• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    LUKY
    LUKY --- ---
    Nedavno jsem ochutnal nejake starsi rocniky vanocni edice Big Peat a docela me to nadchlo, nemate uz nekdo zkusenost s aktualnim rocnikem? Ohlasy jsem na to na netu moc nenasel a popisek je takovy dost suchy.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Nebudu to fotit, protože tu mám "jen" vzorky, ale aktuálně si dopřávám srovnání Highland Park 17yo The Light vs Highland Park 17yo The Dark. Obě v sudové síle "zaokrouhlené" na 52,9 %.
    DXTR
    DXTR --- ---
    JAKOUBEK: Lagavulin 12 (2015) dle ocekavani vyborna
    Black Bush :D za tu cenu super, chutove typicka Irish
    Alberta Premium, no proste cask strenth 65.1% ale koupili jsme to na blendovani ;)

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: To nejsou domácí zásoby. :) Vyrazili jsme na víkend s pár kamarády na hory a tohle se nám večer sešlo na stole, aniž bychom se domlouvali. Největší výzva byla/je asi ta 5 z the ten. K té bude nutné se párkrát vrátit. AnCnoc Peatheart se ovšem povedl velmi.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Mně by se všechny ty otevřené lahve nevešly na fotku. ;)

    Nicméně předevčírem jsem ochutnal Caol Ila 2010 Signatory Vintage, kterou máme nově u nás v baru, a kterou nedávno recenzoval Ralfy. Stejně tak jsem měl tu čest s Lagavulin 9yo GoT a velmi mile mě překvapila svou pitelností (čekal jsem spíše marketingovou mrdku a zklamání). Máme ji tam chvilku a už je skoro půl lahve fuč.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Tak nám začal víkend. Co dobrého u vás?

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Minulý týden mě mile překvapil Smokey Joe. Pro mě ne zcela klasická kouřovka. Od blendu, navíc s takovou etiketou, bych nic extra nečekal (fuj styď se, snobe). Hrozně mě bavil ten pepř na konci. A to, že kouř nebyl úplně prvoplánový. Kousek, ke kterému má smysl se vracet.

    PS: Kdo ji znáte, nemáte náhodou tip na podobnou?

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Pro ty, co maj přesah i do jiných destilátů. Na rumy moc nejsem, ale dostal jsem lahev Hampden Estate a byl jsem dost překvapený. Suchý, lehce do sherry... v chuti zázvor, mango. Když jsem ho nalil tchánovi, tak prej “fajn whisky”. :) Kdyby kolem vás šel, rozhodně s ním prohoďte pár slov.



    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Mam podobnou nabidku (bez lahvi, za odvoz z P4).

    Ne vse z fotek jeste mam, uplne nezajimave jsem uz vyhodil, zbytek mam ve sklepe (zitra to melo jit do pryc, ale kdyby mel nekdo zajem...)















    NOIZER
    NOIZER --- ---
    pro predstavu... kdyby to nekdo fakt zuzitkoval, tak budu rad, nechci to jen tak vyhodit:))

    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Asi to tu zrovna nebude nedostatkovy zbozi, ale nechcete nekdo prazdny lahve od whisky?:) Jednak jsou funkcni (s korkem) a druhak muzou slouzit jako dekorace (a k nekterym z nich mam i takovy ty obaly / tuby:) Par jich doma mam a uz mi to zacina prekazet...
    EZOP
    EZOP --- ---
    STEPNI_VLK: O víkendu jedu do Brna, tak díky za tip ;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mám nalitý druhý panák z lahve Edradour Heritage (lahvování pro LMDW). Na první dobrou je cítit tmavé ovoce (černý rybíz, švestky) a datle. Časem se přidá trochu zatuchliny (tak akorát příjemné), nějaké to Maggi, příp. jiné výživné omáčky podobného typu, libeček a celerová nať. Těch 46 % je na první napití znát. Zároveň ale příjemně sirupovitě husté, krásně nahořklé (miluju hořkost). Představte si cukrkandl vyrobený doma na pánvi z řepného cukru, vysokoprocentní hořkou čokoládu, ale zároveň i balsamikový ocet či náznak mízy, která se v dokončení mění v rozkousané stéblo trávy a rebarboru. A někde mezitím i přezrálý černý rybíz.

    S vodou se vše krásně zjemní, vůně je méně výrazná - rebarbora, řapíkatý celer a dost možná i čerstvý fenykl - a v chuti se lehce objeví lískooříšková náplň z bonboniéry Tatiana od Figaro, která ovšem není jednoznačně sladká. Dojem je spíše sladko-kyselo-slano-pikantní. Takže komplexní. V dokončení, které je sušší, hořká čokoláda, kakaové boby a trocha pepře a muškátového oříšku. Nedlouho po přidání se objeví skotská mlha.

    Dal jsem za ni 56 eur v aukci a nelituju ani jednoho jediného eura. Tenhle sušší a těžší projev oloroso sherry mě neskutečně baví a v Edradour jej umí báječně. Ne nadarmo je to jedna z mých oblíbených palíren. Nedávno jsem v rámci brněnského Whisky festivalu ochutnal Edradour 2002 single cask v sudové síle (z jejich Ibisco decanter řady) a byl to fakt p(r)ožitek na druhou.
    EZOP
    EZOP --- ---
    STEPNI_VLK: A kde to je?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Vzhledem k tomu, že mám u nás ve Whiskey baru na starosti výběr nových lahví, tak si zde dovolím informovat, že nově u nás najdete také následující plnění:
    • Benriach 17yo Septendecim
    • Deanston 12yo
    • Deanston 15yo Organic
    • Deanston 18yo 1st Fill Bourbon Casks Finish
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: S chutemi je to slozite. Je mozne, ze az kolem me pujde HP podruhe, docenim ji vic. Za tipy diky. Blizi se vanoce a pribuzni zacinaji vyzvidat, co bych chtel. Trochu jim zuzim vyber.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, a pokud jde o Clynelish, tak jestli někde někdy narazíš na Flaming Heart 5th Edition (bacha na to, ty poslední edice vypadají dost podobně) od Compass Box, tak 100% vyzkoušej. Psal jsem tu o ní relativně nedávno: [ STEPNI_VLK @ Whisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání, nejlepších ingrediencích, skle atd. ] Už to její složení je impozantní: 27,1 % Caol Ila 30yo, 24,1 % Clynelish 20yo, 38,5 % Caol Ila 14yo a 10,3 % Highland malt 7yo (Clynelish, Teaninich a Dailuaine). Já mám doma 3 flašky a je to suverénně jedna z nejlepších whisek, které jsem kdy ochutnal.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Člověče, my máme dost odlišné chutě. HP 12yo miluju, Octo a PCH nesnáším. Ale jestli tě baví Lagavulin, tak 12yo Natural Cask Strength je naprostá povinnost! Dotáhl jsem ji k nám do baru a všichni se z ní můžou podělat; i když je drahá jako prase, tak aktuálně zařizuju koupi třetí a čtvrté flašky.

    Jeden naprosto konkrétní tip na kouř mimo Islay, který v tom seznamu nemáš, a který je za mě naprosto famózní: Ballechin SFTC 2004 53.3%. Opět, ještě jsem nezažil hosta, kterému by nechutnala. A já už si domů taktéž pořídil celou lahev, byť to rozhodně není nic levného.

    Jo, a jestli tě bavila Springbank 10yo, tak 15yo tě vystřelí na Mars. Doporučuju všemi deseti - a zdaleka ne jen já. Obdobně skvělá je 12yo Cask Strength, kterou pravidelně lahvují obdobně jako Aberlour A'bunadh. Jen se dost liší jednotlivé šarže, protože zpočátku to byl mix 60% Fresh + 40% Refill Sherry Hogsheads, později 70% Sherry & 30% Bourbon Casks a teď je to tuším zase trochu jinak. Já zatím nicméně ochutnal tři různé a všechny byly skvělé.

    JAKOUBEK: Clynelish je miláček. Poměr cena výkon u OB naprosto neuvěřitelný, protože se dá sehnat od nějakých 950 Kč, když se člověk hodně snaží. Mám doma tohle perfektní OB a další dvě aktuálně otevřené IB a je to láska jako trám. Clynelish je hlavně vyhlášená svou více či méně voskovou chutí - občas je to jako když strčíš rypák mezi včelí plástve. U nás v baru také teče proudem. Počítej ale s tím, že potřebuj čas, spoustu času ve flašce po otevření a spoustu odpitých panáku na to, aby se dostala do absolutní formy. Mě začala bavit až zhruba po nějakém 4-5 nalití a pár měsíců od otevření. A je furt lepší a lepší...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Teď jsem narazil na tuhle: https://skotska-whisky.pozitek.cz/skotsko-highland/clynelish/clynelish-14-y-o-.html

    Deskriptory jako "trávové, lehce peprné/hořčičné, útok hořčice, trocha soli, mrkev a zemité, salátové aroma, sušší než obvykle, vysychá do kakaa" ve mě probouzí zvědavost. :)

    Ale tu palírnu neznám. Výtažek z textu na eshopu: Nová palírna Clynelish je třikrát větší než původní a kopíruje palírnu Caol Ila (obě patří společnosti United Distillers). Pouhé 1% produkce se stáčí jako single malt, zbytek se používá do míchané whisky Johnnie Walker Black Label.

    Tak nevím, jestli je to dobře nebo špatně. :)


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam