• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TSOHpermakulturni zahrady, zemědělství a tak... aneb upadající kult Přemka Podlahy
    KUATO
    KUATO --- ---
    FAKEQUAKE: ropa nejspis nedojde nikdy. tak jako nikdy nedosly pazourky. cena poleze nahoru a az to bude vyznamnejsi cenotvorny faktor, postupne to bude vracet do hry lokalni pestovani a distribuci. mezitim prejdem na jine technologie oil free.
    FAKEQUAKE
    FAKEQUAKE --- ---
    MATT: a co z toho vyplyva? ze az dojde ropa ...
    RFK
    RFK --- ---
    LINKOS: to mě taky.hospodařit na pronajatym pozemku není uplně to pravý ořechový.chci vlastní impérium:)
    SELECTOR_IX
    SELECTOR_IX --- ---
    k těm dotacím... byl by tu někdo pro myšlenku vytvořit cosi jako družstvo a jít do toho společně? v názorech se zhruba shodnem a pro jednoho je to veliký sousto...
    MATT
    MATT --- ---
    BROZKEFF: nejsem si tim uplne jistej, ale kdybys chtel vic energie vypestovat nez vlozit, tak bys neuzivil 7mld lidi..
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: prej hodne urednicku z MZCR (info od jednoho nejmenovaneho pedagoga z agrofakulty) nakoupilo pudu s ucelem cerpat na jeji udrzbu dotace.. chapej spasani, seceni apod. Holt zlatej dul
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DACUBE: Šanci dostat dotace má velká firma i malý soukromník. A peníze se dají opravdu dostat jak na užitečné věci, tak i na evidentní kraviny. Nevím, kolik procent peněz jde na věci rozumné a kolik procent na věci nerozumné, je docela dobře možné, že většina peněz jde na kraviny. I tak bych taky nezatracoval možnost ty peníze čerpat, pokud chci dělat něco rozumného - s vědomím toho, že na dotace nemůžu spoléhat pořád jako něco automatického, ale spíš okolnosti, které jsou teď takové jaké jsou. Pokud dotace není spojena s absurdními / příliš svazujícími závazky, souhlasím s Kuatem že je smysluplné toho zkusit využít.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    RFK: tam je to taky podobné, abys dostal dotaci na traktor, musíš koupit nový.

    Mě by konkrétně zajímalo jak je to s nákupem pozemku.
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    DACUBE: Nedávno mě dorazilo, že sousední vesnice zjišťuje, zda by obyvatelé měli zájem o plastové kompostéry, protože na ně můžou dostat dotaci z EU. Proč si něco vyrábět z lokálních odpadních suprovin = dřeva, když to můžeme za drahé peníze odněkud dovézt.
    Přičemž mi přijde, že podpora kompostování na vesnicích je nošení dříví do lesa, tady kompostují všichni, protože jak nemají to domácí zvířectvo, zbývá jim spousta trávy.
    RFK
    RFK --- ---
    Dotace EU » Zahájení činnosti mladých zemědělců - 23.04.2012
    http://www.dotacni.info/zahajeni-cinnosti-mladych-zemedelcu/
    KUATO
    KUATO --- ---
    Dacube: no, ja ze sveho okoli vim, ze dotace dostala skolka na zatepleni, soukromnik na rozjeti kuchyne v nasi hospode, nejaka holka na pec na vypalovani keramiky, za vcelare budeme zadat o dotace, ktere by nam pomohly rekonstruovat vcelarsky dum..
    DACUBE
    DACUBE --- ---
    KUATO: To si nemyslí. Pokud mluvíš o evropských dotacích na rozvoj venkova tak jsou u nich nastavené podmínky tak, že je nedostane živnostník ale velká firma, která je schopna podmínky splnit. Většinou jsou to spol.s nejrůznějšími certifikáty, které majív praxi znamenají, že se firma podílí na finačním systémovém kolotoči podporujícím nadnárodní byrokracii. Netřeba dodávat, že spousta firem, které dostanou dotace jsou z ciziny (německa), postavené na cizím kapitále, nebo přeprodávají cizí produkt, takže dotace se zase pěkně vrátí k mamince.
    V naší milé vlasti hraje obrovskou roli i zhnilost úředníků, kteří radši šoupnou zakázku nějakému gigantu i když je výrazně dražší, než aby práce porozdělovali mezi drobné fachmany a museli tak práce organizovat a nést jakousi zodpovědnost za jejich vykonání.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: na druhou stranu - jsou dotace a dotace. jedny deformujou zemedelsky trh, zpusobem jak popisujes. druhe jsou smerovane treba na rozvoj venkova (mimo sferu zemedelstvi). kdyz se chces zacit zivit sam, tyhle ti muzou pomoct. umim si predstavit, ze cela rada drobnych zivnostniku se diky tomuhle nemusi tak zadluzit a muze jim to pomoct rychleji rozjet svoji firmu.
    KUATO
    KUATO --- ---
    BROZKEFF: nevim, jak toto reformovat. imho se zrejme bude muset cely system polozit a zacit znovu.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Dotace se používají prakticky ve všech vyspělých zemích a kdo dotace nemá, je na globálním trhu doslova v prdeli, jak to běžně zažívají všichni v rozvojových zemích, kde bez dotací farmář nic nevypěstuje za tu cenu, za kterou se tam levné komodity vozí z Evropy, která 40 % svého rozpočtu sype do zemědělských subvencí. Superproduktivita evropského zemědělství stojí na subvencích a bez nich by se ukázalo, jak brutálně neproduktivní to je. Na 1 kalorii jídla se dnes spálí 20 kalorií jinde (ropa etc.) nad rámec energie dodané fotosyntézou. Udržitelné zemědělství nastane v momentě, kdy se poměr vyrovná nebo dokonce překlopí opačně - tj. na dejme tomu 0,3 kalorie externí se dostane 1 kalorie jídla (tj. většinu energie dodá fotosyntéza). Drtivá většina bioprodukce je stále mnohonásobně ve ztrátové energetické bilanci, poměr možná není 20:1 ale jen 5:1 nebo 10:1. Můžu topit hnědým uhlím nebo mazutem pro vyhřívání skleníku v zimě a stále ta lednová brokolice bude "bio", můžu ji nechat obkroužit 4x svět a zabalit do 3 obalů a stále to bude smět mít značku "bio"...

    Celá politika zemědělských subvencí v kombinaci s "mezinárodním volným trhem" je nejkřiklavějším příkladem závodu ke dnu -- přiznám se, že nemám moc ideu, co s tím... paradoxně tady se shoduju s libertariány, kdy souhlasím s tím, že pokud už tedy ten "mezinárodní obchod", volný trh atd., tak tedy budiž, ale s přísným zákazem jakkoli zvýhodňovat jakoukoli stranu, a pokud se tak děje, je už lepší aspoň nepáchat zlo jinde exportem laciných věcí mimo, a uzavřít trh (nedovolit export ani import dotovaných věcí). Ale představit si, kdy se stane, že dobrovolně nebudu exportovat levné výrobky na zahraniční trhy, neboť jsem osvícený a vím, že to tamějším obyvatelům přinese jen více utrpení, je myšlenka natolik radikální, že nemám žádné tušení, jak velká duchovní transformace by musela nastat, aby se tohle uskutečnilo.
    KUATO
    KUATO --- ---
    INK_FLO: az se uzavrou, tak se uzavrou vsem. takhle jsi konkurencne znevyhodnen.

    dotace na vcelarstvi jsou nekolikere a vsechny jsou dobrovolne:
    - narodni dotace na zazimovani (cca 100-150kc/vcelstvo) - uzitecne, protoze z toho vetsina lidi pokryje poplatky na clenstvi, casopis a jeste jim zustane pred vanocema na par piv. (nejsem jejich kdovijaky zastance, taky me serou, hlavne protoze je musim pro nasich 120+ clenu papirove vyrizovat ja, presto chapu jejich jistou uzitecnost a motivacni stimul pro urcite procento hlavne starsich malovcelaru).
    - narodni (vetsinou krajske) dotace pro (nekdy zacinajici, v ruznych krajich ruzne) vcelare - ano, tam je malo penez, kdo driv prijde, ten mele, vetsina nemele, pac tam zas tak moc penez neni.
    - euro dotace na obnovu vybaveni - uzitecne, kdyz si chces koupit treba novy medomet nebo drazsi vybaveni, pac pokryva 50procent investic. plati pro investice nad 20k. co jsem slysel, tak celkem spolehlive.
    doufam, ze jsem nic nezapomel.

    osobne hodlam letos zazadat o dotace na novy medomet, ktery si chcem s tchanem koupit (cca 50k) a mozna mi daji i na kocovak, ktery jsem si koupil loni. kdyby to slo dobre, tak uspora 40 000 - to stoji za trochu papirovani. pokud vim, tak jedine podminky, ktere se na to vazou, tak jsou ze to musis par let uzivat, tedy nesmis to hned po vyrizeni prodat. nikdo ti nebude rikat, co s tim muzes nebo nemuzes delat.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    BROZKEFF: ono je to možná to nejlepší, naučit se to dělat bez dotací....příjde mi to dvousečná zbraň a dlouhodobě je to imho spíš nefunkční. Protože když se každý naučí fungovat tak, že bez dotací se neuživí, tak co se stane, až jednou (dřív nebo později, ale stoprocentně) kohoutek zavřou?

    Začínám na to být alergický, na každém rohu vidí člověk loga EU, které dotuje každý nesmysl, na který se nějaká kancelářská krysa naučila vyplnit dotazník a uspokojivě zdůvodnit jakýkoliv nesmysl, jen aby měla ona plus pár jejich známých na pár let zajištěné živobytí.

    Nedávno jsem viděl na výloze drogerie Rossmann logo ESF s nápisem "vzděláváme zaměstnance drogerie Rossmann z peněz evropské unie" :-)...za a) nechápu, co je tam učí (jak po čichu rozeznat voňavky? která zubní pasta je nejlepší?) a za b) nevím proč by si takový věci neměl platit primárně zaměstnavatel, tím spíš když se jedná o takový řetězec. Nebo z podobného ranku - program ESF "vzděláváme řidiče autobusů". V reálu to prý vypadá tak, že tam přijde nějaký čerstvě vystudovaný agilní kravaťácký manager a káže tam zkušeným řidičům o tom, jak by se měli chovat.
    Příjde mi, že často je to postavené naopak, než je logika věci - a sice, vidíme nějaký balík peněz, ze kterého si můžeme pro sebe ukrojit tak pojďme vymyslet, jaký by měl být jeho "účel". Správně by to mělo být asi naopak - napřed je nápad, idea a až pak potřeba či touha na něj získat peníze...

    co se týče mě, tak např. nechci čerpat dotace na včelařství. Ty české dotace fungují systémem "kdo dřív příjde, ten dřív mele" přičemž není jisté, kolik lidí to má už dopředu domluvené přes známosti, takže jediné řešení je asi v den vypisování dotací přespat před vchodem úřadu, abych měl jistotu, že se do těch prvních 100 či 200 lidí dostanu. Evropské mají zase nevýhodu, že si to člověk celé zaplatí sám a až pak čeká, jestli mu na to vůbec něco dají (přičemž většinou to bývá méně, než bývá slibováno). Hlavně ale nemám potřebu být po 3 roky vystaven možné kontrole ze stran úřadů a nevím, proč by měl mít někdo kvůli pár tisícům možnost lozit k nám na zahradu a vyjadřovat se k tomu, jak to dělám nebo nedělám...
    IRO
    IRO --- ---
    Mě v poslední době oslovil film Thrive. Mají i své stránky, kde navrhují, jak řešit problémy v jednotlivých oblastech. Ne každý bude s tím souhlasit, ale mně se jejich přístup celkem líbí :)
    Sector Solutions | Thrive
    http://www.thrivemovement.com/sector_solutions?tags=solutions-environment
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    DENDROBATA: úroveň byrokracie v zemědělství a vlastně všude je už dnes taková, že to je světelné roky od zdravé míry. Jak J Salatin už před 10 lety napsal, "všechno co chci dělat je nelegální".

    to, jak strašná zátěž a obstrukce jsou dnes při snaze dělat cokoli oficiálně, a stále se utahující smyčka kolem krku toho, kdo chce dělat něco "zdravě", "normnálně", "přirozeně" či udržitelně, je asi hlavním důvodem hovořícím pro to, proč není úplně hloupé se zkusit tyhle aktivity dělat zcela nezávisle na systému. Způsoby jak obcházet systém nutně vedou k odříznutí se od všech dotací a subvencí - to je jasné. Na hranici legality je obcházet finanční systém používáním LETS, čistější je zcela popřít peníze a aplikovat politiku dávání a paralelně k tomu mít pouze institut "magického klobouku", kam lidi můžou dávat dary (anonymně a nezávisle k nabízeným věcem). Totálním opuštěním peněz a totálně neoficiálními distribučními kanály se dá obejít valná většina všech zákonů, vyhlášek, hygien, kontrol atd. Prostě pozemek je jen velkou soukromou zahradou atd.


    oficiální cesta v případě těch semen je dát si tu práci a pokusit se stát se i tím producentem certifikovaného osiva, což je ale bohužel zase prakticky neslučitelné v kombinaci s reálnou produkcí... smysl v případě vesnice/maloměsta by pak mělo založení družstva a družstevního podniku pro místní osivo.

    ale jsem v tomhle ohledu fakt strašnej skeptik. A to do takové míry, že věřím, že likvidační praktiky ze strany Monsanta & Syngenty, protlačování zákonů typu ACTA (resp. jiných nástupců dohody TRIPS zahrnující i patentovou ochranu "šlechtitelů") tak dlouho, až něco z toho projde, atd. atd. povedou v dalších letech k téměř úplné destrukci reálné biodiverzity u oficiální i bioprodukce, a neoficiální komunity/projekty v šedé zóně, spolu s individuálními zahrádkáři/pěstiteli tak zůstanou prakticky jedinými "konzervativci" ve smyslu držiteli starých, krajových, vlastních odrůd a reálné biodiverzity generacemi ověřených a šlechtěných plodin, ještě z dob, kdy výsledky takové práce byly standardně v "public domain", a tedy se na ně (zatím) nevstahují svazující podmínky, jak je v ČR ošetřuje zejména zákon 408/2000 Sb.
    IMHO ale není daleko doba, kdy tyhle zákony budou "vylepšeny" tak, že ty nepatentované odrůdy budou zakázané docela.

    pokud chcete lépe "poznat svého nepřítele" tak koukněte na http://www.upov.int/portal/index.html.en
    (případně i web Monsanta a Syngenty, kteří už dnes jsou takřka oligo/duopolem).
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    BROZKEFF: to je docela zajimavy ... treba v tom ze i v CR pokud chces coby ekozemedelec cerpat dotace (11tis Kč/ha) tak musis kupovat certifikovane osivo od firem. Naprosto prirozena vec pestovani vlastniho osiva je tak postavena mimo zakon. ... Docela to zapada, dokument Hlad, http://www.csfd.cz/film/275084-hlad/ .. monsanto a jejich GMO produkty, politicka lobby, zajmy na "ochranu" spotrebitelu apod. .. chapu treba rostlinolekarskou spravu, ktera hlida sireni nemoci, viru skrze mnozeni rostlin (osivo, rizkovani) ale tak nejsme blbi ze, co je moc .. to je moc :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam