• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    no tak k tomu spektru jeste prirad materialy :) nejenom barvy...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SEPHYRA: solárko povídám!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: jo, no ja jen ze si s barvama obleceni docela hraju, ale nenapadlo me, ze by se to dalo pojimat v kontextu jin-jang :-)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    no to nevim jestli to vubec nekdy nekdo sepisoval... mi prijde ze staci porozumet zakladnim principum a ono se to samo odvodi...
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    SLAUGHTER:
    no ani ne, staci slunce ;) stejne jako prislusne barvy, rostliny, i cinnosti jsou slunecni :)))) treba takova lukostrelba je typicka pro slunecni princip :) nebo kdyz uz to budem tahat do jogy... primo surja namaskar :))))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: a je nekde dosazitelny nejaky par strankovy "deleni" or whatever barev podle jin-jang?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SEPHYRA: solarko hehe :-)...
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    LILY:
    se nedivim, kdyz se tak nasypes sacharidama, tak se jedine muze zvysit pozornost :)))

prebytek jangu a nebo jinu je dost individualni zalezitost... a hlavne nedostatek se da vzdy kompenzovat nejenom jidlem ale take oblecenim... barvama... a vuni, cvicenim a vubec pohybem, cinnosti jako takovou... a vubec vsim moznym...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PASH: mb tvrdi u hodne veci prazit na podporu jangu, na druhou stranu je to karcinogen - menis strukturu jidla. Ti zel neporadim co od toho chces....
    LILY: ja bych rekl, ze v mem okoli muzi maji vice jinu a zeny jangu (ale nesvadel bych to na dobu imho). Pomer prijmu j a j se behem zivota meni (nepletu-li se detstvi jin, dospelost jang a stari zase jin).
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER: Spolubydlové tvrdili, že máme s naším způsobem života nedostatek jangu a přebytek jinu (oni to takhle nějak probírají v té jejich józe), no a tahle dieta má dodat ten chybějící jang. Prý se jim při tom zbystřují smysly, líp se cvičí atd atd. Ale o tom by ti spíš mohl říct víc id _joan_, ten tam chodí s nimi.
    PASH
    PASH --- ---
    SLAUGHTER: danke! a prazeni je v poho? predevsim vlocek k snidani {nekolik minut prazim, nez zacnou bejt vonavy a pak zaliju rovnomerne vodou a tu necham odparit, aby zmekly}

jinak tu rejzovo obylnou asi zkusim, ale nejdriv dojedu zasoby zeleniny, co mam v lednici. nejsem ani tak bohatej ani tak hloupej, abych to vyhodil a je to tak na tri dny...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: no, kushi pise: sezamovy svetly a tmavy a kukuricny k pravidelnemu pouziti, olivovy, saflorovy, arasidovy, sojovy a slunecnicovy k obcasnemu (imho vsechno panenske oleje). maslo, margarin, slanina, sadlo, jine zivocisne tuky, rafinovane oleje a sojovy margarin vyloucit.. :)

akorat mu tam chybi kokosovy olej, at jiz v jakekoliv kategorii, ktery treba pouzivam na vyrobu polev.. mnam

s tim slunecnicovym a jeho pomerem mastnych kyselin mi to rikal tata
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    hele jestli je to kvuli slozeni omega-3 a 6 a 9 mastnych kyselin, tak to ma makrobiotika nedostudovano... :) ale ja ji tak dohloubky neznam a budu se na to muset lepe kouknout a hodit do analyzatoru sezamovy olej jak z toho vlastne vypadne, stejne tak kukuricni ( tady mi intuice naseptava, ze udelam lepe s repkovym)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: jang jako vlastnost, ci působeni? Záleží na úhlu pohledu. Víš co myslím?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: aano, ale jen obcas. Hlavni oleje, na kterych jede je sezamovy a kukuricny. sezamovy je vhodny zejmena v chladnych obdobich, kukuricny v teplych obodobich roku. navic se muze obcas slunecnicovy (ten ma ale spatny pomer nutricniho obsahu - mastnych kyselin?), arasidovy a sojovy. :)

LILY: kushi ma jin-jang trochu jinak postaveny...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    PASH: vynech karcinogeny a vše co organismus zatěžuje - maso, mléko viz XCIDER, alkohol, tabák, žádné smažení a pečení (protože krusta). Nebudu tvrdit, že tě to vyléčí, ale podpoříš zdraví. Bo můžeš zkusit půst. V podstatě ty různé diety a půsty fungují na systému - vyživuješ tělo, tak vyživuješ i svou nemoc.
    LILY
    LILY --- ---
    SEPHYRA: To asi jo. Já toho o makrobio mnoho nevím. Ale ono se jednalo jen o tu 10-denní dietu, co teď spolubydlové drží a tam se kromě těch 4 obilovin mohla jen sůl a voda. A v případě nemoci ještě bazalkový čaj. Prý jsou to všechno jangové potraviny, což mě přeqapilo, protože nám zase na shiatsu říkali něco jiného. On má holt každý systém vlastní systém. :)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    LILY:
    vidis ja myslela ze makrobiotika povoluje panensky olivovy olej...

sportovni dieta je to to nejnezdravejsi co na svete existuje jako zpusob stravovani a navic to vubec ani dobre nechutna :)))))
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LILY: tak zrovna do suché rýže bych si kápl fish-sauce,
    LILY
    LILY --- ---
    SEPHYRA: Tak to si nedokážu vůbec představit, co obnáší sportovní dieta. :)
    Já bych řekla, že u mně byla trochu potíž v tom, že se v té dietě nesmí olej. Mívám čas od času období, kdy jím dobrovolně den či dva samotnou rýži, protože na ni mám chuť, ale přidávám do ní olej, případně kurkumu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam