BRUKEV: On už ti za mě víceméně odpověděl Herr_Flick, ale ještě k tomu přeci jen něco málo dodám.
Ani na firmu, ani pro kamarády nekupuju. Je to pro mě aktuálně ten největší koníček a jak známo, to pak člověk peníze prostě zase až tak moc neřeší. Mně navíc pomáhá fakt, že nemusím živit rodinu a děti.
Co se týče financí, tak průměrná cena vychází tak zhruba 2 tisíce na láhev, pročež si to můžeš celkem snadno spočítat. Rozhodně nekupuju láhve jako investici. Dokonce k tomu mám svým způsobem odpor. A ano, některé bych už nyní mohl prodat s docela velkým ziskem, o tom žádná. Ale pro mne je to čistě naučná a zábavná záležitost. Baví mě porovnávat styly jednotlivých palíren, baví mě srovnávat oficiální a nezávislá plnění, jeden destilát ovlivněný stařením v různých sudech, starý styl výroby s tím novým, kouřové whisky s nekouřovými... a co mě baví ze všeho nejvíc, jsou pak degustace s Machalíkem, resp. s kamarády.
Poslední dobou jsem nakupoval víc než dost hlavně z toho důvodu, že jsem na různých místech (web, kamenné obchody) potkával láhve, které budou co nevidět nesehnatelné, nebo strašně předražené. Nikde není psáno, že musí člověk okamžitě otevřít každou láhev, kterou koupí. S trochou disciplíny máš prostě luxusní archiv, který ti vydrží minimálně několik let, ne-li desetiletí. Třebas Ralfy v jednom z videí říkal, že je krásné mít jednu láhev na každý měsíc v roce... po zbytek života. A hrozně se tomu řehtal. A já též. No, a musím přiznat, že právě sledování jeho videí mě v tomto ohledu celkem slušně "nakazilo".
Mimochodem, ani zdaleka nevypiju tolik whisky, jak uváděl Herr_Flick. Sem tam si dám panáka či dva, někdy i několik dnů na whisky ani nepomyslím. Jen se kochám pohledem na láhve. Aktuálně jich mám otevřeno 21. K tomu dalších pár desítek v archivu. A navrch k tomu jsou 4 aukční flašky právě teď na cestě z Velké Británie.
Ano, jsem magor do whisky. Ber, nebo nech být.