NOIZER: Určitě bych ti doporučil cokoliv od palírny Springbank. 12 yo CS kupříkladu. Sice to není Islay, ale... Základní Springbank je 2,5x destilovaný a lehce kouřový, Longrow je 2x destilovaný a hodně kouřový/rašelinný, Hazelburn pak 3x destilovaný (irský styl) a úplně bez kouře. Myslím, že něco z řady Longrow by tě mohlo bavit. Asi ne z edice RED, protože ta je částečně či cele dozrávaná v sudech po červeném víně a ten kouř se v nich snoubí se sladkostí a není až tak výrazný.
Pokud jde o Lagavulin, radím ti vykašlat se na 16 yo a koupit 12 yo CS. Starý pán z eshopu Skotská whisky mi, když jsem si ji kupoval, říkal, že jakmile jednou kdokoli ochutná CS, 16 yo mu pak chutná jako čajíček. Dokonce i Serge Valentin, což je kurva nějaký znalec whisky, z 12 CS sere magi v kostkách a navíc tvrdí, že s každým dalším rokem a tedy s každou další šarží neustále zlepšuje. (Což je dnes celkem vzácnost. Spíše se stává, že kvalita kolísá, popř. jde postupně do kopru.) Ostatně, přečti si jeho recenze 12 CS sám zde:
http://www.whiskyfun.com/Lagavulin.html Já tu svoji zatím ještě neotevřel. Ale jsem fakt hodně zvědavý. Pravda, cenově to vychází přes 3 litry za láhev, ale řekl bych, že to za ty prachy sakra stojí.
A jestli máš rád Islay whisky a rašelinu, tak se zkus zaměřit na Kilchoman. Je to relativně mladá, na místě bývalé farmy vytvořená palírna. Mimochodem, kdysi na tom místě byla černá palírna. Jedná se o řemeslně vyráběnou whisky, nefiltrovanou, nebarvenou a s minimálně 46 % alkoholu (mají ale pochopitelně i CS). A u nás se sehnat dá, byť asi ne v takové šíři jako v UK. Zrovna Skotská whisky má v nabídce
CS.
Pokud pak chceš hodně dobrý poměr cena výkon a zároveň si rozšířit obzory, tak se zkus poohlédnout po nějaké nakouřené flašce od palírny Bunnahabhain, která furt ještě není až tak moc populární jako předražený a "vyhajpovaný" trojlístek Ardbeg, Lagavulin & Laphroaig, o Bowmore ani nemluvě. Chybu pak zcela určitě neuděláš ani s Bruichladdich Port Charlotte či 12 yo Caol Ila (jde sehnat i CS, ale samozřejmě výrazně dráže).
A pokud jde o rašelinu, tak dobré whisky mimo Islay dělají údajně i palírny BenRiach či Tobermory (jejichž silně rašelinná verze se jmenuje Ledaig).