• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    NOIZER:
    STEPNI_VLK: No celé to vznikl jako takový "romantický" nápad a chtěla bych ho zkusit realizovat (takže nejde ani o stotisícové investice ale vlastně asi docela levné lahve) Líbily se mi historky typu - rodič každý rok k narozeninám dítěti koupil určitou láhev jedné firmy a v dospělosti dostalo celou sbírku a mohlo pokračovat nebo mít z toho něco atd.
    Takže se mi líbí představa, že bych jednou ročně koupila láhev od jedné palírny a u té zůstala po celou dobu, tedy utvořila ucelenou sbírku cca 20 lahví. V tomto jsem si tak nějak vybrala Ardbeg a jejich comitee edice (ale tím si právě nejsem nakonec vůbec jistá).
    Skladování není problém - správné prostory i skříně máme, bydlíme ve svém a ve velkém.
    Ráda bych to primárně jako investici, ale vím, že se může stát cokoliv (na zakladatele mnou vybrané firmy praskne ze byl pedofilni vrah :) ), takže to neberu jako jedinou možnou cestu....Může se stát, že budu šílená, hodná tetička nebo partnerka a bude to dar.
    Abych pravdu řekla, tak nad legislativou prodeje jsem neuvažovala - naivně jsem předpokládala (vzhledem k dražbám lahví na netu), že to nebude problém. Za to děkuji, to prozkoumám :)
    Takže je pro mne otázka, jestli se do něčeho takového pouštět. A když ano, jestli je Ardbeg to o čem mám uvažovat nebo hledat dále.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    MRTVYKOTE: to klidne proberme tady.. vic hlav vic vi:) proc to chces delat? ciste za ucelem zisku nebo to ma byt archivace lahvi pro budouci spotrebu? kazdopadne za sebe narovinu rikam, ze dlouhodoba investice do whisky je osemetna vec.. zvlast kdyz to ma bejt vec na ~20 let.. je tam spousta nejistoty a potencialnich rizik jako treba

- adekvatni skladovaci podminky (s idealne stalou teplotou/vlhkosti/tlakem, chraneny proti prirodnim zivlum..)
    - riziko vyberu spatnych lahvi, ktery se nezuroci tak dobre (pokud to mas na investici)
    - riziko kradeze
    - riziko rozbiti
    - nejistota ohledne budouciho prodeje (nevis, jaka bude legislativa a moznosti za 20 let)
    - oser s budoucim prodejem (neco jinyho je to resit aktivne, zajimat se o to, sledovat ceny atd. a lahve prodavat prubezne po jedny, kdyz mas zrovna pocit, ze je pro ni spravnej cas, a neco jinyho je vytahnout za 20 let ze struzoku 100 lahvi a chtit je prodat najednou)

jinak FYI ja osobne uplne asi nemam nic, co bych mel fakt jako investici, na to kupuju asi moc levny lahve, takze tu vylozene investicni zkusenost s whisky nemam.. zatim jsem neprodal vubec nic, vsechno mam v podstate na pozdejsi vypiti:)))
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Zdravím, jdu sem s dotazem/prosbou. Jako nepiják whisky zvažuji nějaké strategie ohledně dlouhodobého nákupu lahví (na cca 20let) a potřebovala bych poradit/nasměrovat (nějakou představu mám, ale nejsem si jistá). Pokud by se tady našel někdo, kdo by byl ochoten to se mnou prodiskutovat/vyvést mne z omylu/atd. tak budu ráda za sz.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Lagavulin 16 jsem měl z roku 2004 u kámoše několikrát (on jí má několik krabic) a to je - když to přeženu - úplně jiná whisky než ta současná 16yo. Kouřovější, hutnější, prostě pecka... Také jsem hned zareagoval a těch plnění z okolí roku 2000 jsem pár v aukcích vydražil. ;) Až některou z nich otevřu, budeme dělat srovnání mezi těmi staršími plněními.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: ja jsem si takhle splasil vicero veci starejch vs novejch.. a je to fakt super zkusenost.. krome toho Uigeadailu uz jsem ochutnal Laphroaig Quarter Cask 2002 vs 2020, Lagavulin 16y 2002 vs 2020 a jeste tam mam Ardbeg 10y 2002 vs 2005 vs 2020, Laphroaig 10y 2001 vs 2020, Lagavulin DE 2002 vs 2020.. jsem na to fakt zvedavej..
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jo, mám doma miniaturu Uigeadail z roku 2005 a dříve či později ho ve slepém testu zkusím proti současné šarži. Též jsem z různých zdrojů slyšel, že ty první verze byly neporovnatelně lepší. Ale právě proto bych si to rád dal naslepo, abych nebyl ovlivněný předsudkem, který dokáže divy.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: EARL: diky za tipy panove.. vsechno poctive projdu:)

Benromach 2009 CS Batch 2 znam a je vybornej! za ty prachy vrele doporucuju, uz jsem stihnul doplnit zasoby:)

Ardbeg Uigeadail je zajimava vec.. chutnal mi driv hodne.. ted jsem nedavno zkousel vedle sebe porovnat plneni z roku 2005 a 2020 a musim rict, ze ten novej uz si znova nekoupim:)) jestli budete mit moznost ochutnat nejakou starsi edici, tak do toho urcite jdete a porovnejte si to mezi sebou, je to uplne jina whisky!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak zajisté všichni moc dobře víte, na konci 19. století byl Campbeltown hlavním městem whisky a Glen Scotia byla mezi blendery ceněna více než Springbank. No, a právě palírně Glen Scotia se spolu s Petrem Křenkem podíváme pořádně na zoubek. Těšit se můžete na:
    • Glen Scotia 15yo 46% (plnění z května 2017)
    • Glen Scotia 18yo 46% (plnění z února 2018)
    • Glen Scotia Victoriana 51.5% (plnění ze srpna 2015)
    • Glen Scotia 1992/2015 43% Gordon & MacPhail

Degustace se uskuteční příští pátek 2. července v 18:30 v Angels' Share na Jezuitské 582/17 v Brně. Cena za degustaci je 590 Kč a v rámci této ceny se vám tradičně dostane i malého občerstvení. Místo si můžete pro jistotu rezervovat, nebo prostě jen v pátek přijít...
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Pacholci, s tim vecnym ochutnavanim Benromach mi to delate schvalne, ze jo? Zvlast s takovejma skladovejma zasobama...
    Rum House
    https://www.rumhouse.cz/katalog.php?FILTR_VYHLEDAVANI%5B4%5D=1300&FILTR_VYHLEDAVANI%5B3%5D=&FILTR_VYHLEDAVANI%5B5%5D=&KATALOG_SKUPINA=11.51
    EARL
    EARL --- ---
    NOIZER: bunnahabhain moine bordeaux finish:-)

Tokinoka black https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/104926/white-oak-tokinoka-black

Glenlivet Nàdurra heavily peated pw0717 https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/113476/glenlivet-ndurra-peated

Svachovka - nejvic asi ten vzorek dozravanej v sudech po Kagoru, ale teda tahle je taky vyborna https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/141520/old-well-port-wood
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    co jste za posledni dobu ochutnali a fakt jste si to uzili? #hledaminspiraci :)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Na oslavu a zapiti kamose jsem neodolal a koupil jsem Octomore 10yo FirstLimitedRelease 2012
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jo, té mám také flašku. Přesněji řečeno, já mám tu úplně první edici s počtem lahví na zadní etiketě. Ochutnal jsem ji na Whisky festivalu v Malé Morávce a nemohl jsem jinak, než si koupit celou lahev. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: tak to ti zavidim! taky mi Ben Nevis dost jede.. mel jsem lahev Ben Nevis McDonald's Traditional (plneni z 2013) a byla skvela! Ted mam doma dve lahve Ben Nevis 2011 SV a tesim se na to!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dívám se na nejnovější Ralfyho recenzi, popíjím u toho Glendronach Grandeur 25yo Batch 8 a jsem fakt rád, že jsem si tuhle Ben Nevis 10yo v sudové síle svého času, na počátku roku 2020, pořídil v aukci de facto za cenu, za kterou šla na trh (dal jsem za ni tehdy necelých 100 eur).

Mimochodem, Serge jí v rámci Whiskyfun nadělil solidních 91 bodů:
    This baby matured in bourbon, sherry and wine casks. I would say this is one of the very last 'emblematic' BNs Colin Ross composed, which makes it even more moving. Colour: gold. Nose: no winey notes, that's sorted. Then pure Ben Nevis, very fat, full of oils, petrol, sesame, some kind of thick bread, roasted pecans, walnuts, a touch of metal polish and one of mustard, soot, lees and beers… Plus, I have to say, quite some ethanol. Mind you, 62% +! Oh and a manzanilla-y touch, always a hit at WF Towers. With water: I so love manzanilla! Does manzanilla grappa exist, by the way? Wonderful salty, coastal, walnutty and mustardy nose. Mouth (neat): huge, full of mustard, manzanilla indeed, green walnuts, seawater, green peppercorns… In truth it's pretty brutal, but water will help. With water: perfect sootiness, saltiness, and, well, finoness (?) What a distillate! Finish: very long, on just the same flavours. A great old fino by Bodegas Tradición. Comments: 90 + 1 for Colin. I do what I want, this is my blog. No, no refunds, who do you think you are? Cheers Colin!

ralfy review 880 - Ben Nevis 10yo @ 62.4%vol: (Batch 1)
    https://www.youtube.com/watch?v=gUqkIywPoKg
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Tak, vážení přátelé, je mi ctí vám oznámit, že v rámci svého nového působiště Angels' Share povedu svoji první degustaci. Shodou okolností se bude jednat o jednu z mých oblíbených palíren, Benromach. Konkrétně to budou tato lahvování:
    • Benromach 10yo 43% (plnění z ledna 2015)
    • Benromach 15yo 43% (plnění z dubna 2018)
    • Benromach Wood Finish Chateau Cissac Bordeaux 2010 45% (plnění z října 2018)
    • Benromach Peat Smoke 2009 46% (plnění z října 2018)
    • Benromach Cask Strength 2009 Batch 2 57.1% (plnění z července 2019)

Ve všech případech se tudíž jedná ještě o starší typ etiket. Degustace se uskuteční příští pátek 18. června v 18:30 v Angels' Share na Jezuitské 582/17 v Brně. Cena za degustaci je 490 Kč a v rámci této ceny se vám dostane i dobrého chleba a sýra. Na baru máme navíc kolem sto lahví whisky, takže je možno pokračovat dalšími panáky, příp. si odnést vzorky s sebou. Nemluvě o tom, že není problém otevřít takřka jakoukoli láhev (do určité ceny) z široké nabídky našeho obchodu. Rezervace buď na naší FB stránce, příp. telefonicky.

Tak neváhejte a přijďte, rád vás poznám osobně! ;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jo jo, mně ji nalil kamarád, když jsme u něj degustovali každý svůj vzorek Tomintoul 1967 46yo od Samaroli. Už mi kdysi nějakou Càirdeas (tuším 15yo) nalil, ale nebylo to nic moc, tak jsem si tak trochu skepticky říkal, co to zase bude. Pak jsem se napil a okamžitě jsem věděl, že tohohle chci celou lahev. ;) Zkusil jsem to teď v německé aukci a vyšlo to...

VL0CKA: Viz výše a viz Noizer. Je to pecka neskutečná. Také jsem asi zatím nepil lepší Laphroaig.
    VL0CKA
    VL0CKA --- ---
    ja momentalne doma popijam octomore 07.3 a velmi chutna zalezitost, zatial asi moja najoblubenejsia. tych 169ppm to nema, ale urcite potesi :) pripadne mi dost este chuti "as we get it" ale obe flase su trosku "vyssia" liga, alkoholovo ~60%+

cairdeas vyzera zaujimavo, uz je otvorena? ake su pocity?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: nejlepsi laphroaig, co jsem pil:) kdyz jsem to otevrel, tak behem dvou, tri panaku jsem vedel, ze musim koupit dalsi lahev.. prvni se vyparila neskutecne rychle a druha se tesi na otevreni v budoucnu!:) neskutecna dobrota!
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Když o tom tak přemýšlím, tak by to mohl být tak trochu můj narozeninový dárek. ;)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam