• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    VEEHELL: a jinak včera teda Glengoyne 10yo a dnes uvidíme... :-)
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    VEEHELL: sorry, mi úplně divně přeskočil příspěvek do jinýho klubu!! :O/
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    NEVILL: a jakou wisku u toho popijis ?
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Kamaradka bude mit narozky, tak jsem objednal tri lahve Finlaggan. Uvidime esli sem se seknul a nebo ne :D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SALAMAN: Do placatky jsem nedávno kamarádovi doporučil na výšlap do hor Ardmore Legacy a nemohl si ji vynachválit. Za cenu kolem 7 stovek jen těžko najdeš lepší v poměru cena versus výkon.

Co se týče těch tvých do základu, tak to máš fér namyšlené. Zkus pouvažovat i o té, jinými zmiňované, Bunnahabhain. Jak nekouřová 12yo (s 25 % sudů po sherry), tak základní kouřovka Moine jsou fakt skvělé whisky. Ale není to třeba hrotit. Všechny mít najednou nemůžeš a dříve či později se k nim nakonec stejně dostaneš. ;)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    SALAMAN: vypsal si dost lahvi co tu mam na polici ... zkus mozna mrknout i na Bunnahabhain .... o dnich me zatim zadna lahev vyslovene nezklamala. Ceobanach je pro me jeden z klenotu co sem prolil hrdlem :D
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    SALAMAN: laphroaig quarter cask a ardbeg 10 jsou myslim super volba! ty me osobne chutnaj porad i po letech, pripadne se k tomu jeste blizi Bunnahabhain 12y:) kolem litru a nekourovku bych doporucil treba Glenallachie 12y, Deanston 12y, Tomatin CS, pripadne Benromach Organic.. zalezi asi vic, jaky typy whisky ti chutnaj a co chces prozkoumavat.. jestli klasicky bourbon sudy, pripadne sherry nebo tak, jestli chces v sudovy sile nebo spis slabsi...
    FELCARKILLER
    FELCARKILLER --- ---
    SALAMAN: do placatky si beru jamesona (vim, psals skotskou), nechutna uplne z prdele a zaroven mi ho neni lito :)

Na doma zkus Lagavulin.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Já jsem whisky už taky pěkných pár let nepil, ale loni k narozeninám jsem od kolegů dostal 12yo Glenfiddich a tu flašku jsem tady chvíli měl než jsem se do ní pustil a nakonec jsem tomu docela přišel na chuť a před měsícem jsem si objednal Glengoyne 10yo (ten jsem si pamatoval že jsem ho kdysi měl ve Whiskerii a chutnal mi) a pak ještě Balvenie 12yo double cask (viděl jsem nějaké recenze). Na příště možná zkusím i něco trochu víc kouřového...
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    Zdravím vespolek. Poslední dobou mi dost začíná chutnat skotská whisky. Nějaký flašky jsem ochutnal u kamaráda - Ardbeg 10yo, Talisker 10yo, Laphroaig 10yo, Arran 10yo, Famous Grouse Toasted Cask (ta byla chuťově nejslabší)... Naposled mi celkem chutnala Bowmore 12yo, když jsem si bral panáka v kavárně s sebou do práce ke kafi. No a rozhodl jsem se, že bych si pár flašek pořídil i domu. Třeba 3 - 4 lahve, nějak okolo tisícovky. Trošku jsem projížděl tohle auditko a nejspíš bych koupil Laphroaig Quarter Cask a Ardbeg 10yo za kouřový a potom třeba Aberlour 12yo a Benriach 10yo za nekouřový. Je to dobrý výběr pro whisky začátky? A ještě jsem se zeptat, zda existuje levná skotská, kterou mi nebude líto tahat v placatce na vandry :)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Normálně si je píšu do notesu, který jsem si k tomu zvolil. Ale je to takový krapet chaos, poněvadž jsem si do něj zároveň zapisoval různá Ralfyho moudra a jiné zjištěné zajímavosti kolem whisky. Ale zrovna dopisuju na poslední stránku, takže budu potřebovat něco nového. Nicméně asi zase zvolím nějaký blok, který mám doma. Do specializovaných předtištěných bloků se mi investovat nechce. A na degustacích u kamarádů používám bločky z Whisky festivalu - mám jich doma hned několik.

Co se formy týče, tak na barvu sere pes; stejně o ničem nevypovídá. Jedu klasicky N, T, F. A případně si na závěr připíšu nějaký ten silný dojem, stejně jako ty.

Většinu poznámek pak rovnou přepisuju na Whiskybase, takže to mám i tam, kdybych je čirou náhodou potřeboval. Nicméně já si tak nějak ty dojmy z whisek pamatuju a beztak mě ohledně nákupu flašek zajímají jen ty, které jsou nějak výjimečné. A ono jich z těch stovek ochutnaných vzorků beztak zas až tak moc není.

Jinak příkladů mých degustačních poznámek je tady myslím víc než dost. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Chtel jsem se zeptat.. kam/jak si pisete degustacni poznamky? Zajima me primarne forma/nastroj a uroven detailu, ktery si zapisujete:) Premyslim, jak to udelat jednoduse, abych to mel snadno dohledatelny a dalo se v tom zaroven orientovat.. V patek mi prisly vzorky, ktery jsou casto z paliren, ktery jsem jeste vubec nechutnal... Tak se tim tedka propijim a rozhodl jsem se to konecne brat trosku vazneji a fakt si na to udelat cas, venovat se tomu a zapisovat si to. Primarne kvuli tomu, ze kdyz u toho delam neco jinyho, tak ty vjemy stoji zaprd a zapisovat kvuli tomu, ze si pak jinak hovno pamatuju.. Za mesic bych si rekl "jo, pil jsem jeden vzorek od ty palirny a asi me to extra nezaujalo, kdyz si to nepamatuju poradne":)

tak davam napriklad svoje tasting notes z dneska (je to anglicky, ale neni to nic slozityho:)

Milk & Honey Classic
    Israel (Tel Aviv) distillery, 46%, ex-bourborn & red wine, NCF, NC, 10000 bottles
    M&H Classic - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/146298/mh-classic

color - golden-ish
    body - medium oily
    nose - sweet, wet grass/hay, vanilla 83/100
    palate - apple/pear pie, oak wood 83/100
    finish - medium, a bit metallic, young spirit 80/100
    feeling - quite surprising! never had any whisky from Israel! it's young but promising! will need to keep an eye on those guys!

The Epicurean Lowland Blended Malt Scotch Whisky (Douglas Laing)
    Lowland, 48%, bottled 2020, French Cognac Cask finish, 402 bottles
    The Epicurean Lowland Blended Malt Scotch Whisky DL - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/...kies/whisky/158180/the-epicurean-lowland-blended-malt-scotch-whisky-dl

color - brighter yellow
    body - full-bodied, very oily
    nose - fresh/minty, grapes, honey 86/100
    palate - apples, honey, a hint of pepper 86/100
    finish - medium, honey, barley sugar 85/100
    feeling - I wouldn't mind having a bottle of that at home, nice lowland whisky!

Aultmore 2006 (Hidden Spirits)
    Speyside, 51.4%, 12y, bottled 2019, ex-bolesna wine cask #AUG619, 303 bottles
    Aultmore 2006 HiSp - Ratings and reviews - Whiskybase
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/139255/aultmore-2006-hisp

color - copper-ish
    body - medium to full-bodied
    nose - dark chocolate, lot of cherries, some berries, wood notes, minty notes 88/100
    palate - dry and spicy, lot of red fruit, sour cherry, chocolate liqueur 88/100
    finish - medium/long, dry, oaky, spicy 87/100
    feeling - quite special, never tasted that much of cherry in any whisky, really interesting!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Díky za uznání. Právě jsem tu informační hodnotu minimálně zdvojnásobil. :)

Ano, je to tak. Postupně jsem teď na nástěnku přidal mrdu článků, které jsem porůznu nasbíral během let, od těch populárně-naučných až po vyloženě vědecké. Spousta z nich je fakt skvělých. Plus i nějaká videa: doporučuju kupř. Scotch Whiskey AKA Scotch Whisky Reel, což je dokument z roku 1947 o tom, jak se tehdy vyráběla whisky. Jedno oko nezůstane suché. ;) Naprosto geniální je mega dlouhý článek od National Geographic o historii alkoholu, Our 9,000-Year Love Affair With Booze. A za povinnou četbu považuju rovněž 10 Steps: The Fundamentals of How to Taste Whisky. Ale je tam toho mnohem, mnohem víc. Máte-li chuť a čas, určitě si se sklenkou whisky přijdete na své v průběhu mnoha zimních večerů...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: musim priznat, ze jsem se z nejakyho neznamyho duvodu na zdejsi nastenku snad nikdy nepodival a ted cumim.. dobra prace!!! to je solidni zaklad informaci pro kazdyho!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Aktualizoval jsem záhlaví a když už jsem byl v tom, tak jsem rovnou projel i nástěnku. Opraveny a promazány nefunkční odkazy, přidána spousta nových a promazány některé neaktuální či zavádějící texty. Smazal jsem i sekci s tipy na konkrétní lahve whisky; beztak se většina z vás ptá na doporučení rovnou v diskusi. Možná ji ale v budoucnu obnovím, jen to bude tentokrát už vyloženě podle mého nejlepšího vědomí a svědomí. Pravděpodobně ještě nějaké další změny udělám časem. Pokud vám na nástěnce něco chybí, pište, komentujte. Konec (provozního) hlášení.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    BRUKEV: K tipum na ovocnou bych jeste pridal Glencadam 10yo. Piju z ty lahve treti panak, a vsechny na me tak pusobily, takze to asi nebyl jednorazovej dojem :-).
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ah so, to ja minul, zes zmenil lokal.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Já přišel do Angels' Share hlavně z toho důvodu, abych tam rozjel bar. ;) Akorát nám do toho samozřejmě hodila vidle korona, no. Jinak na baru mám už teď desítky lahví za hodně dobré ceny: pro představu například Octomore 10yo, které malý panák jsem měli ve Whiskáči za 380 Kč, máme v Angels' Share za něco lehce přes 200 Kč. Whisky, rumy, rumové elixíry a likéry a další dobroty. Pokud se sejde víc lidí, není problém otevřít prakticky skoro jakoukoli lahev, kterou tam prodáváme. A v plánu jsou určitě i míchané drinky. Plus bude k dispozici kávovar, takže minimálně nějaké to espresso či cappuccino též půjde.

Další věc, kterou budeme dělat pravidelně, jsou degustace, na čemž bych se měl opět podílet. Pravděpodobně budu mívat novinky na trhu. No, a až se dá dohromady nějaká ta grupa věrných, tak je v plánu otevírat i ty opravdu hodně drahé lahve třebas kolem 15 tisíc i výše, ať už whisky či rumu. Pokud se sejde aspoň kolem 12-15 lidí, kteří budou ochotní dát za velkého panáka něco kolem 500 Kč, příp. více, dle ceny lahve.

To je jen takový lehký nástin. Vše se bude postupně vyvíjet a tvořit. Budu tady o tom průběžně informovat.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: Jasne, tak jakekoliv recenze tohoto typu je treba brat s rezervou. Nicmene u te konkretni whisky rikal jasne co mu prijde vylozene spatne, ne jen ze nechutna a hodnoceni 82 je snad nejmensi co jsem od nej videl. Tak jen tak. Rozhodne se tim ale nehodlam ridit, jen me zajimal nazor zdejsich :)

Jinak jo, Roy je fajn, jeste obcas koukam na allana the whisky friend, ale ten jeho accent je uz celkem moc.

K tvemu predposlednimu odstavci, vnimam to podobne. Mne whisky casto chutna ruzne, napriklad Clynelish mi vylozene chutnal jen jednou ke konci sklenky, kdy uz byl rozkaplej a pekne nadechlej. To jsem si fakt rekl mnam. Proste to idealne sedlo se vsim dohromady. Obdobne to mivam i s dymkou a doutnikama.

SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Absolutni pravda to ochopitelne neni, ale zatim plati, ze co on vychvalil, to mi chutna taky, mame holt podobnej vkus :-). Nekdy zkusim koupit neco, co az tak neocenil, jen tak pro srovnani. To si necham poradit treba od tebe, nebo se po kalamite zastavim u vas v Brne, stejne tam se zenou chystame kulinarni vylet. Akorat ona whisky nepije a neoceni, mate v baru i neco jinyho :-)?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    MATEJICEKKK: Hele, Ralfyho vřele doporučuju brát s rezervou. On má taktéž velmi zvláštní chuťové preference, jako ostatně každý z nás. Počínaje tím, jak sere maggi v kostkách z Lowland whisek, popř. těch irských, a bůhvíčím konče. Už jsem si párkrát vyzkoušel, že ani zdaleka každá flaška, kterou on vychvaluje do nebes, není pro mě až taková pecka, a naopak ty, které zkritizuje až za roh, nemusí být nezbytně nutně pro každého úplně a totálně špatné.

On to ostatně sám občas zdůrazňuje. Je to jen a pouze jeho názor a netřeba to brát jako náboženství. Byť tedy jedním dechem dodávám, že zpočátku jsem jeho recenze také bral jako tvrdou pravdu a nic než pravdu. Třebas Roy z Aquavitae ke svým Recycled Reviews do poznámky vždycky přidává recenze jiných na YT. A to je fajn.

Mimochodem, zrovna nedávno jsem dopil lahev Glendronach 15yo Revival, lahvování z roku 2011, a ani zdaleka jsem z ní nebyl tak odvařený jako on. Je prostě dobře si furt připomínat, že každý má halt více či méně jiné chuťové preference. A vždycky je lepší posbírat si více názorů od vícero lidí. Ideálně pak před koupí ochutnat, což tedy samozřejmě ani zdaleka nejde vždy.

No, ale pak je tu navíc ještě ten faktor, že člověku zrovna v čase ochutnávky nemusí až tak sednout to, co by si jinak při propíjení se lahví užíval mnohem víc. Ta samá whisky prostě dokáže chutnat úplně jinak nejen v závislosti na tom, ve které fázi si z lahve nalijete, ale také v závislosti na (hlučnosti) prostředí či aktuálním rozpoložení toho kterého člověka.

Třeba já když si dělám degustační poznámky, tak na to ideálně potřebuju naprostý klid. Žádná hudba, žádný počítač, prostě nic, co by mne mohlo rušit. Teprve pak se dokážu dokonale soustředit na všechny vjemy...
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    STEPNI_VLK: nepomohlo :) holt kazdy mame jine chute
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam