• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    no nechápu, že jsem to nenašel v klíči, teď když jsem věděl, co to je, tak jsem tu cestu klíčem prošel bez problému.
    KAREN
    KAREN --- ---
    BUBLINATOR: taky jsme to ted potkali v lese na Vysocine - do ty doby jsem mela za to, ze je to hlavne zahradni ker)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    dík
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    BUBLINATOR: lýkovec jedovatý (Daphne mezereum), for sure :)
    BUBLINATOR
    BUBLINATOR --- ---
    nevíte někdo co by to mohlo být za keř? na okraji listnatého lesa, půl metru vysoký, květy růžovofialové se čtyřmi okvětními lístky na bázi srostlé, vypadají jako trumpetky, žluté prašníky. kvete na větvičce, listy se začínají rozvíjet jen z terminálního pupenu. vypadají že jsou jednoduché, kopinaté. mám i fotku v blbé kvalitě
    T6MA
    T6MA --- ---
    ja nechapu ze vas 250 korun tak drasa. woofoval sem na zelandu, platil sem tak petikilo za rok a prislo mi to uplne logicky {srovnani to neni asi uplne dobry protoze na zelandu je woofing nejrozsirenejsi co sem tak pochopil} prijde mi logicky ze kdyz si nekdo dava praci s tim aby ty farmare ktery maj o woofovani zajem spojil a vytvoril nakou databazi tak to asi nedela zadarmo. a nevim jak tady, ale na zelandu k tomu jsou netovy stranky, kam lidi pisou jak je jaka farma zaujala a nezaujala, takze se da dobre udelat obrazek. plus mate pojisteni na pracovni uraz, coz jde rekl bych taky kvuli tomu ze to je oficialni. a jasne i tam jsou farmy kde proste delate nejakej opruz 5 hodin denne a pak muzete cumet na bednu. ale to sou spis vyjimky a jsou tam proto ze napriklad nemci co jsem potkal berou woofing spis jako moznost jak neutratit penize, a odpocinout si, nez jako prilezitost se neco naucit. zaroven, ale minimalne polovina farem na kterejch sem byl pro me byla dost prinosna a dozvedel sem se hromadu novejch veci. de o to si podle tech komentaru a nebo minimalne podle popisku v ty brozurce vybrat. da se dost dobre poznat jestli vas budou brat jak otroka, nebo jestli to bude spis vzdelavaci pobyt. a tohle vsechno se stoprocentne dela snaz kdyz mate nejaky finance. pochybuju ze nekdo koho woofing fakt zajima nema 250 kc na to aby si koupil tu brozurku. plus taky plati to, ze hromada farem nechce aby jim tam prijel uplne nekdo neznamej. uz jen to ze zaplatite tenhle poplatek a mate nejakou registraci snizuje riziko ze tam jedete jen aby jste napriklad kradli. coz se sice stava i tak, ale rekl bych ze mene.
    RFK
    RFK --- ---
    LITTLEPUNKK: ted o víkendu jedu pro ty semínka,tak očekávej v poštu:)
    IRO
    IRO --- ---
    LINKOS: 250 Kč
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    oběvil sem tam zajímavou farmu která by mohla bejt i relativně blízko, ale přijde mi trapný platit, za to, že dostanu její adresu. Kolik že to vlastně dělá?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: Jo, a ještě k WWOOF systému, o té farmě jsem se dozvěděl přes HelpX.net, http://www.helpx.net/findhosts.asp?network=3 -- rovněž se tam platí poplatek, ale co už. Na rozdíl od původního WWOOF to rozšiřuje nabídky i na jiné práce než ty na farmě. Záleží na zemi, kde to je populární. Pro Anglii, Francii apod. to je fajn, protože tam je celkem dost nabídek.

    Je to trochu jako CouchSurfing, který převálcoval starší HospitalityClub.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    LITTLEPUNKK: Nemám zkušenosti v ČR, ale loni jsem vyrazil do Belgi e, kde teď i studuju a svou jedinou zkušenost WWOOFera si nemůžu vynachválit. Čerstvé fotky teď z víkendu, kdy jsem se tam opět zajel podívat:
    https://picasaweb.google.com/115551517855988543399/20120324_to_25Plukrijp#

    a s podrobnějším komentářem fotky z loňského léta: https://picasaweb.google.com/115551517855988543399/PLUKRIJP_vyber_12_2011

    Plukrijp je ale extrém v tom, že to je spíš velká kolektivní zahrada než farma. Nic se odtud neprodává, je snaha maximalizovat bezpeněžní hospodářství a barterovou směnu. A nejde jenom o tu zahradu, ale o to, že to je Místo s velkým M.
    Detaily jsou v tom francouzském pamfletu co jsem vkládal včera.
    LITTLEPUNKK
    LITTLEPUNKK --- ---
    Nevím jak funguje českey wwoof teď ,ale to co bylo před 4? rokama to bylo směšné ..transparentní učet kde stejně mizely peníze bez udání učelu , dva roky stará výroční zpráva atd.

    Dle mě je to pěkney shit platit členský příspěvky na wwoof ... mělo by to býti bezplatné . To že dostanete kartu "wofera" kterou se máte prokazovat je směšný a ta brožurka na recyk. papíru ...no comment . Vidím v tom díru na peníze . Snad jediney důvod proč neukazovat ty adresy vidím že by na ty místa pak jezdil kdejakey looser .

    ..navštívil jsem jen pár míst a málo kde mají dotyční lidé čas se vám věnovat , většinou dostanete jednoduchou manuální práci která je zrovna potřeba a co nepotřebuje složité vysvětlování/principů atd . Posezení "po práci" může být přínosné ,ale ne každey je mu nakloněn . Takže bych to tolik narůžovo nemaloval ..
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Neznáte někdo email na Gengel?
    Teda, jestli vůbec nějaký mají. Na webu mají jen adresu a tlf.
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    JAGA: bude tam v pátek vstupné, případně kolik?
    SVA
    SVA --- ---
    IRO: protože štěstí je vrtkavé .-)
    IRO
    IRO --- ---
    SVA: proč štěstí v uvozovkách?
    SVA
    SVA --- ---
    RFK: jo super já takové "štěstí " nemám...:-)
    RFK
    RFK --- ---
    já teda informace o permakultůře získávám hlavně od babičky a jejich kámošů.oni sice slovo permakultura neznají ale provozují to celý život:)
    SVA
    SVA --- ---
    BUBLINATOR: myslíš jako, že se musíš zaregistrovat, aby si měl přímé kontakty na farmáře? podle mě to není zas tak moc, nekoukala jsem na český, ale v zahraničí je to třeba 20euro, to není tak moc, když to porovnáš třeba, že za nějaký víkendový seminář permakultury/permalotu zaplatíš mnohem více. K tomu všemu jsem to nestihla pro-koukat, ale určitě bude možnost se setkat s lidmi, kteří nabízejí spoustu jiných možností-informací-zkušenosti. Jsem právě dost překvapená kolik ji je tady.... stačí si zadat region...ale upřímně pokud mě něco hodně zajímá tak klidně budu neautonomní..třeba nějaké řemesla atak. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam