• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ja byl vcera ve whiskerii na degustaci single casku stacenych pro cesky trh a bylo to velmi zajimavy!

Whiskeria

Prostor v Jindrissky vezi v centru prahy, vypada to hodne fancy a je to v turistickym centru. Prostor je zajimavej, luxusne zarizenej (kozeny gauce atd.), bar je pres dve patra a ve tretim je obchod Fous Spirits, kteri jsou zaroven i dovozcem nekolika znacek. Vyber whisky je sirokej, udajne maj cca 450 lahvi na baru. Ceny na muj vkus astronomicky, coz je imho dano primarne lokaci. Zaroven si tim padem muzou dovolit mit hromady limitek, ktery jim i chvili vydrzi a nevychlasta se to tam behem tydne (jako v Marpeku:). Pro predstavu o cenach davam par prikladu - AnCnoc 18y 680/40ml, Springbank 10y Local Barley 590/40ml, Octomore 07.2 790/40ml, Octomore 1.1 1600/40ml, Bruichladdich 1984 Redder Still 1700/40ml. Na takovy ty bezny lahve jsem se neptal, to si muzu dat jinde. Hlavni barman byl dost znalej a umel poradit, degustaci odvedl paradne, hodne nam vypravel i veci kolem. Oba barmani meli kilty, coz hezky dokreslovalo atmosferu:)

Degustace

Cena degustace byla 1199kc, v ramci degustace jsme meli 10% slevu na utratu na baru i v obchode a male pohosteni (fancy pastika s chlebem)

Degustovane vzorky byly nasledujici:
    Old Pulteney 13y 50,2%, stočeno pro Fous Spirits
    Tullibardine 12y 57%, stočeno pro Whiskyland
    Tomatin 21y 55,4%, stočeno pro Czech Malt Whisky Society
    Bruichladdich 16y 63,7%, stočeno pro 12 Men of Tyn(e)
    Lochindaal X 56,7%, stočeno pro Fous Spirits

Musim rict, ze vsechny vzorky byly paradni! Prvni dva cisty bourbon zrani, svezi, sladsi, snadno pitelna whisky. Tomatin byl zrani po verdejo bilym vinu, velmi zajimava lahev! Bruichladdich miluju, takze 16y jsem si velmi uzil a Lochindaal jsem mel poprve v zivote a dost me prekvapil! Bylo to hodne jiny, nez jsem cekal, byly tam vyrazny chuti jako morsky rasy a kour.

Celkove za me super degustace, ktery jsem se rad zucastnil a pomohlo se mi to i trosku zorientovat v tom ceskym pisecku. Whiskeria jako takova je zajimava, ale asi to uplne neni misto, kde bych se citil komfortne co se cen tyce. Nehejtuju jejich business model, uplne to chapu, ale neni to uplne v moji cenovy kategorii a bezne dostupny veci si dam/sezenu levneji jinde.

NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: u Diosu je mozny uplne vsechno:))) ted naposled jsem tam objednaval 13 lahvi, z toho 3 nebyly skladem, jedna prisla jiny plneni a vsimli si toho, takze mi akorat rekli, ze to bude za tejden, u druhy si toho nevsimli a vydali mi to.. ja si toho vsimnul, ale stejne jsem to vzal..

proto tam nikdy neplatim hned, vzdycky az na miste pri vyzvednuti, protoze se s nima neminim handrkovat, aby mi pokazdy neco vraceli
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Smarjapano... No nic, nejak to dopadne, jen ze ji tady (ne)maji za privetivou cenu, jinde o vic jak 2 kila vic.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jak jsem tu nedávno zveřejňoval ty výsledky... tak už je to i oficiálně s nějakými těmi informacemi navíc. Kupř. že Trebitsch sice skončila 8x na posledním místě, ale získala i 2 první místa.

13.12.2021 Vyhodnocení slepé ochutnávky českých palíren | The Whiskyshop Brno
    https://www.thewhiskyshop.cz/13-12-2021-vyhodnoceni-slepe-ochutnavky-ceskych-paliren
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Bohužel, v případě těchto obchodů je možné absolutně všechno, včetně nesmyslných popisků a zavádějících fotografií. A to z toho prostého důvodu, že ještě pořád jedou v nějakém starém dosáckém systému, který neumožňuje aktualizaci webu a veškeré "vyprodáno" se tudíž dělá ručně v momentě, kdy se to zjistí (a stejně tak opak v případě opětovného naskladnění). Což bývá dost často v momentě, kdy si někdo to zboží objedná... a ejhle, ono už ve skladu není.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Vlku, je mozny, aby Dios neco vedl jako vyprodany, a Rumhouse to vedl jako skladem? Jako objednal jsem to, ale uvidime, co z toho bude.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    V sobotu jsem byl konečně dokopán jedním mým známým k návštěvě Blackstuff baru v Olomouci a rozhodně nelituju. Moc příjemné prostředí, solidní výběr whisky a my měli štěstí i na docela zapáleného, mladého číšníka, který si s námi docela dost povídal, když viděl, že degustujeme zajímavé věci.

Dopřál jsem si srovnání dvou speciálních edicí Glenlivet 12yo, přičemž jasným vítězem je pro mne Illicit Still. Licensed Dram byla na můj vkus až příliš prvoplánová a líbivá, za což dle mého můžou ty first fill ex-sherry sudy. Málem mi tohle srovnání nevyšlo, protože na baru mají jen druhou jmenovanou, ale naštěstí jsem narazil na majitele baru, kterého znám osobně, a který si s námi - po sdělení mého srovnávacího plánu - nalil na uvítanou Illicit Still z kanceláře. ;)

Poté jsem dal na doporučení kolegy, který - když jsem se ho ptal, co si tam dát - odvětil, že mám určitě vyzkoušet Chivas Regal 18yo Ultimate Cask Collection (First Fill Japanese Oak) 48%. A musím říct, že to sakra stálo za to. Tohle je pecka, kterou bych doporučil k vyzkoušení úplně každému, kdo má občas tendenci podceňovat blendy.

No, a dál už jsem si vybíral opět sám. Green Spot (starší lahvování v jiném designu), Port Dundas 20yo 57.4% (jestli si myslíte, že se nemůžete posrat blahem z obilné whisky, tak zkuste tuhle), Tamdhu 25yo (lahvování z roku 2006 a zatím suverénně nejlepší Tamdhu, kterou jsem kdy pil, resp. jediná, která mi opravdu chutnala) a nakonec Springbank 17yo Madeira Wood 47.8% (výborná Springbank, jež byla v Česku vyprodána za pár sekund - ovšem za cenu, za kterou se teď prodává, fakt nedává smysl kupovat celou lahev).

Jediné, co mne mrzí, je to, že už neměli na lístku uvedenou Old Pulteney 21yo. Jinak super čtyřhodinový zážitek a určitě mě tam neviděli naposled. Ostatně, mám ještě na ubrousku vypsané další lahve z menu, na které už nevyšel čas. A hlavně, šest vzorku bylo tak akorát. Jo, a za celou tu srandu jsem zaplatil krásných 13 stovek, včetně plnotučného spropitného pro onoho mladíka...
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Jj, nebyla. A cena je jeste o dalsich nejakych 200 vic nez byla pred par dny na na Bestdrink.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Koukam vyskyt tohohle piti je VELMI dynamickej. Na rumhouse jsem koulal predevcirem (mozna i vcera, uz nevim), a nebyla tam.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    BEREGOND: U nás v AS ji ještě máme. ;) Ale halt se člověk musí stavit osobně v Brně. Anebo pak tu: https://www.rumhouse.cz/springbank-10y-0-7l-eanW0101205-skup11Zn1ak51.php
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    SAMOUT: Sakra, já už to nestihnul :)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Diky moc, udelal jsi mi hezci Vanoce se Springbank 10yo :-). Teda jestli to dodaj :-).
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    XCIDER: ja hojne vyuzivam TipTrans.. "virtualni" adresa/schranka v ruznejch zemich (pouzivam jen DE), kam ti prijde balicek, muzes si ho tam nechat az 30 dni zdarma ulozenej a pak nechat preposlat do CR. Delaj i konsolidaci zasilek, zabalej ti jich vic do jednoho baliku a poslou najednou (maj i moznost nechat originalni baleni, rozbalit a prendat polozky jenom atd.). Ja si vetsinou nechavam preposilat cely baliky, kdyz je to vetsi zasilka.. Konsolidovat nechavam jen mensi veci a u tech nechavam originalni baleni, protoze verim spis whisky shopum, ze to dobre zabali a nerozbije se to cestou:) Takze proste vezmou dve/tri krabice, daj to do jedny vetsi, a poslou.

Cenove to vychazi docela slusne.. maj poplatek $5 za odeslani zasilky + postovny (jeste jsem neprelezl $10 za DPD a to si nechavam posilat i celkem velky/tezky baliky), pripadne dalsich $5 za konsolidaci baliku a pokud je to opravdu velky, tak maj myslim i poplatek $10 za balici material (ale to mi nacharchovali jednou, kdyz jsem si konsolidoval dva baliky o cca 10 lahvich kazdej)... Na preposlani jedny lahve to asi uplne vyhodny neni, pokud to neni nejaka draha lahev a cena v zahranici neni fakt o dost lepsi, ale kdyz objednavam 5+ lahvi, tak uz se ty dalsi naklady za tiptrans rozlozi a da se celkem usetrit. Zvlast, kdyz spousta nemeckejch obchodu ma treba nad 100 EUR shipping po nemecku zadarmo.

Jinak je sikovny, ze ten sklad je kousicek od Rumburka, takze mi to zprocesujou, zabali a prevezou pres hranice na lokalni pobocku kuryra v CR. Vetsinou objednam poslani a za dva dny to mam v Praze:) Zatim mi nic nerozbili, neztratili a nebyly zadny jiny problemy (klep klep!). Nektery eshopy v nemecku pisou, ze do "packing stations / forwarding services" neposilaj, ale zatim jsem s tim nemel problem.

Pokud byste to chteli nekdo zkusit, tak tady je muj referral link. Kdyz ho pouzijete, dostaneme oba $5 kredit:)

Zboží z Číny, Německa, Anglie a Hong Kongu. Levná přeprava balíků.
    https://www.tiptrans.com/?ref=54737
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    NOIZER: hmmm, ten talisker je hodne slusna cena, skoda ze nedorucuji do CR...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jinak na springbank doporucuju sledovat https://www.e-whisky.cz/ .. jestli se nemylim, tak Mirka Kverkova je znamou milovnici Springbanku a mozna i oficialni brand ambassador pro ceskou republiku (nekde jsem zaslechl, ale nedokazu overit).. jinak 10y a 18y maj skladem zrovna:)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    nedavno jsem nad tim zrovna premyslel.. whisky piju uz par let, ale posledni rekneme dva roky se tomu "venuju" vic.. a nemyslim ani tak piti, ale pronikani do komunity, seznamovani se s lidma, povidani o "starejch dobrejch casech", sledovani cen, aukci, nezavislych plneni atd..

za tu dobu vidim rostouci:
    - poptavku globalne
    - pocet limitek od ruznejch destilerek
    - pocet NAS plneni (bez udani veku)
    - pocet mladsich lahovani (viz. treba v podsledni dobe spatna dostupnost Lagavulin 16y a misto toho tlaceni 8y, je potreba to rychleji tocit)
    - RRP ceny uz z destilerek
    - hamiznost nekterych obchodu
    - stupiditu cen v aukcich
    - problemy v dodavataleskych retezcich a logistice (nedostatek a rostouci cena materialu jako sklo, plast, korek, nedostatek kontejneru, drazsi globalni shipping..)

ale na druhou stranu taky (a mozna je to primarne tim, na jakou cast trhu se soustredim + mym vyvojem):
    - mnozstvi non-chill filtered a natural color plneni
    - mnozstvi plneni nad 40% (typicky 46%+)
    - mnozstvi ruznych kvalitnich informacnich kanalu
    - mnozstvi iniciativ podporujici honest business (jako OSWA, ceny organizovany Royem a Ralfym, kde se ucastni i mnozstvi retail prodejcu, kteri se zavazali udrzet ceny viteznych lahvi na normalu, i kdyz bude zvysena poptavka)
    - rostouci motivaci paliren experimentovat s ruznymi zranimi (coz ja jako milovnik wine finishu/zrani ocenuju)
    - mnozstvi zahranicnich eshopu, kde se daj vychytat fajn ceny, kdyz se tomu clovek trosku venuje:)
    - mnozstvi lidi a komunit, ktery jsou ochotny menit vzorky, takze ma clovek vetsi sanci neco ochutnat, aniz by musel kupovat lahev (nebo ochutnat lahev, kterou by si v zivote nekoupil/nemohl dovolit)

Jako priklad bych rad uvedl par odkazu na imho rozumny ceny (uz mam nakoupeno, tak mi nevadi sdilet:)

Redbreast 12y CS za 53 EUR z DE
    Lagavulin 16y za 63 EUR z DE
    Talisker 10y za 26 EUR z DE
    Glenlivet 12y Licensed Dram za 33 EUR z DE
    Port Charlotte Scottish Barley za 1399 CZK

a je toho mnohem vic.. ja se ted hodil trosku do rampage modu a zacal nakupovat vic, protoze si myslim, ze ty ceny do budoucna porostou a chci se zazasobit za rozumny ceny a hlavne si nakoupit veci, ktery mi chutnaj, dokud jsou:) udelat si takovej snapshot v case a jednou se k tomu vratit a porovnat treba aktualni lahovani s tim, co bude za 10 let
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Za tyhle penize se dala sehnat jeste v to nize zminenym lednu, rozmyslel jsem, a nakonec vzal tu 15yo (dneska vim, ze jsem mel vzit obe, no).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    SAMOUT: Jono, je to cim dal drazsi zabava. :))
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    MATEJICEKKK: Jj, a to jsem si rikal, jakej nejsem burzoust, kdyz za ni davam 1990 kc (leden 2020).
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    STEPNI_VLK: To mas dobry. Zavist!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam