• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    STEPNI_VLKWhisk(e)y & další kvalitní druhy alkoholu, jakož i vše o míchání drinků, nejlepších ingrediencích, skle atd.
    Máme rádi kvalitní chlast a nestydíme se za to!
    Nastěnka ukrývá mimo jiné různé praktické odkazy, vysvětlení často používaných termínů a zkratek, pomůcku pro výběr whisky na základě síly, vůní a chutí či rady sebrané během života diskuse.
    ZLATÉ PRAVIDLO: Aby ukázala, co v ní opravdu je, nechte whisky ve skleničce před nosing & tasting odpočívat (minimálně) minutu za každý rok jejího zrání. Takže kupř. patnáctiletou minimálně 15 minut.
    Nikdy, ale opravdu nikdy dlouhodobě (měsíce či roky) neskladujte whisky v kartonových krabicích nebo poblíž nich. Hrozí totiž riziko kontaminace obsahu - whisky bude mít více či méně kartonovou vůni i chuť, která přebíjí vše ostatní - skrze nedokonale těsnící korkovou zátku, která je na rozdíl od té vinné z měkčího korku, který umožňuje opakované uzavírání láhve.


    Důležitá informace:
    Stepni_vlk už nadále nepracuje ani ve Whisk#y baru který neexistuje, ani v Angels' Share. Je nicméně ochoten dělat whiskové, rumové či ginové degustace, pokud by měl kdokoli zájem (zrovna nedávno spáchal jednu rumovou pro vánoční večírek jedné nejmenované firmy).
    Gastru se bude minimálně nějakou dobu vyhýbat, ale k vidění za barem Whisky festivalu v Malé Morávce bude velmi pravděpodobně i nadále. ;)
    Současně už nějaký ten pátek funguje coby Shoplink Moderator na Whiskybase. Takže pokud byste měli nějaké dotazy, můžete to zkusit...
    rozbalit záhlaví
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    KELDA: Já si naopak myslím, že tenhle - od samého počátku - výmrd si nic jiného nezaslouží. Byť dlužno zároveň jedním dechem podotknout, že ti investoři jsou čuráci, kteří zcela zjevně investovali prachy do něčeho, o čem věděli kulové, takže si to "zhodnocení" investic svým způsobem zaslouží. Mně stačil kdysi jeden rozhovor s jedním z majitelů, který byl plný lží a polopravd. A pak také jedna ochutnávka jejich super dřevité "whisky". Či informace, že nikdy žádnou vlastní palírnu neměli. Prostě od samého začátku všechno špatně, od samého začátku podvod...
    KELDA
    KELDA --- ---
    Firma slibovala investiční whisky, místo toho míří do konkurzu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-firma-slibovala-investicni-whisky-misto-toho-miri-do-konkurzu-258158

    Bylo by za mě škoda kdyby padla, i když záměry majitele neznám
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Glenkinchie 12 jsem koupil už před rokem v ČR za cca 900kč, trochu se napil, nejak mě to neohromilo a úplně na tu láhev zapomněl, skončila zaházená ve spodní skřínce a dneska jsem jí náhodou vylovil. Působí teda hodně nóbl nebo jak bych to řekl.... jemná, nehádal bych 43%, vyvážená, v puse něčím připomíná irské whisky, příjemná, každopádně velká radost ze znovuobjevení, porotože doma mám zrovna teď jenom samou rašelinu, kukuřici nebo žito :)
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    STEPNI_VLK: vyplati, ale jen do vypiti :D
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    VEEHELL: A to se vyplatí! :))
    VEEHELL
    VEEHELL --- ---
    Sel jsem koupit jednu lahev kamosovi k narozkam. Pri odchodu drzim dve tasky a v kazde dve lahve/krabice. A v ruce uctenka na 11 670,- ....

    Lagavulin 8yo, Talisker Port Ruighe
    Octomore 12.3 - 5yo (118ppm) Limited Release
    Bruichladdich 5yo Limited Edition No.:151/267

    Octo a Bruich jsem uz otevrel a s kamosem ochutnal. Pecka, "super-heavy-peated" nalepka u "octo" nekecala, takove krasne letni piticko :D. Bruich dava lehounce mene, ale zas to pekne kompenzuje sladkym tonem a raselinka je znat az pri dozvuku po polknuti ... , je trosku tezsi, ale zas par kapek vody a hnedle je to i pro damy (pro ty hustejsi damy samozrejme).
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Jo, to je ona. Ostatně, mám ji v Collection - stačí se podívat. ;) Měli jsme ji ve Whiskáči spolu s tou skvostnou 2001. Ale tu jsem tedy ochutnal až po koupi, páč ta z police zmizela raketovou rychlosti. :)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: tenhle bowmore? https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/52699/bowmore-1997-ba

    jestli jo, tak ten mam jeste ulitej:)
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Mimochodem, Linkwood je jedna z těch vyhlášených top single malt do blendů, ale ta 12yo Flora & Fauna mě neoslovila a 22yo 1991 od Blackadder dojem jen zhoršila. První Linkwood, který výrazně zlepšila dojem z této palírny byla až Linkwood 11yo 2008 46% (čísla sudů 803613 + 803614) z edice The Un-Chillfiltered Collection od Signatory Vintage. Ani ne tak při prvním ochutnání v rámci degustace, nicméně pracoval jsem pak v Angels' s lahví, která tam od degustace cca rok stála a ta whisky pak chutnala ještě lépe (což ostatně vnímám v u 95 % lahví). Byla to první Linkwood, u které jsem přemýšlel o koupi celé lahve. Jo, a Dios ji ještě furt má skladem, byť tedy za poněkud vyšší cenu než před lety...
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    NOIZER: Z toho, co jsem zatím od Blackadder měl, je to tak půl na půl. Tahle skvělá Smoking Islay, pak totálně boží Bowmore 12yo 2001 58.5%, o které už jsem tady též básnil, a kterou vychválil i Serge Valentin, docela fajn (ale rozhodně horší než předchozí) Bowmore 16yo 1997 57.5%, lehce nadprůměrná Clynelish 18yo 1995 53.7%, pro mě podprůměrná Linkwood 22yo 1991 58% a nakonec totálně úděsná až nepitelná Benrinnes 11yo 2010 54.5%, kterou mi dával naslepo můj někdejší kolega z Angels' Share.

    Suma sumárum, lahvování od Blackadder vždycky rozhodně stojí za vyzkoušení, ale bez toho už bych od nich naslepo kupoval asi jen kouřovky, a i tak jen velmi obezřetně. ;)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    STEPNI_VLK: RIP! mel jsem jeden islay raw cask a bylo to naproste skvostny! dokonce i nasim cinskejm kamaradkam, co vubec nepijou whisky, to hrozne chutnalo (a ja uplne what?:D) a docela dost mi toho vypily:)))
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    STEPNI_VLK & NOIZER: O dalších 7 let později. ;) Tuhle lahev jsem byl víceméně nucen otevřít kvůli tomu, že rapidně klesl její neckfill, což jsem zjistil náhodou při procházení lahví po stěhování před 4 lety. A dobře jsem udělal, protože korek se při otevírání úplně rozdrolil. Ale dál už bylo vše jen vrcholně pozitivní. Za mě velmi, velmi osobitá Islay kouřovka, ke které bych jen těžko hledal podobnou. Zřejmě to bude dáno tím, že se s největší pravděpodobností jedná o mix 2 různých new make již před zráním - ale ruku do ohně za to nedám. Nicméně vůbec bych se nedivil, kdyby to byla Laphroaig dohromady s Lagavulin, Caol Ila či Ardbeg; těžko říct. Dnes jsem si každopádně nalil poslední panák.

    Ve vůni fenykl, asfalt, uzená makrela, kouř táborákového ohně, Maggi, rozmarýn a vanilkový cukr. S vodou pak prášek do pečiva a ovocné bonbony.

    Chuť je sladko-kyselá, ale i lehce slaná. Velmi hřejivá. Žloutkový krém, pepř, vanilkový puding, košťál, Pernod, mentol, lékořice, feferonka a pochopitelně kouř. S vodou pak pomeranč, pomerančová kůra, anýz, cukrová voda a ovocné želé bonbony s pepřem.

    V dokončení dojíždí pálivost i ta lékořice. Dále pak skořice, máta, fenyklový čaj, slanost, rozšlehané syrové vejce a kvašený okurek. Po přidání vody lehce pichlavé. Slaný nálev, kandované ovoce, popel, peprmintová žvýkačka, uzený sýr a marshmallow.
    PLATINUM_TEETH
    PLATINUM_TEETH --- ---
    Kostka raseliny primo z palírny to zvládla až domu.

    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Kilkerran 12y je, stejně jako Springbank 10 vstupní branou pro tyto palírny a jelikož ty releasy jsou nekonzistentní kvalitou, stačí natrefit na kousek, který ti nesedne a láhev si znovu asi nekoupíš. Já mám K12 rád, ale naposledy jsem narazil na velmi špatný batch a skoro celé láhev šla na highbally, jelikož se to nedalo, jak šíleně dřevitý a hořký to bylo.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    M4Y4: Já se k ní dostal tuším při výměně vzorků s Jirkou Šinoglem... a pak mi tu ty vzorky dlouho ležely, jak už to tak u mě bývá nedobrým zvykem, takže v mezičase šla ta cena do nebes. Nicméně překvapení fakt velké, protože do té doby jsem žádnou Kilkerran, která by mě vystřelila z bot, rozhodně neměl. A to jsem kdysi absolvoval třebas degustaci s Mirkou zaměřenou právě jen a pouze na palírnu Glengyle. Relativně nedávno jsem konečně ochutnal i Kilkerran 16yo a musím říct, že ta mne též velice příjemně překvapila, poněvadž 12yo mi přišla nic moc.
    M4Y4
    M4Y4 --- ---
    STEPNI_VLK: Ten batch Kilkerranu s Re-charred sherry casky dodnes považuji za nejlepší batch a doufám, že bude někdy re-release, pořád si tu schovávám zbytek láhve.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Jo aha, ty mas na mysli konkretni starsi batch, tak to asi bude raketa, to jo.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    STEPNI_VLK: Njn, tisic lidi, tisic chuti. Na ty Hazelburn me bavi asi tak priblizne vsechno, dokonale vyvazeny piti. I pres mirne vyssi voltaz ani moc nepotrebujr vodu, jen kapicku na rozvinuti. Co se ceny Kilkeran 8yo tyka, tech 1650 kc mi neprislo az tak hrozny, taky ty lahve byly na e-whisky jednotky hodin, viz SAMOUT a SAMOUT.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    SAMOUT: Rare Breed jsem schválně ochutnával a... bohužel, ač v sudové síle, pořád je to bourbon. A já prostě bourbonový nejsem ani omylem.

    Ardnamurchan jsem dal v sudové síle dvakrát: nějaké speciální lahvování pro Magnus Fagerström (Peated American Oak PX Sherry Octave) a pak 1st Fill Oloroso Sherry pro The United Kingdom... a po pravdě, ani jedno mě nijak zvlášť moc nenadchlo. Připojuju degustační poznámky pro tu první:
    Relativně jednoduchá vůně s výrazným náznakem ovocnosti, ale takové té umělé, něco jako tvrdé ovocné bonbony. Trocha karamelového krému či pudingu. Perník. A lehký náznak bylinek (kopr, šalvěj) a koření (kmín, muškátový oříšek). S vodou přijde mokrá omítka, malta a čerstvý beton.
    V chuti je neuvěřitelně silně cítit alkohol, který hlavně zpočátku blokuje takřka veškeré chuťové vjemy. Jahodový mléčný šejk spolu s kmínem a hořkou čokoládou a trochou voštin. Lehce sladké a lehce svíravé. Po výrazném přidání vody už alkohol tolik nevadí, ale chuti to zrovna dvakrát moc nepomůže. Drhne, zhořkne a ze všeho nejvíc připomíná sirup proti kašli. Plus jakási kořenitost, řekněme.
    Dokončení je suché, jakoby lakované, a zvláště po delší době cítím docela výrazně petrželku. Po přidání vody je dokončení velmi výrazně voskové a lehce mátové.
    Nebudu hodnotit, poněvadž jsem ochutnal jen malý vzorek nalitý od jednoho návštěvníka degustace v rámci našeho Angels' Share baru, nicméně žádným velkým dojmem na mne nezapůsobil. Je to prostě hodně mladé a hodně silné. Tudíž snese víc než moc přidané vody.


    Ta Hazelburn je asi hodně o tom vlivu Oloroso sudu, což? Nebo co tě na ní tak hrozně moc baví?

    Ze dvou ochutnaných Kilkerran 8yo mě o parník víc bavila ta druhá, Batch #4 57.1% Re-charred Oloroso Sherry. Dával jsem klasicky 2x naslepo a pak 1x po odhalení. Tohle jsou mé dojmy: Tenhle vzorek mě neuvěřitelně baví od samého začátku! Krásně ovocná, přitom ne nijak zvlášť výrazně sladká. Tipuju něco kolem 46% a zrání po červeném víně. Krásně integrovaný alkohol - zvláště pak, vezmu-li v potaz, že se jedná o 8letou whisky. Po první ochutnávce bych hodnotil na 90 bodů, nicméně po dalších dvou už přeci jen o něco méně. První ochutnání bylo v tomto případě suverénně nejlepší a také většina degustačních poznámek pochází z něj. Tohle je přesně ta lahev, kterou člověk chce mít doma. Škoda té současné astronomické ceny. Inu, kdo zaváhá... Připojím i degustační poznámky:
    Vůně je rozhodně zajímavá a netradiční. Přezrálé až lehce nahnilé ovoce, spálenina, lehce lakovaný nábytek, višňový džem. Koláč s višněmi, červeným a černým rybízem a drobenkou. Smetana, dužina červeného grapefruitu a vanilkový puding s čerstvými lesními jahodami a malinami. Po přidání vody něco jako růžové víno.
    V chuti obecně lehký kouř s brutální ovocností. Alkohol je sice znát, ale neštípe a nevadí v chuti. Černý rybíz (velmi výrazně!), přezrálé višně, ostružiny. Po nějaké době jako by zalité smetanou či mlékem. Červené víno. A zázvor (zejména zpočátku). Po přidání vody jahodový krém, zavařená červená řepa, červená paprika, lehce tříslovina, višňová zmrzlina, ovocné bonbony a červené hrozny.
    Dokončení je spíše sušší. Opět černý rybíz, dále pak borůvky, slaný karamel. A po delší době voštiny a připálený okraj lité buchty. Po přidání vody bílý rybíz, bílé hrozny, dřevitý kouř, slaný nálev, kmín a trocha skořice.
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    Par poznatku z posledni doby:

    Edradour Signatory Vintage The Un-Chillfiltered collection 2011 - nejsherryovateji whisky, jakou sem kdy mel. Ultrasherrybomb, i podle syte tmave barvy (ciste ze sudu, zadnej karamel).

    Port Charlote Islay Barley 50% 2013 - obsah vyhaslyho krbu smichanej se smoothie z morsky vody a ras. Moc dobry.

    Kilkerran 8yo Sherry Cask 57,4% - predlonska 58,1% verze mi mozna chutna o MALINKO vic, ale stale je to fantasticky piti

    Hazelburn 15yo Oloroso 55,8% - totalni pecka. Diky kamosovi se mi podarilo tuhle lahev sehnat, roky jsem po ni jen touzil a ochutnaval ji ve vezi. Nemuzu se toho nabazit.

    Ardnamurchan AD 02 22 CS 58,7% - pokud byste chteli letni alternativu ke Glencadam 10yo, tak zkuste tohle, velmi fajn. Neni tak kvetinova, ale, pres vyssi voltaz, lehka a prijemna.

    Wild Turkey Rare Breed 116.8 58.4% - popravde se nedivim, ze je to nejpopularnejsi z "lepsich" bourbonu, ono je to fakt dobry.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam