• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Ahoj vyplati se neco kupovat v americe v duty free? pripadne nejaky doporuceni na us bourbon/whisky?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jen taková zajímavost aneb K čemu také může dojít, když se pokusíte otevřít nějakou whisky z doby dávno minulé. V tomto konkrétním případě pravděpodobně lahvovanou v průběhu 90. let minulého století. A pokud doma zrovna žádnou nemáte, tak vám nezbývá, než začít shánět náhradní zátku.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MIDORI: Podívej se na nástěnku. Jsou tam tipy na whisky kolem tisícovky.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Poradili byste mi prosim nejakou dobrou whisky, kterou bych mohla dat jako darek k sedmdesatinam? Cenove kolem 1000 Kc
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ted cumim na fotky z whisky festival czech republic.. nebyli jste nekdo?

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Po delší době jsem překoštoval Auchentoshan 17 yo Bordeaux Finish a přijde mi až neuvěřitelné, jak jde do černého rybízu - ve vůni, v chuti i dochuti. A baví mě suverénně nejvíc z těch 3 limitovaných. Konec hlášení.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    JCSOFT: rozpocet jsem si rikal tak 1200 - 1500 českopeněz. Jinak bohužel ten styl je záhada. Takže spíš bych hledal nějakou střední cestu.
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    SUCZKER: no jde mi o to, jakou třídu whisky pije a jaký styl preferuje :-) Jako můžeš koupit cokoliv, ale jestli třeba vyloženě nemá rád ty s rašelinovým kouřem tak úplně nedává smysl vrážet prachy do něčeho jako NIKKA TAKETSURU 17. Třeba :) Plus teda ten rozpočet, zda se budeš pohybovat jen v základech nebo už i trochu (ne zrovna levných) specialitách...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    JCSOFT: diky, je to furt aktualni, co mu chutna, ale netusim. mohl bys to kdyztak rozvedst?
    JCSOFT
    JCSOFT --- ---
    SUCZKER: Tipů by bylo vícero, záleží na rozpočtu. A taky by bylo fajn vědět co pije obvykle...
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    nejsem nějaký velký vyznavač whisky, ale jeden kamarád je a chtěl bych ho trošku překvapit a k narozkám mu koupit nějakou japonskou. Je to vůbec dobrý nápad a pokud ano, máte někdo nějaký tip ?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    The Balvenie 'Fifty' 50 Year Old Scotch Whisky
    https://www.youtube.com/watch?v=3_bj80paaI0
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Obecně whisky škodí světlo, přílišné teplo (pokojová teplota maximálně), případně pachy, které se dlouhodobě vyskytují kolem. Tuhle jsem měl celou dobu v té původní zavírací krabici. Obdobně jsem skladoval starou Aberlour A'bunadh a také vydržela bez větší ztráty kytičky několik let.

Osobně si po této vlastní zkušenosti myslím, že pokud je ta whisky a její korková zátka kvalitní, tak vydrží i několik let. A jestliže člověk navíc používá i ten argon, popř. přelévání do lahví menšího objemu, tak lze otevřenou whisky skladovat v podstatě neomezeně dlouho.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Ma omezena zkusenost v tomto smeru (vetsinou mi nic tak dlouho nevydrzi, ani v mem okoli) rika, ze prave po cca roce to prestava byt pitelne... Mozna zalezi i kde to skladujes, pri jake teplote a pod., nicmene 5.5 roku je uz opravdu hodne.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, stále tou původní korkovou zátkou. A bez použití jakéhokoliv plynu. Samotného mě překvapuje, že není nikterak plochá, protože většinou se setkávám s doporučením konzumace do roku, maximálně dvou let.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: Jak ji po tak dlouho mas zavrenou? Obycejnym korkem?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Bowmore 16 yo Sherry Matured 53,8 %
    Použil jsem zlaté pravidlo a vodu a nestačil se divit. Pro srovnání dávám odkaz na zhruba rok staré a podstatně chudší TN: [ STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] Poslední - pokud jde o ochutnávaní whisky, tak velmi bohatý - rok a půl evidentně začíná přinášet své ovoce.

Vůně: Uzené maso, slaneček, rozmarýn, bujon, pomerančová kůra, celerová nať, libeček. S vodou: kmín, slaný lák, kopr, terpentýn.

Chuť: Plast, karamel, slanost, zeleninový vývar. S vodou: pomerančový džem, campari, pomerančová kůra, moučkový cukr, karamely.

Dochuť: Dlouhá a příjemná. Rašelina, libeček, slanost a luštěninová polévka.

Závěr: Opravdová nádhera. Užil jsem si ji tak, jak snad ještě nikdy. Čas a voda dělají s whisky fakt divy.

Technická: Čistě pro zajímavost, láhev mám otevřenou už cca 5,5 roku a zbývá v ní přibližně čtvrtina patřičně zoxidovaného, ale jak vidno výše, stále velmi schopného a kvalitního obsahu. Dvakrát škoda, že je teď pro obyčejného smrtelníka tak kurevsky drahá. Její ceny už v aukcích v poslední době atakují 200 liber/eur.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    To zkus určitě. Třebas ta Clynelish 14 yo je bez vody prakticky nijaká. Dokud do ní nekápnu aspoň pár kapek vody, tak se neotevře ani boha.

Dobré je zkoušet to třebas se dvěma skleničkama. Jednu nechat bez vody, do druhé kápnout. Porovnat a pak ještě ideálně nechat nějakou dobu být a přikrýt je. A znovu porovnat. Nebo těch skleniček rozlít ještě víc a nakapat do nich různé objemy vody. Dá se s tím solidně vyhrát...
    KOCOUREK
    KOCOUREK --- ---
    Poslední dobou jsem ochutnávky zanedbával i pití žel. Napravím to. Jsem moc zvědav na experimenty s přidáním vody, vyzkouším to.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KOCOUREK: Ten Benromach 100° Proof už mám doma též, akorát jsem ho zatím ještě neotevřel. Mám tady těch flašek teď nějak moc. Ale na základě Ralfyho recenze bych si skoro i vsadil (jakože to prakticky nedělám), že nebudeme litovat. A Springbank je klasika z největších. Moje milovaná palírna. Jsem zvědavý, jak ti sedne. Pak dej určitě vědět, ať sem nedávám tasting notes furt jen já.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam