• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    LILY
    LILY --- ---
    LILY: ...hrubou mouku...
    LILY
    LILY --- ---
    KAREN: no, jeslti ti nevadí vajíčka, tak si dáš na vál mouku, špetku soli, do toho rozklepneš vajíčko, trochu promícháš a přidáš případně trochu vody, těsto je pak takové tvárnější. No a rozválíš, nakrájíš na tenčí plátky a pak krájíš nudle.
    Já to teda dělám tak, že to rozválím jen částečně, pak nakrájím ne pláty a ty teprv rozválím do průsvitna, je to míň fyzicky náročné.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    deda vyrabi moc dobry tak se ho zeptam :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    nevyrabite si nekdo doma domaci celozrnny nudle? kdyztak se prosim podelte o recept nebo tipy na pomery ingredienci.)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    OMEGAPOINT
    OMEGAPOINT --- ---
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: pekny.) dyni jsme taky podobne plnili, mela jsem malinkou, tak jsem ji pekne naplnila v kuse, akorat teda nejakou lusteninovo-zeleninovou smesi s kuskusem, moc dobry) a mangold ze zdravky na lidicky?;) zrovna jsem si donesla)
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: ó jéé... :))
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SCHEJBITCH: všechny ingredience bývají k dostání ve zdravých výživách...
    no a můžeš si místo arame udělat třeba zeleninový salátek, ale půjdeš-li do nějaké té zdravky tak si spíš kup hijiky řasu a připrav ji stejně jako arame-vařit v namáčecí vodě bez pokličky a když se voda vypaří zastříkat sojovkou a pak tam v misce lupnout nějaké ty semínka..
    co se týká té tofunézy, tak ji tam vlastně ani nemusíš dávat, ale myslím, že s ní je to pikantnější..
    a jáhly by se všeobecně měli vařit do měkka tzn. cca dvacet min.
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    YEETKA: Děkuji! V lednici mám ještě jednu dýni, tak jí asi ozkouším... :D Jáhly po uvaření musejí být úplně měkké nebo ještě dojdou v té dýni? A čím mohu nahradit tofunézu? Případně kde se dá sehnat? Nikdy jsem to neviděl... Nejsem vegetarián ani vegan. A po Arame se zkusím kouknout... Mám doma jen Kombu a Wakame... Lze to jimi nahradit? Nikdy jsem Arame nejedl... Tak se raději ptám. Díky za případný info!
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SCHEJBITCH: jj a bylo to moc dobrý..
    náplň: jáhly, vařeny v poměru 1:2, nastrouhaná mrkev, cibulka na jemno asi 200g tofu uzeného-nastrouhat, česnek-dle libosti - cibulka osmahnout, pak mrkev a tofu, zastříkat shoyu, smíchat s uvařenými jáhly..
    dýně vydlabat, vytřít olejem a napěchovat náplní, péci při 100 stupních 15 min a pak při 180 asi půl hodiny, dýně musí být měkoučká..
    do náplně, libovolné koření, já jsem dala špetku koriandru, špetku kurkumy a provensálské koř.
    cibulová omáčka- trocha oleje, oloupané cibulky asi 5 ks, lehce smahnuté, zastříkané sojovkou a pak voda, po chvilce dušení rozmixovat- dochutit dvěma lžícemi tofunézy..
    pak kapustičky uvařené, přelité hořčično-sezamovou bajdou - dvě lžíce hořčice a lžíce tahiny + trocha vody..
    řasa arame- vařena bez pokličky v namáčecí vodě+ mandličky v troubě opečené..
    červená řepa vařená
    SCHEJBITCH
    SCHEJBITCH --- ---
    YEETKA: Byl by receptík? Vypadá to celkem hezky... :)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    VODA
    VODA --- ---
    Tak jsem se konečně přiměla a za dlouhých zimních večerů se seznámila se světem kváskovémo chleba. Slyšela jsem, že je to celkem složité, ale ve finále veškerý fígl spočívá v tom, si každý den vzpomenout na kvásek a nakrmit ho moukou, aby mohl růst a sílit do dalšího pečení. Peču chleba 2x týdně a do té doby vždycky krásně prokvasí:)



    návod podle kterého jsem postupovala:

    Založení kvásku:
    Obvykle už od druhého, nebo třetího dne se začínají objevovat bubliny a kvásek začíná kvasit, ale svou typickou nakyslou chuť ještě mít nebude. To chvíli potrvá.

    1. den - 100 g celozrnné žitné mouky + 120 ml vlažné vody = smícháme a pod čistým plátnem (utěrkou, kapesníkem) necháme pracovat nejlépe u topení

    2. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat

    3. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat

    4. den - 50 g celozrnné žitné mouky + 60 ml vlažné vody = smícháme a necháme pracovat

    5. den můžeme péct první chléb


    Pečení chleba:
    Základní recept - 600 g mouky (špaldové, pšeničné, žitné - míchejte dle libosti, ale z ječné je chleba suchý a drolivý, cca 400 ml vlažné vody, 12 lžic kvásku, 1-2 lžička soli, 2 lžička kmínu, semínka

    Smíchejte mouky, přidejte sůl a kmín, semínka, kvásek, zamíchejte rukou do mouky a pak postupně přilévejte vodu, spojujte těsto (mě to jde nejlíp ručně, bez vařečky). Potom zpracovávejte vařečkou nebo ručně jako kynuté těsto do tvaru "koule", když se lepí pomůžete si pomoučením nádoby. Mělo by mít tendenci se spojovat. Těsto by mělo být husté, ale ne příliš hutné. Když máte těsto hezky zpracované (lesklé, nelepivé, po dloubnutí se rychle vrací) nechte je stát přikryté v míse na vhodném místě (u topení). Někde, kde je stálá teplota a není průvan.

    Kyne obvykle 5-6 hodin, poprvé mu to ale může trvat déle. Když těsto zdvojnásobí objem, přendejte jej do vymazané formy. Používám hranatou formu "korýtko". Pak to ještě obvykle trvá hodinu až dvě, než těsto formu vyplní. Když je pěkně zvednuté, dám jej péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 22 minut a pak teplotu snížím na 180 stupňů a peču dalších 22 minut. Do trouby dávám plecháček s vodou, ale jde to i bez něj. Každá trouba je ale trochu jiná, takže je nutné si to vyzkoušet prakticky a upravit. Chléb je hotový, když na něj zaklepete a duní. Po vyndání z trouby potřu povrch studenou vodou a pak vyklopím z formy na mřížku, kde jej nechám ochladit.
    ZIKE
    ZIKE --- ---
    BROZKEFF: a ten plech je taky makro? ;)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    Bez másla i masa se dá chutně uvařit, tvrdí vegan - Brněnský deník
    http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/bez-masla-i-masa-se-da-chutne-uvarit-tvrdi-vegan.html
    :))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Bon soir mesdames et messieurs! :-)

    Poprvé za svůj belgický pobyt jsem udělal pořádný nákup ve zdejší zdravce (Alimentation biologique = ergo pouze bio-certifikované věci, prodejna je velikostí stejně velké jako ta velká brněnská zdravka na Lidické a nachází se hned vedle hlavního sídla univerzity v centru města) a udělal z toho všeho pořádnou polívku a hlavní jjídlo pro nakonec asi 7 nebo 8 lidí ... všem to náramně chutnalo! Jediný problém vyvstal s tím, jak že se ta výborná polívka jmenovala. Řekl jsem něco ve stylu "un soup mélangé avec tous les choses qui sont ici" (polívka umíchaná ze všeho co tu je),protože to samozřejmě byl ad hoc "recept" z kořenové zeleniny, pohanky, cibule, růžičkové kapusty (chou de Bruxelles) ...

    Hlavní jídlo pak byly jáhly, červená čočka + pikantní zeleninová směs na pánvi (cibule, dýně hokkaido, mrkev, fraktálová brokolice (Romanesco broccoli), olivový olej, karí) ... no fotka hovoří za vše. Takhle se dělá bio-makrobiotická propaganda mezi Erasmáky:



    KAREN
    KAREN --- ---
    LILY: nemam vubec poneti, ani jsem to nejak moc podrobne nezkoumala. kazdopadne, jak pise Honza, vzala bych s sebou klidne i ditko.) resp. nejdriv bych se poptala, ale snad to jsou proboha lidumilove... .)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam