• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A když už jsem tu zmiňoval ty láhve na cestě,... tak dnes všechny v pořádku dorazily.

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Myslím, že teď se sem perfektně hodí tohle Ralfyho video z počátku tohoto roku. Mimochodem, asi je zbytečné to říkat, ale tenhle člověk je pro změnu můj whisky guru. Bez prdele.

ralfy review 621 - collectable whiskies update 2017
    https://www.youtube.com/watch?v=8tcxXAHJOGc
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: On už ti za mě víceméně odpověděl Herr_Flick, ale ještě k tomu přeci jen něco málo dodám.

Ani na firmu, ani pro kamarády nekupuju. Je to pro mě aktuálně ten největší koníček a jak známo, to pak člověk peníze prostě zase až tak moc neřeší. Mně navíc pomáhá fakt, že nemusím živit rodinu a děti.

Co se týče financí, tak průměrná cena vychází tak zhruba 2 tisíce na láhev, pročež si to můžeš celkem snadno spočítat. Rozhodně nekupuju láhve jako investici. Dokonce k tomu mám svým způsobem odpor. A ano, některé bych už nyní mohl prodat s docela velkým ziskem, o tom žádná. Ale pro mne je to čistě naučná a zábavná záležitost. Baví mě porovnávat styly jednotlivých palíren, baví mě srovnávat oficiální a nezávislá plnění, jeden destilát ovlivněný stařením v různých sudech, starý styl výroby s tím novým, kouřové whisky s nekouřovými... a co mě baví ze všeho nejvíc, jsou pak degustace s Machalíkem, resp. s kamarády.

Poslední dobou jsem nakupoval víc než dost hlavně z toho důvodu, že jsem na různých místech (web, kamenné obchody) potkával láhve, které budou co nevidět nesehnatelné, nebo strašně předražené. Nikde není psáno, že musí člověk okamžitě otevřít každou láhev, kterou koupí. S trochou disciplíny máš prostě luxusní archiv, který ti vydrží minimálně několik let, ne-li desetiletí. Třebas Ralfy v jednom z videí říkal, že je krásné mít jednu láhev na každý měsíc v roce... po zbytek života. A hrozně se tomu řehtal. A já též. No, a musím přiznat, že právě sledování jeho videí mě v tomto ohledu celkem slušně "nakazilo".

Mimochodem, ani zdaleka nevypiju tolik whisky, jak uváděl Herr_Flick. Sem tam si dám panáka či dva, někdy i několik dnů na whisky ani nepomyslím. Jen se kochám pohledem na láhve. Aktuálně jich mám otevřeno 21. K tomu dalších pár desítek v archivu. A navrch k tomu jsou 4 aukční flašky právě teď na cestě z Velké Británie.

Ano, jsem magor do whisky. Ber, nebo nech být.
    MLIKARNA
    MLIKARNA --- ---
    BRUKEV: hehe co to je za otazka? Koupim - vypiju, co je na tom? :-D
    WUKONG
    WUKONG --- ---
    STEPNI_VLK: já kupuju průměrně tak 3 lahve za rok, poslední byly Longrow CV, Carn Mor Knockdhu 6y a Arran 12y cask strenght. Nejvíc mě těší vždycky ta nejnovější. Kupuju víceméně naslepo, podle recenzí, a tak 1/3 lahve mi trvá než se k ní trochu propiju. A ten proces mě hodně baví.
    HERR_FLICK
    HERR_FLICK --- ---
    BRUKEV: kazdej ma nakej konicek
    20 lahvi te stoji tak sede
    to je tak bur za mesic-to sem schopnej propit za noc na baru jak nic za srackopiti

ted sem mel od strejce 5l demizon luxusni slivky a dennim ucucavanim padl litr/tyden jak byla dobra
    dobrej vizour mi vydrzi lahev na doma tak tejden max dva kdyz je jedina
    20 lahvi na rok mas lahev na 18 dni..
    to je cca 0.4cl panacek na den=zdravi prospesna vec

bere jako sberatel/pruzkumnik bezne nesehnatelny edice lahvi, ktery ruzne ochutnava a porovnava.. me to prijde maximalne sympaticky
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    STEPNI_VLK: mě by zase zajímalo, co vede člověka koupit za rok více než 20 lahví whisky a co s tím dělá. Pije? Archivuje na zhodnocení? Kupuje i pro kamarády, nebo bere na firmu? A kolik to tak vlastně stojí?
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    Za poslední rok přibyli hlavně rumy

aushentoshan clasic
    glenkinchie 12yo
    springbank 18yo
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    A když k hlasování v anketě navíc napíšete, co jste konkrétně koupili, příp. které láhve vás potěšily nejvíc a proč, rozhodně se nebudu zlobit.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---

Kolik lahví whisky jste koupili za poslední rok, rok a půl?

32 hlasy od 32 respondentů

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Whisky Blender | Blend it your way. Name it whatever you like. It's yours!
    https://www.whiskyblender.com/

Kdyby si někdo z vás chtěl namíchat láhev svoji vlastní blended whisky, tahle webová služba vám to umožní.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a ještě jedna zpráva. Ochutnal jsem Auchentoshan Valinch 2012 57,2 % a můžu jenom doporučit. Mnohem lepší Shan než ty limitované, co máme doma s Machalikem. Žádné tóny ředidla, spousta květin, sladko-kyselá, komplexní, upřímná a s postupným přidáváním vody se neustále mění. Čím déle jsem s ní seděl, tím víc mě bavila. Myslel jsem si, že další Shan si nejspíš hodně hodně dlouho nekoupím, ale v tomhle případě možná udělám výjimku. Tedy pokud na ni někde v aukcích narazím, protože normálně už se velmi pravděpodobně koupit nedá. A jak se tak dívám na Whiskybase, tak Valinch 2011 má ještě o chlup lepší hodnocení.

Mimochodem, jste-li z Brna, nebo máte-li cestu přes něj, tak ve whisky shopu je aktuálně stále ještě k ochutnání minimálně třetina láhve.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Láska je láska!

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dnes jsem byl v brněnském The whisky shopu na Pekařské a dozvěděl jsem se, že jim tam minulý pátek nějaký podivínský mameluk ukradl dvě láhve whisky přímo před zraky zaměstnankyně obchodu. Konkrétně se jednalo o Ardbeg Perpetuum a Caol Ila 25yo. Samozřejmě bez obalů. Kdyby vám tyto láhve čirou náhodou někdo nabízel, nebo jste je někde na netu potkali k prodeji, tak minimálně zpozorněte. Ideálně pak informujte PČR.

Když o tom tak píšu, tak jsem si uvědomil, že prodavač u Kratochvílovců v Olympii mi říkal, že jim kdysi byla ukradena Glenmorangie 18yo. Zbyla jen krabice. Ale tam pro změnu vůbec nevěděl, jak k tomu mohlo dojít. Pravděpodobně byli dva a zatímco ho jeden zabavil, druhý kradl.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jen doplním, že zásilka od Kratochvílovců pochopitelně nedorazila v sobotu (ačkoliv někteří dopravci doručují i v sobotu), ale až dnes. Slečna si buď neuvědomila, že je pátek a následuje víkend, nebo mě jen chtěla co nejvíc uklidnit. Tak či tak ten celkový dojem z nákupu ještě o chlup víc pohnojila.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Whisky U - Are Expensive Bottles Worth Paying For?
    https://www.youtube.com/watch?v=0AuUcnRFLKw
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Já už se z té úrovně českých e-shopů s chlastem asi vážně poseru!

Tentokrát pro změnu poprvé Kratochvílovci. Ve středu 16. srpna jsem v jejich obchodě objevil whisky, u které jsem si raději ještě telefonicky ověřil, že je dostupná. Slečna mi slíbila, že to zjistí, a že mi zavolá. Zavolala a sdělila počet dostupných lahví. Následně jsem tedy ihned objednal 2 láhve. Do poznámky připsal, ať uvedou mé tel. číslo na balík. Přišlo mi emailem potvrzení přijetí objednávky a... dál už nic.

Více než 24 hodin poté jsem se opět dovolal té samé slečně. Ptal jsem se, zda je to běžné, že v podstatě nemám kam zaplatit, protože neznám číslo účtu. Řekla mi, že zjistí co a jak a že mi zavolá nazpět. Sice nezavolala, ale pár hodin nato přišel email s předmětem "Vaše objednávka byla změněna na Čekání na platbu". Okamžitě jsem tedy zaplatil, v pátek ráno mi peníze odešly z účtu a... zase nic.

Vydržel jsem čekat týden. Díky bohu jsem se dnes, 25. srpna, alespoň opět dovolal, opět slečně Davidové. Vyjádřil jsem jisté znepokojení nad tím, že sice oni mají už minimálně několik dnů mé peníze, ovšem já nemám více jak týden od objednání ani peníze, ani objednané láhve. Tentokrát už po mně ani nechtěla číslo objednávky. Jen zopakovala, že zjistí co a jak a že mi zavolá. A pro změnu opravdu zavolala - s tím, že se mi musí omluvit, a že dnes balík odešlou a zítra mi prý bude doručen. Když jsem se ptal, kde že byl jako problém, dozvěděl jsem se, že to byla administrativní chyba. A když jsem se ptal na větší podrobnosti, protože mi administrativní chyba nic neříká, tak ještě cosi o změně systému a kdesi cosi. Jinými slovy, opět jen samé nicneříkající a nekonkrétní výmluvy, jak už jsem ostatně u českých obchodů tak nějak zvyklý.

Takže závěrem opět jen zopakuji to, co už jsem tu několikrát zmiňoval. Jediným opravdu spolehlivým českým e-shopem pro mne i nadále zůstává Skotská whisky. Ostatní stojí více či méně za starou bačkoru...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jméno té větší vesnice mezi Prahou a Bratislavou už se nesmí ani vyslovit? :) Jo, žiju v Brně (a nestydím se za to), což je jak vidno - minimálně co se whisky týče - nepatrná výhoda, poněvadž tu evidentně poptávka až tak moc nepřevyšuje nabídku. Obzvláště pokud jde o některé obskurnější flašky (rozumějte ne až tak profláklé palírny) a nezávislá plnění...

Mimochodem, v obou krámech mi řekli, že aktuálně se na módní vlně veze rum a o whisky že až tak moc velký zájem není.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    SAMOUT: Onrb?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam