• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    RAGUPKI: dekuju, ale uz tak toho bylo az dost:D ani jsme nestihli obehnout vsechno na seznamu:)) kazdopadne ukladam na priste!

STEPNI_VLK: inspiruj, stoji to za to:) ted je to tam navic dost prazdny jeste porad.. rikali, ze jaro/leto je mazec, kdyz je tam ta jejich vojenska prehlidka Military Tattoo, tak je tam hlava na hlave

za tip na Lenku dekuju, snad teda priste:) kazdopadne znova na tu stejnou tour nejdu, ale s ni bych si popovidal:)
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    NOIZER: Sakryš, to jsem mohl doporučit ještě dva podniky, kdybych to věděl :-) Tak jen doplním pro budoucí turisty.
    Místní mi doporučil svůj oblíbený bar na whisky, The Jolly Judge, kde mají pár desítek lahví na výběr, dobrou atmosféru a lidové ceny. Pokud zrovna nelovíte nějaké nesehnatelné vzácnosti, skvělé místo.
    Pak Captain's Bar, což sice není bar specializovaný na whisky, ale když jsme tam byli, pořádali zrovna večer s otevřenou hudbou. Člověk si sedl a poslouchal skotské lidové písně od různých hostů, ale i melodie z dalekých krajů. Neopakovatelná atmosféra.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Super! Díky moc za rozsáhlý report z výletu do Skotska. A závidím nemálo, poněvadž já tam stále ještě také nebyl. Asi se inspiruju. ;)

Doplním jen pár postřehů:

Ad The Scotch Whisky Experience - jestli jsem to dobře z rozhovoru pochopil, tak větší význam i pro ne úplné začátečníky by to mělo, kdybyste před návštěvou kontaktovali Lenku Whyles Nádvorníkovou, která tam tomu šéfuje. Zmiňovala to v rozhovoru s Jirkou Šinoglem. A docela věřím tomu, že pokud by se vám věnovala osobně, mělo by ta návštěva úplně jinou, přidanou hodnotu.

Ad Royal Mile Whiskies - ty opakovaně chválil i Ralphy a vzhledem k tomu, jak moc je dobré jejich lahvování kouřové Jury, o kterém jsem tu nedávno psal, tak bych jim též věřil první poslední. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    jo, ceny jsou za 25ml vzorky:)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Report Edinburgh 21-24.1.2022

Sorry za trosku delsi post, ale snad to bude zajimavy pro nektery z vas:)

Miluju whisky a nikdy jsem nebyl ve Skotsku.. co s tim? Nedavno jsem nemohl v noci usnout a tak jsem cumel kde co lita a vsimnul si zpatecnich letenek z Prahy do Edinburghu za neco malo pres 500 kc. Rychla akce, dal jsem se dohromady s 2 kamarady a letenky jsme koupili na patek-pondeli prave uplynuvsiho vikendu. Tak vam chci dat nejakej report, kdybyste nad necim podobnym v budoucnu uvazovali a treba stejne jako ja nemeli tu zkusenost...

Takze. Letenky jsme hledali pomoci Skyscanner, leteli jsme s Ryanairem. Ted koukam, ze tak levny uz aktualne nemaj, ale treba v unoru se daji poridit porad za dobry ceny (vetsinou za 579 kc za cestu, tj. 1158 zpatecni). Je to jen s jednim malym zavazadlem, ja si prikupoval jeste kufr do 10kg (tam jako cabin luggage, zpatky jako check-in, abych si mohl zpatky vzit nejaky "suvenyry" koupeny v obchodech tam a ne jen v duty-free:), nakonec me to kvuli kufru vyslo na ~2k. Limit na dovoz tvrdyho je 1L na osobu, diky dvema kolegum jsem mel moznost koupit 3 lahve a pri pripadny kontrole to ukecat, ze mame kazdej jednu a holt jen jeden kufr (v krame jsem si nechal dat uctenku za kazdou lahev zvlast a pred letem je rozdelil mezi nas:)

Ubytovani jsme nasli v Old Waverley hotel na Princess street, coz je dost centrum. Hotel je postarsi a v hodne old-fashioned duchu, ale byl cistej, postel pohodlna, recepce 24/7 a stalo nas to 7.2k za 3 lidi a 3 noci.

Pred letem jsem se vyptal ve whisky skupinach na FB na doporuceni ruznych mist, ktery bych nemel minout a lidi byli zlati, takze jsem toho nasbiral celkem dost a podelim se i o osobni zkusenost:)

Historicky centrum je primarne ulice Royal Mile zacina kousek od Cadenhead shopu a konci nahore u Edinburgh castle + hrad. Najdete na ni spoustu whisky obchodu a baru, restauraci, vyrobcu kiltu, skotskych dobrot, suvenyru, dudaku a poulicnich umelcu. Edinburgh je fakt hezky mesto, spousta starych kamennych budov, ta atmosfera staryho Skotska na vas dycha uplne odevsud. Nutno dodat, ze tohle je nejvic turisticky centrum mesta, neco jako Staromak v Praze. V nekterych pripadech tomu odpovidaji ceny a clovek to musi brat v potaz. Probrouzdali jsme i par veci kolem, tak to nejak rozdelim do kategorii obchody/bary/dalsi a napisu neco malo ke kazdymu, kde jsme byli. Kdo se zajima o ekonomii, tak z Edinburghu byl i Adam Smith, jehoz jsem videl pametni dlazdici na jednom hrbitove kousek od Cadenhead shopu a na Royal Mile ma sochu:)

Ceny jsou relativne privetivy, neni to Londyn. Jidlo se da poridit od cca 4-6 GBP ve fastfoodu, pres normalni burger nebo jejich narodni jidlo Haggis za 12-15 GBP, po 300g argentiskej steak s prilohou za 35 GBP. Kafe s oblozenou hoskou k snidani v hipstersky kavarne za 8 GBP. Magnetky na lednicku jsou 3 za 10 GBP, susenky na letisti za 5-7 GBP. Kdybyste byli nekdo kurak, tak se zasobte doma, protoze Marlbora stoji 15 GBP:)

Od vcerejska zaroven zrusili covid opatreni, takze uz nebude limitace na pocet hostu v podnicich, nebudou se muset nosit rousky atd. (uprimne, ted sice dodrzovali limit na mista atd, ale treba ockovani chteli videt naposled v Praze na letisti a pak zas az na letisti cestou zpatky:)))

A ted uz k ty whisky...

obchody

The Scotch Whisky Experience - Neni to jen obchod, maji tam i ruzny tours a taky udajne nejvetsi sbirku zavrenych lahvi na svete zvanou The Collection nebo Whisky Vault. V obchode mely velky vyber lahvi (vcetne fakt drahych 40-50y za desitky tisic liber), vzorku, prislusenstvi (sklenicek a dalsiho skla, tacku, knih atd.), dobrot jako susenky, fudges.. Sel jsem na 90minutovou Gold tour za 32 GBP, zacatek byl jizda v "sudu", ktery vas pomalu proveze expozici vyroby whisky. Necekejte nic hlubokyho, jsou to fakt zaklady, valna vetsina veci tam je znazornenejch v podobe animaci na televizich. Vyhoda je audio v asi 30 jazycich, mezi nimiz je i cestina. Po skonceni nas odvedli do promitaci mistnosti, kde meli ultrasiroky platno a pruvodce predstavoval regiony whisky, promitali tam zabery prirody a vysvetlovali, jak rozdilny typy prirody/podnebi ovlivnuji vuni a chut whisky delanou v danem regionu. Dostali jsme k tomu i takovou "cuchaci" karticku, kde byla znacka pro kazdy region a kdyz to clovek trosku prstem pomnul, tak z toho byla citit vune charakteristicka pro whisky z toho daneho regionu. Pak nas odvedli do Blender's sample room, kde udajne master blenders michali whisky, ochutnavali atd. Tam jsme dostali prvni vzorek na ochutnani. Pak nas pustili do toho Vaultu, coz je jedna mistnost s kusem chodby, kde jsou vystaveny ty 3000 lahvi. To bylo fakt pekny a asi nejzajimavejsi bod cely tour. Dve nejstarsi lahve jsou tam z roku 1897 a 1904, byla tam spousta fakt krasnejch lahvi, raritky jako Bowmore Black 1964 atd. Ale clovek na to cumi pres sklo a kostnout nemuze no:) Na zaver nas odvedli k baru, kde jsme v ramci ty Gold tour meli jeste dalsi 4 vzorky. Skupinky posadili do gauciku u baru, nas jednotlivce (sel jsem sam bez kamosu) posadili do jiny mistnosti, kde jsme meli 4 vzorky a papir s tasting notes a dal si nas nevsimali. Vzorky to byly dost zakladni - Glenkinchie 12y, Glengoyne 10y, Glen Grant Major's Reserve a Kilchoman Machir Bay. Po skonceni jsme byli vypusteni zpatky do obchodu a caune. Tuhle vec bych doporucil pokud chcete videt ten Vault primarne nebo pokud jste naprosti zacatecnici, jinak to nema smysl moc.

Cadenhead shop - malej kramek, nemeli tam toho zas tak moc, ale daly se tam koupit jejich vlastni plneni, ktery tam maj vypsany na tabuli. Skvely bylo, ze se daly koupit i 200ml lahvicky, takze jsem poridil na zkousku jednu 11y Knockdhu v Madeira sudu o sile 55.3% jako "placatku na cestu" a sli jsme dal:) Byla to prvni zastavka celyho vyletu a moc jsme nevedeli, co cekat, plus kamosi nejsou uplne whisky nadsenci, tak jsem se musel krotit a nezaseknout se tam povidanim na 2 hodiny. Ale byl tam takovej starej pan a mladej pomocnik a verim tomu, ze by to bylo povidani fakt na dlouho:)

Royal Mile Whiskies - jeden z tech opravdu dobrejch obchodu. Nemaj uplne extra obri nabidku, ale vedeli, o cem mluvi a byli schopni doporucit. Meli i lahvovani exkluzivni pro jejich obchod, ktery se nemaji dat koupit jinde. Nakonec jsem u nich poridil GlenAllachie 2006 single cask 14y v PX Puncheon sudech za 109.95 GBP a neexkluzivni nezavisly plneni Laphroaigu od Carn Mor za 62.95 GBP (na to jsem mel chut:) Sem bych se nebal poslat kohokoliv s cistym svedomim a vedomim, ze mu dobre poradi.

The Whisky Trail - vlezl jsem tam nahodou, zvenku to vypadalo fakt velky a se spoustou lahvi.. Chtel jsem jen podivat, protoze uz jsem mel nakoupeno z RMW a vedel, ze vic toho nepoberu. Odchytil me tam mistni prodejce, hned se me ptal, co mi chutna a i kdyz jsem ho upozornil dopredu, ze nic nemuzu koupit, tak dal mi ochutnat 6 mini vzorecku a hodinu jsme tam klabosili. Byl ochotnej a milej a vedel, specializujou se udajne na single casky a fakt toho meli docela dost. V debate jsme se dostali i k Ralfymu, o kterym prohlasil "ze jeho naprosta neznalost whisky a jeji vyroby dela vic skody nez uzitku pro cely odvetvi", tak jsem se trosku zapricil... Zajimavej nazor, ale uplne jsem nesouznil. Kazdopadne podle Google reviews je to hrozna tourist trap, prodavaj i obycejny lahve s prirazkou klidne 50-80% a rikaj lidem, ze tohle jinde nesezenou, i kdyz je to bezne dostupny. Cimzto bych doporucil tam jit jen lidem znalym, kteri maji prehled a jsou ochotni zkusit stesti a pohledat nejaky raritky, veci s dobrym pomerem cena/vykon, nebo ukecat slevu:)

restaurace/bary/puby/kluby

The Ensign Ewart - skvela hospoda kousek pod hradem. Je tam drazsi pivo, vari zakladni veci (pizzu atd.), ale meli tam skvely vyber whisky, spoustu limitek a za opravdu rozumny penize. Cisnici vedeli dobre, co tam maji, byli schopni poradit a doporucit, vyborne jsme si pokecali! Majitel ma udajne spoustu znamych v ruznych obchodech a destilerkach + nakupuje lahve v aukcich, takze o zajimavy veci tam nebylo nouze. Ja osobne jsem si tam dal treba Mortlach 15 od Gordon & Macphail (6.50 GBP), Kilchard (zajimavej release ze spoluprace Kilchoman & Ardnamurchan - 10 GBP), Daftmill 2010 Summer Edition (meli to v akci jakoze "break even bottle" za 3.50 GBP!), Balblair 2012 od BlackAdder (9 GBP), rucne plnenej Springbank casge bottle (6 GBP), Kilkerran Tasting Room Hand Filled (7.50 GBP), Caol Ila 8y The Eagle Has Landed (9 GBP), 13y Lochindaal pro Bramble Bar (plny zrani v Sauternes sudu - 11 GBP) a na zaver Octomore Discovery Quadruple Distilled (4x destilovanej, 69.5%, 7 let v oloroso sudu, vubec jsem nevedel, ze neco takovyho je - 18 GBP) Skoro nikdo tam v nedeli vecer nebyl a kdyz kamaradi chteli odejit a ja bych tam zbyl sam, tak mi ochotne slili zbytek objednanych panaku do lahvicek:) Opravdu velmi vrele doporucuju, pokud chcete ochutnat zajimavy veci za rozumny penize v prijemny domaci atmosfere. Btw. jeden z cisniku je Cech!:) Jen me ta navsteva samotnyho stala 100 GBP:)))

Usquabae - nobl restaurace a whisky bar. Sedeli jsme primo na baru, hezky se o nas starali, meli tam panaky od 4 do 210 GBP (nejdrazsi byl nejakej Mortlach z 1936 myslim), whisky listek mel 7 stranek. Bylo to trosku drazsi, ale porad se dalo najit dost veci levnejsich, kdyz je nekdo na budgetu. Nutno podotknout, ze jsem si z menu vytipoval snad 15 lahvi, ktery nakonec na baru nemeli:) Nakonec jsem si tam dal Caol Ila 11y exkluzivni release pro jejich bar (8.5 GBP), Bladnoch 14 v oloroso sudu (15 GBP), Glendronach 21y Parliament (16 GBP), Benriach 16y (7.5 GBP)a na zaver Laphroaig 25y (a to byla naprosta pecka, jen teda za 30 GBP!). Bylo znat, ze to misto je pro movitejsi lidi holt, za barem byli typci v saku, rozsah panaku byl az po fakt nesmysly jako ten Mortlach 1936, Macallan Magnum Photo nebo Lagavulin 37y. V ty jejich restauraci i udajne velmi dobre vari, ale proto jsme tam nebyli, tak nemuzu soudit:)

Bramble Bar & Lounge - dost maly misto, primarne cocktail bar. Jako zajimavost bych vypichnul cocktail Affinity, coz je jejich vlastni vec, smichaj Glenmorangie 10y se suchym a sladkym vermuthem, nalijou do mensiho sudu a nechaj 3 mesice odstat. Za 10 GBP mate moznost ochutnat neco trosku nezvyklyho o sile 25.3%, navic to servirujou ve 100ml lahvickach, takze si to muzete pripadne odnest i pryc a udelat si z toho suvenyr. Pak uz jsem si dal jen to jejich plneni 13y Lochindaalu (6.50 GBP) a jeste jejich vlastni plneni Ardmore, co zralo v sudu po Laproaigu (8 GBP).. uplne me to neuchvatilo, kdybych to vedel, dam si dalsi Lochindaal:)))

Brauhaus - takovej typickej pub, jen teda hodne lacine zarizenej (prepazky mezi stoly z preklizky, prasilo se ze stropu..). Meli dost piva a vina a i peknej vyber whisky. Cisnik vedel relativne kulovy a whisky menu nemeli, takze jsem si chodil vybirat podle lahvi na bar a vzdycky se holt zeptal na cenu. Nebyla to uplne ta zkusenost, kterou jsme hledali, takze jsme dali par panaku (a kamaradi piv) a sli jsme dal. Pro predstavu o cenach Port Charlotte 2011 Islay Barley za 7 GBP, Kilchoman Small Batch release Bourbon+PX za 7.50 GBP, Kilchoman Founders Cask 2018 za 10 GBP, Laphroaig 10y CS Batch 011 za 7.50 GBP, Cooper's Choice Feis Ile 2018 za 7 GBP.

Kitty O'Shea's - Irska hospoda/klub s zivou muzikou a promitanim rugby zapasu. Bylo to jedno za mala fungujicich mist, kdyz jsme vyrazili v patek o pulnoci z hotelu. Stali jsme skoro hodinu ve fronte, vevnitr bylo dost zivo, hral tam nejakej typek na kytaru, lidi parili a zpivali.. Ja sedel v koute a objednaval whisky.. Meli tam dost zakladni vyber, ale presto to bylo cca 20 moznosti, pulka skotskych, pulka irskych, ceny kolem 4-8 GBP. Objednal jsem si 3 panaky najednou, protoze jsem mel fakt "zizen", slecna mi to donesla ve sklenickach z IKEA a na muj dotaz ktera je ktera odpovedela "Oh, I have no idea!":) Nastesti jsem to poznal sam. Takze jako pokud chcete muziku, zabavu atd, tak asi dobry, na whisky experience fakt ne.

The Whiski bar & restaurant. Vlezli jsme tam nahodou bez nejakyho researche predchoziho, google reviews byly 4.4* za 2400+ ratings a meli jsme hlad.. Dali jsme si burger za 14 gbp a k tomu par dramu. Vybirali jsme proste z lahvi zpoza baru, protoze nemeli zadny whisky menu. Nakonec jsme byli relativne nemile prekvapeni, protoze ty panaky nebyly uplne levny (jakoze o 50-80% nad ceny jinde, jak jsme zjistili pozdeji, ale nechtelo se nam ptat na cenu kazdyho jednoho panaka, nase chyba) a tohle misto timto pro me padlo do kategorie tourist traps. Uz bych tam znova nesel.

dalsi mista, na ktera jsem dostal doporuceni, ale uz jsem je nestihnul obejit

The Scotch Malt Whisky Society - tohle me mrzi, ze jsem prehlidnul, je to dosta znama entita ve svete whisky a ja si toho vsimnul az v pondeli rano pred odletem. Na druhou stranu si rikam, jestli to neni nejaky znameni, ze mi to nikdo nedoporucil. Budu pripadne rad za nazor, pokud jste tam nekdo byli nebo vite vic:)

SCOTCH Whisky Bar - udajne nejlip zasobenej bar v Edinburghu, bohuzel meli v nedeli/pondeli zavreno, tak uz jsme se tam nedostali. Je to v obrim fancy hotelu, tak taky nevim, jak to bude s cenama tam:)

The Bow Bar

Monty's

Athletic Arms
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Teda ale Kilkerran 12yo je skvost, skoda, ze se tak blbe shani.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Ha, myslel jsem, že ji znáš. :) Já tam dražím už tak dva tři roky minimálně. A je to v podstatě jediná aukce, kterou znám, kde se dá přihazovat v posledních sekundách, aniž by to automaticky prodloužilo příhoz na tu kterou položku, příp. prodloužilo trvání celé aukce, jak je "dobrým" zvykem třebas u skotských aukcí.

Ano, design je oldschool jak sviň a když jsem tam vlezl poprvé, připadal jsem si tak trochu, jako bych se propadl to internetového pravěku. ;) Ale když se to celé naučíš používat, tak už ti to pak ani nepřijde divné. Nemluvě o tom, že Němci jsou staří detailisté a pokud jen trochu lze, tak prakticky u každé lahve od jisté doby uvádí bottle code, což je super, když chceš dražit konkrétní šarži. A ta historie minulých cen, která ti vyskočí na jediné kliknutí u té které lahve (nebo si ji můžeš vyhledat v rámci Results Database), je pochopitelně též velmi přínosná záležitost...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: ted jsem se na tu stranku teprve podival a tykravo to je fakt hodne velkej oldschool:))))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Společnost Diageo patří k největším hráčům, a to nejen na poli skotské whisky. Svého času ji dokonce patřila zhruba třetina skotských palíren whisky. Od roku 2001 vydává každoročně sadu lahví zvanou Special Releases. A jak už název napovídá, samozřejmostí těchto lahvování je sudová síla, občas i velmi vysoký věk. My spolu ochutnáme čtyři zástupce z let 2019 a 2020:
    • Cragganmore 12yo 58.4% (WB140081)
    • Lagavulin 12yo 56.5% (WB140080)
    • Cardhu 11yo 56% (WB164636)
    • Talisker 8yo 57.9% (WB159353)

Degustace se uskuteční v pátek 21. ledna v 19:00 v Angels' Share. Cena za degustaci je 690 Kč, tradičně i včetně malého občerstvení. Těšíme se na vás.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: tak to jo, to je pekna cena:) a ja myslel jestli nedrazis treba na ebayi:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Klasický, obstarožní, ale spolehlivý https://whiskyauction.com/ Nevím, jestli je v Německu vůbec nějaký jiný. Každopádně lahev vyšla na € 182.60. Vezmu-li v potaz, že naposled šla v listopadu minulého roku za 225.50 a předtím v roce 2017 za 400, tak je to ještě docela fajn cena. ;)
    XYNDLL_2Q3F
    XYNDLL_2Q3F --- ---
    Whiskey Distilling in Dublin City, Ireland 1977
    https://www.youtube.com/watch?v=GXC4QBpNjCE
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: gratuluju!:) a na co to vyslo nakonec? btw. jakej nemeckej web pouzivas na aukce?
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Dnes jsem si v německé aukci udělal radost touhle 10letou kráskou: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/471/clynelish-1995-gm Nejspíš bych na ni až tolik nepřihazoval, kdyby mne nenapadlo mrknout, jestli ji čirou náhodou nerecenzoval mistr přes Clynelish na slovo vzatý, Serge Valentin. A ono, sakra, jo:

Clynelish 1995/2006 (59.1%, Gordon & MacPhail, refill sherry casks #5831-5832) Five stars Colour: white wine. Nose: despite the fact that this one comes from the same vintage it’s much smokier and waxy/oily than the Shiny Cell. Huge notes of apple peel, beeswax, fresh walnuts and lime juice, with whiffs of iodine. Ultra-Clynelish, I’d say. With water: fantastic! Wild, organic, extremely waxy, earthy, rooty, mushroomy, almost animal… truly exceptional! A whole beehive plus litres of motor oil and fresh mint. Orange blossom water, mix of spices for couscous (sorry, I can’t tell you more). Wowowow! Mouth (neat): rich, big, phenolic, waxy, sooty, lemony, grassy… And a little burning. Water needed! With water: holy crow! I think it’s time to issue a stunner alert. Finish: long and reminding me of the best Broras from the 1980s. Comments: for Clynelish lovers exclusively (yeah, yeah). Reminds us of a fab 1983/2002 by Samaroli, we could easily sip only this, hadn’t we started this stupid web site quite some years ago. SGP:543 - 91 points (and heartfelt thanks, Tomislav.)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Tak až budeš mít konkrétní termín návštěvy AS, tak dej určitě dopředu vědět. Vezmu do práce nějakou pěknou flašku z domu, ať ti můžu nalít i něco svého, zadarmo, coby bonus. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: rad! domluvime se:)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Ja si vylet za tebou rozhodne udelam, jsem sel v srpnu okolo (dlouho pred otevirackou), akorat jsem byl na vylete s tehotnou manzelkou, a nechtel jsem kazit ojedinelej volnej vecer bez starsiho ditete tim, ze zmizim ochutnavat drahy panaky :-). Ale v zebricku "co chci jeste videt v Brne" jses na prvnim miste :-).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Tuhle jsem naslepo nalil člověku, který o whisky z palírny Jura neutrousí pěkného slova (typicky říká, že smrdí jak chcanky), a moc mu chutnala. ;) S Machalikem to bylo to samé a ten také Juru nemusí. Zatím jsem nepotkal člověka, kterému by tohle lahvování nechutnalo...

Mimochodem, nechceš si někdy udělat výlet do Brna? Posezení naživo je dle mého tak o několik úrovní nad prostou výměnou vzorků.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: ja snad jeste nemel Juru, ktera by mi chutnala.. mel jsem treba 5 ruznych vzorku a nikdy si to nesedlo.. vzpomnel jsem si na to meme (ktery nemuzu dohledat samozrejme), kde jsou ty dve neprotinajici se mnoziny "whisky I like", "whisky good for investment" a pak takova retardovana bublina objizdejici a neprotinajici ani jednu z predchozich a v ni napsano "whatever the fuck Jura is doing"

ale rad si od tebe vezmu vzorecek na kost a dam tomu jeste sanci, jestli budes ochotnej zas nekdy vymenit;)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Pokračuju v testování chuťových pohárků a chválabohu už je to dnes výrazně lepší. Právě jsem si nalil nejlepší Juru z těch, které jsem zatím pil. Mimochodem, jestli na ni někdy někde narazíte (byť ta pravděpodobnost je opravdu hodně malá), berte ji všemi deseti. A pokud vám nebude chutnat, klidně ji od vás odkoupím.

Já ji kdysi před lety vydražil v jedné ze skotských aukcí - tehdy bratru za nějakých 80 eur (dnes už by to bylo jistě mnohem více) - a takhle zábavnou 5letou kouřovou whisky v sudové síle aby jeden pohledal. Kam se hrabe Octomore. ;) Bohužel už mi ke dnu moc neschází.

NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: souhlas.. ti, kteri se neciti dost fundovani se k necemu vyjadrovat, maji vetsinou nejlepsi vhledy a jejich poznatky jsou zajimavy! rozhodne podporuju, kdyz se lidi neboji a ptaji se, nikdo ucenej z nebe nespadl:) ja toho taky spousty nevim, ale zas se nebojim se ptat:))

Jinak k Whiskybrani jeste.. tam je pul odstavce o vyteznosti jecmene ve skotsku a nasledne tri odstavce o vyteznosti vina v ruznych castech sveta "pro srovnani".. a v tom rozhovoru pro Whisky Essence navic rikal, ze kdyby to psal ted, tak by tam dal vic tech "offtopic" veci.. treba zminoval 30 priloh, kde jedna z nich by byla cely zneni staryho skotskyho zakona o daneni whisky... ja se za ten rok zvladnul prokousat tak pulkou prvni knihy a vzdycky to odlozim a treba mesic na to nesahnu a musim se lamat do toho se k tomu vratit.. na druhou stranu si z toho clovek zvladne pripravit dost informativni prednasku, i kdyz si z toho udela jen rozumnej vycuc..

NOIZER: jo a je to krasny!:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam