• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Predevcirem se mi dostala do ruky lahev Laphroaig Cairdeas Feis Ile 2019 - Triple Wood CS a musim rict, ze si z toho sedam na prdel... Neskutecne plna chut, ktera zustane v puse jeste dlouho po napiti!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, pokud nám to ten pán, co si teď hraje na ministra zdravotnictví, nezatrhne, tak příští čtvrtek ve Whiskáči opět rozjíždíme degustace. Tentokrát už asi až na výjimky jen pod mým vedením. A velmi pravděpodobně pokaždé s nějakou lahví, kterou jen tak někde neseženete. Více informací zde: https://www.facebook.com/events/2752227048379541/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dnes jsem dokončil degustační poznámky pro Glen Scotia 15yo. Hodím to i sem, ať se dám také něco vlastního. ;)

    Vůně: Petržel, libeček, klobása, sušená rajčata, rozmarýn, mléčná karamela, skořicový cukr a sušené kopřivy. Ale také lehce zatuchlý sklep s hliněnou podlahou, dřevěný prach, něco jako motorový olej a možná i terpentýn. Rovněž náznak slanosti. A příště to může být zase něco jiného, dalšího, zvláštního. Prostě velmi komplexní a silná vůně.

    Po přidání vody se vůně utlumí. Vanilka, kmín (ten římský, exotičtější ve vůni), kandovaná citronová kůra, želé bonbony, Zlaté žloutkové věnečky Opavia a linecké cukroví. Žampiony.

    Chuť: Hutná a olejovitá konzistence. Uzená klobása, med, pórek, hrozinky, perlivé víno, arašídové máslo, naražená (hnědá) část jablka, pomeranč, spařené mandle, pomerančová marmeláda.

    Po přidání vody lehce zhořkne (ale příjemně). Čajové pečivo, zeleninový vývar, zázvor, citronová kůra. Kořeněné kondenzované mléko a mléčný oolong čaj. Mango.

    Dokončení: Sladká mletá paprika, sušený libeček, šumivá tableta, hroznový cukr, jarní cibulka, lékořice, kopřivový čaj, pomerančová kůra a slaný karamel.

    Po přidání vody silně perlí na jazyku jako soda či šampaňské. Grapefruit, pepř a šumivé víno. Doznívá zázvor. Čokoláda s mořskou solí.

    Dojmy: Přesně ten typ whisky, který vám s každým dalším nalitím přinese zase něco nového, a který nepřestává překvapovat. Kombinace různých chutí, která ovšem dohromady funguje. Jinými slovy, whisky s výrazným charakterem.

    Přidání vody dle mého "odstraní" vliv sherry finiše a odhalí původní zrání téhle whisky. Mně chutná více bez ředění. Za tu cenu neuvěřitelná bomba!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Ok, v tom případě beru. U bourbonu je používání lihovarnických výpalků pro další fermentaci klasika, jak jsem psal.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    STEPNI_VLK: Myslel jsem vuci napr. skotske, japonske ci irske produkci. Sour mash znam od pivovarniku, ale u whisky jsem na nej jeste nenarazil.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Jestli máš na mysli konkrétně "sour mash", tak cca 95 % produkce je vyráběné touhle formou, tudíž nic zvláštního.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Pokud netrpíte předsudky vůči americké produkci, včera jsem měl možnost ochutnat Sour Mash Whiskey od Michter’s. Stojí za povšimnutí, už vzhledem ke způsobu výroby.



    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: aha, ok, diky za info:)

    kazdopadne ten online event je na cely tyden 2-9.10., nejen na vikend
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Pokud je mi známo, tak Whisky Show už je dávno odpískaná. Takže ne i, ale pouze virtuální konferenci.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    The Whisky Exchange porada 2-4.10. Whisky festival v Londyne a nabizi i virtualni konferenci, lupeny jsou za 20 liber. Program zde:

    Schedule | The Whisky Exchange Whisky Show
    https://whiskyshow.com/london/virtual-show/schedule/
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Další skvělý rozhovor se zajímavým hostem, Tomem Kimmererem, biochemikem, vědcem v oboru lesnictví, konzultantem řady palíren bourbonu a autorem knihy Venerable Trees.

    WhiskyCast Live: The #WhiskyWednesday webcast for August 5, 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=BPz80s-277I
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdyby mel nejakej fanda Speyside penize v prasatku.

    Diskuse: Brit dostával od dětství k narozeninám whisky, nyní je prodává a kupuje dům - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...isky-sbirka-alkohol-narozeninovy-darek.A200907_093838_zahranicni_klf/diskuse
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    nemeli byste zajem si vymenit vzorky? hrozne me to posledni dobou bavi a vzorky jsou skvelej zpusob, jak ochutnat vic veci, poznat novy whisky (a casto taky super lidi:) a rozsirit si obzory:)

    jo a nepouzivate treba whiskybase?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WhiskyCast Live: The #WhiskyWednesday Webcast for May 6, 2020
    https://www.youtube.com/watch?v=AubQrrTCmRM
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Ne, nezkoušel. Zatím jsem se dostal jen k living/infinity bottle.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: a zkousel's to nekdy? nebo nekdo kolem? docela by me zajimaly pripadny osobni zkusenosti:)
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    Nemáte někdo po ruce link na video, kde Ralphy mluví o dozrávání whisky ve flašce pomocí dubového kolíku? Už jsem něco viděl, ale nevím jestli je to TO video.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MATEJICEKKK: mno.. ja standardne nejsem velkej fanda bbq omacek, jim spis spicy veci, ale tahle je dobra.. nazval bych to "studeny kour", neco jako chutovej profil ardbeg wee beastie:)) lip to asi neumim popsat.. je to dobry, zatim jsem to zkousel jen tak ze lzicky, uz se tesim na nejaky grilovani! da se to pouzit jako dip k masu, ale zaroven i jako marinada (jen pak to asi zmizi velmi rychle!:)

    Jinak Derek sdilel recept na tuhle omacku online, tak to muzes zkusit:)
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    NOIZER: Tak to bych rad ochutnal! Napis report
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam