• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    borci (i borky), poradíte nějakou cavu, která se tady dá pohodlně (e-shop ok) a pravidelně sehnat, a je to něco jiného než Freixenet?
    KEVIN182
    KEVIN182 --- ---
    Z polské vodky je ideální tamní specialitka Wściekły Pies - vodka, Tabasco a malinový sirup :))

    Wściekły Pies – Wikipedia, wolna encyklopedia
    https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%9Bciek%C5%82y_Pies
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Zajímavé. Mě naopak Zubrówka bison grass bavila, protože jako jedna z mála vodek měla nějakou - pro mě příjemnou - chuť. A Babička taktéž...
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Já právě ted byl v Polsku po dlouhé době a nevěděl, kterou si vzít domů. V regálech bylo nejvíc vybráno čirá Zubrowka, Wyborova, Husaria a vcelku se mi líbila Bialy bocian.
    Tak jsem nabral v rámci suvenýrů pro rodinu dvoudecovky Zubrowky a Wyborove, ale příště bych chtěl koupit i nějaké celé lahve.
    Ta Wyborova ale překvapivě nechutná vůbec zle.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SAMOUT: Mno, člověk si na ní musí zvyknout, ale osobně ji taky nevyhledávám. Raději čistou.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    ZOIDBERG: Tvl, Zubrowka s travou je nejhnusnejsi alkohol kterej jsem kdy chutnal :-).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRUKEV: Věšinou kupuju Wodka Extra Żytnia, zvláště když je v nějaké přátelské ceně v akci (tzpicky 20 zl). Můžeš zkusit klasickou čistou Zubrowku (bez zubří trávy) nebo Wyborovou. V prémiových značkách se neorientuju, i ten střed za 30-40 zlotých půl litru je dost slušný.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Je to tu prej i o jiném alkoholu, takže nějaký tip na slušnou polskou vodku?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    K pramenům whisky: vědci odkryli středověkou skotskou palírnu - iDNES.cz
    https://xman.idnes.cz/...stvi-archeologicky-nalez-gdl-/xman-styl.aspx?c=A181130_130026_xman-styl_fro
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Red Spot se vrací po 50leté pauze a měla by stát 115 eur. Od tohoto měsíce dostupná v Irsku, na dalších trzích od ledna 2019. Časem možná přijde na řadu i Blue Spot.

    The reimagined Red Spot is a triple-distilled, single pot still Irish whiskey that has been matured for a minimum of 15 years in a combination of casks pre-seasoned with Bourbon, oloroso Sherry and Marsala fortified wine.

    Five-year-old Bourbon cask-matured single pot still Irish whiskey was put into the Marsala wine casks from Italy in 2004. This liquid was then blended with ex-Bourbon cask and ex-Sherry cask whiskeys.


    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GL_ST0RM: Příště normálně kdykoli v rámci otevíračky volej na naše barové číslo 775 018 444 a dozvíš se, jak jsme na tom s obsazeností. ;)
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    STEPNI_VLK: diky, nakonec jsme skoncili v "1920" a taky dobry :-)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    EARL: STEPNI_VLK: diky za hinty! zakomponuju to do naseho planu:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    GL_ST0RM: Dnes je ve Whiskáči uzavřená společnost, takže bohužel. Ale jinak to záleží jak kdy. Někdy je rezervovaný v podstatě celý Whiskáč, jindy jsou i volná místa, byť tedy v 90 % případů pouze na baru, protože stoly jsou takřka vždy rezervovány jako první.

    Jinak až ven narváno nebývá a ve většině případů když člověk chvíli někde postojí a popije, tak se dříve či později nějaké to místo uvolní. Tedy pokud nemáš na mysli skupinu třebas 10 lidí. :) Jo, a k nějaké té větší obměně hostů povětšinou dochází kolem 22. hodiny.

    A ještě jedna důležitá věc mne napadá. Spousta těch rezervací je až na 19.00 či 19.30, takže pokud tam přijdeš hned s otevřením v pět či na půl šestou, tak si minimálně na dvě hodiny můžeš často sednout prakticky kamkoli.
    GL_ST0RM
    GL_ST0RM --- ---
    Vlku, prosím Tě, jak to vypadá takhle v pátky ve Whiskáči? dá se tam normálně posedět a nebo je tam narváno až ven a bez rezervačky ani omylem? :-)
    AWIQQ
    AWIQQ --- ---
    London Just Got Its First Whiskey Vending Machine | Mental Floss
    http://mentalfloss.com/article/562811/london-just-got-its-first-whiskey-vending-machine
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Moc pěkný rozhovor, zvláště pak pokud kromě whisky holdujete i doutníkům...

    Richard Paterson Interview UK Cigar Scene Magazine
    https://www.youtube.com/watch?v=Z4Re4xDcgq8
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Já ve Skotsku nebyl, byť se na to furt chystám, ale něco ti k tomu také napíšu, pokud to nevadí. Za mě určitě Springbank. Od Islay je to coby kamenem dohodil. A je to poslední palírna, která si dělá všechno od výroby sladu (totálně soběstačné) až po lahvování sama. Pak jsem slyšel či četl chválu na tour v palírnách Edradour (u nás v baru byla slečna, která už tam byla dvakrát) a Glengoyne (tam jich mají prý dokonce 7 různých, včetně párování whisky s čokoládou či výroby vlastní whisky).

    A malý bonus:

    Learn The Traditional Scottish Whisky Process
    https://www.youtube.com/watch?v=5UoL5iGbi_w
    EARL
    EARL --- ---
    NOIZER: byl sem v lete, nakonec jen dva dny na Islay (ono je docela voser se tam dostat tim busem). Byli jsme v Port Ellen, kde mas blizko Ardbeg, Lagavulin a Laphroaig. Chtel jsem jeste do Port Charlotte, ale bohuzel sem si nezjistil, ze v nedeli nejezdej busy, takze se nebylo tam jak dostat (resp. taxi na celej den sme odhadovali na 150-200 liber, coz nam prislo jako draha sranda). Takze na tu nedeli bacha.

    V Ardbegu jsme si koupili tu prohlidku za 20 liber, hodinu chodis po destilerce, pak ochutnavka peti panaku (ctyri relativne dostupny flasky - 10y, An Oa, Corrywreckan a Uigeadail, plus jedna u nas uz hur sehnatelna - my meli Kelpie). Docela dobre tam varej a k obedu jsme si dali dalsiho panaka (Groove) a toho nam dali jako pozornost podniku. V shopu se da relativne levne nakoupit (perpetuum za 80 liber po sleve), byt nabidka je omezenejsi nez bar v hotelu v Port Ellen (mimo ty ctyri standardni tam byla a Kelpie, Groove, Perpetuum a pak silenosti za 200 a 400 liber).

    V Lagavulinu jsme se jen stavili na panaka (ono, co si budem povidat, proces vyroby bude furt stejnej, takze do destilarny nema moc cenu chodit dvakrat:-), meli tam vybornou horkou cokoladu s malym panakem.

    Laphroaig je taky fajn a tady se asi vyplati jit zase na nejakou tour (myslim za 13 liber), protoze v tom jsou zase asi tri panaky - my ji ale nemeli zamluvenou a v danej cas bylo plno a nechtelo se nam cekat, takze jsme jen ochutnavali. Vrele doporucuju si v krame koupit ten jejich chedar s kapkou whisky a ty jejich truffles - oboji je dokonaly.

    Doporucuju si teda zamluvit prohlidku dopredu.

    Hotel v Port Ellen (The Islay Hotel) ma exkluzivne zasobenej bar a daj se tam ochutnat klenoty, ale docela ranec (panaky standardnich lahvi cca 8-12 liber za 0,35cl, rarity splhaj az na 130 liber). Ve Sparu koupis ty zakladni rady vsech destilerek z Islay za slusny penize, pak si sednes na plaz a pohoda.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam