• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů

Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)

makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    VODA
    VODA --- ---
    VRINDAVAN: Já mám doma tuhle a přijde mi dobrá, jsou tam ty nejznámější kytky a nápaditý recepty.
    Jedlé rostliny z přírody - Lánská, Dagmar; Žilák, Pavel - Knihy.ABZ.cz
    http://knihy.abz.cz/prodej/jedle-rostliny-z-prirody
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: něco podobného myslím vydal kosmas 2004 plané rostliny k jídlu a ještě je jedna kniha na trhu stejného žánru ale ted si nevzpomenu jak se jmenuje.
    VODA
    VODA --- ---
    Povedená kuchařka z 60ti druhů u nás divoce rostoucích rostlin. Obsahuje fotky kytek, informace o zásadách sběru, obsahových látkách, historickém využívání a recepty.

uvod[Divoká kuchařka]
    uvod[Divoká kuchařka]
    http://fenix.savana.cz/doku.php
    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: jj, tak nejak jsem si to taky predstavovala.)
    LILY
    LILY --- ---
    KAREN: no já dělám jen ty úplně nejobyčejnější nudle, ty jsou zcela nenáročné. Stačí, když těsto není hrudkovaté a podaří se do něj dostat co nejvíc mouky, aby bylo dost tuhé na to, aby šlo krájet a nelepilo se, páč se krájí několik vrstev poskládaných na sebe a taky aby se to neslepilo při schnutí. Tedy toť má empirická zkušenost. :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: do domacich testovin to pry chce mouku s dostatkem lepku, (pokud se nedela nejaky "vydyzajnovanejsi" testo), tak asi proto...
    spaldova a pohankova by mohly bejt zajimavy)
    LILY
    LILY --- ---
    KAREN: noo, zkus experimentovat. :) Ale třeba když jsem dělala kapání do polívky z kukuřičné mouky, tak se to bohužel úplně rozpadalo, tak je možné, že ani nudle by z toho nebyly úplně nejlepší. Zkus pšeničnou plus trochu něčeho dle chuti.
    KAREN
    KAREN --- ---
    SISTA: LILY: joo to taky dobry, dik) jen se ptam konkretne na celozrnny, jestli nemate nejaky super tipy na pomery, ktery mouky jak nakombinovat a tak)
    LILY
    LILY --- ---
    LILY: ...hrubou mouku...
    LILY
    LILY --- ---
    KAREN: no, jeslti ti nevadí vajíčka, tak si dáš na vál mouku, špetku soli, do toho rozklepneš vajíčko, trochu promícháš a přidáš případně trochu vody, těsto je pak takové tvárnější. No a rozválíš, nakrájíš na tenčí plátky a pak krájíš nudle.
    Já to teda dělám tak, že to rozválím jen částečně, pak nakrájím ne pláty a ty teprv rozválím do průsvitna, je to míň fyzicky náročné.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    deda vyrabi moc dobry tak se ho zeptam :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nevyrabite si nekdo doma domaci celozrnny nudle? kdyztak se prosim podelte o recept nebo tipy na pomery ingredienci.)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    OMEGAPOINT
    OMEGAPOINT --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: pekny.) dyni jsme taky podobne plnili, mela jsem malinkou, tak jsem ji pekne naplnila v kuse, akorat teda nejakou lusteninovo-zeleninovou smesi s kuskusem, moc dobry) a mangold ze zdravky na lidicky?;) zrovna jsem si donesla)
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: ó jéé... :))
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SCHEJBITCH: všechny ingredience bývají k dostání ve zdravých výživách...
    no a můžeš si místo arame udělat třeba zeleninový salátek, ale půjdeš-li do nějaké té zdravky tak si spíš kup hijiky řasu a připrav ji stejně jako arame-vařit v namáčecí vodě bez pokličky a když se voda vypaří zastříkat sojovkou a pak tam v misce lupnout nějaké ty semínka..
    co se týká té tofunézy, tak ji tam vlastně ani nemusíš dávat, ale myslím, že s ní je to pikantnější..
    a jáhly by se všeobecně měli vařit do měkka tzn. cca dvacet min.
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    YEETKA: Děkuji! V lednici mám ještě jednu dýni, tak jí asi ozkouším... :D Jáhly po uvaření musejí být úplně měkké nebo ještě dojdou v té dýni? A čím mohu nahradit tofunézu? Případně kde se dá sehnat? Nikdy jsem to neviděl... Nejsem vegetarián ani vegan. A po Arame se zkusím kouknout... Mám doma jen Kombu a Wakame... Lze to jimi nahradit? Nikdy jsem Arame nejedl... Tak se raději ptám. Díky za případný info!
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SCHEJBITCH: jj a bylo to moc dobrý..
    náplň: jáhly, vařeny v poměru 1:2, nastrouhaná mrkev, cibulka na jemno asi 200g tofu uzeného-nastrouhat, česnek-dle libosti - cibulka osmahnout, pak mrkev a tofu, zastříkat shoyu, smíchat s uvařenými jáhly..
    dýně vydlabat, vytřít olejem a napěchovat náplní, péci při 100 stupních 15 min a pak při 180 asi půl hodiny, dýně musí být měkoučká..
    do náplně, libovolné koření, já jsem dala špetku koriandru, špetku kurkumy a provensálské koř.
    cibulová omáčka- trocha oleje, oloupané cibulky asi 5 ks, lehce smahnuté, zastříkané sojovkou a pak voda, po chvilce dušení rozmixovat- dochutit dvěma lžícemi tofunézy..
    pak kapustičky uvařené, přelité hořčično-sezamovou bajdou - dvě lžíce hořčice a lžíce tahiny + trocha vody..
    řasa arame- vařena bez pokličky v namáčecí vodě+ mandličky v troubě opečené..
    červená řepa vařená
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam