MATEJICEKKK: Hele, Ralfyho vřele doporučuju brát s rezervou. On má taktéž velmi zvláštní chuťové preference, jako ostatně každý z nás. Počínaje tím, jak sere maggi v kostkách z Lowland whisek, popř. těch irských, a bůhvíčím konče. Už jsem si párkrát vyzkoušel, že ani zdaleka každá flaška, kterou on vychvaluje do nebes, není pro mě až taková pecka, a naopak ty, které zkritizuje až za roh, nemusí být nezbytně nutně pro každého úplně a totálně špatné.
On to ostatně sám občas zdůrazňuje. Je to jen a pouze jeho názor a netřeba to brát jako náboženství. Byť tedy jedním dechem dodávám, že zpočátku jsem jeho recenze také bral jako tvrdou pravdu a nic než pravdu. Třebas Roy z Aquavitae ke svým Recycled Reviews do poznámky vždycky přidává recenze jiných na YT. A to je fajn.
Mimochodem, zrovna nedávno jsem dopil lahev Glendronach 15yo Revival, lahvování z roku 2011, a ani zdaleka jsem z ní nebyl tak odvařený jako on. Je prostě dobře si furt připomínat, že každý má halt více či méně jiné chuťové preference. A vždycky je lepší posbírat si více názorů od vícero lidí. Ideálně pak před koupí ochutnat, což tedy samozřejmě ani zdaleka nejde vždy.
No, ale pak je tu navíc ještě ten faktor, že člověku zrovna v čase ochutnávky nemusí až tak sednout to, co by si jinak při propíjení se lahví užíval mnohem víc. Ta samá whisky prostě dokáže chutnat úplně jinak nejen v závislosti na tom, ve které fázi si z lahve nalijete, ale také v závislosti na (hlučnosti) prostředí či aktuálním rozpoložení toho kterého člověka.
Třeba já když si dělám degustační poznámky, tak na to ideálně potřebuju naprostý klid. Žádná hudba, žádný počítač, prostě nic, co by mne mohlo rušit. Teprve pak se dokážu dokonale soustředit na všechny vjemy...