SVA: hodí se, když něco funguje většímu množství lidí, tak hurá, proč to taky nezkusit, ale na druhou stranu si nemyslím, že by se zbořil svět, když si někdo dá k jídlu brambory...
různí lidé, různé potřeby, a jak už tu zaznělo, každý učitel makrobiotiky má svoje speciality, svoje pravidla, která považuje za důležitá, a nad kterými jiný učitel mávne rukou, že to je nesmysl, a místo toho bude mít zase svoje...
na autority není spoleh, jako to ostatně platí dneska obecně, a radši spíš koukám na stravu v TČM, kde ten systém má za sebou pár tisíc let, a makrobiotika z něho vychází, než na mizerně nebo vůbec odargumentovaná prohlášení různých makrobiotických autorit
makrobiotika má tu výhodu, že se trefuje v mnoha důležitých oblastech (za všechno jen mléčné výrobky, 5 elementů, důležitost rovnováhy), ale to neznamená vůbec nic, protože to už je to, co je převzaté z čínského systému... a hodí se to jako nálepka, protože budu vědět, že pokud je nějaké jídlo makrobiotické, tak by mělo být čerstvé, vyrovnané atd. - ale rozhodně bych automaticky nepřijímal všechno, co někdo označil jako makrobiotika, protože podobné pojmy si kdejaký cvok může uloupit pro svoje účely
prostě tu škatulku neberu moc vážně - beru vážně mnohá doporučení, která se do ní obvykle zahrnují, ale jedno po druhém, ne celou škatulku, nota bene neprobranou