• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SCHWEPZTerence McKenna ۞ जयरामकृष्णन्हरी۞
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: čéče nechci z toho dělat fórum o amatérské biologii, ale řekl bych, že ty organismy co stojí za řeč mitochondrie maj. to už bys rovnou mohl považovat za inteligentní život kolonie váleče .. houby? bakterie? viry (ty mají jen čístý kód)..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: a dostatku energie = ATP :-P všechny mrdky mitochondrie nemají
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: tak nějak.

    PS nezapomeň na mitochondrie :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: ano, není to dokumentace, sohlasím, že je to komprimovaná informace, která umožňuje vývoj zygoty ze syntetizovaných bílkovin a dostatku energie; zároveň k dekódování DNA nepotřebuješ nic než kvalitní živný substrát, který už je ale součástí zygoty; v tomto je technologie zcela nepodobná organismům, které musí mít definovány např. míry, aby se mohly správně okótovat rozměry součástí etc.; netvrdím, že je ten rozdíl věčný
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: DNA není technická dokumentace, ale spíš program pro danou platformu nebo extrazkomprimovaný popis .. (u komprese taky potřebuješ dekompresní algoritmus a něco, co vyhodnotí co ta data znamenají - např. pro zazipovaný wordový dokument potřebuješ word)..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: kód DNA a technická dokumentace není srovnatelná, protože k v ýkladu té technické potřebuješ celý technologický kontext, který se už ale na jedno DVD nevleze, těch definic materiálu a operačních pojmů je mnohem širší, zatímco k fylogenezi organismu už jaksi výkladový aparát nepotřebuješ, takže se můžem hádat
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Nebo tohle.. Místo kompilátoru hmoty auto vypěstované ze semínka. :)

    Mercedes Biome | Concept Cars
    http://www.diseno-art.com/encyclopedia/concept_cars/mercedes_biome.html
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: to bych se trochu hádal.. Celý kód DNA se vejde na jedno DVDčko a ještě zbyde místo, navíc je v něm spousta hluchých míst. Řádově podobně velký počet tranzistorů jako je neuronů v mozku je ve vašem obyčejném počítači.. (Pravda, mozek je propojenější a analogový, ale řádově stejně složité věci dělat umíme..)
    XAB
    XAB --- ---
    AMBIENTIUM: je, ted jde o to jak ji vypnout...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XAB: imho záleží na úhlu pohledu, technologické a biologické tkáně či pletiva jsou nesrovnatelné komplexitou; nakousli jsme hranici manipulací s DNA, ale biotechnologie je v plenkách.. o vývoji není sporu, o tom, jestli nás stvořila bytost by spor být mohl; tak či onak by byla funkční AI prozatím vydržovaným dítětem, ne replikovatelnou bytostí; ale zase komplexní AI mozek by se mohl rovnat několika vlastnostmi až aspekty polobohům
    E2E4
    E2E4 --- ---
    AMBIENTIUM: jestli to je iluze, tak je to iluze stroje :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    XAB: A neni to vsechno jen iluze? ;)
    XAB
    XAB --- ---
    myslite ze je nejakej rozdil mezi prirodou a technologii, strojem? neni priroda jen dokonala technologie. neni lidsky telo jen stroj kterej stvorilo nejaka vyssi bytost, jako mi si vytvarime roboty a nastroje.
    DRSH
    DRSH --- ---
    zajimavy clanek k diskuzi:
    http://eldar.cz/mozek/mirror/ai.html
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: to je hezký, takže krom atomů a molekul jim KáHáčko prskne i tu správnou vazebnou energii, aby se třeba biolog.systém rozběhnul v dynamické rovnováze ? :D to už je moc utopie :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: Jojo, takzvaný ká-háčko :)
    Molecular assembler - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Molecular_assembler

    prostě přijdeš do takovýho jakoby bankomatu, zadáš co chceš a on ti to vysyntetizuje :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: kompilátory hmoty ? :) no představit si to lze, ale ne bez pomoci člověka.. tedy ne dnes, ale schopnost replikace a dobývání zdrojů surovin a energie by byla bodem zlomu, bude-li chtít AI žít a nevykašle se na to, když dostane svobodu umřít :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    AMBIENTIUM: tak původně byla řeč o AI, což nemusí být nutně ekvivalentní k nějakým životaschopným organismům, ale je fakt, že hardwarová platforma poskytuje obrovskou evoluční výhodu - lze ji měnit podle potřeb okamžitě a ne jak to umožňuje biologická matrice;
    jakkoli AI vziknout může, je otázka, jaké vlastnosti bude vykazovat a osamostatní - li se v uvažování od požadavkůzadaných lidmi, zajímalo by mě, jestli s lidstvem vůbec bude chtít komunikovat :) no celé je to trochu sci-fi
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: evoluce je jednodušší, tu si představit dokážu i dneska.. replikace je zase otázka fůze technologie s realitou - viz různé nanomhly, kompilátory hmoty apod..

    taky AMBIENTIUM: opět, spíš spolupráce a později fůze a kolonizace vesmíru... přečti si např. http://en.wikipedia.org/wiki/Predictions_made_by_Ray_Kurzweil kam to může spět..

    samozřejmě, to není otázka vývoje duše, smyslu a směřování existence apod. o tom nevíme nic, jak to bude v budoucnu vypadat :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam