• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.

Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    NEVILL: jojo, těžké strohé skleničky rulezz :)

NOIZER: STEPNI_VLK: MATEJICEKKK: já si říkal, že možná mi pojede rum více s kuřivem, ale taky si nemůžu pomoct, s doutníkem mi jede lépe jakýkoli základní irský nebo skotský blend, než kdovíjaký rum (i když pravda, moc jsem jich zatím nezkusil).

měl jsem na podzim kukuřičné období, utrácel jsem za různé trochu lepší bourbony, bavilo mě to bavilo, až mě to zas bavit přestalo a teď to nemůžu ani cítit.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    DJFRACTAL: Já na whisky teda mám takovou širokou a těžkou skleničku (těžkou kvůli silnému dnu), nějak mi to k tomu víc sedí. Teda esteticky se mi nejvíc líbí ty hranaté skleničky co byly v Bladerunnerovi nebo v Cyberpunk 2077, nejsem si jistý jestli se z nich dobře pije, ale jsou krásné, jednou si nějakou musím pořídit. Na rum mám takové zaoblené skleničky co byly v dárkovém balení s rumem Diplomático.
    MATEJICEKKK
    MATEJICEKKK --- ---
    S rumem to mam podobne. Poslede me docela bavil agricole Rum 970 15 Años Cask Strength, ktery otec privezl z Madeiry. S whisky se to ale neda vubec srovnat a vicemene uz rumy ani nemam chut vice ochutnavat.
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: jak jsem psal, tak pro me to skoncilo u tech "spanelu" a az pak jsem objevil, ze je neco jinyho.. ale uz jsem to skoro nenapil, takze nevim, tyhle dve jmena si jediny pamatuju a nic lepsiho jsem asi nemel:D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: No, zrovna Danish Navy bych tu úplně nevytahoval, poněvadž to mi silně evokuje rumy A.H. Riise, což je přeslazená sračka par excellence (běžně kolem 90 gramů na litr přidaného cukru, takže dle nejnovějšího nařízení EU už to ani nemůžou nazývat rumem - k označení tudíž používají slovní spojení spirit drink). Říkám tomu tekuté bonbony. A Pusser's je mimochodem též taková líbivka, byť v britském stylu - i rumy téhle značky bývají doslazované, třebaže oproti Riise výrazně méně, tj. mezi 5-30 gramy na litr.

Čili když už rum, tak ideálně rozhodně nedoslazovaný! Z té cca stovky různých rumů, co jsem zatím ochutnal, mi nejvíc sedí hutné rumy z britské Guyany. Výborný je základní Worthy Park či Appleton 21yo z Jamajky. Měl jsem jeden skvělý single cask z palírny z ostrova St. Lucia (bohužel již dávno není na trhu). A dost dobré mi přišly i mauricijský New Grove 8yo Acacia Finish či barbadoský Doorly's 14yo. Poměrně dost zajímavé jsou i některé rhum agricole (za mě třebas produkty palíren Neisson či HSE). A ačkoli je to komerčka jak hovado, tak velmi dobré jsou i některé rumy z edice Single Cask od Plantation (cením u nich zejména hromadu údajů na zadní etiketě ohledně typu kotlů, délky fermentace, přiboudlin, esterů či přiznaných gramů přidaného cukru): teď mám třeba na baru otevřený jeden z britské Guyana, finišovaný v zebra sudu z kaštanového a akátového dřeva - úžasně voňavý a suchý jak cesta (jen 2 gramy přidaného cukru). Nicméně pravda je taková, že mi jednak chutná tak každý desátý až dvacátý rum z těch, které ochutnám, jednak i ty, co jsem výše vyjmenoval, mě pořád ani zdaleka nebaví tak, jako průměrně dobré single malt.

Takže suma sumárum, rum jako alternativa ano, ale coby náhražka whisky ani omylem. ;) Ale tak to se tady asi shodneme tak nějak všichni...
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    DJFRACTAL: skoncil jsem s rumem ze stejnyho duvodu a presel na whisky.. a pak jsem casem objevil, ze rumy nejsou jenom zacapa, diplomatico, malteco, malecon, matusalem, la hechicera, dictador a podobny:)) pro whisky lovers doporucuju zkusit nektery z tech "anglickejch" rumu ala Danish Navy rum, Pussers a podobne:)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    FATTY: a tak proč si marginality neujasnit... někdy se člověk dozví, že pije z opačného konce a různé další aha momenty... od toho tady ti diskuze jsou, není čas si sám všecko vyzkoušet

Tady ty skleničkojidní otázky jsou z velké části o zvyku. A pokud je nádoba čistá, nesmrdí a nemění charakter tekutiny, tak je celkem jedno z čeho se pije, když je to dobrota. Od té doby co jsem se zeptal, tou skleničkou uběhlo už hodně "vody" a prostě jsem si na ten náklon zvykl.

Měl jsem toho pití teď víc, až sem si řekl že teď zabrzdím. Skleničkou prošly rumy, brandy a různé whisky a udělal jsem si pro sebe takový kalendář. Musím říct že whisky dny byly že všech nejnaplněnější a to i v té spirituální rovině :) Za dobrou brandy člověk fakt musí utratit výplatu aby to za něco stálo. Rum je pro děcka, moc velká mňamka, ale prostě sladké jak cycek. Ještě tomu dám šanci, ale ta komplexita mi tam chybí.

Z whisky si vystačím, od Kanady až po Japonsko, je tam toho hektolitry haha, mnoho variant, typů, blendů, pak člověku dojde, že si to může "nablendit" i sám, no a je o zábavu postaráno :)
    FATTY
    FATTY --- ---
    DJFRACTAL: jak zacnes davat prilisny duraz na nazor ostatnich v naprosto marginalnich vecech,jsi na ceste do pekla.. SlStuj taky nekdy za sebou, zkus si nejak zvednout sebevedomi a hrej ten zivot vic za sebe :)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    ja mam doma 4 ruzny typy sklenicek a tak nejak je vyuzivam vsechny.. a v podstate v cetnosti podle toho, jak jsou srovnany zleva.. nejaky tumblery mam taky, ale z toho piju akorat v barech, kde nemaj zadny "normalni" sklenicky:D me osobne vyhovuje ten mensi objem a tulipanovej tvar oproti tumblerum.. led nepouzivam, tak nevidim duvod mit tak obri sklenicku.. kdyz piju, tak stejne ve stejnou chvili necucham, takze si klidne pocucham nejdriv a pak se napiju, s uzkym hrdlem nemam problem:)

ALDARION
    ALDARION --- ---
    Che, skleničky na vysoké nožce používá i M. Couvreur a neopomenou zmínit, že je to jejich unikát. :) Ale nebyla by to žádná změna, jsou také s úzkým hrdlem.
    IMHO je pít whisky z širokých skleniček úplně v pohodě. :)
    A musím přiznat, že spoustu whisky jsem vypil z malých širokých skleniček od dijonské hořčice, protože je vozím na venkovní akce a oslavy, kde mi vždycky někdo něco rozfláká a bylo by mi toho líto, ale rád zkouším objevovat zábavné whisky v nižších cenových kategoriích, o které se rád podělím s kamarády. :)

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    DJFRACTAL: Já doma používám Glencairn spíše výjimečně, třebaže jich mám docela dost. Mnohem více mi sedí menší verze speyside dram whisky glass (objemově výrazně menší než Glencairn; lépe se mi drží i užívá), příp. občas pro změnu používám Ardbeg skleničky na vysoké stopce s pokličkou.

Rouhání to za mě rozhodně není. Pokud ti něco nesedí, tak to prostě nepoužívej, i kdyby to jinak používal každý druhý, a najdi si alternativu. ;)

DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Je velké rouhání nádávat ve společnosti whisky znalců na Glaincairn skleničky? Asi měsíc už zápasím se skleničkou co jsem dostal. Mě z toho nebaví pít a navíc mi nezkušeně někdy vylízá nos, takže se stane že chvilku piju "nasucho" bez výparů. Hlavně mi vadí, jak moc vysoko se člověk musí zahnout, prostě obrácení té skleničky do pijákova krku vyžaduje mnohem více práce, než u klasické low ball skleničky :) By mě zajímalo jestli to má někdo stejně a nebo jsem whisky prase.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Co delate 23.1.?
    Magická degustace "23" 23.1.2023 - E-whisky.cz
    https://www.e-whisky.cz/darkove-poukazy-a-degustace/magicka-degustace--23--23-1-2023/

Old Pulteney 17y
    Glengoyne 21y
    Springbank 10y PX
    Longrow 21y
    Bruichladdich Lochindaal X 56,7%
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    Tokyo

NOIZER
    NOIZER --- ---
    SAMOUT: Jim McEwan.. delal 38 let v Bowmore, vypracoval se z coopera (typek, co se stara o sudy) az na sefa, pak ozivil Bruichladdich jako Master Distiller
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    NOIZER: Jsem naprostej analfabet a ignorant, kdo to je?
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    Sorry za shameless brag, ale splnil se mi jeden ze zivotnich snu! Jsem neskutecne vdecnej, ze jsem tohohle pana mohl potkat nazivo, potrast si s nim rukou a podekovat mu za vsechno, co pro nas udelal! A samozrejme si s nim dat highland toast a trosku poreprezentovat ceskou komunitu:)

STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Po minulé procházce zalesněným ex-sherry údolím se nyní zase jednou zaměříme na osvědčený rašelinný kouř. V případě limitované edice Arcana hraje v mixu single malt whisek prim palírna Talisker, zatímco u Smokehead si můžete zahrát oblíbenou hru "poznej palírnu z Islay" (povídá se, že jde o Ardbeg z počátku 90. let). Navrch k tomu pak přidáme také jednu nenakouřenou novinku z "pohádkového" cyklu Glenmorangie. Těšit se tedy můžete na následující vzorky:
    • Glenmorangie - A Tale of the Forest (WB210140)
    • Peat Monster Arcana (WB165454)
    • Smokehead 18yo - Extra Black (WB123526)
    • Ledaig 19yo Oloroso Cask Finish (WB119684)

Degustace se uskuteční pro změnu ve středu 2. listopadu v 19:00 v Angels' Share. Cena za degustaci je 890 Kč, tradičně i včetně malého občerstvení. Těšíme se na vás.
    EARL
    EARL --- ---
    SAMOUT: ja uz mam samozrejme listek koupenej, a budu doufat, ze to bude rychly, pac bych jeste rad na koncert:-)
    TOOMUCH
    TOOMUCH --- ---
    SAMOUT: v Ardbeg distillery jsme včera chutnali Hypernovu - 170 ppm. majgád..ale nepřišel jsem tomu na chuť moc..)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Kdo pujde se mnou?

Ve Whiskerii proběhne degustace exkluzivních 19letých stáčení z palírny Ardbeg.

Degustací vás provedou ti nejpovolanější: Viktor Šolc, majitel Vikeza gastro a Martin Zvěřina z Hedonism Spirit.

Degustační vzorky á 0,02l

Ardbeg 10y (na zahřátí)
    Ardbeg 19y Traigh Bhan Batch 01 46,2%
    Ardbeg 19y Traigh Bhan Batch 02 46,2%
    Ardbeg 19y Traigh Bhan Batch 03 46,2%
    Ardbeg 19y Traigh Bhan Batch 04 46,2%

Exkluzivní degustace Ardbegu 10.11.2022 - E-whisky.cz
    https://www.e-whisky.cz/darkove-poukazy-a-degustace/exkluzivni-degustace-ardbegu-10-11-2022/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam