FRUTAA1: trocha trapné přízemní fyziologie.
Velmi úzce spolu souvisí vývoj nadstandardního objemu mozkové kůry a objevu ohně. Protože prostě tepelně upravné škroby, tuky a bílkoviny jsou stravitelnější, než ty syrové. Jsou přednaštípané a tedy to štípání nemusí řešit trávicí trakt.
Pračlověk od té doby, co se stal pračlověkem - tedy užíval složitější nástroje, řeč a abstraktní myšlení (tj. nějaké 3-4 miliony let nazad) zároveň používal oheň. Ze stravy dokázal využít daleko více, než před tepelným zpracováním a tedy tyto bonusové živiny pomohlo k dalšímu rozvoji. Zatímco zbytek primátů, co se to nenaučil je nadále raw a před vyhynutím. A to žije v původním prostředí, kde není zima...
Enzymy a podobné věci jaksi jsou v žaludku a dvanácterníku deaktivovány a naštípány na kratší řetězce - je to základní funkce jak trávení, tak imunitního systému (vývojově daleko starší než celý rod homo), protože jaksi pustit si do organismu cizí, aktivní bílkovinu je blbý nápad.
To že oblíbená raw mytologie hlásá něco jiného a narozdíl třeba od TČM, ajurvédy a nebo i té makrobiotiky se nerozpakuje chybně používat právě ony termíny a koncepty z fyziologie (tradiční systémy mají vlastní terminologii a nepotřebujou si ji vypůčjovat, natož ji komolit ve svůj prospěch) jen ukazuje na to, že tam zjevně budou dost zásadní chyby v úsudku, když tento koncept byl vytvářen.