• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    BIOH
    BIOH --- ---
    náhodou jste někdo nestavěl foliák z europalet?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KUATO: Tak včera vydal ČSÚ statistiku české potravinové bilance. Klíčové věty jsem ze zprávy vykopíroval a doplňuji kratičkým komentářem. Pozoruhodný je úvod a pak kratičký jednoodstavcový "závěr", který je více než zdrženlivý a docela v rozporu se všemi ostatními údaji.

    » Potravinová bilance v ČR: V chovu zvířat kolaps » Brozkeff's Mandala
    http://brozkeff.net/2012/04/12/potravinova-bilance-v-cr-v-chovu-zvirat-kolaps/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Už se to tu objevilo, ale myslím, že opakování si to zaslouží:

    Ján Šlinský - Agrokruh (TEDx Bratislava)
    TEDxBratislava - Ján Šlinský - Revolutionary organic vegetable farming - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=ZwP3A6z4sFc
    JAGA
    JAGA --- ---
    Začínáme chystat nové číslo permakulturního časopisu Klíčová dírka, hlavní téma má být Zelené stěny, ale mohou tam být i jiná témata, hlavně praktické návody, nápady, zkušenosti apod., nemáte někdo nějaký příspěvek? Uzávěrka je až na konci května. Když tak nabídky prosím do pošty!
    KATJA
    KATJA --- ---
    tak vás tedy srdečně zvu na naší zahradní akci - nakonec budeme prodávat a sázet rostlinky ze Stanice přírodovědců, ceny od 20 Kč. To vše spojeno s výtvarnou dílnou, kde budeme přetvářet staré květináče...
    [ Jarní zahrádky - Prodej a sázení rostlin s dílnou / ostatniother / 23.4.2012 / CR - Praha ]
    KAREN
    KAREN --- ---
    IRO: my to meli sekany jen tak na pomazance, pak jsem ho davala do polivky, byl i ve "smetanovy" omacce
    VODA
    VODA --- ---
    IRO: Taky se dá nakrájený zalít sádlem nebo ghí. Takto upravený můžeš mazat na chleba nebo použít na vaření.
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    využití - např. krémová polévka z MČ, králík pečený na MČ, sekaný do tvarohové pomazánky ap. Sušený pak používám do bylinkového másla a na pečení králíka na bylinkách.
    u nás se mu daří přímo i ve vlhčích zahradách - zrovna soused toho má pod ořešákem lány.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    IRO: čerstvý ho míchám s tvarohem a solí jako pomazánku.
    Zkusil jsem ho usušit, ale dost to změní vůni. Ještě jsem to nezkoušel použít.
    PUKPUK
    PUKPUK --- ---
    IRO: My jsme si z medvediho cesneku udelali vyborny spenat. Kamarad ho mrazi, takze si myslim ze takto uchovany je bez problemu.
    IRO
    IRO --- ---
    ahoj, chci se zeptat, jak používáte medvědí česnek, případně, jestli jde uchovat zmrazený, sušený nebo nějak jinak? uvažoval jsem, že to dám do salátu nebo to rozmixuju s vodou a vypiju jako smoothie :) objevil jsem toho u nás lány. myslím, že potřebuje specifické klima, listnatý les a stín.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Nemate nekdo knihu Solar Air Heating Systems?
    Myslim, ze kdysi byla dostupna v PDF
    RFK
    RFK --- ---
    MATT: znám od kámoše.dělal to nekolikrát,ale už to nedělá,protože mu to z velké časti sežrali hryzci.(mají k tomu ty potvory snadný přístup).ale třeba existuje nejaký přirozený způsob jak s nimi zatočit.
    MATT
    MATT --- ---
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: pro zájemce jsem nafotil na ukázku obsah, první kapitolu a půlku druhé kapitoly:

    http://download.brozkeff.net/ebooks/permakultura/TheEarthCareManual_Contents_Ch1+ptCh2.pdf
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CHESUS: vycházel jsem z toho co jsem pochopil z výkladu Franka na farmě + tady toho: http://infolific.com/home-and-garden/gardening/garden-conditions/gardens-with-acidic-soil/ ...
    URZA
    URZA --- ---
    BROZKEFF: mas pravdu, zapominam na permakulturni principy, diky :)
    CHESUS
    CHESUS --- ---
    BROZKEFF: pardon, ale tohle "Stromy dělají kyselou půdu, houby ji neutralizují, les je ale půdně kyselý." je tak hruba generalizace, ze musim oponovat. Asi by se to dalo prohlasit o jehlicnanech, urcitejch druzich hub a smrkovy monokulture, budiz, ale prohlasit to jako obecny pravidlo je velka kravina.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Mám tu k dispozici na belgické farmě knihu, kterou fakt doporučuju, pokud chcete jednu pořádnou knihu jako kvalitní úvod (novější než zastaralá a v Evriopě neuskutečnitelná varianta podle Mollisona a Holmgrena, a s širším záběrem než česky vydaná dvojkniha Seppa Holzera)
    (Pokud si ji už pořídite, nezapomeňte si sdílet s vaším okolím, které k vám má blízko ať si ji každý nekupuje zbytečně jen pro sebe ;))

    Whitefield, P. (2004). The Earth Care Manual: A Permaculture Handbook for Britain and Other Temperate Countries.

    Obchody (cca 40-50 EUR):
    http://www.amazon.it/The-Earth-Care-Manual-Permaculture/dp/185623021X/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1333894283&sr=8-1
    http://www.bookdepository.co.uk/Earth-Care-Manual-Patrick-Whitefield/9781856230216
    http://www.bookdepository.com/Earth-Care-Manual-Patrick-Whitefield/9781856230216
    Recenze:
    http://transitionculture.org/essential-info/book-reviews/hand-sculptr/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    URZA: Přemek podlaha radí opatrně na rašelinu, poptat se odkud pochází

    Systémovější řešení než borůvky+jehličí zvnějšku+rašelina zvnějšku by bylo byť malou část zahrady udělat "kyselou" kombinací víc prvků, co dlouhodobě zajistí vytvoření příslušného "lesního" mikroklimatu, který by nakonec měl být sebe-udržující. V hypotetickém klubu Klasické zahrádkářství a pěstování květin, kde ještě platí často princip "celek mě nezajímá, já chci tady jenom toto, co mám koupit aby to fungovalo" ;-) by tvůj návrh byl OK, tady se to jmenuje "permakulturní zahrady", tak nabízím úvahu na úrovni většího celku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam