• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Aktualizoval jsem záhlaví a když už jsem byl v tom, tak jsem rovnou projel i nástěnku. Opraveny a promazány nefunkční odkazy, přidána spousta nových a promazány některé neaktuální či zavádějící texty. Smazal jsem i sekci s tipy na konkrétní lahve whisky; beztak se většina z vás ptá na doporučení rovnou v diskusi. Možná ji ale v budoucnu obnovím, jen to bude tentokrát už vyloženě podle mého nejlepšího vědomí a svědomí. Pravděpodobně ještě nějaké další změny udělám časem. Pokud vám na nástěnce něco chybí, pište, komentujte. Konec (provozního) hlášení.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    BRUKEV: K tipum na ovocnou bych jeste pridal Glencadam 10yo. Piju z ty lahve treti panak, a vsechny na me tak pusobily, takze to asi nebyl jednorazovej dojem :-).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ah so, to ja minul, zes zmenil lokal.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Já přišel do Angels' Share hlavně z toho důvodu, abych tam rozjel bar. ;) Akorát nám do toho samozřejmě hodila vidle korona, no. Jinak na baru mám už teď desítky lahví za hodně dobré ceny: pro představu například Octomore 10yo, které malý panák jsem měli ve Whiskáči za 380 Kč, máme v Angels' Share za něco lehce přes 200 Kč. Whisky, rumy, rumové elixíry a likéry a další dobroty. Pokud se sejde víc lidí, není problém otevřít prakticky skoro jakoukoli lahev, kterou tam prodáváme. A v plánu jsou určitě i míchané drinky. Plus bude k dispozici kávovar, takže minimálně nějaké to espresso či cappuccino též půjde.

Další věc, kterou budeme dělat pravidelně, jsou degustace, na čemž bych se měl opět podílet. Pravděpodobně budu mívat novinky na trhu. No, a až se dá dohromady nějaká ta grupa věrných, tak je v plánu otevírat i ty opravdu hodně drahé lahve třebas kolem 15 tisíc i výše, ať už whisky či rumu. Pokud se sejde aspoň kolem 12-15 lidí, kteří budou ochotní dát za velkého panáka něco kolem 500 Kč, příp. více, dle ceny lahve.

To je jen takový lehký nástin. Vše se bude postupně vyvíjet a tvořit. Budu tady o tom průběžně informovat.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: Jasne, tak jakekoliv recenze tohoto typu je treba brat s rezervou. Nicmene u te konkretni whisky rikal jasne co mu prijde vylozene spatne, ne jen ze nechutna a hodnoceni 82 je snad nejmensi co jsem od nej videl. Tak jen tak. Rozhodne se tim ale nehodlam ridit, jen me zajimal nazor zdejsich :)

Jinak jo, Roy je fajn, jeste obcas koukam na allana the whisky friend, ale ten jeho accent je uz celkem moc.

K tvemu predposlednimu odstavci, vnimam to podobne. Mne whisky casto chutna ruzne, napriklad Clynelish mi vylozene chutnal jen jednou ke konci sklenky, kdy uz byl rozkaplej a pekne nadechlej. To jsem si fakt rekl mnam. Proste to idealne sedlo se vsim dohromady. Obdobne to mivam i s dymkou a doutnikama.

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Absolutni pravda to ochopitelne neni, ale zatim plati, ze co on vychvalil, to mi chutna taky, mame holt podobnej vkus :-). Nekdy zkusim koupit neco, co az tak neocenil, jen tak pro srovnani. To si necham poradit treba od tebe, nebo se po kalamite zastavim u vas v Brne, stejne tam se zenou chystame kulinarni vylet. Akorat ona whisky nepije a neoceni, mate v baru i neco jinyho :-)?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Hele, Ralfyho vřele doporučuju brát s rezervou. On má taktéž velmi zvláštní chuťové preference, jako ostatně každý z nás. Počínaje tím, jak sere maggi v kostkách z Lowland whisek, popř. těch irských, a bůhvíčím konče. Už jsem si párkrát vyzkoušel, že ani zdaleka každá flaška, kterou on vychvaluje do nebes, není pro mě až taková pecka, a naopak ty, které zkritizuje až za roh, nemusí být nezbytně nutně pro každého úplně a totálně špatné.

On to ostatně sám občas zdůrazňuje. Je to jen a pouze jeho názor a netřeba to brát jako náboženství. Byť tedy jedním dechem dodávám, že zpočátku jsem jeho recenze také bral jako tvrdou pravdu a nic než pravdu. Třebas Roy z Aquavitae ke svým Recycled Reviews do poznámky vždycky přidává recenze jiných na YT. A to je fajn.

Mimochodem, zrovna nedávno jsem dopil lahev Glendronach 15yo Revival, lahvování z roku 2011, a ani zdaleka jsem z ní nebyl tak odvařený jako on. Je prostě dobře si furt připomínat, že každý má halt více či méně jiné chuťové preference. A vždycky je lepší posbírat si více názorů od vícero lidí. Ideálně pak před koupí ochutnat, což tedy samozřejmě ani zdaleka nejde vždy.

No, ale pak je tu navíc ještě ten faktor, že člověku zrovna v čase ochutnávky nemusí až tak sednout to, co by si jinak při propíjení se lahví užíval mnohem víc. Ta samá whisky prostě dokáže chutnat úplně jinak nejen v závislosti na tom, ve které fázi si z lahve nalijete, ale také v závislosti na (hlučnosti) prostředí či aktuálním rozpoložení toho kterého člověka.

Třeba já když si dělám degustační poznámky, tak na to ideálně potřebuju naprostý klid. Žádná hudba, žádný počítač, prostě nic, co by mne mohlo rušit. Teprve pak se dokážu dokonale soustředit na všechny vjemy...
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    STEPNI_VLK: nepomohlo :) holt kazdy mame jine chute
    EARL
    EARL --- ---
    Nj, mr. Brut mi neodpovida... :-(
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    EARL: predpokladam na Ardbeg ambasadach.. Mr.Brut v Praze nebo The Black Stuff v Olomouci
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Ten Springbank? Na Bestdrinks. Byl tam uz tak za dobre a jeste je tam 10% na celej sortiment do konce ledna.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Kde ze to?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    RAGUPKI: propiti lahve.. ja tu psal uz nekolikrat o Lagavulin 12 CS 2017, kde se mi to stalo.. Ale treba u Tomatin 2009 9y single cask to bylo to samy.. zacatek ostrej a postupne se zjemnovala.. Nebo ted Tobermory 11y lahvovana pro prazskej Marpek-Whisky bar, ktera ma 67.1% a zacatek byl dost brutal.. ale uz mesic pomohl a hodne se otevrela! Edradour 2006 Bourbon Natural CS v ibisco decanteru se taky otevrela nadherne v prubeju tech cca 3 let, co ji mam otevrenou. Na druhou stranu treba muj oblibenej Ardbeg Corryvreckan, kteryho jsem prvni lahev vyzahnul celkem rychle jak mi chutnala a poridil druhou, tak ta musi bejt z nejaky divny batche nebo nevim, ale po cca roce uz mi prijde dost "prazdna". Brachovi jsem ted daval flasku Corryho k Vanocum a bylo to zas echtovni:)

Dlouhodobe si vsimam, ze nekterym lahvim dlouhy stani svedci, nekterym zas moc ne. Je treba to brat v potaz a tam, kde to spis nepomaha, to prelejvat do mensich lahvi jak to clovek upiji postupne
    EARL
    EARL --- ---
    Btw, nemate nekdo info, kde by se tu dal ochutnat ten Ardbeg 25y? Jako az se otevrou bary samozrejme...
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: Haha, s vodou jsem nezkousel, tak ji zkusim trochu rozkapnout a uvidime co se ukaze., :))
    Mne je prave Ardmore taky sympaticky, prave kvuli tebou doporucene Legacy a vsehovsudy moji prvni whisky. Mam ji moc rad.
    Ralfy ji ale teda dost vyhejtil. Ja si ji urcite koupim, ale az po Talisker DE. :))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Springbank 10yo byla první whisky, u které jsem ve vůni - tuším, že po přidání vody - registroval onu pověstnou chlévskou mrvu. ;)

Ardmore 12yo Portwood Finish je dobrá whisky. Ale já jsem krapet zaujatý, protože Ardmore mám fakt rád. Nedávno jsem dopil lahev Ardmore Vintage 1996 20yo, o níž už jsem tady možná kdysi psal. Ardmore Legacy je taková krásně špinavá mladá mrcha, která příjemně zahřeje, když je třeba (kupř. na výšlapu do kopců v sychravém počasí). 12yo Portwood je oproti ní spíš vymazlenější, líbivá kurvička, která mi svým projevem docela dost připomíná Talisker Port Ruigh, jen starší věkem.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    Podarilo se mi ted koupit Springbank 10 za 11 stovek. Muj prvni SB a musim rict, ze je to fakt vyborny piti. V chuti mi pripomina jablkovy, hruskovy kolac zahalen v jemnym dymu. Budu muset vzit tu 15yo.
    Jeste se chci zeptat, mel ste nekdo od Ardmore tu jejich 12yo portwood finish? Nazory jsou dost rozporuplne.
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    STEPNI_VLK: píšu si na nákupní seznam, díky
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    XLACHTAN: Mě z těch Japonců s uvedeným věkem, co jsme měli v baru, nejvíc chutnala Yoichi 15yo. Proti té bych rozhodně neprotestoval, kdyby mi někdo nutil lahev. Nicméně za ty dnešní ceny je to nesmysl. NAS Yoichi oproti tomu stojí za vyliž prdel, zvláště pak když člověk vezme v potaz, že flaška stojí 2 litry. Ceny japonských whisek jsou dnes ve všeobecnosti na hlavu padlé.

XLACHTAN: Kup tu Caol Ila 12yo, neprohloupíš. To je opravdu fajn kouřové pití. Když se budu hodně rouhat, tak v dnešní době možná i o chlup lepší než Lagavulin 16yo. A co je nejlepší, tak je ve srovnání s Lagavulin furt za nepoměrně lepší prachy, ať se jedná o základ, Distillers Edition či 25yo. Mimochodem, Caol Ila 18yo a 25yo jsou za mě naprosté pecky, byť tedy každá trochu jiným stylem!
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    SAMOUT: To mi připomíná poznámku kolegy, že prý piju whisky, které chutnají jako když vylizuješ krb, a čaje s vůní čerstvě otevřeného hrobu :-)

XLACHTAN: Já jsem měl nejvíc otevřených tak kolem šesti, pak jsem hodně zpomalil a teď jsem se po nějaké době "rozšoupl" a mám 4. Já myslím, že normálka pro standardního požitkáře. Kdyby mě alkohol neunavoval, tak řeším, jak do života nekonfliktně napasovat dostatek vína i skotské :-) Problém prvního světla - peníze by technicky byly, ale člověk sobě nedovolí dát za alkohol víc než 2 tisíce :-) Nicméně to tady taky sleduju a děkuju lidem za tipy, průběžně si dělám to-buy seznam.

Ještě takový zajímavý poznatek - donedávna jsem nikdy nepozoroval zřetelný efekt "propití lahve". Dostal jsem ale jako dárek Tomatin Legacy a vydržela mi dlouho, protože mi připadala taková chuťově hrubá. Nicméně po upití většiny jsem zjistil, že se chuť zjemnila a stalo se z ní velmi příjemné pití.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam