• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    BROZKEFF: ,D to ses tedy obetoval!
    me zaha v zivote nepalila, ale dala jsem si u nasich domaci bramborovej salat, poctivou vanocku, naky cukrovi... a vysledek je, ze se cejtim stale nejak nevyprazdnena a ucpana neboco - nikoli ve smyslu zacpy;) spis takovej pocit "zanesenosti", zpomalenosti ci co... na stedrej den jsem se par hodin po tom salatu regulerne nemohla hejbat (mno a ten seitan v hrasce k tomu byl fakt sytej) a lidi mi podavali predmety, pac jsem si pro ne nemohla ani metr dva dojit... uffff, no jako den dva takovyhle konzumace a stale sklizim jeji plody.// zajimava konfrontace jj)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Report z Vánoc :)

    Krmil jsem se teď tři dny poctivým cukrovím po všech těch návštěvách, abych v rámci vědeckého pokroku zjistil, cože je na takových věcech špatného, když jsou přece tak sladké a chutné?

    Výsledek? Pálení žáhy a kauzální závislost je stoprocentní :)

    Takže už aspoň vím, co mám dělat, pokud si chci znovu zažít tento příjemný pocit - narvat do sebe půl talíře rohlíčků, medových řezů, lineckých koleček a jiných bobrot ;)

    happy new year :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    mno... volno kolem vanoc ma na me ted takovej bizarni ucinek, ze se zabyvam jidlem,D o vikendu jsem zacla pict a ted konecne jsem se dokopala k vyrobe seitanu - varite to nekdo v nejakym specialnim "vyvaru"? z knihy od dagmar mam tip, ze korenova zelenina, kombu a zazvorova stava - doporucite nekdo nejakou vychytavku treba?
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: další vhodná ledolamka je hraška, když domorodec zjistí, že v tom jde obalit i vepřový, osmělí se...na hrašku se kolegové naučili celkem rychle a taky umeocet je oslovil:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    INK_FLO: ,D jj, natto je fakt sila - nevim, jestli to bylo nejakou aktualni konstelaci nebo mym rozpolozenim, ale posledne jsem ho ani nemohla dojist, jak mi to vadilo, jindy s tim problem nemam... ale teda pro me to zadna velka exkluzivni mnamka neni./
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    DARJEEL: natto nezklame...pokaždé, když jsem měl v práci nějaké jídlo byť i s minimálním obsahem tohoto zla, tak to sklidilo zhnusení celého kolektivu a kdokoliv přišel do místnosti, tak se hned zarazil a prý "co to tu tak smrdí?"...plus to pak pokračovalo vtípkama, jestli mám vždycky talíř rozsektorovanej na jídlo zhnilý, kvašený, plesnivý atd. :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: ,D ja mela smazenej... dynicky atd. uz maj za sebou, myslim, ze maj celkove odpor k alternativnim bilkovinam, sojovy derivaty jim nejsou sympaticky) ale tak at jedi, co chtej, buckama se az tolik necpou a umej jist docela zdrave) druhymu brachovi jsem ted "podsunula" ty marokanky, tak myslim tyhlety pochutiny zvladnou,D
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: tak tempej jim necpu, zvlášť ten natural... to je podobný jako natto, to kolikrát ani majitelky zdravých výživ tuhle dobrotu nedávají (viz třeba moje listopadová návštěva zdravky, kdy mi paní s úsměvem věnovala zdarma dva tempehy s tím, že jsou den prošlý a že by je stejně vyhodila :)
    U nás to chce pozvolna, pěkně pečená dýnička, seitanový gulášek, uzené tofu na pórku a tak. Naposledy byla rybička s kuskusovým salátkem, tak to se oblizovali až za ušima, to jo ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: hehe, to mi pripomina, jak ja rodinu na stedrej den "poskadlila" tempehem... s celerem v hrasce. otec hazel "obliceje" na vsechny ty ingredience, ale nakonec neco snedl... brachovi s mamou to snad i chutnalo, ale vsichni se tvarili jak domorodci pri prvnim setkani se zapadni "civilizaci")
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: to mi připomíná dýni hokkaido... u našich to byla jediná přístupná "brána" k makrobiotice... tj. zezačátku, když jsem je s makrobiotikou seznamoval, tak jsem musel dělat dýni na tisíc způsobů a až potom jim zachutnala i další jídla :-)
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: Fuj! Ty mi nikdy nechutnaly ani v "nezdravé" formě. Stejně jako studentská pečeť a podobné podivnosti.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN:
    VODA: parada, tak to jsem rada! marokanky jsou u nas jedine "zdrave" cukrovi, ktere chutna sirokemu kruhu rodinnemu ;)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ja i linecky prakticky na minimum... hruuza, s timhle tencim testem)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: co plynová trouba to originá:) chtěla jsem to vysušit, na nejmín je to bezpečný, odpovídá to 150 v elektrické troubě ...linecký jsem pekla na poloviční výkon tzn. na 180 asi 10 minut
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: tyyjo ja na plynu na nejmin tak 20, rekla bych, a nic jsem radsi nekotlila - vcera se mi podarilo pripalit spaldovy linecky./ polevu jsem dala obyc karob+oves. mliko+voda. jsou super jj, je to docela rychlovka, no asi je budu pict casteji))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: mě filomeniny marokánky taky nadchly, pekla jsem na plynu pozvolna asi 30 minut, na zavěr jsem to trochu okotlila, plech jsem vymazala ceresem, nebyl pečící papír a nic se nepřichytlo...poleva: na sezamovým oleji jsem zpěnila sladěnku, lříci karobu, lžíci cara a půl hrnku zajíce rozpuštěnýho ve vodě...krásně ztuhla
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: mnam mnam. vcera jsem je pekla - dala jsem rozinky, suseny svestky a brusinky, liskovy orisky s kesu a dynovym seminkem a navrch karobovou polevu. jsou v pohode, pekne mekky, mela jsem jich udelat vic - ale s tou nenarocnosti to jde udelat v podstate kdykoli) mam plynovou troubu, ktera pece hodne odspoda, takze jsem je vzdycky obracela, druhej plech jsem teda bohuzel zcasti pripalila, jak ta trouba byla rozpalenejsi ci co;/

    dneska jdu na spaldovy linecky, ktery jsem vcera jeste zadelala, mozna jeste zkusim laskonky... noo to peceni "na vanoce" jsem pojala jaksi po svym, mam ted konecne trochu casu, tak se s tim muzu patlat a zkouset recepty;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: vejce, vejce, vejce! Ujídáš nebohým slepičkám jejich nevylíhnutá mláďátka! :)

    Ještě přidám recept na jednu pečenou rychlovku připomínající müsli tyčinky. Je to variace na původní Kushiho recept. Smícháme 2 - 3 díly ovesných vloček (ideálně jemné) s 1 dílem celozrnné mouky (ideálně špaldové), v případě nutnosti lze udělat poměr až 1,5:1, těsto má trochu jinou konzistenci i chuť, je to docela zajímavý poznávací výlet vyzkoušet různé poměry a zjistit, jaký člověku nejvíc vyhovuje.
    Plus špetka soli a promícháme v míse. Přidáme jeden díl ingrediencí na jeden díl obilné směsy, můžete i trochu míň, pokud není dost nebo chce člověk trochu ušetřit.
    Ingrediencemi jsou rozinky, sušené švestky, meruňky, jablka, hrušky,... těchto sušených ovocí je dobré tam dát pořádné množství. Přidat určitě slunečnicová semínka a případně další semena a ořechy, dají se i namlít přímo do těsta, nebo třeba půl na půl :)
    Celkovou směs promíchat, přidat sladidlo (já jsem se teďka zamiloval do lehce nemakroušského datlového sirupu, ale dá se dát klasicky sladěnka, pšeničný sirup (ale ten moc nedoporučuji, on tak jakoby zplastikovává těsto) nebo rýžový sirup. Pár lžic oleje (ideálně kukuřičného). Začneme dolévat vodu a promícháváme, až vytvoříme těstíčko. Může být klidně tekutější neb lze i nalít na plech s papírem na pečení, vložit do trouby a péct cca 15 - 20 minut, dle trouby a síly plamene. Dá se nechat dojít a pokud nám nevadí nafouknutá bříška, tak můžeme prakticky hned popřát dobrou chuť!

    Těsto se dá dělat v celku a pak různě řezat na tyčinky, vykrajovat kolečka apod., lze ho použít i na marokánky a jiné polévané sladkosti. Péct se dá i ve tvaru koleček, ne jednolitě, mají potom fajn křupavý okraj. Výsledný produkt lze případně taky použít jako korpus na ovocné dorty.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    FILOMENA: Oprava - dnes jsem zjistil, že mi nebyl řečen celý recept ! :)

    Do receptury se pro větší chuťový dojem může přidat ještě až půl kila cukru (ale to se u nás právě moc nedělalo), a především v tom celku jsou ještě 4 vejce.
    Zároveň pak koření se tam dosypává až druhý den, ale to je IMHO marginální a spíš bych preferoval variantu uležení a rozležení. A dává se tam trocha prášku do pečiva, který bych osobně navrhoval nahradit malým množstvím amonia tj. cukrářského droždí, po kterém v cukroví nezůstává žádná chuťová stopa. (Ke koupení v lepších drogeriích)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    k stedrovecerni veceri budu zkouset salat podle Dagmar Lužné...

    recept

    Vánoční salát z kukuřičné polenty

    400g kukuřičné krupice
    2 mrkve, 2 petržele, 1/2celeru
    2 větší cibule
    4 lžíce zeleného hrášku
    4lžíce cukrové kukuřice
    stopka z brokolice
    2 lžíce ješmenné sladěnky
    2 lžíce jablečného octa
    olej na opečení polenty
    sůl
    400g tofunézy

    postup:krupici uvařit na polentu v poměru 1:2,5 s vodou. nalít na plecha a nechat vychladnout. polentu nakrájet na kostky a opéct na oleji do křupava. zeleninu napaříme do poloměkka, nakrájet na kostky. cibuly též nakrájet. vodu, sladěnku, ocet a sůlpřivedeme do varu a vsypeme cibuli, vaříme 7 minut, scedíme a přidáme k zelenině, hrášek a kukuřici blanšírujeme ve vodě cca 3 minuty se špetkou soli, přidáme k ostatní zelenině. vše smícháme dohromady a spojíme tofunézou. necháme proležet a podáváme.

    zkusim tam dát jesště lžíci až dvě hořčice, dává se do klasického bramborového a je tam dobrá.

    jen mám dilema. klasický bramborový salát jsme vždy dělali den dopředu, aby se proležel a chutě se spojily. když udělám tento salát den dopředu, tak si myslim, že rozhodně poletna nebude křupavá... máte s tím někdo zkušenost???
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam