• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    WUKONG
    WUKONG --- ---
    STEPNI_VLK: neprozradis nam kde jsi ji sehnal? :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    STEPNI_VLK: Mrknu se, diky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NAGASAWA: Osobní zkušenost tu možná nenajdeš, nicméně minimálně zkus Ralfyho osobní zkušenost. Pokud jsi tohle video tedy ještě neviděl.

    whisky review 230 - Nikka Pure Malt (Black)
    https://www.youtube.com/watch?v=MMOm6ucZ7b4
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Nemate prosim nekdo osobni zkusenost s Nikka Pure Malt Black? Par dni zpatky se ke me zatoulala Nikka from the Barrel a diky kombinaci chuti mi vic nez sedla, tak jsem si rikal, ze bych si rad tuhle destilerku postupne kompletne zmapoval a Pure Malt mne vcelku zaujala (navic zacinam mit slabost pro jejich lahve)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Když jsem zhruba před rokem začal poctivě projíždět Ralfystuff kanál na YouTube, byla tohle jedna z lahví, kterou jsem si poznačil pro případ, že by se mi poštěstilo na ni někdy narazit. Už jen proto, že ji Ralfy v rámci jejího review dvakrát pochoval v náručí. Ani ve snu by mě pak nenapadlo, že se mi to nakonec podaří, natožpak v ČR a za velmi dobrou cenu navrch k tomu (1910 Kč). Stalo se a já jsem tak strašně šťastný, že se to nedá ani popsat. ;)

    whisky review 430 - Caol Ila 12yo 2000 61.4% (Gordon & Macphail)
    https://www.youtube.com/watch?v=_aBZ_UMLIiA


    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Hip hip hurá, podařilo se mi sehnat láhev novější verze 12yo Bunnahabhain s 46,3 % alkoholu z roku jejího uvedení na trh (2011), a to dokonce v Brně. Tudíž budu moci uskutečnit přímé srovnání s lahví plněnou v roce 2016, kterou jsem si koupil již dříve, a zjistit tak na vlastní kůži, do jaké míry se výrazně liší (jak už jsem tu nedávno zmiňoval, tak první šarže byly údajně vyladěny výrazně staršími whiskami než ty z následujících let). Další báječný whisky experiment na obzoru.

    Mimochodem, douška k 14yo Smoking Islay od Blackadder: Dnes jsem mluvil s jedním pánem, který ji měl tu čest ochutnat, a který mi tvrdil, že je parádní. A ještě lepší prý je, že si člověk nikdy nebude jist tím, ze které že Islay palírny vlastně pochází, resp. že skoro pokaždé tipoval nějakou jinou...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Netuším, neb jsem ji zatím ještě neotevřel. Aktuálně mám otevřených 20 flašek, takže přijde na řadu někdy časem. A na Whiskybase jsem jediný, kdo ji má. Nicméně nezávislá plnění Blackadder mají obecně poměrně vysoká hodnocení, Smoking Islay obzvláště...

    A už jen samotný fakt, že byla destilovaná v roce 1993, tj. vše probíhalo starými, neprůmyslovými postupy, z jiných, klasických odrůd ječmene typu Golden Promise (menší výnos, více chuti), výroba sladu přímo v palírně a zrání v sudech na 99 % v dunnage warehouses, napovídá, že stojí za zkoušku. I kdyby to měl být "jen" průměr.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: je to dobry? nedavno jsem nas tim premyslel.. vim, kde to maj:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a dnes jsem v jednom kamenném obchodě objevil poklad, který tam na mě čekal cca 8 let:

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Improvizace pro Machalika (on už bude vědět):

    3 cl bílý rum
    3 cl aperol
    3 cl červený vermuth (Gancia rosso)
    1 cl citron
    1 cl cukrák
    dolít crodino
    přímá cesta na kostky
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    Nějaká osobní recenze Talisker Port Ruighe? ideálně v porovnání s dostupnými Talisker Distillers Edition, díky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jsem si musel nalít zas. A řekl bych, že je to asi nejteplejší whisky ze všech, které jsem zatím měl tu čest ochutnat. Při převalování v hubě navíc intenzita hřejivosti postupně stoupá.

    Pak stačí přidat pár kapek vody a skoro pokaždé, když k ní znovu přičichnu, tak cítím něco nového. Kouř se upozadí, nastoupí ovocitost a vůně cukrárny kombinovaná s lehkým dotekem slanosti. V chuti je ale i poté kouřovost stále patrná. Navrch k tomu peprnost, pálivost zázvoru. V dochuti něco z kávy, něco z čokolády, cukrkandl a pomerančová kůra. Na desetiletou whisky neuvěřitelně komplexní a současně skvěle pitelná.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Před hodinou a půl jsem otevřel Benromach 10yo 100 Proof a už z první ochutnávky jsem se málem posral blahem. Decentně nakouřená, hořko-sladká, ovocitá i zeleninová, čokoládově mátová a hlavně na 57 % neuvěřitelně jemná whisky bez jakéhokoliv náznaku drsnosti, který by signalizoval příliš urychlenou destilaci. Prostě poctivá řemeslná whisky. Okamžitě řadím Benromach po bok Springbank a Talisker mezi oblíbené palírny a kupuju minimálně jednu další láhev. Další dojmy nahodím časem...
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    STEPNI_VLK: Cena přes dva tisíce je úplně v pohodě. Springbank jsme kdysi chutnal na festivalu a mám o tom zapsané pozitivní poznámky, takže jsem pro.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KRATIHLAV: Já bych koupil lehounce kouřovou, sladkou a ovocnou Springbank 18yo. Mají ji za krásnou cenu 2710 Kč. Mimochodem, novější verze 18yo se prodává kolem 5 tisíc.

    Ale když jsem se tak díval na tu tvou sbírku, tak si nejsem jist, jestli budeš akceptovat cenu přes 2 tisíce za láhev. Zkus stanovit alespoň cenové rozpětí, když už ne přímo typ whisky (kouřová/nekouřová, sladká/hořká/kyselá), bez toho fakt těžko radit.
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    Chtěl bych poradit. Má se mi narodit dcera a jako budoucí dárek k nějakým dospělým narozeninám bych jí i sobě chtěl koupit dárek whisky. Legální věková hranice pro pití alkoholu je 18, takže by to mohla být nějaká 18YO případně 20YO pokud by se to dávalo až k dvacetinám.
    Nějaký ten alkohol vlastním, tak jí to snad do té doby nevypiju.
    ze stěhování při rekonstrukci https://photos.app.goo.gl/nN1fBdBDwzomFaNv1
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Otázka do pléna. Měl někdo z vás možnost ochutnat Glenmorangie Signet? A pokud ano, tak jaké byly vaše dojmy?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Další negativní zkušenost s obchodem Vinotéka Dios

    30. června jsem objednal láhev whisky s osobním vyzvednutím na pobočce v Brně. Přišel mi potvrzovací email s následujícím textem na jeho konci:

    Vaší objednávce se od přijetí věnují naši odborníci. Při zpracování objednávky klademe důraz na perfektní a co nejrychlejší přípravu zboží k expedici,případně řešíme Vaši informovanost o dostupnosti zboží, které není momentálně skladem. Vzhledem k obrovskému množství Vašich objednávek, které s láskou hýčkáme, se může stát, že Vás neinformujeme obratem o stavu Vaší objednávky. Ale o to více se věnujeme přípravám k její expedici . Budeme opravdu rádi , když si v co možná nejkratším čase v klidu domova námi nabízené produkty plně vychutnáte .

    Odborníci, blabla, perfektní a nejrychlejší, blabla, neinformujeme, blabla. Neuvěřitelná snůška alibistických sraček. A výsledek na sebe nenechal dlouho čekat.

    Od té doby se nedělo nic - žádný další email, žádný telefonát. Jen podotýkám, že tentokrát nebylo u láhve ani uvedeno, že se jedná o poslední kusy, ani že by ji neměli na skladě.

    Dnes jsem se tam po 14 dnech rozhodl zavolat. Na kontaktním tel. čísle pro brněnskou pobočku mne paní hned zastavila a řekla mi, že pro webový obchod mi dá kontakt na jinou paní. Nechápu, proč tento kontakt není uvedený na webu! Tak jsem opět zavolal a tentokrát jsem se dozvěděl, že je moje láhev v Praze. Když jsem uvedl, že jsem zadával osobní odběr v Brně, tak mi paní řekla, že mají tuhle whisky objednanou, a že ji tedy podle všeho fyzicky vůbec nemají.

    A opět jsem obdržel oblíbenou dávku výmluv a omluv, která je pro tento obchod naprosto typická. Paní prý jen zaskakuje za jinou, která je aktuálně na dovolené. Řekl jsem, že to mě jako zákazníka vůbec nemusí zajímat. A pak už jsem se neudržel a poněkud rázně jí vypověděl všechno, co jsem měl na srdci: ze čtyř objednávek u nich jen jedna koupená láhev, nulová (nebo pomalá) komunikace, neaktualizované stránky, výmluvy, výmluvy, výmluvy.

    Chvíli na to mi překvapivě rychle dorazil email, ze kterého jsem se dozvěděl, že dotyčná konečně "zvedla" prdel a něco zjistila. Mimochodem, tento "skvost" opět stojí za přečtení:

    Dobrý den, na základě našeho rozhovoru jsem šla Vaši objednávku pozjišťovat a bohužel tohle zboží je na kolkování, kde je doba dodání až měsíc a půl. Samozdřejmě mi bylo sděleno, že se můžete zastavit a naši odborníci s Vámi můžou vybrat mnohem lepší alternativu.. Omlouvám se Vám za vzniklé nepříjemnosti

    s pozdravem pěkného dne,

    Zhejbalová Denisa


    Suma sumárum, neuvěřitelný šlendrián a humpoláctví. Tenhle obchod vám s definitivní platností vřele nedoporučuju, nemáte-li nervy ze železa a všechno obdobně na háku jako oni...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GOSHEWAN: Tak za prvé, negeneralizuji. Napsal jsem "ve většině případů", což dle mého rozhodně není zobecňování.

    Za druhé, začneme třebas od klasického příkladu, 15 yo Glendronach Revival. Svého času - v roce 2011 - ji Ralfy vyhlásil whisky roku. S přibývajícími šaržemi mu ale chodilo více a více reakcí, které naznačovaly, že s kvalitou nebude něco v pořádku. Udělal tedy re-review a konstatoval, že první šarže byla, resp. byly evidentně vylepšované nějakými staršími whisky, zatímco u těch dalších, pozdějších - po jejím zpopularizování - už se s tím až tak moc nemazali.

    Stejně případ je to s Aberlour A'bunadh. Její první šarže se dnes prodávají za ukrutné peníze. A něco mi říká, že s šaržemi nad číslo 30 se tak dít nebude, tedy minimálně ne se všemi. Mimo hodnocení na různých webech komentoval klesající kvalitu sudů (a tím i této NAS whisky) opět i Ralfy.

    Obdobně je tomu i u dalších cask strength NAS jiných palíren. Takřka vždy je suverénně nejvýše hodnocena šarže první. A věřím tomu, že kdybych si dal tu práci, takových případů bych našel mnohem víc i u jiných řad.

    Obecně je problém s nedostatkem kvalitních sudů, který se ještě zostřuje s neustále rostoucí poptávkou po whisky v průběhu posledních 10 let. Často bývá zmiňována kvalitativní nevyrovnanost jednotlivých šarží. Na druhou stranu je pravda, že jsou tu stále palírny, které jsou naopak vyhlášené relativní vyrovnaností šarží co do kvality.

    A aby to nebylo zase až tak jednoduché, v celém tom spletenci různých vlivů hraje roli i aktuálně vlastník palírny. A ti se, bohužel, dost často mění. Třeba zrovna palírnu Bruichladdich vlastnila firma Jim Beam Brands a údajně ji celkem poslala do řiti. Pak to celé - tuším v roce 2001 - koupil malý vlastník ze Skotska. Výsledkem bylo používání kvalitních sudů, nepoužívání barviva a nefiltrování, plus lahvování v minimálně 46 % síle. Tedy samé pozitivní věci. Jenže si vzal úvěr od banky a celé to vlastně neměl až tak dalece ve svých rukou. A nakonec to pro něj dopadlo blbě. Před pár lety byl donucen palírnu prodat. Vždycky je pak otázkou, jaké změny přijdou s novým vlastníkem a hlavně, jak se to projeví na kvalitě whisky.

    A konečně za třetí, můžeš ty nějak podložit své tvrzení, že ve většině řad Bruchladdich jsou lepší pozdější šarže?
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    STEPNI_VLK: A jak známo, první šarže bývají ve většině případů ty nejlepší

    Tohle mi pripada jako dost silne tvrzeni. Ten argument na me pusobi nepresvedcive, tim spis u palirny, ktera ma vetsinu svych rad lepsich prave s pozdejsimi sarzemi. Podle jakych jinych pocinu to generalizujes?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam