• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    KAREN
    KAREN --- ---
    GIRK: Sarajevska 25, Praha 2. ovsem ty ceny... ;/
    GIRK
    GIRK --- ---
    KAREN: makrobio jidelna v Praze? kde?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    makrobiotici chodí spát se slepicema přece! Žádný psytrance a noční směny, neb žijí na venkově, pijí studniční vodu a živí se okopáváním mrkvičky ,)

    Jde o to, že makrobiotika je také životním stylem, nabízí i jiné než jen zdravé stravovací návyky, nicméně to neznamená, že když žiješ v noci, že nemůžeš do své stravy zařadit trochu nebo více makrobiotiky, jistě Ti to prospěje jako každému. S Prahou Ti asi neporadím, ona obecně na mb vývařovný je nouze a asi bude lepší se zařídit tak, jak Ti radí tuhle Karen. Existují jídla, která jsou mb a přitom snadno přenosná a jistě uspokojí Tvoji potřebu nasytit se v noci. K tomuhle jsou super knížky od Lužné, teď nevím přesně v které rozebírá různé cestovní varianty a přenosná již hotová jídla. Z hlavy mě napadá sushi (ze srandy tomu říkám makrobiotická bageta ,) nebo různé věci zatavené v aspiku (respektive v agaru), z jednodušších variant různe "eintopfy": rizota, špaldota, kroupota.
    Ale u mb se připrav na to, že budeš x hodin denně vařit, je to holt náročné a pokud se člověk stravuje sám a vaří si jen pro sebe, tak je dost časové skoro nezvladatelné, respektive ta investice času je opravdu velká. Je to halt něco za něco.
    STARF
    STARF --- ---
    KAREN: Muj zivot je nastaven z vetsi casti na noc - at uz jde o praci ci navstevy akci. Zhruba polovinu dnu v mesici tak proziju prevazne v noci, zbytek normalne. Cili nestravovat se v noci by pro me znamenalo docela problem. :) Otazkou je, jak moc je tento "nocni zivot" slucitelny s makrobio svetem, jak si jiz sama zminila.

    Kazdopadne diky, zkusim tedy vedlejsi auditko.
    KAREN
    KAREN --- ---
    STARF: makrobio a nocni konzumace jidla se podle me moc neslucujou.)) tak bych to zkusila spis tady [ Vegetariánské Veganské a Indické restaurace...vaše tipy, zkušenosti, doporučení... ] a jinak doporucila uvarit si dopredu vetsi kotel jidla a pak si to vezt v krabicce. btw. v praze, pokud vim, funguje vseho vsudy snad jedna makrobio jidelna...
    STARF
    STARF --- ---
    Posledni dny sem se zacal zajimat o makrobiotiku, teprv nacitam informace apod., nicmene napadl me jeden problem, se kterym se nepochybne budu casto potykat. Byl by nejaky tip, kde se v Praze v noci najist jakz takz zdrave? Mam ten problem, ze se tak 2 dny v tydnu vyskytuju v nocnich hodinach ve meste a kdyz me predpadne hlad, je moznost tak leda skocit nekam do fastfoodu nebo hladovet (pokud si clovek nevezme neco rozumnyho z domova).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: ale to je zas o tom, co píše Brozkeff ohledně individuálních potřeba každého z nás... nehledě na to, že třeba sůl by se měla také vybírat podle toho jaký je poměr zastoupené živočišné a rostlinné stravy.

    Ad sůl a její množství: to si imho musí stanovit každý sám, kolik solit. Prostě pasr, co sedí celý den za kompem a pak jede domů autem se může řídit nějakýma kushiho zásadama, ale člověk, který několikrát týdně vypotí v tělocvičně nějakej ten litránek potu by měl solit daleko, daleko víc... (a taky tomu přizpůsobit třeba spotřebu minerálních vod, řas, bílkovin apod.)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARUMA: nedívá a nepoužívá je :)))
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BROZKEFF: ad sůl - teď jsem četl v poznámkách z nějaké MB přednášky, že příliš málo soli je v důsledku pro tělo daleko škodlivější, než její nadbytek
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    INK_FLO: Dovedl bych takových kontraindikací najít víc :)
    Moje zkušenosti z nedávné doby jsou dost v rozporu s tím, jak jsem se snažil vnímat realitu, když jsem "žil" makrobiotickým světonázorem. Například:

    - sůl není někdy vůbec špatná, naopak
    - koření může být velice přínosné
    - mléko se pro život ve městě může docela hodit
    - BRAMBORY!!! jsou podle mě skvělá věc, záleží samozřejmě na jejich kvalitě, ale když se použijí se slupkou, dělají se s kmínem a použije se i voda (tj. se neslévá), tak je to významný zdroj cenných látek ...
    - cukr s melasou a zejména pak samotná melasa může být mimořádně prospěšnou věcí
    atd.

    Přijde mi, že systém, z něhož je mb odvozená, a sice TCM, má o něco vyváženější postoj k tomu co je ok a co ne. Zejména se důklkadnou diagnostikou dospívá k mnohem individuálnějšímu závěru co je právě správné papkat, aby se harmonizovalo to sucho, horko, vlhko v těch jednotlivých částech těla ...
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    teď jsem narazil na možnou kontraindikaci s makrobiotikou - nízký tlak. Při nízkém tlaku se totiž doporučuje pít více tekutin a více solit, takže pokud by měl nějaký ortodox nízký tlak, tak mu asi makrobiotika moc vitality nepřinese
    AYUNTAMIENTO
    AYUNTAMIENTO --- ---
    BROZKEFF: mně se i zdá o vaření!
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    ZIKE: zkrátka 0:05 a dál;)
    Karel Plíhal - Jaro - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=lTkf3WbAOrY
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    SISTA: plánuju zítřejší jídlo :-) jsem ortorektik? V pátek třeba - ó bohové - plánuji i na dva dny dopředu! - a při nákupu i třeba na celou sezónu dopředu! Kde je nejbližší klinika pro léčbu ortorexie? ;-)
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    DARUMA: no podle toho si pamatuju z kushiho, tak to je prilis jin...v makro koreni tak mozna gomasio, prazeny rasy...umebosi a makro kecup tamari...a to je myslim tak vse, respketive neco takovyho tam rikal...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Jak se dívá makrobiotika na chilly, curry a podobné pochutiny?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SISTA: docela nic moc udělanej test, takhle na první pohled... Zajímaly by mě vnitřní aspekty (jednotlivé dimenze, jak jsou na ně vážený jednotlivý otázky, testy reliability a validity tohohle testu), protože podle mě je hodně hrubě nekonzistentní.
    SISTA
    SISTA --- ---
    INK_FLO: musela jsem si ze zvedavosti najit ten bratmanuv test:)

    1. Do you spend more than three hours a day thinking about healthy food? (For four hours, give yourself two points.)
    2. Do you plan tomorrow's food today?
    3. Do you care more about the virtue of what you eat than the pleasure you receive from eating it?
    4. Have you found that as the quality of your diet has increased, the quality of your life has correspondingly diminished?
    5. Do you keep getting stricter with yourself?
    6. Do you sacrifice experiences you once enjoyed to eat the food you believe is right?
    7. Do you feel an increased sense of self-esteem when you are eating healthy food? Do you look down on others who don't?
    8. Do you feel guilt or self-loathing when you stray from your diet?
    9. Does your diet socially isolate you?
    10. When you are eating the way you are supposed to, do you feel a peaceful sense of total control?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    INK_FLO: ano ano, zdravý pacient je špatně diagnostikovaný pacient
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    teď jsem narazil na zajímavou diagnózu

    orthorexie - Orthorexie je patologická posedlost (obsese) zdravým stravováním. Výběr potravin, které splňují kritéria „zdravé", je u těchto osob čistě subjektivní. Jedinci s touto poru­chou se zaměřují více na kvalitativní aspekt své výživy než na kvantitativní, jako je tomu v případě MA a B, naopak společnou charakteristikou může být vrozená dispozice k perfekcionismu. Vedle primární motivace „být zdravý“, mohou k rozvoji orthorexie vést i jiné příčiny, které lze označit za patologické, jako je například nutkavá touha mít vše pod přísnou kontrolou, též únik před strachem, touha po štíhlosti, zvýšení vlastního sebevědomí a sebeúcty, hledání určité spirituality či duchovna prostřednictvím výživy a využívání jídla k utváření vlastní identity.

    K výše jmenovaným řadíme také ortodoxní vyznavače alternativních výživových směrů (veganství, frutariánství, makrobiotika, výživa podle krevních skupin), autodiagnostikované potravinové alergiky, zastánce biopotravin nebo odpůrce uměle hnojených a geneticky upravovaných potravin. Sklony k orthorexii mohou vykazovat i lidé některých profesí (modelky, herečky, zpěvačky, sportovci), či lidé, kteří se pod tlakem současného trendu propagující mládí a fyzicky dokonalý vzhled uchylují k radikální změně svých výživových zvyklostí směřující k omezová­ní se pouze na určitý druh potravin.

    Jak ovšem rozlišit přirozenou touhu po tom žít a stravovat se zdravě od posedlosti zdravou výživu? Obecně lze říci, že ortho­rexii podlehli ti, kteří zdravému stravování věnují většinu svého času, cítí se vinni a trpí výčitkami poruší-li své stravovací zásady a v neposlední řadě, pokud je jim zdravá strava nástrojem k překonávání vlastních osobních problémů. K diagnostice této poruchy je možné využít dva testy, které formou dotazů odhalují míru rizika rozvoje orthorexie. V prvním případě se jedná o Bratmanův test tvořený 10 otázkami, v druhém případě lze využít dotazník ORTO-15, což je rozšířený Bratmanův dotazník.

    Z dosavadních studií byl Bratmanův test aplikován například u rakouských nutričních terapeutek s cílem zjistit prevalenci orthorexia nervosa a prozkoumat psychologické faktory predisponující tuto poruchu.

    Skupinu tvořilo 283 žen ve věkovém rozmezí 22-66 let (průměr 32,6). Z této skupiny respondentek, které vzhledem ke své profesi mají určité znalosti ohledně stravování, byla orthorexie potenciálně shledána u 12,8 % a 34,9 % projevovalo určitý sklon k orthorexnímu chování. V závěru studie se dále konstatuje, že orthorexia nervosa se může u nutričních terapeutů vyskytovat ve zvýšené míře v důsledku jejich denní konfrontace s výživou a propagováním zdravé stravy, což může zvyšovat riziko nejen rozvoje orthorexie ale jakékoliv poruchy příjmu potravy obecně. To dokazuje i osobní zkušenost dotazovaných terapeutek s MA a B (Kinzl 2006).

    Nebezpečí této poruchy spočívá v tom, že lidé pod dojmem velmi zdravého stravování mohou postupně spadat do stejné kategorie jako jsou MA a B, u kterých se výživa a strava stala jediným smyslem života. Orthorexie v mnoha případech předchází MA nebo B, nebo naopak obě nemoci mohou vyústit v orthorexii. Podle odborníků nelze poruchy striktně kategorizovat, mohou se vyskytovat současně i přecházet jedna v druhou.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jeeeeminaaaaacku - a ja zila cela ta leta v nevedomosti... tak tohle tim ten Obama myslel!.)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam