• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    BROZKEFF:
    zase zalezi na zdroji... to je jako s kazdou potravinou, zalezi na tom kde se pesti na jake pude, jestli se hnoji a pak cim, co ta puda obsahuje, co je ve vzduchu, jake ma slozeni voda, kterou se dana rostlinka zaliva... Podle toho mas pak slozeni latek v konkretni potravine, kterou z toho vyrobis, pripadne o co ji jeste obohatis, nebo cim ji znehodnotis (treba vyrobny postup)... Tedy neni oliva jako oliva, stejne jako neni repka jako repka... a to plati naprosto na vse. Obecne se da orientovat v tom, ze vime jenom priblizne, presne data se vzdy vztahuji ke konkretni sarzi vyrobku, ktera byla merena. A ten zdroj na wiki je nepresny.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: ještě doplnění řepkového oleje

    Canola oil 	6% 	62% 	32% 	242°C (468°F)
    


    Spolu se slunečnicovým, sójovým a pár dalšími patří k těm s vysokým smokepointem.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Něco k těm olejům

    Podle nějakých rozložení mastných kyselin které jsem nastudoval v LN (odkaz níže) a ještě někde jinde žiju s tím, že řepkový olej má skoro stejný poměr m.k. jako olej olivový, tj. hodně mononenasycených a nějaké ty polynenasycené m.k. Výhodou řepkového oleje je odolnost proti vysokým teplotám; slunečnicový olej je na vysoké teploty náchylnější a snadněji v něm vznikají transmastné kyseliny.

    Ten slunečnicový má zhruba následující parametry: mám tu 0,5 l láhev panenského bio slunečnicového, kde se uvádí, že:

    10 % nasycené
    25 % mononenasycené
    65 % vícenenasycené m. k.
    (zn. Alnatura, ze sortimentu DM drogerie)

    Tj. pro funkci "snižování hladiny cholesterolu" se jeví slunečnicový olej jako nejlepší z tradiční "trojky" řepka-slunečnice-olivy. Olivový olej má kolem sebe vybudovaný jakýsi kult zdravosti, a asi na tom i něco bude, nicméně z těch výsledků tabulky z lidovek na tom s tím obsahem PUFA není až tak zázračně.

    Ofocený článek s tabulkami o složení tuků z Lidovek:
    http://img22.imageshack.us/img22/8462/lidovky081202pozornacem.jpg

    Rozsáhlejší seznam olejů a jejich složení mastných kyselin:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cooking_oil

    Výtah (hodnoty jsou podíly nasycených - mononenasyc. - polynenasyc. - smoke point):
    Corn oil 	13% 	25% 	62% 	236°C (457°F)
    Olive Oil 	14% 	73% 	11% 	 Extra Virgin 190°C (375°F), Virgin 215°C, Refined 225°C
    Palm oil 	52% 	38% 	10% 	230°C (446°F)
    Peanut oil 	18% 	49% 	33% 	231°C (448°F)
    Sesame oil  	14% 	43% 	43% 	Unrefined 177°C (350°F), Semi-refined 232°C (450°F)
    Soybean oil 	15% 	24% 	61% 	241°C (466°F) 
    Sunflower oil 	11% 	20% 	69% 	246°C (475°F)
    


    Překvapuje mě, že slunečnicový olej má tak vysoký smoke point, nerozumím jak je možné že se zase nedoporučuje na smažení. Ten sezamový olej třeba má smoke point mnohem níž a to se na smažení doporučuje. Laická hypotéza je, že veličina "smoke point" asi neodpovídá termostabilitě oleje a jeho tendenci tvořit TFA -- to by ale měl říct nějaký odborník, já tomu takhle moc zase nerozumím
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    /bacha
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    LILY: :-)) ale bycha, on má doma katany, které jsem zcela intuitivně obešel obloukem, natož se jich dotknout :-)
    LILY
    LILY --- ---
    _JOAN_: To vřele doporučuju. Šaxe na mně zeptej mistra Ariho :))
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    LILY: asi si začnu myslet, že jsi opravdu potvůrka. .-)
    LILY
    LILY --- ---
    _JOAN_: Takže počítám, že zítra si se mnou večeři nedáš, což? A já budu dělat určitě schválně něco extra dobrého.. :)
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    LILY: no hodlám si tu teď těch deset dnů remcat, jak bych si dal steak a podobně :-)
    LILY
    LILY --- ---
    _JOAN_: Ha! My o vlku... :)
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    jinak oshawa je rozhodně sattvická, takže určitě doporučuju, fakt je to naprostý úlet
    _JOAN_
    _JOAN_ --- ---
    LILY: já dneska začal...zatím jen rýže a po cestě kolem hospody jsem měl hroznou chuť na smažák...ale odolal jsem a už teď cejtim pozitivní dopady na mysl. Ikdyž to asi i to jaro.
    s tim jinem a nedostatku jangu je to asi složitější, obecně se říká, že muži maj dnes malou schopnost kontroly a je tendence se "rozpuštět" ve směru energie, a taky prý trpíme leností atd. což je jakoby jinová záležitost
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: :-) jj, to je dobry!
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    SLAUGHTER:
    ok, uz jdu :D
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    no tak k tomu spektru jeste prirad materialy :) nejenom barvy...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SEPHYRA: solárko povídám!
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: jo, no ja jen ze si s barvama obleceni docela hraju, ale nenapadlo me, ze by se to dalo pojimat v kontextu jin-jang :-)
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    DARJEEL:
    no to nevim jestli to vubec nekdy nekdo sepisoval... mi prijde ze staci porozumet zakladnim principum a ono se to samo odvodi...
    SEPHYRA
    SEPHYRA --- ---
    SLAUGHTER:
    no ani ne, staci slunce ;) stejne jako prislusne barvy, rostliny, i cinnosti jsou slunecni :)))) treba takova lukostrelba je typicka pro slunecni princip :) nebo kdyz uz to budem tahat do jogy... primo surja namaskar :))))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SEPHYRA: a je nekde dosazitelny nejaky par strankovy "deleni" or whatever barev podle jin-jang?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    SEPHYRA: solarko hehe :-)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam