• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: zpět v Brně? Na dýl jako? Jup jup!!!
    No ideální semináře asi s Jíťou, Darjeelem a dalšími, společné večerní vaření :o)

    což? .)
    LILY
    LILY --- ---
    Tak jsem konečně zpět v Brně, koukám, zda tu nejsou nějaké makrobio semináře, ale zatím jsem nic aktuálního nenašla. Nevíte někdo? Literaturu nějakou mám, ale není to vono. :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    BROZKEFF: Vím, že se nejspíš budu opakovat, ale stejně se mi to chce říct:
    Všechny ty poznatky, co vyjmenováváš, naprosto přesně odpovídají tvé konstituci podle ájurvédy :)
    Pro lidi typu váta je ortodoxní makrobiotika očividně nevhodná, protože jim zakazuje spoustu věcí, které pro vyvažování svého typu energeticky potřebují.

    Z tohle pohledu byla docela zábavná makrobio přednáška, kterou jsme měli na jógovém semináři. Přednášející-kuchaři byli dva.
    Jeden velikej,svalnatej, imho pitta-kapha, makrobiotiku praktikující dosti ortodoxně, vypadal, že pro něj ok :), a taky nám to pěkně rázně podával.
    Druhej jemnej, drobnější, citlivej, jasná váta, vyprávěl nám o spoustě dobrého v makrobiotickém systému a vaření, ale taky o tom, že on to ortodoxně zkoušel, a nějak jaksi to úplně nefungovalo a postupně se vrátil zhruba k podobným věcem, jako jmenuješ ty :) Nevěděl přesně, čím to je, zdůvodňoval to potřebou "uspokojení" a radosti z jídla a tím že se prostě cítí tak nějak víc dobře, ale to je přesně ono ;))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    se mi líbí, jak na té stránce píší o odbourávání tuků.. přitom na zimu je přirozené nabírat, navíc chroničtí makrobiotici mají často tuku mnohem méně než je zdrávo... nemluvě o deficitní svalové hmotě :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STARF: taky to tak mám... a upřímně třeba vajíčko s koprovou nebo jinou omáčkou a celozrnným knedlíkem, byť to není makrobio, u mě v těchto studených dnech jasně vede :o)
    GIRK
    GIRK --- ---
    diky za tipy... ta sarajevska je draha... ale ta sazavska vypada zajimave... :)
    PETRONELLE
    PETRONELLE --- ---
    ..este je mozny dat si obed tady (i kdyz jen ut-ct):
    Klub gurmánské makrobiotické stravy, Sázavská 14, Praha 2
    Zuzana Terešová - Macrobios
    http://www.macrobios.cz/cs
    KAREN
    KAREN --- ---
    GIRK: Sarajevska 25, Praha 2. ovsem ty ceny... ;/
    STARF
    STARF --- ---
    DARJEEL: Tak nejak k tomu pristupuji. Nepocitam v tranformaci na 100% makrobio bytost. :) Take diky za tipy, knihy omrknu.
    S tou vyssi casovou narocnosti pocitam - uvidime, jak moc to bude mozne skloubit s mymi plany. Nejspis to budu mit podobne, jako pise Kerray ve svem clanku, tj. stridani makrobio a bezne ceske stravy v zavislosti na pracovnim vytizeni.
    GIRK
    GIRK --- ---
    KAREN: makrobio jidelna v Praze? kde?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    makrobiotici chodí spát se slepicema přece! Žádný psytrance a noční směny, neb žijí na venkově, pijí studniční vodu a živí se okopáváním mrkvičky ,)

    Jde o to, že makrobiotika je také životním stylem, nabízí i jiné než jen zdravé stravovací návyky, nicméně to neznamená, že když žiješ v noci, že nemůžeš do své stravy zařadit trochu nebo více makrobiotiky, jistě Ti to prospěje jako každému. S Prahou Ti asi neporadím, ona obecně na mb vývařovný je nouze a asi bude lepší se zařídit tak, jak Ti radí tuhle Karen. Existují jídla, která jsou mb a přitom snadno přenosná a jistě uspokojí Tvoji potřebu nasytit se v noci. K tomuhle jsou super knížky od Lužné, teď nevím přesně v které rozebírá různé cestovní varianty a přenosná již hotová jídla. Z hlavy mě napadá sushi (ze srandy tomu říkám makrobiotická bageta ,) nebo různé věci zatavené v aspiku (respektive v agaru), z jednodušších variant různe "eintopfy": rizota, špaldota, kroupota.
    Ale u mb se připrav na to, že budeš x hodin denně vařit, je to holt náročné a pokud se člověk stravuje sám a vaří si jen pro sebe, tak je dost časové skoro nezvladatelné, respektive ta investice času je opravdu velká. Je to halt něco za něco.
    STARF
    STARF --- ---
    KAREN: Muj zivot je nastaven z vetsi casti na noc - at uz jde o praci ci navstevy akci. Zhruba polovinu dnu v mesici tak proziju prevazne v noci, zbytek normalne. Cili nestravovat se v noci by pro me znamenalo docela problem. :) Otazkou je, jak moc je tento "nocni zivot" slucitelny s makrobio svetem, jak si jiz sama zminila.

    Kazdopadne diky, zkusim tedy vedlejsi auditko.
    KAREN
    KAREN --- ---
    STARF: makrobio a nocni konzumace jidla se podle me moc neslucujou.)) tak bych to zkusila spis tady [ Vegetariánské Veganské a Indické restaurace...vaše tipy, zkušenosti, doporučení... ] a jinak doporucila uvarit si dopredu vetsi kotel jidla a pak si to vezt v krabicce. btw. v praze, pokud vim, funguje vseho vsudy snad jedna makrobio jidelna...
    STARF
    STARF --- ---
    Posledni dny sem se zacal zajimat o makrobiotiku, teprv nacitam informace apod., nicmene napadl me jeden problem, se kterym se nepochybne budu casto potykat. Byl by nejaky tip, kde se v Praze v noci najist jakz takz zdrave? Mam ten problem, ze se tak 2 dny v tydnu vyskytuju v nocnich hodinach ve meste a kdyz me predpadne hlad, je moznost tak leda skocit nekam do fastfoodu nebo hladovet (pokud si clovek nevezme neco rozumnyho z domova).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: ale to je zas o tom, co píše Brozkeff ohledně individuálních potřeba každého z nás... nehledě na to, že třeba sůl by se měla také vybírat podle toho jaký je poměr zastoupené živočišné a rostlinné stravy.

    Ad sůl a její množství: to si imho musí stanovit každý sám, kolik solit. Prostě pasr, co sedí celý den za kompem a pak jede domů autem se může řídit nějakýma kushiho zásadama, ale člověk, který několikrát týdně vypotí v tělocvičně nějakej ten litránek potu by měl solit daleko, daleko víc... (a taky tomu přizpůsobit třeba spotřebu minerálních vod, řas, bílkovin apod.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARUMA: nedívá a nepoužívá je :)))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BROZKEFF: ad sůl - teď jsem četl v poznámkách z nějaké MB přednášky, že příliš málo soli je v důsledku pro tělo daleko škodlivější, než její nadbytek
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    INK_FLO: Dovedl bych takových kontraindikací najít víc :)
    Moje zkušenosti z nedávné doby jsou dost v rozporu s tím, jak jsem se snažil vnímat realitu, když jsem "žil" makrobiotickým světonázorem. Například:

    - sůl není někdy vůbec špatná, naopak
    - koření může být velice přínosné
    - mléko se pro život ve městě může docela hodit
    - BRAMBORY!!! jsou podle mě skvělá věc, záleží samozřejmě na jejich kvalitě, ale když se použijí se slupkou, dělají se s kmínem a použije se i voda (tj. se neslévá), tak je to významný zdroj cenných látek ...
    - cukr s melasou a zejména pak samotná melasa může být mimořádně prospěšnou věcí
    atd.

    Přijde mi, že systém, z něhož je mb odvozená, a sice TCM, má o něco vyváženější postoj k tomu co je ok a co ne. Zejména se důklkadnou diagnostikou dospívá k mnohem individuálnějšímu závěru co je právě správné papkat, aby se harmonizovalo to sucho, horko, vlhko v těch jednotlivých částech těla ...
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    teď jsem narazil na možnou kontraindikaci s makrobiotikou - nízký tlak. Při nízkém tlaku se totiž doporučuje pít více tekutin a více solit, takže pokud by měl nějaký ortodox nízký tlak, tak mu asi makrobiotika moc vitality nepřinese
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    BROZKEFF: mně se i zdá o vaření!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam