• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LEOZ:
    AKHIBARA:

    Jenom pozor na přísun takové B12ky, makrobiotické zdroje jsou často sto let za opicema. Zdroje typu řasy, seitan či miso mají spíše nefunkční B12 analog, který má podle některých zdrojů dokonce mírně opačné účinky (je to podobná past jako trans-izomery nenasycených mastných kyselin, akorát deficit B12 se projevuje až po hodně dlouhé době)
    AKHIBARA
    AKHIBARA --- ---
    LEOZ: Michio Kushi - Makrobioticka cesta
    LEOZ
    LEOZ --- ---
    Zdravím,
    před rokem a něco jsem přešel na veganskou stravu. Několik mých zdravotních neduh ustoupilo, cítím se lépe, ale stejně pořád si s sebou nesu pytel nevyrovnanosti v těle.

    nemá někdo doporučení pro úplného nooba, který by rád postupem času vyzkoušel čistě makrobiotickou stravu a dal jí šanci? existuje pro pochopení stěžejních principů třeba nějaká zasadní kniha?

    dík
    SELMICKA
    SELMICKA --- ---
    srdecne vas zvu na konferenci, kterou poradam:
    Image and video hosting by TinyPic
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    IVQ: :) jj, kdyztaxe pripomen ;)
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: nespecha, vklidu zkomprimuj:)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    IVQ: jo, ale ma to kolem 200 MB a je to v jpegu zatim..
    IVQ
    IVQ --- ---
    MLIBREVIRGEA: muzes nekam nahodit? dik:))
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SOUTHGOER: jo? to je dobry vedet, jsem ji nedavno hledala v tehle kramech a nic, tak se tam zkusim juknout.
    jinak uz ji mam naskenovanou .)
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    To bohuzel nemam, ale ted jsem zase videla Makrobiotickou cestu v levnejch knihach na I.P.Pavlova...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    nemate nekdo, prosim vas, ceskyho kushiho v pdf?
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Nejedete nahodou nekdo na vikend se Zuzkou Teresovou? Ze bychom mely/i stejnou cestu...
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SHI: neni zac, at se ti dari!

    ja sem hodim toto, s dovolenim, abych to pak casem nemusela hledat, tak pro inspiraci, imo by se dalo od toho odvozovat dalsi jidla..

    JARO: Snídaně: Pórková polévka s ječným miso, kaše z bulguru Oběd: Zeleninová polévka s mořskou řasou, 2 kopečky uvařených krup, smažený seitan potřený sójovou omáčkou, blanšírované zelí Večeře: Vařený hrách a kroupy, kysané zelí

    LÉTO: Snídaně: Vývar z natí kedlubnů a cibulí, kukuřičná kaše Oběd: Zeleninový vývar s celozrnnými nudlemi, uvařená polenta, špenát z mangoldu, marinované tofu, blanšírovaná kapusta s mrkví Večeře: Zeleninové rizoto s cizrnou, list salátu a mrkvové pickles

    PODZIM: Snídaně: Polévka z kukuřičné krupice a zeleniny, vločková kaše s červenou řepou Oběd: Vývar z mořské řasy wakame, plněný zelný list, rýže s jáhly, dušená mrkev s cibulí Večeře: Jáhelník se sušeným ovocem a rozinkami

    ZIMA: Snídaně: Zeleninový vývar z listů ředkve, pohanková kaše s kyselým zelím Oběd: Kyselo s houbami, uvařená pšenice, karbanátky z obilovin a luštěnin, omáčka z dýně, napařená mrkev Večeře: Zapékané těstoviny s tofu makrobiotické stravy

    thx
    SHI
    SHI --- ---
    MLIBREVIRGEA: diky moc to se zase hodi mne! mam pry temer nefunkcni 1ledvinu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: z obilovin jsou hodne zasadotvorne jahly, ale zase sou hodne jang, tak to chce vyvazit
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    diky vam moc za rady!

    tak jsem jeste neco nasla, co by se taky mohlo hodit, tak to sem sopnu - - -

    Jak posilnit ledviny:
    Zvýšit příjem zásadotvorných potravin, snížit příjem kyselinotvorných.
    Dostatečně pít čistou, přiměřeně teplou vodu.
    V zimě se chránit teplým oblečením.
    Dopřát si prohřívací koupel celého těla nebo alespoň nohou.
    V zimě jíst převážně luštěniny, pohanku, rýži, ječmen a proso, ořechy a kořenovou zeleninu (celer a petržel je vynikající pro močové cesty).
    Užívat prohřívací koření - zázvor a skořici.
    Sůl nahradit Tamari sójovou omačkou.

    a

    Velmi zásadotvorné potraviny: proso, pohanka, řepa, kořenová zelenina, mandle, kaštany, řasy, jablečný ocet

    Mírně zásadotvorné potraviny: klíčky, výhonky, amarant, kukuřice, čerstvá zelenina (většina), hrozny, čerstvé ovoce (většina- i citron), med, javorový sirup, melasa, sójové produkty, některé druhy luštěnin

    Mírně kyselinotvorné potraviny: ryby, obiloviny (většina), kukuřičný škrob, ovesné vločky, italské těstoviny, růžičková kapusta, kyselé zelí, olivy, švestky, hořčice, fazole, čočka, cizrna, čaj, ocet, semena, ořechy (většina)

    Velmi kyselinotvorné potraviny: mořští živočichové,zavařované, konzervovankečup, kakao,é, sušené nebo sířené ovoce, alkohol, káva, většina syntetických léčiv.
    SVA
    SVA --- ---
    MLIBREVIRGEA: co nám chybí, kovy, jiné prvky a vitamíny od j.Jančáka dopuručuji
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    MLIBREVIRGEA: co se týče MB - co je dobré pro ledviny je dobré pro klouby. Doporučuje se lněné semínko, agar, želatina a vůbec takový ten šlem - rosol.
    Kloub není to stejné jako kost, takže i výživa není úplně stejná.
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SLAUGHTER: jj, diky, ozvu se do posty, dobry shrnuti pro neznale, parada .))),
    guglim prave neco ohl. vyzivy kloubu a mezikloubni tekutiny, zatim jsem nasla, ze je dobre zeli, v podstate cibule, hruska jako prevence, kren, petrzel, psenicne klicky..a soja (si rikam, ze co je dobry na kosti, tak bude ai dobry na klouby, ale zas je to jen selsky rozum .) ).
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    MLIBREVIRGEA: na nehty tuším ještě Déčko. Co se týče cvičení buď pošta, či osobně zajímá-li tě to. U těch kloubů to může být sposta důvodů. To křupnutí je vlastně že se kloub vrací do pouzdra (klouby jsou také různé) - v kloubu mezi kostmi je tekutina a ta se přelije přemístněním kostí z místa na místo a to způsobí křupnutí (velmi zjednodušeně řečeno)...
    DARJEEL: co myslíš pojmem "zatuhlé klouby" střelče :-)?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    jsem neco nasla, jeslti uz to tu bylo, se omlovam, ale zas opakovani je matka a nekomu se to treba bude hodit (treba me .) )..

    ANGREŠT - má močopudné účinky a působí jako jemné projímadlo. Pomáhá při kožních onemocněních a při chudokrevnosti.

    ARAŠÍDY - burské oříšky, obsahují hodně tuku. Konzumují se pražené při onemocněních krve a při snížené srážlivosti krve.

    BORŮVKY - obsahují hodně železa a manganu, vitamín C a řadu B. Mají protizánětlivé účinky, zlepšují zrak, omlazují a dokonce pomáhají léčit i nádorová onemocnění. Konzumují se při průjmech, ledvinových kamenech a žaludečních vředech. Výluh z plodů a listů se používá jako obklad při hemeroidech a kožních onemocněních, ke kloktání při angíně.

    BROSKEV - povzbuzuje trávení a pomáhá při onemocněních srdce. Nevhodné při cukrovce a obezitě. Jádra obsahují kyselinu kyanovodíkovou - jsou jedovatá.

    BRUSINKA - má antibakteriální a protizánětlivé účinky, snižuje horečku a kašel.

    CELER Fialová - hojně se používá při redukčních dietách, snižuje horečku, pročisťuje krev, je močopudný a jeho spařené listy vybělují pihy.
    CIBULE - konzumace pomáhá při průjmech, revmatismu, rýmě a jako prevence chřipky. Vnější použití při revmatismu, omrzlinách, popáleninách, svědivých onemocněních kůže, migrénách, hemeroidech a při poštípání hmyzem. Aroma cibule odpuzuje komáry.

    CIBULE - přirozeně dezinfikuje - likviduje v těle nežádoucí houby, plísně, kvasinky, dezinfikuje trávicí trakt.

    CUKROVÁ ŘEPA - léčí průdušky, andínu, astma, spalničky, zácpu, omrzliny, bolesti a měknutí zubů a kostí. Léčivá při spaleninách.

    ČERVENÁ ŘEPA - je výživná a posilující, má protirakovinné účinky, vhodná při horečce, chudokrevnosti, zácpě, onemocnění jater, zvýšené činnosti štítné žlázy, arterioskleróze,, na jizvy a nádory, při rakovinových onemocněních, poruchách
    menstruace a v klimakteriu.

    ČESNEK - má antimikrobialní účinky (kvasinky, bakterie, cizopasníci vč. červů). Rozmačkaný nebo výtažek používáme při vypydávání vlasů, na bradavice, svrab a otoky a pohmožděniny. Je dále účinný
    proti chřipce, obsahuje látky podporující pohlavní buňky - vede tedy ke zlepšení plodnosti. Snižuje významně hladinu cholesterolu v krvi. Působí proti vzniku aterosklerozy, dezinfikuje. Lze jej lokálně využít pro plísňové onemonění nehtů. Během několika týdnů plíseň u onychomykotických nehtů zmizí.

    HRÁCH - obsahuje vit. B, C, A, PP, E, karoten, kyselinu listovou a je zdrojem bílkovin.

    HROZNOVÉ VÍNO - při redukční dietě konzumujeme denně kilogramový krozen.Dále se doporučuje při poruchách trávení, zácpě, a horečce.Nevhodné při cukrovce.

    HRUŠKA - čistí moč, jsou doporučují se při nadváze, revmatismu, snižují teplotu a urychlují hojiní ran. Působí sedativně.

    JABLKO - má vysoké množství vitamínů a minerálů, uklidňuje nervy, má protizánětlivé a krvetvorné účinky, léčí průjem, poruchy trávení, chudokrevnost, bolesti hlaby, sklerózu, závratě, žaludeční a dvanácterníkové vředy, chřipku a nachlazení a čistí zuby. Kašička a šťáva se používá na popáleniny, omrzliny, trhlinky v ústech a na prsních bradavkách a ke zvlhčení a regeneraci pleti. Obsahují 85% vody, 1,3 % celulózy, vit. K, třísloviny, různé minerální látky, sacharidy. Nejvíce vit. C obsahují zelená jablka.
    Člověk by měl sníst za rok min. 32 kg jablek.

    JAHODY - obsahují mnoho vitamínů a minerálů, doporučují se při srdečních nemocích, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Dále se používá odvar nebo kaše při ošetřování pleti, na hemeroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisající rány. Obsahují velké množství vody (i 85%), proto se lehce kazí. Jsou bohaté na proteiny a kyseliny - kyselina jablečná, kyselina vinná, kyselina citrónová, kyselina nikotinová. Dále obsahují Na, Ca, P. Vit. B2 a K. Jahody by se měly sklízet dopoledne.

    KŘEN - je vhodný při chudokrevnosti, nechutenství, ledvinových kamenech, vodnatelnosti, poruchách menstruačního cyklu, používá se při bolesti páteře, hlavy, revmatismu, hnisajících ranách, ušních zánětech, angíně, zesvětluje pihy a pigmentové skvrny.

    MÁK - Má léčebné a tišící účinky. Maková semena obsahují 40-60% rostlinných tukůkvalitní bílkoviny a dostatek vápníku. Makový olej tuhne již při 18°C.

    MALINY - jsou snadno stravitelné, vhodné i při cukrovce, snižují horečku, průjmy, hemeroidy, arteriosklerózu, akné, astma, kožní vyrážky.

    MANDLE - snižují horečku, hojí rozpraskanou pokožku, odřeniny, a chraptění.

    MELOUN - je velmi močopudný, odbourává z těla cholesterol, a působí protiskleroticky. Obsahuje vitamíny C, B, PP a karoten. Doporučuje se při onemocnění ledvin, jater, chudokrevnosti, hemeroidech, zácpě, horečce, zimnici, a při akné a na pigmentové skvrny. Předávkování může vyvolat průjem nebo bolení břicha. Vodní meloun je vhodný i pro diabetiky.

    MERUŇKA - reguluje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nespavosti, avitaminóze, kašli a zánětu horních cest dýchacích, zpomaluje proces stárnutí a prodlužuje život. Čistí pleť a ošetřuje sluneční spáleniny. Meruňky obsahují též hodně železa a tak jsou vhodné při krevních potížích,sušené ovoce se doporučuje při cukrovce.

    MRKEV - obsahuje velké množství vitamínu A, posilije organismus, šťáva zředěná 1:1 je vhodná i pro miminka
    , zklidňuje u nich průjem, vhodná při chudokrevnosti, hemeroidech, infarktu, poruchách zraku, léčí neplodnost a obklady jsou vhodné při popáleninách, aftech, omrzlinách a popraskané kůži. Obsahuje mj.: vit. PP, vit. B1-B6, cukry, bílkoviny.

    OKURKA - je močopudná, žlučopudná a pročisťující, použítí při zácpě, vodnatelnosti, onemocnění jater, žloutence, čistí pleť, akné, pihy a pigmentové skvrny. Je poměrně chudá na kalorie, cukry a i minerální látky. Obsahuje vysoké množství vody.

    OŘECHY VLAŠSKÉ - mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a kalorií. Jsou vhodné při průjmech, střefvních parazitech, onemocněních žaludku a dvanácterníku, cukrovce, krvácení, arterioskleróze, poruchách trávení a nechutenství, snižují obsah cukru v krvi, čistí krev, zvyšují její srážlivost, jako obklady na rány, vyrážky, při vypadávání vlasů, ale i k barvení (oživení barvy) vlasů.

    OSTRUŽINA - má antibakteriální účinky, používá se při průjmu, i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání. Jako obklad se používá při onemocněních kůže.

    PAPRIKA - je obrovským zásobníkem vitamínu C. Vitamín C (kyselina askorbová) je za normálních podmínek nestálá látka citlivá na vzdušný kyslík, teplo a styk s železem. V paprice je však vitamín C chráněn specifickými látkami. Mj. obsahuje: B1, B2, E, 15% tuků, A-karoten. Je poměrně kaloricky sytá.

    PAŽITKA - obsahuje vit. C, B1, B2, karoten.

    PETRŽEL - je velmi silným lékem, je močopudná a používá se při léčbě močových kamenů, nechutenství, revmatismu, střevních parazitech, průjmu, onemocněních jater, infekčních nemocích jako je spála, plané neštovice a spalničky, při poruchách menstruace , poštípání hmyzem, vyrážkách a osvěžení pleti. Pozor v těhotenství může ve větším množství vyvolat potrat. Petržel obsahuje: Ca, P, K, Mg, Mn, kyselina askorbovou (vit. C), provitamín A.

    PŠENIČNÉ KLÍČKY - obsahují vit. E (tokoferol), který povzbuzuje vitalitu, podporuje činnost srdce a krevní oběh. Dále tento vitamín odstraňuje noční křeče v lýtkách, zlepšuje plodnost. Dále klíčky obsahují bílkovinu, která významně napomáhá k obnově tkání. Svým obsahem železa chrání organismus před chudokrevností. Obsahuje skupinu vitamínů B - ty napomáhají udržovat organismus v dobrém stavu, především nervový systém. Klíčky obsahují také velké množství hořčíku, křemíku, vápníku. Tyto stopové prvky chrání organismus před osteoporózou, tedy řídnutím kostí. Dalším zastoupeným prvkem je draslík, který utužuje svaly a je důležitý pro správnou funkci srdce. Na závěr zmiňme ještě vlákninu, která chrání nejen před zácpou, ale i jinými civilizačními chorobami a zažívacími komplikacemi. Vláknina také snižuje hladinu cholesterolu.

    RYBÍZ - podobně jako jahody a paprika jsou obrovským zásobníkem vitamínu C. Dále obsahuje vit. K, sacharidy, tuky, třísloviny. Ničí nežádoucí bakterie.

    ŘEDKVIČKY bílé i červené - pomáhají při kašli, nechutenství, žlučových kamenech, k posílení menstruace a povzbuzují tvorbu mléka.

    SALÁT - má vysoký obsah minerálů a vitamínů, má zklidňující a hypnotické účinky a tlumí bolest. Použití při cukrovce, bolestivé menstruaci, nadměrné sexuální dráždiovosti, obezitě, nespavosti, onemocnění jater a žaludku, posílení tvorby mléka a k čištění pleti.

    SOJA - obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů, tuků a bílkovin, snižuje cholesterol, dobře působí na kosti a svaly, proti kornatění cév a urychluje rekonvalescenci.

    ZÁZVOR - použití při nechutenství, nevolnosti, zvracení, k posílení paměti.

    ZELÍ - má vysoký obsah vitamínů a minerálů, antibakteriální účinek. Používá se k posílení organismu, při chraptění a ztrátě hlasu, zácpě, cukrovce, obezitě, arterioskleróze, hemeroidech, onemocnění jater a plic, při kožních vyrážkách, popáleninách, poštípání hmyzem, zánětech kloubů, vysokém krevním tlaku.

    ----------------------------------------------------------------------------

    OLIVY - účinnější jsou černé, použití při zácpě, onbemocnění ledvin, cukrovce, prodlužují život.
    CITRON - citonová šťáva pomáhá při všech žilních onemocněních (záněty žil, křečové žíly, hemeroidy...), žloutence, tuberkulóze, angíně, horečce, infekcích, zvracení. citronovou šťávu nanášíme při omrzlinách, ekzémech, aftech, migréně, krvácení z nosu. Šťávou ošetřujeme suchou a popraskanou pleť a lámavé nehty. Citrony obsahují vit. C, B a organické kyseliny ve velkém množství.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam