• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Je až neuvěřitelné, co všechno se dá ještě i dnes objevit v některých kamenných obchodech. Staré kolky z doby před metanolovou aférou a flašky, které byly lahvované v roce 2006. Což mimochodem znamená, že kupř. destiláty pro 18yo vznikaly minimálně v roce 1988. Předrevoluční whisky. :)

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: A ne, že by to tedy byla nějak důležitá informace, ale čistě pro zajímavost: já mám láhev číslo 143. A to z 324, ne z 325. Ostatně, viz má fotka. ;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: A bude ještě lepší... až se nadechne a srovná po otevření. ;) Jinak tedy rád slyším, že jsem také někoho inspiroval, a že to sem tudíž nepíšu zbytečně. :)

WUKONG: To klidně prozradit můžu, neb to není žádné tajemství - v brněnské prodejně Kratochvílovců. Ovšem nevím, k čemu vám tato informace bude, když jsem bral poslední láhev. A věř tomu, že kdyby tam byly dvě tři, tak vezmu všechny...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: koupil jsem ten blackadder nakonec taky:) posledni kousek za plus minus 2000.. lahev 32 z 325.. a je dobra:)
    WUKONG
    WUKONG --- ---
    STEPNI_VLK: neprozradis nam kde jsi ji sehnal? :)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    STEPNI_VLK: Mrknu se, diky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NAGASAWA: Osobní zkušenost tu možná nenajdeš, nicméně minimálně zkus Ralfyho osobní zkušenost. Pokud jsi tohle video tedy ještě neviděl.

whisky review 230 - Nikka Pure Malt (Black)
    https://www.youtube.com/watch?v=MMOm6ucZ7b4
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Nemate prosim nekdo osobni zkusenost s Nikka Pure Malt Black? Par dni zpatky se ke me zatoulala Nikka from the Barrel a diky kombinaci chuti mi vic nez sedla, tak jsem si rikal, ze bych si rad tuhle destilerku postupne kompletne zmapoval a Pure Malt mne vcelku zaujala (navic zacinam mit slabost pro jejich lahve)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Když jsem zhruba před rokem začal poctivě projíždět Ralfystuff kanál na YouTube, byla tohle jedna z lahví, kterou jsem si poznačil pro případ, že by se mi poštěstilo na ni někdy narazit. Už jen proto, že ji Ralfy v rámci jejího review dvakrát pochoval v náručí. Ani ve snu by mě pak nenapadlo, že se mi to nakonec podaří, natožpak v ČR a za velmi dobrou cenu navrch k tomu (1910 Kč). Stalo se a já jsem tak strašně šťastný, že se to nedá ani popsat. ;)

whisky review 430 - Caol Ila 12yo 2000 61.4% (Gordon & Macphail)
    https://www.youtube.com/watch?v=_aBZ_UMLIiA

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Hip hip hurá, podařilo se mi sehnat láhev novější verze 12yo Bunnahabhain s 46,3 % alkoholu z roku jejího uvedení na trh (2011), a to dokonce v Brně. Tudíž budu moci uskutečnit přímé srovnání s lahví plněnou v roce 2016, kterou jsem si koupil již dříve, a zjistit tak na vlastní kůži, do jaké míry se výrazně liší (jak už jsem tu nedávno zmiňoval, tak první šarže byly údajně vyladěny výrazně staršími whiskami než ty z následujících let). Další báječný whisky experiment na obzoru.

Mimochodem, douška k 14yo Smoking Islay od Blackadder: Dnes jsem mluvil s jedním pánem, který ji měl tu čest ochutnat, a který mi tvrdil, že je parádní. A ještě lepší prý je, že si člověk nikdy nebude jist tím, ze které že Islay palírny vlastně pochází, resp. že skoro pokaždé tipoval nějakou jinou...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Netuším, neb jsem ji zatím ještě neotevřel. Aktuálně mám otevřených 20 flašek, takže přijde na řadu někdy časem. A na Whiskybase jsem jediný, kdo ji má. Nicméně nezávislá plnění Blackadder mají obecně poměrně vysoká hodnocení, Smoking Islay obzvláště...

A už jen samotný fakt, že byla destilovaná v roce 1993, tj. vše probíhalo starými, neprůmyslovými postupy, z jiných, klasických odrůd ječmene typu Golden Promise (menší výnos, více chuti), výroba sladu přímo v palírně a zrání v sudech na 99 % v dunnage warehouses, napovídá, že stojí za zkoušku. I kdyby to měl být "jen" průměr.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: je to dobry? nedavno jsem nas tim premyslel.. vim, kde to maj:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a dnes jsem v jednom kamenném obchodě objevil poklad, který tam na mě čekal cca 8 let:

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Improvizace pro Machalika (on už bude vědět):

3 cl bílý rum
    3 cl aperol
    3 cl červený vermuth (Gancia rosso)
    1 cl citron
    1 cl cukrák
    dolít crodino
    přímá cesta na kostky
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    Nějaká osobní recenze Talisker Port Ruighe? ideálně v porovnání s dostupnými Talisker Distillers Edition, díky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jsem si musel nalít zas. A řekl bych, že je to asi nejteplejší whisky ze všech, které jsem zatím měl tu čest ochutnat. Při převalování v hubě navíc intenzita hřejivosti postupně stoupá.

Pak stačí přidat pár kapek vody a skoro pokaždé, když k ní znovu přičichnu, tak cítím něco nového. Kouř se upozadí, nastoupí ovocitost a vůně cukrárny kombinovaná s lehkým dotekem slanosti. V chuti je ale i poté kouřovost stále patrná. Navrch k tomu peprnost, pálivost zázvoru. V dochuti něco z kávy, něco z čokolády, cukrkandl a pomerančová kůra. Na desetiletou whisky neuvěřitelně komplexní a současně skvěle pitelná.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Před hodinou a půl jsem otevřel Benromach 10yo 100 Proof a už z první ochutnávky jsem se málem posral blahem. Decentně nakouřená, hořko-sladká, ovocitá i zeleninová, čokoládově mátová a hlavně na 57 % neuvěřitelně jemná whisky bez jakéhokoliv náznaku drsnosti, který by signalizoval příliš urychlenou destilaci. Prostě poctivá řemeslná whisky. Okamžitě řadím Benromach po bok Springbank a Talisker mezi oblíbené palírny a kupuju minimálně jednu další láhev. Další dojmy nahodím časem...
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    STEPNI_VLK: Cena přes dva tisíce je úplně v pohodě. Springbank jsme kdysi chutnal na festivalu a mám o tom zapsané pozitivní poznámky, takže jsem pro.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KRATIHLAV: Já bych koupil lehounce kouřovou, sladkou a ovocnou Springbank 18yo. Mají ji za krásnou cenu 2710 Kč. Mimochodem, novější verze 18yo se prodává kolem 5 tisíc.

Ale když jsem se tak díval na tu tvou sbírku, tak si nejsem jist, jestli budeš akceptovat cenu přes 2 tisíce za láhev. Zkus stanovit alespoň cenové rozpětí, když už ne přímo typ whisky (kouřová/nekouřová, sladká/hořká/kyselá), bez toho fakt těžko radit.
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    Chtěl bych poradit. Má se mi narodit dcera a jako budoucí dárek k nějakým dospělým narozeninám bych jí i sobě chtěl koupit dárek whisky. Legální věková hranice pro pití alkoholu je 18, takže by to mohla být nějaká 18YO případně 20YO pokud by se to dávalo až k dvacetinám.
    Nějaký ten alkohol vlastním, tak jí to snad do té doby nevypiju.
    ze stěhování při rekonstrukci https://photos.app.goo.gl/nN1fBdBDwzomFaNv1
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam