ja byl vcera ve whiskerii na degustaci single casku stacenych pro cesky trh a bylo to velmi zajimavy!
Whiskeria
Prostor v Jindrissky vezi v centru prahy, vypada to hodne fancy a je to v turistickym centru. Prostor je zajimavej, luxusne zarizenej (kozeny gauce atd.), bar je pres dve patra a ve tretim je obchod Fous Spirits, kteri jsou zaroven i dovozcem nekolika znacek. Vyber whisky je sirokej, udajne maj cca 450 lahvi na baru. Ceny na muj vkus astronomicky, coz je imho dano primarne lokaci. Zaroven si tim padem muzou dovolit mit hromady limitek, ktery jim i chvili vydrzi a nevychlasta se to tam behem tydne (jako v Marpeku:). Pro predstavu o cenach davam par prikladu - AnCnoc 18y 680/40ml, Springbank 10y Local Barley 590/40ml, Octomore 07.2 790/40ml, Octomore 1.1 1600/40ml, Bruichladdich 1984 Redder Still 1700/40ml. Na takovy ty bezny lahve jsem se neptal, to si muzu dat jinde. Hlavni barman byl dost znalej a umel poradit, degustaci odvedl paradne, hodne nam vypravel i veci kolem. Oba barmani meli kilty, coz hezky dokreslovalo atmosferu:)
Degustace
Cena degustace byla 1199kc, v ramci degustace jsme meli 10% slevu na utratu na baru i v obchode a male pohosteni (fancy pastika s chlebem)
Degustovane vzorky byly nasledujici:
Old Pulteney 13y 50,2%, stočeno pro Fous Spirits
Tullibardine 12y 57%, stočeno pro Whiskyland
Tomatin 21y 55,4%, stočeno pro Czech Malt Whisky Society
Bruichladdich 16y 63,7%, stočeno pro 12 Men of Tyn(e)
Lochindaal X 56,7%, stočeno pro Fous Spirits
Musim rict, ze vsechny vzorky byly paradni! Prvni dva cisty bourbon zrani, svezi, sladsi, snadno pitelna whisky. Tomatin byl zrani po verdejo bilym vinu, velmi zajimava lahev! Bruichladdich miluju, takze 16y jsem si velmi uzil a Lochindaal jsem mel poprve v zivote a dost me prekvapil! Bylo to hodne jiny, nez jsem cekal, byly tam vyrazny chuti jako morsky rasy a kour.
Celkove za me super degustace, ktery jsem se rad zucastnil a pomohlo se mi to i trosku zorientovat v tom ceskym pisecku. Whiskeria jako takova je zajimava, ale asi to uplne neni misto, kde bych se citil komfortne co se cen tyce. Nehejtuju jejich business model, uplne to chapu, ale neni to uplne v moji cenovy kategorii a bezne dostupny veci si dam/sezenu levneji jinde.