nedavno jsem nad tim zrovna premyslel.. whisky piju uz par let, ale posledni rekneme dva roky se tomu "venuju" vic.. a nemyslim ani tak piti, ale pronikani do komunity, seznamovani se s lidma, povidani o "starejch dobrejch casech", sledovani cen, aukci, nezavislych plneni atd..
za tu dobu vidim rostouci:
- poptavku globalne
- pocet limitek od ruznejch destilerek
- pocet NAS plneni (bez udani veku)
- pocet mladsich lahovani (viz. treba v podsledni dobe spatna dostupnost Lagavulin 16y a misto toho tlaceni 8y, je potreba to rychleji tocit)
- RRP ceny uz z destilerek
- hamiznost nekterych obchodu
- stupiditu cen v aukcich
- problemy v dodavataleskych retezcich a logistice (nedostatek a rostouci cena materialu jako sklo, plast, korek, nedostatek kontejneru, drazsi globalni shipping..)
ale na druhou stranu taky (a mozna je to primarne tim, na jakou cast trhu se soustredim + mym vyvojem):
- mnozstvi non-chill filtered a natural color plneni
- mnozstvi plneni nad 40% (typicky 46%+)
- mnozstvi ruznych kvalitnich informacnich kanalu
- mnozstvi iniciativ podporujici honest business (jako
OSWA, ceny organizovany Royem a Ralfym, kde se ucastni i mnozstvi retail prodejcu, kteri se zavazali udrzet ceny viteznych lahvi na normalu, i kdyz bude zvysena poptavka)
- rostouci motivaci paliren experimentovat s ruznymi zranimi (coz ja jako milovnik wine finishu/zrani ocenuju)
- mnozstvi zahranicnich eshopu, kde se daj vychytat fajn ceny, kdyz se tomu clovek trosku venuje:)
- mnozstvi lidi a komunit, ktery jsou ochotny menit vzorky, takze ma clovek vetsi sanci neco ochutnat, aniz by musel kupovat lahev (nebo ochutnat lahev, kterou by si v zivote nekoupil/nemohl dovolit)
Jako priklad bych rad uvedl par odkazu na imho rozumny ceny (uz mam nakoupeno, tak mi nevadi sdilet:)
Redbreast 12y CS za 53 EUR z DELagavulin 16y za 63 EUR z DETalisker 10y za 26 EUR z DEGlenlivet 12y Licensed Dram za 33 EUR z DEPort Charlotte Scottish Barley za 1399 CZKa je toho mnohem vic.. ja se ted hodil trosku do rampage modu a zacal nakupovat vic, protoze si myslim, ze ty ceny do budoucna porostou a chci se zazasobit za rozumny ceny a hlavne si nakoupit veci, ktery mi chutnaj, dokud jsou:) udelat si takovej snapshot v case a jednou se k tomu vratit a porovnat treba aktualni lahovani s tim, co bude za 10 let