• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: mnam mnam. vcera jsem je pekla - dala jsem rozinky, suseny svestky a brusinky, liskovy orisky s kesu a dynovym seminkem a navrch karobovou polevu. jsou v pohode, pekne mekky, mela jsem jich udelat vic - ale s tou nenarocnosti to jde udelat v podstate kdykoli) mam plynovou troubu, ktera pece hodne odspoda, takze jsem je vzdycky obracela, druhej plech jsem teda bohuzel zcasti pripalila, jak ta trouba byla rozpalenejsi ci co;/

    dneska jdu na spaldovy linecky, ktery jsem vcera jeste zadelala, mozna jeste zkusim laskonky... noo to peceni "na vanoce" jsem pojala jaksi po svym, mam ted konecne trochu casu, tak se s tim muzu patlat a zkouset recepty;)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    BROZKEFF: vejce, vejce, vejce! Ujídáš nebohým slepičkám jejich nevylíhnutá mláďátka! :)

    Ještě přidám recept na jednu pečenou rychlovku připomínající müsli tyčinky. Je to variace na původní Kushiho recept. Smícháme 2 - 3 díly ovesných vloček (ideálně jemné) s 1 dílem celozrnné mouky (ideálně špaldové), v případě nutnosti lze udělat poměr až 1,5:1, těsto má trochu jinou konzistenci i chuť, je to docela zajímavý poznávací výlet vyzkoušet různé poměry a zjistit, jaký člověku nejvíc vyhovuje.
    Plus špetka soli a promícháme v míse. Přidáme jeden díl ingrediencí na jeden díl obilné směsy, můžete i trochu míň, pokud není dost nebo chce člověk trochu ušetřit.
    Ingrediencemi jsou rozinky, sušené švestky, meruňky, jablka, hrušky,... těchto sušených ovocí je dobré tam dát pořádné množství. Přidat určitě slunečnicová semínka a případně další semena a ořechy, dají se i namlít přímo do těsta, nebo třeba půl na půl :)
    Celkovou směs promíchat, přidat sladidlo (já jsem se teďka zamiloval do lehce nemakroušského datlového sirupu, ale dá se dát klasicky sladěnka, pšeničný sirup (ale ten moc nedoporučuji, on tak jakoby zplastikovává těsto) nebo rýžový sirup. Pár lžic oleje (ideálně kukuřičného). Začneme dolévat vodu a promícháváme, až vytvoříme těstíčko. Může být klidně tekutější neb lze i nalít na plech s papírem na pečení, vložit do trouby a péct cca 15 - 20 minut, dle trouby a síly plamene. Dá se nechat dojít a pokud nám nevadí nafouknutá bříška, tak můžeme prakticky hned popřát dobrou chuť!

    Těsto se dá dělat v celku a pak různě řezat na tyčinky, vykrajovat kolečka apod., lze ho použít i na marokánky a jiné polévané sladkosti. Péct se dá i ve tvaru koleček, ne jednolitě, mají potom fajn křupavý okraj. Výsledný produkt lze případně taky použít jako korpus na ovocné dorty.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    FILOMENA: Oprava - dnes jsem zjistil, že mi nebyl řečen celý recept ! :)

    Do receptury se pro větší chuťový dojem může přidat ještě až půl kila cukru (ale to se u nás právě moc nedělalo), a především v tom celku jsou ještě 4 vejce.
    Zároveň pak koření se tam dosypává až druhý den, ale to je IMHO marginální a spíš bych preferoval variantu uležení a rozležení. A dává se tam trocha prášku do pečiva, který bych osobně navrhoval nahradit malým množstvím amonia tj. cukrářského droždí, po kterém v cukroví nezůstává žádná chuťová stopa. (Ke koupení v lepších drogeriích)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    k stedrovecerni veceri budu zkouset salat podle Dagmar Lužné...

    recept

    Vánoční salát z kukuřičné polenty

    400g kukuřičné krupice
    2 mrkve, 2 petržele, 1/2celeru
    2 větší cibule
    4 lžíce zeleného hrášku
    4lžíce cukrové kukuřice
    stopka z brokolice
    2 lžíce ješmenné sladěnky
    2 lžíce jablečného octa
    olej na opečení polenty
    sůl
    400g tofunézy

    postup:krupici uvařit na polentu v poměru 1:2,5 s vodou. nalít na plecha a nechat vychladnout. polentu nakrájet na kostky a opéct na oleji do křupava. zeleninu napaříme do poloměkka, nakrájet na kostky. cibuly též nakrájet. vodu, sladěnku, ocet a sůlpřivedeme do varu a vsypeme cibuli, vaříme 7 minut, scedíme a přidáme k zelenině, hrášek a kukuřici blanšírujeme ve vodě cca 3 minuty se špetkou soli, přidáme k ostatní zelenině. vše smícháme dohromady a spojíme tofunézou. necháme proležet a podáváme.

    zkusim tam dát jesště lžíci až dvě hořčice, dává se do klasického bramborového a je tam dobrá.

    jen mám dilema. klasický bramborový salát jsme vždy dělali den dopředu, aby se proležel a chutě se spojily. když udělám tento salát den dopředu, tak si myslim, že rozhodně poletna nebude křupavá... máte s tím někdo zkušenost???
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BROZKEFF: tyjo tak to je hodne jednoduchy a zvlastni recept. na vanoce uz ho nestihnu, ale zkusim ho po novem roce udelat jen z maleho mnozstvi, pac to me zajima ;)
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: A pro generace budoucí jsem to rovnou umístil na foodblog ;)
    Medové perníčky – rodinné dědictví : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/12/19/medove-pernicky-rodinne-dedictvi/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    FILOMENA: Rodinný recept na perníčky, jak jsem jej dnes po telefonu vytahal od maminky, která jej zdědila od babičky, která jej zdědila od prababičky, která... (však to znáte -- od časů bez počátku, nezrozen, neumírá, věčný λόγος ;))

    Běžně se dávky zdvojují, ztrojují, tady je naopak zpravidla potřeba dělit, aby výsledku nebyl celý kamión:

    - 1 kg medu
    - 1 kg žitné a pšeničné mouky hladké, s dominantní převahou žitné; v případě volby celozrnné zde bych doporučil ty z Alberta, které jsou velmi jemně mleté, případně AlNatura z DM Drogerie
    - Perníkové koření či jeho jednotlivé složky v poměru dle chuti a individuelních preferencí.

    V míse nechat do druhého dne.

    Celkem řídké těsto postupně dávat na zamoučený vál (opět žitná mouka), a válet, vykrajovat a strkat na plech. Válením se do objemu 2kg těsta přidá ještě dalších cca 0,5kg mouky.

    Žádná vejce, žádný tuk, žádné kypřidlo.

    Vejce lze použít až před pečením na potření vykrojených kousků, aby to bylo krásně lesklé. Případně lze asi zvolit nějakou náhražku, ale neznám jakou.

    Peče se tak akorát.

    Nesmysly jako zdobení atd. dle libosti následovně.

    První měsíc po upečení jsou perníčky jako skála, když se nechají ve vlhké spíži, tak zvláční a pak je to nejlepší typ perníčků, co existuje :))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: jen otravuj, jen otravuj dál :)
    Tyhle koule jsou super, tím že jsou nepečené je to taková "rychlovka" a ještě k tomu v podstatě ze zbytků, mám jáhlové kouličky moc rád. Ještě se dá dělat varianta s náplní: karob, yannoh, ovesné mléko a trochu vody rozmíchat do krémovité konzistence (té vody opravdu jen pár kapek, aby směs nebyla moc tekutá), uválet kuličku a před obalením v kokosu do ní prstem udělat ďolík, malou lžičkou vložit trochu krému a zadělat. Potom obalit v kokosu a popřát dobrou chuť :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    FILOMENA: a abych byla fer, tak recept je z biokucharky od Hanky Zemanove
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    pratele ze tu tak otravuju s tim cukrovim....ted jsem udelala dalsi neskutecnou mnamku....

    NEPECENE JAHELNE KULICKY

    200g syrovych jahel
    3/4 jablecneho mostu
    spetka soli
    100g rozinek
    100g oloupanych nasekanych mandli
    250g kokosu
    4 lzice suseneho ovesneho napoje
    cca 10 lzic ryzoveho nebo javoroveho sirupu (jde to asi nahradit i jinym)
    mlety kardamom, vanilka (to je muj vymysl a je to super)

    potup: jahly uvarte v pomeru 1:2 v jablecnem mostu spolecne s rozinkami, muze to byt i mirne rozvarene. nechat vychladnout. v mise k uvarenym jahlam s rozinkami prisypeme mirne oprazene nasekane mandle, cca pul mnozstvi kokosu, suseny napoj, sirup, koreni. rukama vytvorte testo, dle chuti a konzistence jeste pridejte sirup. pokud je testo ridke, pridejte kokos. z testa tvarujte kulicky (ideal mokryma rukama) a obalte je v kokosu(nejprve jsem ukoulela koule a pak jsem je teprve obalila...imho praktictejsi). samozrejme ze jde vytvorit ruzne alternativy...

    tim, ze jsou jahly uvarene v mostu je to opravdu vyborne. kardamom to dotahl do dokonalosti.
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    ok, neco vyzkousim. diky
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: někdo davá i caro nebo špaldový instantní kafe, je to pak malinko ostřejší a karob se trochu upozadí
    LILY
    LILY --- ---
    FILOMENA: Tak jsem ji dělala. Občas se krásně povedla, občas se ten tuk oddělil.
    KAREN
    KAREN --- ---
    FILOMENA: susenej karob+suseny ovesny mliko a trosicka vody, takova zakladni poleva - ale kdybys chtela nakou "solidnejsi", hustou, tak to bude chtit nakejten alsan nebo neco k tomu, sladidlo podle me neni nutny - zalezi, jak sladkej je ten korpus
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    KAREN: jak delate tu karobovou polevu? ja bych ji zkusila asi tak...palmovy tuk, karob + nejake sladidlo...ale nemam zkusenost...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    FILOMENA: marokánky, mňam, marokáánky!! To je moje oblíbená mlska y dětských let. :o)
    A to jsem dnes v obchodě koukal na kokosové mléko a říkal si, jestli ho nekoupit, měl jsem, jediné co mi na to tady chybí... :)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    VODA: jsou takove mekke, zadny zubyvylamujici ;)
    VODA
    VODA --- ---
    FILOMENA: na marokánky se taky chystám a vyzkouším podle tvýho receptu:)
    FILOMENA
    FILOMENA --- ---
    BROZKEFF:
    VODA: diky za tipy. pernicky jsem nakonec upekla baj voko. nejsou sice uplne mekkoucky, ale daj se ;)
    vcera jsem delala marokanky, upravila jsem mamin recept a jsou vyborne!

    MAROKANKY

    250ml sojove smetany Provamel
    100ml kokosoveho mleka
    50g celozrnne mouky
    neco sladkeho (javorovy sirup, sladenka...)
    1 lžíce tuku
    - v hrnci s neprilnavym povrchem svarit na hustou kasi
    do ni nasypat:
    160g suseneho ovoce dle vlastniho vyberu (ja dala rozinky, fiky, merunky)
    160g orechu (idealne vice druhu nebo npar. slunec. seminka)
    ingredienci muze byt i krapet vice...
    -lzici davat na plech na pecici papir bochanky, ktere vidlickou trochu zplacatet. peci do zlatova (pozor spodek placek ma tendenci k pripalovani, takze hlidat, at to neni ze spoda cerne). nechat na plechu zchladnout, ztuhnout. daji se namazat ze spoda polevou, ale jsou dobre i bez ni.

    rychle a mnamka!
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    A je tu další pokus o zatažení "vědy" :)

    “Tibi” vodní kefír – biochemické vlastnosti : Brozkeff vaří
    http://malec.borec.cz/vareni/2010/12/15/tibi-vodni-kefir-biochemicke-vlastnosti/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam