• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: kyselý jsou šípky celkem dost, ale chutnají dobře i samotný, vytláčeny rovnou do úst:) chtěla jsem to mít sladší. šípkovou chuť med nepřerazil, kyselý je to taky pořád. o konzervaci mi ani tak nešlo, marmeláda rychle mizí, i když v chladu by měla chvíli vydržet. med jsem přidávala postupně - jednu lžíci, pak druhou, takže to nebylo přesně 1 : 1, ale spíš 2 díly medu na 3 díly šípku. záleží na tvé chuti:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: wow! tyyjo ale 1 : 1 s medem mi prijde jako hc - to je sipek tak kyselej, je to potreba kvuli konzervaci (to by nestacilo min??) nebo co to ma za duvod?

    ... cukrovi je temer fuc - a samozrejme jsme si ho nevyfotili. tak zas napresrok;)
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: chloupky, který obklopují semena se do marmošky vůbec nedostanou. při prvním kontaktu zjistíš, jetli je šípek přátelsky přemrzlý nebo jestli potřebuje ještě čas:) v ideálním případě jde z obrácené strany koruny, od stopky, vydatný čůrek džemu/dužniny:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VODA: Jak prosím tě řešíš ty chloupky z plodů? Kdosi mi říkal že se rozvaří. Jakou s tím máš zkušenost?
    VODA
    VODA --- ---
    JANYNA: ne každý keř dává stejně. nejvíc podojíš velké protáhlé šípky, malé okrouhlé jsou jen plné semínek. znám místo, kde růže tvoří lem remízku, tam se sbírá rychle. na obrázku už je to smíchané s medem, půl na půl.
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    VODA: To zní výborně! Budu muset vyrazit do okolí na sběr, protože ty dva keře na zahradě loni na jaře přemrzly a měly mrzkých pár bobulí akorát tak pro ptáčky.
    VODA
    VODA --- ---
    šípková marmeláda nevařená: šípky jsou teď ideálně přemrzlé a dá se z nich snadno získat dužnina tak, že se z plodu vymáčkne prsty, když se pak smíchá s medem, vznikne lahodná pomazánka. Poměrně rychle se to sbírá, na tuhle skleničku stačilo 20 minut:)
    Koloweb - Šípková marmeláda
    http://koloweb.wz.cz/sipek.html
    vlastní pokus

    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: žádný rum, mirin! nastěstí mi ho nevyzungli kolegové na vánočním večírku, chutnal jim, ale bez alkoholu neuspěl?:)
    DARJEEL: nanokánky, taky dobrý:))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Rum?! Nooo... možná něco ukáplo :)))

    Jedno takový kladivo máme v tělocvičně, ale to by z marokánek byly rázem nanočástice :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: jó to by se to bušilo.)))
    roláda je hutná, sladká jak cyp, sytá no uff, ale dobroučkáá,D ještě mi přijde, jako by tam byl rum;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN:cokoladova poleva, na marokánkách byla ta nejlepší a nejsladší, navíc výběrová:), díky. škoda jen, že nemáte to průmyslové kladivo, které vyrábí marokánky pro světový trh. velké a gumové kladivo, který zploští, jedním úderem, potenciální surovinu oříčků, voček, ovoce a zeleniny na 2mm. a ta roláda je o-pravdu-boží, i nemakro spolubydlenkám chutná.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    KAREN: pravda, viviana a lindtka, tj.luxusní cukr :-)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: v marokankach je cukr! (cokoladova poleva)
    tenhle rok jsem davala do test med od vas ze svateho kopecku (nebo v kombinaci se sladem) a je to o level dal nez loni - taky vanilka a susena pomerancova kura to prijemne okorenily. no az budem mit hotovo, jeste dam foto.

    roladicka zni skvele, jdu ji ochutnat!.))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Ještě (anglicky psaná) kniha receptů podle pěti elementů, přes sto stran, volně ke stažení...

    http://tcmdiet.com/resources/tcmdietgrouprecipebook.pdf
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    http://tcmdiet.com/resources/tcmdietgroupebook.pdf

    -- celkem pěkné stručné shrnutí, jen v kapitole elementy jim někdo vyfouknul vzduch :-)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: ta roládička, sladká vzpomínka :-) Koukám, že ale griliášové trubičky byly tématicky vymístěné, i když jedna se mi do krabičky s výslužkou zatoulala... to je asi abych taky nezapoměl na neposednost :-)

    Zvlášť tedy to nepečené cukroví mi příjde velmi zajímavé nejen ve vánoční čas pro svoji časovou úspornost, ale možnost vytvořit i v poměrně omezených podmínkách (třeba chatičky). Poměr čas/výsledek je zajímavý i třeba v rámci nedělní přípravy dezertů pro nadcházející pracovní týden.
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: určitě přiloží ruku k dílu i u vás doma, vyslechla jsem plán!:) marokánky jsem měla možnost ochutnat a byly moc dobré. pochvala putuje také do brna. cukroví se mi chvíli zdálo málo sladké, ale když se naplnilo, poslepovalo, opolevovalo a nechalo odpočinout, chuti se spojily a sladké je tak akorát. s maminčiným však neradno srovnávat, ani po něm nejsem tam neposedná:) příště zkusím do krému pomixovat datle. Nejlepší je ovšem roláda.

    Makrobiotické recepty Paní Dýně - Detail receptu
    http://pani-dyne.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=560
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: wow, povedlo se vám to! škoda že jsme to nespojili.) já mám marokánky, vanilkový rohlíčky (z mandlí), linecký (ještě nazdobit a slepit) a teď jdu péct laskonky s jáhlovým krémem (ano, Lužná) - doufám, že ten tvůj asistent zaasistuje i tady!.))
    VODA
    VODA --- ---
    musím se pochlubit s cukrovím ne-cukrovým. po spirále: laskonky s jáhlovým krémem, ovesné kuličky, pracny, kukuřičné rohlíčky, roládíčka a linecké podle receptů D. Lužné, z muk výhradně celozrných, obilnými slady slazené, vzniklé ve spolupráci id darjeela a vody:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    DARJEEL: na stavbu krást nejdu! ,D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam