úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Makrobiotika a výživa podle pěti elementů
LEPEK
---
---
15:26:49 27.5.2011
byl jste nebo chystáte se někdo na kurz m.vaření Zuzany Terešové
http://www.macrobios.cz/cs/makrobiotika-kurzy-vareni
Letní dovolená, pikniky, cestování
14. června 2011
* jak si zdravě a bez stresu užít dovolenou
* jídla na cestu, cestovní "lékárnička"
* pikniky a zdravé pohoštění
LEPEK
---
---
15:16:35 27.5.2011
2 odpovědi
LILY
: tady je v textu recept - já dělala ten bezlepkovej
Makrobiotika a děti - strava kojící matky, přikrmování kojenců
http://makrobiotika.aspone.cz/mb/Deti.aspx
a nakonec jsem to vařila na el. sporáku na 1 cca 3,5 hodiny v množství vody doporučeném v receptu,tj. v osminásobku. Je to výborný. Chutná to i mě a malýmu ještě víc :)
Ale je toho teda nějak moc a to jsem to dělala jen z třetiny - a nebo jsem zas pomotala deka a gramy na váze ;)
ZIKE
---
---
12:37:51 27.5.2011
LEPEK
: no asi bych dal dvojnasobek vody a varil dyl...nevim, co jinnyho ;)
LILY
---
---
11:56:55 27.5.2011
1 odpověď
LEPEK
: jé, neposlala bys recept?
LEPEK
---
---
7:08:01 27.5.2011
1 odpověď
Darjeel- a napada te,jak dlouho to varit a jestli znasobit vodu nejak?
Je to obil.mleko pro kojence/batole,v papinaku hodku a pul-je tam ryze,jahly,dyn.seminka,adzuky,m.rasa,voda asi v osminasobku.
DARJEEL
---
---
23:40:10 26.5.2011
±0
HAAALA
: a propos, mě tak napadá... uvedl bys příklad mizernýho mb receptu? ,)
DARJEEL
---
---
23:39:18 26.5.2011
LEPEK
: prej způsobuješ mozkový nemoci, o Tobě píšou ,)
smalt mám osobně úplně nejradši, jestli jsou k tomu poklice, tak jsi vyhrál. Sporák imo každý jiný, zkoušet, zkoušet, zkoušet...
LEPEK
---
---
23:15:24 26.5.2011
2 odpovědi
máte nějakou radu, jak dlouho vařit něco, co se v papiňáku vaří třeba hodinu?
a v čem to vařit jiném? mám tu smaltový kastroly a hrnce.. a elektrickou dvouplotýnku a el. sporák
..dík :)
DARJEEL
---
---
22:03:52 26.5.2011
NYA
: je to takový podivný, ale pár lidí kolem mě, co se dlouhodobě zabívají výživou, má tuhle dietu aniž celiakií trpí a zatím teda spíš dlouhodobě zkouší, kde je rozdíl.
Na netu sem našel spíš vypsychlý americký stránky, oficiální zdroje více méně mlží :)
http://www.celiac.com/articles/1085/1/Gluten-Causes-Brain-Disease-By-Prof-Rodney-Ford-MB-BS-MD-FRACP/Page1.html
http://www.celiac.com/articles/22456/1/Book-Review-Gluten-Toxicity---The-Mysterious-Symptoms-of-Celiac-Disease-Dermatitis-Herpetiformis-and-Non-Celiac-Gluten-Intolerance/Page1.html
http://www.divinecaroline.com/22181/77826-dangers-gluten
http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/gluten-what-you-dont-know_b_379089.html
http://www.celiakieaja.cz/potravinova-alergie-a-intolerance/je-rozdil-mezi-potravinovou-alergii-a-intoleranci.html
VODA
---
---
9:35:52 20.5.2011
[ SCHWEPZ @ Ochrana přírody ]
NYA
---
---
22:00:22 16.5.2011
1 odpověď
pardon, co je na lepku špatného? pokud někdo netrpí celiakií, neměl by mít problém... je to přecijenom z obilí a to mi přijde zdraví prospěšné...
nevidím tam ani problém bílá vs. celozrnná mouka, nebo jo?
HAAALA
---
---
21:59:20 12.5.2011
1 odpověď
DARJEEL
: právě... s lepkem to radši nepřehánět.
SISTA
: existuje i dost mizernejch makrobio receptů... cesta do pekel bývá i v tomto směru dlážděna dobrými úmysly.
KAREN
---
---
11:34:37 11.5.2011
+1
DARJEEL
: )) ok, proste by se nemel jist moc casto;)
DARJEEL
---
---
11:23:02 11.5.2011
1 odpověď
KAREN
: tak přehánět by se němělo nic... :)
KAREN
---
---
11:18:29 11.5.2011
1 odpověď
SISTA
: taky ho mam rada, ale myslim, ze by se to s nim nemelo prehanet - nemyslim si, ze je to nejak superhodnotny a superdobry pro telo, nicmene v makrobio kucharkach je to docela bezna surovina.
DARJEEL
---
---
11:16:17 11.5.2011
1 odpověď
SISTA
: lepek je dost diskutabilní, spousta lidí si jede lepek-free dietu a moc si to pochvalují... sám ho občas používám, vzhledem k výrobním nákladům i občas vyrobím doma, je to velmi levný zdroj bílkoviny :o)
SISTA
---
---
11:12:16 11.5.2011
2 odpovědi
ZIKE
: no praveze me prekvapuje, ze na to, ze je to v podstate cistej lepek, ho dost uvadeji v ruznejch mb receptech. ja se mu snazim, stejne jako bily mouce, vyhybat.
ZIKE
---
---
11:08:11 11.5.2011
1 odpověď
SISTA
: ja ho jim a mam ho rad, genialne se da nakladat. Ale nevim, zda je z makrobiotickyho hlediska optimalni, nadruhe strane jsem ho videl v nekolika makrobiotickych receptech...taky vetinou obsahuje rasu, aspon ten kupovanej od sunfood...takze by to melo byt ok ne?? ;]
SISTA
---
---
10:59:12 11.5.2011
2 odpovědi
DARJEEL
: to bylo prvni, na co jsem zabrousila:)
btw. jakej mate nazor na seitan? jite?
DARJEEL
---
---
10:54:32 11.5.2011
1 odpověď
+3
SISTA
: zajímavé, zajímavé... ,)
vypíchnu:
O bílé mouce
Zdroje: Marie Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová, Praha 1945
V minulosti bylo chloubou naší země mlynářské řemeslo. Od dob Karla IV. bylo podporováno výsadami zváno „královským“. Bohužel bouřlivý rozvoj techniky v 19. století způsobil, že toto vážené řemeslo, vyžadující mnoho všemožných znalostí, se změnilo v pouhou svobodnou živnost. Staré, poetické a slavné mlýny s tzv. „českém složením“ a originálním pytlovacím zařízením, jež bylo rovněž českým vynálezem již od poloviny 15. století, byly nahrazeny velkotovárnami. Mlecí kameny nahradily válce z tvrdého rýhovaného porcelánu.
Tato veliká změna v mlynářství měla hlubší pozadí, byla uměle vyvolána finančními zájmy světového obchodu a průmyslu. Moderní čistící stroje na obilí byly vynalezeny v Americe. Neboť v USA, v Kanadě a v Austrálii nevěděli plantážníci, co si počít s úžasnými přebytky pšenice, jež se jim urodila na obdělaných stepích. Již od konce 17. století byl hledán způsob jak spolehlivě vyvážet obilí a obchodovat s ním přes oceán.
Tento problém byl vyřešen v 19. století v Americe, a to právě výrobou „bílé“ trvanlivé mouky. Dalším krokem byla potřeba získat evropský trh a zdolat evropskou konkurenci. K tomu se ale hodilo jen trvanlivější zboží, jež bez úhony přestálo cestu přes oceán a dovedlo zastínit ostatní mouky, do té doby vyráběné. Spojeným úsilím průmyslu a světového obchodu se to zdařilo a vbrzku po celém civilizovaném západním světě zavládla místo jiného obilí skoro výhradně pšenice a místo jiné mouky mouka americká, mouka bílá a jemná, totiž vysoce vymílaná a mnohonásobně vysévaná, ale hlavně trvanlivá - mouka z obilí bez klíčků, tedy tuku potud zbavená, že nehořkla ani netuchla.
Nový způsob mletí však přinesl dalekosáhlý převrat nejen v mlynářské technice, ale také ve výživě. Hospodářské zisky způsobily na druhé straně zdravotní ztráty. Při novém mletí a prosévání ztrácí totiž zrno obilně příliš mnoho ze své biologické hodnoty. Na rozdíl od jiných semen, jako např. luštěnin, které se mohou konzumovat pouze uvařené, vyžadují obilná zrna předběžné mechanické úpravy; jsou totiž zasazeny mezi tzv. pluchy a mají ještě slupku, která je nestravitelná.
Proto se odedávna zrní obilné jednak mlátí a čistí, jednak před dalším zpracováním zbavuje slupky a záleží na tom, jakým způsobem. Slupka obilek, která tvoří dřevnatý obal, je totiž těsně srostlá se semenem a vrstva, která leží přímo pod ní, je z celého zrna pro výživu nejcennější. Obsahuje hodnotnější bílkoviny, většinu nerostných látek a vitaminů B. Teprve pod ní se skrývá vlastní jádro, obsahující hlavně škrob. Když se pak mouka vysoce vymílá a prosévá, odchází většina této nejvýživnější vrstvy jako odpad. Odstraněním klíčku se docílí toho, že mouka déle vydrží, ale její výživná hodnota se opět snižuje.
Takto vzniklá bílá mouka (původně označovaná „americká" nebo „uherská") vyniká, kromě značné trvanlivosti, i pěkným vzhledem i jemnou chutí a hlavně se z ní snáze peče a proto také ve světě vítězí. Na druhou stranu neobsahuje skoro vůbec žádné vitaminy a minerály.
Oproti ní obsahuje celozrnná (tmavá) mouka i mnoho buničiny, protože není zcela zbavena otrub a proto podporuje peristaltiku střev. Černý chléb z ní upečený i více svědčí zubům, protože se musí více kousat a žvýkat a více čistí zuby.
Nelze se tedy divit, že pečivo z bílé mouky ohrozilo zdraví civilizovaného člověka chronickou zácpou a zubním kazem. Naši staří venkované měli tedy správné tušení, když se bránili bílé mouce a dostává se jim toho zadostučinění, že všichni badatelé o výživě a moderní lékaři svorně doporučují jiné a účelnější zpracování zrna obilného, které by zabránilo zmíněným ztrátám.
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam