• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: bily a hnedy cukr (jako disacharid) je zatez pro jatra, to je neco jinyho.. :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SLAUGHTER: ech a to je dobře nebo špatně? hádám že spíš špatně... takže i med ajiný... nicméně bílej cukr je asi největší driják...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: bancha je prazena, obsahuje sice vapnik, ale normalni zeleny caj zase obsahuje fluor a primo ho aplikuje na zuby.. :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BOSSORKA: sladké obecně působí močopudně, tzn. že ledviny otevřou brány a projde zkrz ně vše možné... To není o rafinovanosti a nerafinovanosti, či jednoduchých a složitých cukrech.
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SLAUGHTER: nojo já to secky vím 1. cakra, ledviny, zuby ... vím vím... secko vím :) jen to transformovat ale nejde to hned :) nesolím moc, s tím cukrem je to horsi (ale lepsi nez driv) a medu se nevzdam :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    BOSSORKA: dulce jsou nej... Co ty obycejny od pro-bia?
    BOSSORKA: problém se zuby = problém s ledvinami. Brzo spát, nesolit, nesladit atd...
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    jehééé sem si ted vsimla za Rapal má novou ikonku Mága - sem si ho zrovna o vejkendu vytáhla v kartách mimojiné ;) (konec OT :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: jj banchu piju semotamo, cernej vubec :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: lifefood, od jinyho dodavatele jsem nevidel.. :)

    na zuby je dobry zeleny caj (ne cerny)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    no sem zvedava esli mi to aspon trosku pomuze na ty moje zuby :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    DARJEEL: jj tak miso s wakame si taky nekdy udelam - ale nekdy sem lenoch :) wakame teda namacim do studeny - a da se :) a dulse kupujes od koho? sem se vcera divala na neaky od lifefoodu a vypadaly celkem dobre...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BOSSORKA: wakame davam do polivky
    namocit staci (do teple nebo horke vody) nori a samotny tak jak jsou se daji jist dulse (takovy ty cerveny)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    popř. který jiný řasy se daj jen namočit a pak hned sníst? :)
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    namáčíte si taky někdo na cca 10 minut do vody wakame a pak jí hned jíte? :))) Sem totiž líná si vařit, tak dodávám minerály takhle... už sem ve stadiu 2, kdy mi to nepřijde zas tak odporné, stadium 3 znamená, že mi to bude i chutnat - tož snad se tam dobéřu :))) ještě se chystám ozkoušet dulse - pro začátek radši měkký řasy, který fakt nejsou cítit zas až tak rybinou :)
    PASH
    PASH --- ---
    tak sem dnes nasel s tou sedmou oshawovou dietou a jen stoji pripadne za pozornost, ze ten text, jez zde byl odkazovanej, je jen jedna z varient te diety. na netu je k nalezeni nekolik diskuzi a nekolik ruznejsich popisu, kde nekde je predepisovano i piti banchy, ci pouyivani malinkyho mnozstvi morskejch ras apod...
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    to se teda tyka hlavne extra virginu, v rafinovanem uz nejsou....
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    BROZKEFF: zdravotni prospesnost oliveveho oleje ale neni zdaleka jen o slozeni mastnych kyselin. Jeho ucinek proti civilizacnim chorobach se dost pripisuje latce jako je tahle a ji pribuzne : http://en.wikipedia.org/wiki/Oleocanthal
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: ještě doplnění řepkového oleje

    Canola oil 	6% 	62% 	32% 	242°C (468°F)
    


    Spolu se slunečnicovým, sójovým a pár dalšími patří k těm s vysokým smokepointem.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Něco k těm olejům

    Podle nějakých rozložení mastných kyselin které jsem nastudoval v LN (odkaz níže) a ještě někde jinde žiju s tím, že řepkový olej má skoro stejný poměr m.k. jako olej olivový, tj. hodně mononenasycených a nějaké ty polynenasycené m.k. Výhodou řepkového oleje je odolnost proti vysokým teplotám; slunečnicový olej je na vysoké teploty náchylnější a snadněji v něm vznikají transmastné kyseliny.

    Ten slunečnicový má zhruba následující parametry: mám tu 0,5 l láhev panenského bio slunečnicového, kde se uvádí, že:

    10 % nasycené
    25 % mononenasycené
    65 % vícenenasycené m. k.
    (zn. Alnatura, ze sortimentu DM drogerie)

    Tj. pro funkci "snižování hladiny cholesterolu" se jeví slunečnicový olej jako nejlepší z tradiční "trojky" řepka-slunečnice-olivy. Olivový olej má kolem sebe vybudovaný jakýsi kult zdravosti, a asi na tom i něco bude, nicméně z těch výsledků tabulky z lidovek na tom s tím obsahem PUFA není až tak zázračně.

    Ofocený článek s tabulkami o složení tuků z Lidovek:
    http://img22.imageshack.us/img22/8462/lidovky081202pozornacem.jpg

    Rozsáhlejší seznam olejů a jejich složení mastných kyselin:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

    Výtah (hodnoty jsou podíly nasycených - mononenasyc. - polynenasyc. - smoke point):
    Corn oil 	13% 	25% 	62% 	236°C (457°F)
    Olive Oil 	14% 	73% 	11% 	 Extra Virgin 190°C (375°F), Virgin 215°C, Refined 225°C
    Palm oil 	52% 	38% 	10% 	230°C (446°F)
    Peanut oil 	18% 	49% 	33% 	231°C (448°F)
    Sesame oil  	14% 	43% 	43% 	Unrefined 177°C (350°F), Semi-refined 232°C (450°F)
    Soybean oil 	15% 	24% 	61% 	241°C (466°F) 
    Sunflower oil 	11% 	20% 	69% 	246°C (475°F)
    


    Překvapuje mě, že slunečnicový olej má tak vysoký smoke point, nerozumím jak je možné že se zase nedoporučuje na smažení. Ten sezamový olej třeba má smoke point mnohem níž a to se na smažení doporučuje. Laická hypotéza je, že veličina "smoke point" asi neodpovídá termostabilitě oleje a jeho tendenci tvořit TFA -- to by ale měl říct nějaký odborník, já tomu takhle moc zase nerozumím
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    /bacha
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam