• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    SVA: hodí se, když něco funguje většímu množství lidí, tak hurá, proč to taky nezkusit, ale na druhou stranu si nemyslím, že by se zbořil svět, když si někdo dá k jídlu brambory...

různí lidé, různé potřeby, a jak už tu zaznělo, každý učitel makrobiotiky má svoje speciality, svoje pravidla, která považuje za důležitá, a nad kterými jiný učitel mávne rukou, že to je nesmysl, a místo toho bude mít zase svoje...

na autority není spoleh, jako to ostatně platí dneska obecně, a radši spíš koukám na stravu v TČM, kde ten systém má za sebou pár tisíc let, a makrobiotika z něho vychází, než na mizerně nebo vůbec odargumentovaná prohlášení různých makrobiotických autorit

makrobiotika má tu výhodu, že se trefuje v mnoha důležitých oblastech (za všechno jen mléčné výrobky, 5 elementů, důležitost rovnováhy), ale to neznamená vůbec nic, protože to už je to, co je převzaté z čínského systému... a hodí se to jako nálepka, protože budu vědět, že pokud je nějaké jídlo makrobiotické, tak by mělo být čerstvé, vyrovnané atd. - ale rozhodně bych automaticky nepřijímal všechno, co někdo označil jako makrobiotika, protože podobné pojmy si kdejaký cvok může uloupit pro svoje účely

prostě tu škatulku neberu moc vážně - beru vážně mnohá doporučení, která se do ní obvykle zahrnují, ale jedno po druhém, ne celou škatulku, nota bene neprobranou
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: jak to přesně myslíš? jako že mi je líp? to jsem psala, já se spíš potýkám s tím že si jídlo nedokážu vychutnat, no a pak jsem abuser na čokoládu, což je pochopitelné, když mi pořad chybí hořčík
    KERRAY: keraji, prosim tě nějak ses k věci nevyjádřil anebo jen takovým způsobem, který mi není jasný, mám za to že se o mb zajímáš nějakou dobu a tak by mě zajímalo jak se na celou věc "zásad" diváš s odstupem času?
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: jasne, ale rozdil se ti v tele projevi, nebo ne?
    SVA
    SVA --- ---
    MARTIN_KOHOUT: hmhm, beru to subjektivně, vztaženo na mě, když se neřídím pravidly tak zdravě nejím, já prostě věci dělám buď naplno nebo vůbec
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    SVA: no ale i ta pravidla jsou v makrobiotice docela volna. clovek holt po par mesicich zacne dostatecne dobre vimat, co se s nim deje a co mu dela dobre a co ne. druha vec je pak specialni strava v pripade, kdy se tim jeste neco leci. cimz nerikam, ze to brozkvovo vareni do mb spada :D
    SVA
    SVA --- ---
    HOMOLKA: já mám mb staženou pouze na jídlo, individuálně je to pak relativní, někdo to rád "horké" a někdo raději "studené", taky to je můj jediný hmotný zdroj energie, který jsem se naučila jen příjmat a nedávat (pohlaď rostlinu a ona vyroste víc), další moje energie jsou mezilidské, které jsou jaksi vrtkavé, a na posledním místě alternativní zdroje.
    HOMOLKA: nesouhlasím. když se porušují zásady, porušuji se i pravidla, a pokud by sme se měli bavit jen o zdravé vyživě, je to jen obecné nic nevypovídající měřitko, druhá věc je do toho zapojit biorytmy, fenologii, převládající prvek, psychologie, ale od něčeho se odrazit ze začátku musíš
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    RAPAL: no i pres totozny osvetleni moje mama prvni dva mesice rikala mikrobiotika... trend je holt ve zkracovani a zrychlovani, takze se neni co divit, ze sme za podiviny
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    DARJEEL: // makrobio je slozenina slov velky a zivot
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KERRAY: právě, navíc i v rámci naší malé kotliny je to co učitel, to názor...
    HOMOLKA: a jake to s makrobiotikou, citama, myšlenkama a emocema? Pro mě je mb prostě stravovací systém (byť napojený třeba na tcm)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    HOMOLKA: problem je, ze kdyz zacnes rypat do toho, co to vlastne presne je ta makrobiotika, a co jsou vlastne presne ty zasady, kteryma by se jako clovek mel ridit, tak zjistis, ze tu obecnou platnost aby pohledal...
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    DARJEEL: no me makrobiotika prijde obecne platna ve vsem co clovek dela, jidlem pocinaje, myslenkama, cinama, emocema atd atd... neni to jen zalezitost jidla a potravin...

DARJEEL: :) na pocitove urovni vetsinou v omezene mire jo, asi jako kazdy, ale ze bych vedome videl energii vesmiru, to ne...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    HOMOLKA: ty citis rovnovahu a nerovnovahu energii?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    HOMOLKA: to jsou ruzny uhly pohledu, ktery se vzajemne doplnuji. Ja treba s mb zacal vylozene tak, ze jsem si rekl co jist a co nejist a rovnovahu jin a jang sem moc neresil. Dostavam se k ni postupne a to tak, ze proste zkousim jak mi co funguje, jak mi co dela atd. Micha se do toho jeste kolobeh rocnich obdobi, ktery ma vyrazny vliv a spousta dalsich veci (osobnostne-telesne dispozice, druh prace, konicky a jine aktivity)... Ja treba mam ve strave prevahu jinu, protoze treba delam hodne jangovy cviceni.
    HOMOLKA
    HOMOLKA --- ---
    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

...
    ja mel teda naivne za to, ze makrobiotika neni "ani tak" o potravinach jako spis o rovnovaze energii, co z jidla dostavame...
    SVA
    SVA --- ---
    BROZKEFF: já jsem vždycky obdivovala mladé a perspektivní studenty kteří umí vařit:)
    DARJEEL: no a co asi dělám? jsem čtenář a mám kritickou reflexi, co píšeš dál je spíš tvá sebereflexe
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SVA: Stránky mám chviličku a jedná se o něco málo z toho co jsem dělal v poslední době, není to moc reprezentativní vzorek,
    Ale tvé argumenty SVA považuji za validní a beru je.
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    DARJEEL: nemam a ad rukola ani nevim, tam tam byla na ozdobu na navsteve., cimz nerikam, ze se nesnazim varit hezky i doma, no ale co si budem povidat.
    ad suroviny, rukola by me vlastne taky zajimala., vi nekdo?
    stejne tam sem se chtel optat na vase pouzivani cesneku. ja ho jednoduse nemam rad a tak ho vlastne nepouzivam naprosto vubec, ale otazku kladu vicemene proto, ze dik sve nelibosti si samozrejme nepamatuju, zda se kvuli necemu semtam jist ma, ci ne.

plus, zda neco je, ci neni... hans schmidt, ktery vede to berlinske makrobioticke centrum a studoval u kushiho apod. me na tuhle "blbou" otazku vzdy odpovedel, ze pokud mi to dela dobre, tak to makrobioticky je, cimz bohuzel stale-zacatecnikovi moc nepomoh
    RAPAL
    RAPAL --- ---
    předávám kormidlo mistru babicovi aka id darjeel :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MARTIN_KOHOUT: no vyborne... nemas k tem novejsim nejake popisky? jakoze slozeni apod.? a btw. rucola je mb?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: ja myslím, že je dobré nechat taky nějaký prostor pro kriticku reflexi nabytých informací případného čtenáře a nedělat z něj blba v dupačkách a s dudlíkem v puse

jinak rozumím, nicméně se s tvým postojem z více důvodů neztotožňuji.
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: ono totiž rozuměj, že pokud tu někdo hledá informace o mb (samozřejmě že je spoustu jiných zdroju) může dojít k jisté mystifikaci dotyčné málo znalé osoby (4 palečky nahoru, asi dobrý příspěvek, že?), ono to pak může zavádět dál, to je celý důvod proč to zmiňuji, nepíšu že je to špatné, neinspirující, ale stejně bych tak mohla dát fotku do vega auditka s tvarohovou buchtou a napsat panstvo dosaďtě si tam tofu, nebo knedlo vepřo zelo, ekvivalent seitan ve veg. auditku, co myslíš jak by se místní auditorium tvářilo? možná bych tam vyburcovala lepší diskuzi, a třeba by mi naopak někdo napsal že zas nepatřím do té jejich škatulky což je pochopitelné, samozřejmě pravidla se mohou měnit, ale o tom já v tomhle auditku nerozhoduji;) ono je pak rozhodující jestli jde o kvantitu či kvalitu, ale to už mířím někam jinam
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam