce je více než výmluvné.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Teď jsem si po čase nalil 16yo Juru Diurachs' Own a konečně jsem přišel na to, co že je to v ní tak výrazného ve vůni. Machalík mě trochu ovlivnil tím, co tu kdysi psal, a sice že mu Jura smrdí a to asi po medu. Ale med to podle mě není. Ta výrazná vůně, která mě hlavně napoprvé vždy vyloženě praští přes nos, to je prosím pěkně na 99 % rebarbora. :)

To jen kdyby někomu vadila její vůně, tak ať s tím počítá. Navíc bych řekl, že je tak trochu i v její chuti. Byť tedy pochopitelně netuším, jestli to obecně typické pro všechny whisky Jura, nebo jen pro tuhle 16yo.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Groundhog Day for Scotch distillery boom? | Scotch Whisky
    https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/12339/groundhog-day-for-scotch-distillery-boom/

By 1899 the amount of whisky stored in Scotland’s warehouses had grown by more than 575% to 13.5m gallons. The Pattisons’ crash was disastrous, and signalled the end of the boom in malt distilling, the First World War then sealing the fate of many. Malt whisky output fell from a high of 16m gallons in 1898 to 10m gallons just two years later. The industry was arguably heading for a bust anyway, as growing stocks far outweighed the value of whisky at the time.

Will this be where we draw our last parallel? In recent years a decline in Scotch exports led some distilleries to reduce output to regulate their stocks five to 10 years down the line – in 2014 Diageo announced a freeze on its planned £1bn investment in increasing capacity at its distilleries, including shelving a new distillery build at Teaninich and expansion of Clynelish and Mortlach distilleries. A strategy designed to avoid repeating the same mistakes as their Victorian forbears.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Možná jen pro doplnění vzorně spravované nástěnky... Koukal jsem na seznam eshopů a všiml si, že chybí třeba Topdrink.eu. Zřejmě ne příliš významný, ale některé kousky mají levnější než Maneo, což u lahví jako např. Laddie Classic stojí za zmínku. Konec hlášení.
    FATTY
    FATTY --- ---
    krasne jsi to chytil, asi na haluz.. Ostrava, alb. hyper. - 1400
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    FELCARKILLER: tohle není akce, prostě asi vylistovávájí artikly z nabídky a proto mají takové ceny na něco málo položek
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    LOPIN: Hypermarket Albert ve Vsetíně
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    Na to bacha albert rozlisuje hypermarket a supermarket. Nektery akce jsou jenom v prvnim a nektery zas v druhym :)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    BRUKEV: kde , v jakym albertu? jsem koukal na novychbutovicich a tam to nemaji. dik
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Další výhodný nákup, Tullamore dew single malt 14 yo, Albert Hypermarket, 674 Kč. Nedávno Killbegan za necelé dvě stovky, zjevně další vylistovany artikl.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    ale jo....zhruba za polovic..

Islay Mist de Luxe 0.7L 40% - whisky Skotsko | Maneo s.r.o.
    https://www.eshop.maneo.cz/islay-mist-de-luxe-0-7l-40-ean4565-skup2Zn1ak3Zn1ak2.php?18_let=ano
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    CEPAL: Vyhrabal jsem to ve finském Alko, 24,90€ na ty ceny tady je to fakt dobrý kup. Nemám páru jestli je to distribuováno do česka.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Tip na obstojný blend: Islay Mist Deluxe
    NOIK
    NOIK --- ---
    STEPNI_VLK:
    MACHALIK: díky za tipy a rady, nějak se s tim popasuju, dám pak vědět, co jsem vybral
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    CEPAL: nez se rozhoupes tam na 98% nebude, aspon ja ji mel problem v nekolika prodejnach pred vanocema kdy byly naskladneny sehnat

kazdopadne z aldi muzu doporucit tohle portsky, od dvaceti let vejs je skvely, 40ku ted meli za 30 liber, 20ku sem kupoval v lete v nakejch doprodejcich snad za 15 (normalne stoji 20)
    Maynard's 40 Years Tawny Port, Portugal: prices
    http://www.wine-searcher.com/find/maynards+forty+tawny+port+aged+oporto+douro+portugal/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIK: Teď jsem si vzpomněl, že jsem ti chtěl původně napsat ještě něco i k té výši alkoholu. Té se vůbec neboj, ba právě naopak. Alkohol je nositelem vůní a chutí, takže čím vyšší číslo, tím více tam toho může být koncentrováno. A pokud by to na dotyčného bylo moc, vždycky si to může před pitím naředit pár kapkami či lžičkami vody (každý si na ten správný poměr u té které flašky musí přijít sám). Ostatně, někteří si ve skleničce ředí dokonce i ty čtyřicítky, které už jsou vlastně od výroby vodou naředěny na minimální přípustnou míru.

Takže jestli můžu doporučit do třetice, tak ber ideálně Cask Strength, tj. whisky v sudové síle.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    CEPAL: nebo pořádně číst a nepřeskakovat.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam