MATEJICEKKK: Glenfarclas 15yo je čistě jen ze sudů po sherry, pokud vím. Na druhou stranu, četl jsem, že sudy bere od producenta, který je mimo ten sherry trojúhelník produkce. Takže je to taková sherry nesherry. Nicméně tím bych si hlavu nelámal, protože dnes jsou vlastně prakticky skoro všechny sudy vyráběné na zakázku a klasická sherry, která by se pak jako sherry také prodávala, v nich v podstatě vůbec není. Glenfarclas 15yo je spíše sušší projevem, za dobrý peníz, navíc jako jediná z jejich řady lahvovaná na 46 %.
Bunnahabhain 12yo je míchaná ze sudů po bourbonu a po sherry. Těch sudů po sherry by tam prý mělo být 25 %. I tak tam ale o sobě dávají docela výrazně vědět. 46,3 % alkoholu, takže v tomhle ohledu obdobně jako u Glenfarclas. Shodou okolností jsem si ji zrovna před pár dny nalil. A musím říct, že 12yo hodnotím jako velice dobrou whisky.
Suma sumárum, každá z nich má něco do sebe. Ideální by bylo někde ochutnat obě dvě, což teď ale jde dost blbě. Byť pokud by ses stavil u nás ve Whiskáči, tak si tam klidně vzorky koupit můžeš (a něco mi říká, že to samé bude platit i o některých provozovnách v Praze). Mně osobně je bližší Bunnahabhain. Ale dle mého neuděláš chybu ani s jednou. To jsem ti moc nepomohl, což? :)