• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Ahoj Zdraví! Kam jste se poděli?

    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    zdraví je krásné, a nemoc je vlastně impuls a příležitost k jeho zlepšení, a tak ti popíšu svou cestu jak pracuji když se mi začne ozývat krčník bolavý, angínový krk. Udělám takové desatero:)

    - Vyzdravením nemoci se tělo očistí, pokud k ní přistoupím přírodní cestou a onu očistu mu tak umožním
    - V krku se v hlenu tvoří shluky bílých krvinek připravených se s nečistotami v těle se poprat. Angína, na kterou se často dávají ATB se v tomto prostředí teprve může vytvořit. Během průběhu nemoci se kdykoliv dá zkontrolovat stav výtěrem krku a odběrem krve.
    - Pravidelně na krk přikládám obklad z horké soli (cca 300g čisté mořské soli rozehřeji do horka na pánvi a nasypu do bílého bavlněného povlaku. nechám přiložené jednu až tři hodiny a po každém obkladu sůl vyhodím), který nečistoty z oteklého krku vytahuje. Bílým krvinkám tím usnadňuje práci a zároveň díky prohřívání zmírňuje bolest.
    - Pravidelně chodím na procházky/výklusy abych podporoval přirozenou cirkulaci v těle a tím znemožňoval bakteriím a virům se v krku zabydlet.
    - Pravidelně kloktám horkou vodou
    - Léčbu je možné podpořit homeopatiky, a to zejména pokud zmeškám prvotní příznaky angínového krku - 3x denně 5 kuliček Apis Mellifica 9CH a Belladonna9CH
    - Uvědomím si na co mě nemoc upozorňuje a ujasním si jak to po vyzdravení napravím
    - Jakmile začnu odhleňovat tak slavím a se zbavuji pro tělo již nepotřebného hlenu jakkoliv je to společensky možné
    - Jakmile se odhlením užiji si dobrého jídla a užívám si každé sousto
    - Promyslím jak to příště udělám lépe
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KORINKOWICZ: chlad zastavuje zrani, teplo jej rozjizdi. jde o to , co potrebujes
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Seitan
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    Díky všem za rady! Už jsem to včera zkusil pomocí sklednic s vodou.
    Nicméně metoda s igelitovým pytlíkem mě nenapadla a vypadá super! Tak možná příště :)
    Ale ještě se tedy zeptám, co pak s tím (pokud nesním vše :) ... Stačí pak zavíčkovat a dát do lednice, nebo co ideálně?

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KORINKOWICZ: začni se zavařovačkou a ziplockovým sáčkem naplněným vodou. Naplníš sklenici, zaliješ lákem. Ziplockový sáček z trochy naplníš vodou. Dáš do sklenice, zatíží to zeleninu a navíc to jaksi bude minimalizovat kontakt láku se vzduchem. Celou sklenici pak zajisti buď plátnem a nebo potravinářskou folií, aby ti tam nepadal prach, hmyz a tak.



    Až tě to chytne, tak si na fleru vyber nějaký pěkný kvašák potřebné velikosti.
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    KORINKOWICZ: pamatuju si, že nekdo radil kvasit v pístovém ručním stroji na výrobu šlehačky - odpadl by problém s kovem..
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KORINKOWICZ: Na tomto webu najdeš všechny potřebné informace o kvašení včetně hromady receptů a tipů http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/09/potrebne-vybaveni-co-vsechno-musim-mit.html

    Ze začátku, když jsem kvasila ve sklenici jen zelí, stačilo nechat dva tři pěkné listy v celku, ty položit shora na stlačené zelí a zatížit třeba vydrhnutým vyvařeným kamenem. Pak jsem přešla na zatěžování užší sklenicí naplněnou vodou a teď zatěžuji igelitovým pytlíkem naplněným vodou, rozloží se po povrchu pěkně rozvnoměrně.
    KORINKOWICZ
    KORINKOWICZ --- ---
    Jakožto úplný neznalec pomrkávám po makrobiotice a momentálně bych si rád poprvý vyzkoušel udělat pickles. Jakou na to používáte nádobu, pokud nemáte tu přímo na to udělanou? A jak moc k tomu nesmí vzduch, když bude zelenina pod hladinou? A nedal by se na to použít klasický french press? Ten by mi přišel celkem ideální, ale nevim jestli by nevadilo, že zelenina bude v dlouhodobym kontaktu s kovem... Poradíte pls? (stačí mi udělat si to udělat na pár dnů dopředu, nepotřebuju to skladovat dýl)
    LYDI
    LYDI --- ---
    KACCABA: jo jako jin - hmota - plne, to dava smysl (: diky, linky si prectu, diky moc! (: s relativitou jin/jang vim - nat vic jinova nez samotna mrkev a tak (; (teda doufam, ze je to takto spravne vyjadreni :P )
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    LYDI: Je to obráceně, jinové orgány jsou plné (= orgány cang - srdce, játra, plíce, slezina, ledviny) a jangové duté (orgány fu - žlučník, žaludek, moč. měchýř, tenké střevo, tlusté střevo a trojitý zářič) :)

    Kvalitní studijní zdroj je např. Vladimír Ando, z něj vycházejí články na rahuntě
    - zde ty obecné základy - http://www.rahunta.cz/news/zaklady-energetiky-tela-podle-tcm-/
    - zde celý seriál o orgánech - http://www.rahunta.cz/tags/Tradi%C4%8Dn%C3%AD%20%C4%8D%C3%ADnsk%C3%A1%20medic%C3%ADna/

    Obecně k určování co je jin a yang - jin a yang jsou relativní, nic není absolutní jin nebo absolutní yang, vždycky to je třeba posuzovat ve vzájemném vztahu, co vůči sobě je jin a co yang ;)

    LYDI
    LYDI --- ---
    KAREN: diky. stejne jsem ted v praze, takze by to neslo. ale olikovala sem stranku, tak snad si vsimnu, az zas nekdy neco bude (:
    KAREN
    KAREN --- ---
    LYDI: saafra, koukam, ze to bylo uz vcera... treba to id Nebraska zopakne;)

    https://www.facebook.com/events/977495185666183/
    LYDI
    LYDI --- ---
    ostatne vyziva podle 5 elementu ten jeden link na nastence aspon mi tu ted nefunguje...
    LYDI
    LYDI --- ---
    DARJEEL: mas pravdu, na nastenku sem se tu jeste nekoukala. co jsem ji preletela ted, tak jsem tam ani nevidela nic, na co se podivam ja, kdyz chci vedet - strnadelova, jime jinak nebo pani dyne. takze mozna jsem v tomto klubu uplne mimo?
    ja chapu, ze organ reprezentuje element. ale furt je mi to hodne abstraktni. mam v knizce element - organ - rocni obdobi - chut - barvu ... chapu veci jako 'vsechni potraviny ktere patri do elementu xy podpori organ xy a je dobre je zaradit v jarnim obdobi xy' ... ale jake je spojeni elementu a organu s jin/jang? jestli si pamatuju spravne jin jsou hmotne veci a telesne tekutiny - tak organ jak pises trubka je pak ten jinovy organ? ?? jako resim to asi i protoze u jin/jang mi pripada logicke celkem a tim lehke si to pamatovat .. a u tech elementu a organu moc nevidim nejaky system ktery by mi pomohl celym tomu systemu rozumet /:
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Vypada to, ze v tom mas docela hokej;) ...a prijde mi, ze se ptas na tak zakladni vec, ze jsi snad ani nevidela nastenku...
    "Ma organ" jsem chtel neobratne vyjadrit kazdy element je v lidskem tele reprezentovan organem... oni jsou to pary organu fskutecnosti, jeden je hlavni a druhy vedlejsi... jinak strucnou knizku o tomto di nedokazu moc predstavit, ale treba Ti to bude stacit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam