Jsem také "kondiční" a posledních pár let už toho moc nepiju, ale přidávám se k doporučení Caol Ila 12yo a Caol Ila Moch, jsou výborné. Mně to tehdy přišla jako velmi zajímavá sladší varianta těch základních kouřovek, které jsem znal, jako Laphroaig a Ardbeg. Zajímavé mi pak přišlo, že se podobným směrem vydala Laphroaig 10, kterou jsem si znovu objednal v 2016 a chutnala zásadně jinak než moje první lahev z 2012, která byla těžce medicinální a mnohem "sušší".
Teď jsem se hecl a objednal jsem si dvě lahvinky, abych to neflákal, takže tímto vám děkuji za tipy. Rozhodl jsem se zkusit Arran Malt Sauternes, protože tu na onu palírnu byly pozitivní reference, a Port Charlotte Heavily Peated, protože od Bunnabhain jsem ještě nic neměl. Dám vědět, na kterou názorovou stranu ohledně Port Charlotte se přikloním :-)
STEPNI_VLK: Musíš mít trpělivost s námi občasnými pijáky :-) Od své první lahve bych řekl, že mi chutná kouř a rašelina, stejně tak jako bych záhy tvrdil, že mi rovněž chutná Speyside, ale stačil jsem se propít jen některými základními kousky, a rozhodně nemám přechutnané všechny palírny. Navíc názory na lahve jsou ošemetné, protože u dvou znovuobjednaných lahví jsem najednou zjistil, že je to úplně jiné. Zmiňovaná Laphroaig 10 se objektivně změnila (měl jsem možnost srovnat v krátkém čase), a Glenfarclas 15, která mi prvně hrozně chutnala, mi napodruhé přišla docela nepříjemně "lízátková".