• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Dostupnost těch edic potvrzuju, poněvadž je máme na prodejně, kterážto de facto patří pod Dios. Jinak cenová politika je prostě taková, že jakmile je něco staršího data, objevila se novější edice, příp. se jedná o poslední kus, tak jde cena postupně či prudce nahoru. Tak to prostě je, no.

Ale já netvrdím, že ti Glen Scotia 15yo nemůže chutnat. Mě chutná taktéž a to velmi, nicméně ve vůni petrželku a klobásky jsem zatím fakt u žádné jiné whisky neměl. Plus když se rozkápne vodou, tak se také v chuti mění jako chameleon. A v baru jsem s ní měl úspěch vždy, když po mně někdo chtěl něco zvláštního. ;)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Apropos, co je na Glen Scotia 15yo divnyho? Mne velmi moc chutnala :-).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Tak jste me ukecali, 100° Proof objednano jeste s Glencadam 10yo, kterou chci taky ochutnat. Uz jsem mel 15yo, a ta byla vyborna. Uvidime, jestli to teda budou mit. Btw. udalnemaj i nekolik edic Springbank 12yo, ale tu teda za cenu okolo 2300, pac je to vzacnost (i kdyz to furt asi neni az takova divocina).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    JAKOUBEK: Není to rozhodně spojeno s dárky a poslední dobou, ale Glen Scotia 15yo je přesně ten typ whisky, kterou popisuješ. První, která mi okamžitě přišla na mysl. Svým způsobem by to mohla být i ta Benromach 100° Proof - na tu jsem si také musel nějakou dobu zvykat, ačkoli je to whisky par excellence. Prostě to nejsou whisky pro úplné začátečníky. Pokud bych si časem vybavil nějakou jinou, dám vědět.

Mimochodem, 100° Proof by podle všeho měl mít na skladě Dios, resp. Rum House: https://www.rumhouse.cz/benromach-100-proof-10y-0-7l-eanW0006244-skup11Zn1ak51.php Nicméně vzhledem k tomu, že je tam uvedeno "poslední kusy", tak je to pochopitelně bez záruky. Ta cena je každopádně furt ještě hodně dobrá na whisky, která se už nevyrábí.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Ahoj. Čas od času se tu ptám, zda byste neměli tip nějakou hodně atypickou whisky. Tak zkusím, třeba jste při shánění vánočních dárků narazili na kousek, který výrazně vystupuje z řady. Prostě něco, s čím se mozek musí chvíli trápit. Divnochutě (nikoliv defekty) vítány. :) Předem díky.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BRUKEV: Za mě Benriach 10yo (ovocná, květinová) a Ledaig 10yo (pořádný, poctivý kouř).
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Alkohol momentálně piju hodně málo, dřív jsem lehce laškoval s whisky a pak se nechal unést módní vlnou "pičů" rumu.
    Teď bych rád koupil 2-3 lahve whisky do domácícho baru, at si můžu čas od času dát na dva prsty do sklínky a vypít to během čtení nebo sledování filmů. Plus ukázat kamarádům, co pijí rumy, že whiska není jen mýdlová voda.

Něco jsem si tady během okurkové sezony v práci načetl, ale uvítám pomoc.

Budget je do začátku skromný, ideál do 1500 na lahev. Chtěl bych "něco" s ovocnou, květinovou vůní/chutí, pokud se to takto dá specifikovat.
    Tím, že nemám aktuálně napito a nechci do toho dávat peníze (jiné koníčky mě stojí dost), tak se mi to špatně specifikuje. Patnáct set je pro zkušené pijce málo, ale mám zkušenost že časem se názory zkreslují, že má pijec tendenci hodnotit vše levné jako špatné a přitom i levné lahve jsou pro běžného uživatele dostatečné. To jen proč fakt nechci utrácet víc. Sám prodávám kola a nerad lidem nutím drahé stroje, když vidím, že to mají jen na výlet s rodinou. Jasně, když přidá litr, je tam tohle navíc, když přidá osm litrů, je tam navíc onohle, ale prostě dost lidí tyhle vyfikundace nevyužije a je pro ně tudíž připlácet si zbytečné.

Druhou whisku bych chtěl asi nějakou kouřovou, dehtovou, tam už si asi nějak poradím sám. Dodnes cítím na patře klasický jodový Ardbeg 10yo, co jsem pil někdy patnáct let zpět a je to přesně to, co bych chtěl.
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    tak jsem pridaval nejake posledni dopite lahve z posledniho setkani sousedu ...
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/74828/cragganmore-2003 , pro me neznama pochystavka, ktera vskutku prekvapila. Takove prima pohoupani, lehke na nose, huste pri chuti a lehky dovetek kvetinoveho (takovej ten pocit louky, kterou lemuji citrusovniky a je kratce po desti) ladeni. Az dnes jsem zjistil, ze to byla vyberova limitka. Takze je otazkou jak chutna jejich nevyberova a nelimitni.
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/143547/aberlour-casg-annamh , to jsem koupil pro zenskou cast osazenstva, ani si ji moc nepamatuju. Panove na to : "moc damickovske" Prej jsem ji pil ale moc si ji nepamatuju.

Vedle vedu debatu o tom "co koupit sud?" a nechat si to nekym "posefovat" a pak si nekde "zadegustujem do aleluja" ... a pritom jsem narazil na Lochindaal (jako priklad do debaty)
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/108553/lochindaal-x
    Lochindaal X - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/108554/lochindaal-x
    ...koupil jsem tu lehci lahev 32/200 (a pote co mi dopitou lahev pritelkyne vyhodila, jsem koupil 142/200, ve vezi meli posledni tri kousky) a tu krutejsi (cislo nevim, lahev je u tatinka se kterym jsem tim zapijel jeho nove narozenou dceru). Kdyby jeste nekde byla k dostani tak si ji koupim znova. Kdykoliv se na tu prazdnou (tu lehci) lahev podivam, hned se mi vybavi ta zlatava barva s lehkym zakalem, raselinka na nose med na jazyku a ten dojezd s tolika vunemi. Ten dojezd byl nadherne dlouhej ve vlnach a kdyz uz si clovek rika, to uz skoncilo, ne pic ho dalsi zavan. Jak kdyz ses na utesu dole se rozbijej vlny a kazda rozvine variaci na predchozi vuni. Nekolik minut sme jen pomlaskavali, cuchali ke sklence nez jsme si dali druhou a pak treti. Az pak sme to nejak komentovali. Pak s troskou vody a to bylo teprve osvezeni (ne jen debaty). K nezaplaceni nadherne podzimni odpoledne.
    ----
    sem ukecanej, pardon :D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Když už tu nedávno šla řeč o té kvalitě Laphroaig 10yo... Roy ji v posledním díle Recycled Reviews také zrovna dvakrát moc nepochválil. Stejně tak skončilo i další oficiální lahvování Bowmore. Shodou okolností tam hodnotí i Benromach 100° Proof.

Recycled Reviews #12 - 15 Whiskies Reviewed
    https://www.youtube.com/watch?v=A27cDlNkyAc
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MATEJICEKKK: ja mam 2009 a to mi chutna hodne! 100 Proof tu STEPNI_VLK chvalil do nebes pred nejakou dobou..
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Co se palirny Benromach tyce, mate nekdo srovnani jejich jednotlivych CS. Mam na mysli 100 proof, 2008 a 2009? Daji se jeste sehnat vsechny, tak jen nejakou vybrat.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: nevim, me to vylistovalo na heurece normalne:)))
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Ty vole, 5 stranek googlu jsem prosel, a tenhle obchod mi to nevratilo...

MATEJICEKKK: 12CS se blbe shani, ale jeste sem tam na posledni batch narazit lze.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jinak k nedavny debate o Arran 14.. nasel jsem jednu lahev na rumhouse.cz za 1359 Kc, tak jsem ji hned zatahnul:) Nemeli tam pocet skladem, tak jsem objednal 4 a meli jen 1:(
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: To prave slysim ze vsech stran, chci ji poridit. Jen se jeste rozhoduju jestli 15 nebo 12 CS.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Que? To by me dost ranilo. Ja mam lahev rok starou, a je to naprosto fenomenalni piti.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Mozna blbej dotaz, ale nekupoval ste nekdo v posledni dobe springbank 15 a mate porovnani se starsimi lahvemi? Zda se, ze maji nejake velke vykyvy mezi batches. Alespon posledni recenze na masterofmalt to zminuji.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    WAMP_ELF: Zajímavá spojitost, která by mne ani ve snu nenapadla. :)

Jinak ohledně PX Laphroaig si myslím, že si tím tahle palírna prostě zkoušela rozšířit pole fanoušků, resp. zkoušela, jestli může jejich produkce bavit i ty, kteří jsou spíše na sladké. Snad i z toho důvodu ji nejprve uvedli v rámci travel retail. Pokud jde o její výrobu, tak je to v podstatě Laphroaig Quarter Cask, která je ještě pár měsíců finišovaná v sudech po PX sherry.
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    NOIZER: tak zatím třeba Alza, kupodivu nemají úplně... marný výběr.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    WAMP_ELF: jestli najdes palirnu/shop, kterej prodava za BTC, tak by se nad tim dalo uvazovat:) ale jinak imho ne:)

WAMP_ELF: neni to nejlepsi PX jaky sezenes, ale me to jede (jako skoro vsechno od laphroaig:) nicmene je fakt, ze jsem doma jeste lahev nemel, daval jsem si to parkrat jen venku jako panaka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam